Brzuszki juz widoczne mamy,pierwsze kopniaki odczuwamy-mamuśki listopadowo-grudniowe - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-03, 09:57   #2701
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980
Dot.: Brzuszki juz widoczne mamy,pierwsze kopniaki odczuwamy-mamuśki listopadowo-grud

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
pelnia kwas foliowy do konca trzeciego meisiaca powinno sie brac.
a innych witamin nie probowalas?
ja lykam falwit mama i nic mi ponich nei dolega. troche z wyproznianiem jest klopot ale w nich chyba zelazo jest.
Aha no i lykalas na wieczor, nie lepiej rano? w trakcie jedzenia lub bezposrednio po nim.

nuhisia rozstepy raczej pionowe, na pewno bedziesz wiedziala ze to rozstep nie da sie nie zauwazyc. moga tez sie rozchodzic jak promienie slonca od pepka w kolko.

A ja wcoraj zmierzylam czy nam lozeczko wejdzie do sypialni, i kurka blada nie wejdzie
Czyli od maluszka dziecko bedzie musialo byc za sciana sypialni w swoim mini pokoju yhy.
Chyba ze bedzie spalo ze mna w lozku, a maz w salonie. Choc spania z dzieckiem chcialabym uniknac za wszelka cene. Bo maz sie moze wyprowadzic do salonu, bo sie musi do pracy wysypiac przeciez, ale spac z dzieckiem na lozku to moge w ciagu dnia co najwyzej haha.
KLIWIA - a zobacz w swoim spisie na wit czy tam jest kwas foliiowy?
rok temu wyczytalam ze przez caly okres ciazy ale przez 3 mies. najwazniejszy jest

na wieczor bralam bo tak mi wygodniej i pamietam zawsze, rano biore na tarczyce i nei chcialam mieszac ale moze sprobuje w obiad wiec brac... a jak nie to zmienie rzeczywiscie jak radzicie...
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:00   #2702
kliwia
Zakorzenienie

Dot.: Brzuszki juz widoczne mamy,pierwsze kopniaki odczuwamy-mamuśki listopadowo-grud

pelnia no niby jest. ale nie jest on niezbedny wg mnie po 3 miesiacu ciazy.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-08-03 o 10:01
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:03   #2703
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
pelnia no niby jest. ale nie jest on niezbedny wg mnie po 3 miesiacu ciazy.
masz rację, kwas foliowy jest potrzebny, gdy tworzy się cewa nerwowa- a ona się tworzy w pierwszych tygodniach ciązy
Stary 2010-08-03, 10:06   #2704
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
No wlasnie ja juz z tymi lekarzami sie dogadac nie potrafie bo ten z pierwszej ciazy nic sobie z tego nie robil i to olewal, twierdzac ze tak musi byc dopuki nie ma wiecej niz 10 na dobe i nie sa bolesne i wciskal mi magnez i nospe forte, potem jak w szpitalu na ktg wyszlo ze to skurcze sie zapisuja (nie bolesne) i bylo ich wiecej niz 10 to mnie karmili Fenoterolem twierdzac ze to trzeba uspokoic, moj lekarz kazal odstawic, twierdzac ze mi to i tak nie pomoze a 2 tyg po odstawieniu urodzilam

Teraz obecny lekarz stwierdzil ze absolutnie tego nie moze byc ani jednego razu, ze te skurcze Braxtona Hicksa to nie ten etap ciazy tylko od 30 tyg a to ze pisza i mowia ze od 20 to pisza glupoty i wcisnal mi na to Luteine dopochwowa 2 x 2 dziennie i Aspargin 2x1 i ja juz sama sie gmatwam bo bardzo sie boje i nie chce znowu urodzic wczesnie, tylko chce donosic do konca i nie chce czegos przeoczyc, teraz zmieniam lekarza od 13 sierpnia bo mam wybrany szpital ale trzeba chodzic do lekarza ktory tam pracuje wiec musze zmienic i ciekawa jestem co on na to stwierdzi bo co lekarz to inna opinia i potem czlowiek glupieje bo nie wie czy panikowac czy sie uspokoic bo tak musi byc
BUZIACZKU - a nie wiesz jaki to lekarz badal cie wowczas w spzitalu??? moze na karcie masz zapisane i udaloby ci sie z nim skontaktowac?

GUSTAWKU wiesz, 3 dni pod rzad mialam wymioty i to akurat po wzieciu ich w przeciagu 15-40 min... no wlasnie a femin... ma jod :/ i musze go brac...

boje sie troche o malego... wlosy mu zaczynaja na rekach znowu wyrastac - ostatnio tak mial jak ft3 mu wzrastalo - badanie ma na wrzesien zaplanowane i nie wiem czy mu zrobic teraz??? nie chcialabym wrazie czego go klluc 2 razy :/ ale jakas niespokojna jestem przez to :/

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Kliwia - marta dziekuje
Stary 2010-08-03, 10:10   #2705
_paulinka2
Wtajemniczenie

Anecka, to jakoś drogo ;O ja dałam 23 zł za mocz morfologie i glukozę.

Mój organizm za to nie przyswaja falvit mama :/ już nie raz po tych witaminkach wymiotowałam, lekarz kazał brać raz na 3-4 dni skoro po nich wymiotuję albo w ogole nie brać. Nie wiem na jakie zmienić. Co Wy bierzecie ?

Od trzech dni tak strasznie mnie boli łopatka :O nie wiem co się dzieję........ Czy to jakieś obciążenie? Bo w sumie ani się nie garbię ani nie śpię inaczej <myśli>....
_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:14   #2706
Aliszcze
Zakorzenienie

Dzień dobry
u nas w nocy zaczęło lać i cały czas leję, takze pewnie na tę pogodę wczoraj taka senna byłam cały dzień.
Piękne akwaria ja niestety miejsca nie mam, no i musiałabym zagłębić się, jak się utrzymuje akwarium, bo kompletnie zielona jestem w tej tematyce

no to cieszę się, że jest nas więcej, które ruchów jeszcze nie czują za to mała Asia chyba robi się coraz większa, bo znów czuję bóle pod pępkiem i czasem w pachwinach, także dziś znów sobie bardziej poleżę, tym bardziej, że pogoda barowa

pelnia, a może zmień rzeczywiście witaminy? ja biorę centrum materna, tabletki bycze ale nie wymiotuję po nich. Tylko nie wiem, czy jod mają co do kwasu filiowego, to ja osobno go brałam w 1 tryemstrze, a teraz jest po prostu w tym centrum, moja gin mówi, ze najważniejszy jest w 1 trymestrze, ale też ważny jest w trakcie całej ciąży.

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:18   #2707
kootekk
Zakorzenienie

joanna ja juz kiedys pisałam o tych zabawkach z bijącym serduszkiem, ja chce taka kupic, jak macałam w sklepie to sie wlasnie w tej owieczce zakochałam i musze ja mojemu michałkowi kupić

layla samobujajacy lezaczek to jest taki co włanczas i on sam robi hust hustu, ja mam z fisher price
http://allegro.pl/item1170775148_fis...est_m6710.html
ale kupiłam taniej

rptrbj1978 ten wozek jest firmy teutonia a model cosmo

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:20   #2708
_paulinka2
Wtajemniczenie

Eliza gratulujęęęę
_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:20   #2709
AdziaJ
Raczkowanie

Ja natomiast biorę Pregnium - mają one w swym składzie DHA, kwas foliowy, jod i magnez. Niestety do tanich nie należa :-/ (60 szt. ok 45 zl), ale nic mi po nich nie jest.
Dziewczyny, powiedzcie mi czy jak was dzidzius w pęcherz kopie, to macie takie nieprzyjemne uczucie, jakby ktos wam szpilke wbijał ;-) czy moze to nie maleństwo :-/
AdziaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:20   #2710
Artystka23
Dragonfly

De28 akwarium cudne ja niestety mialam tylko 25 litrow,ale obiecalam sobie ze jak wyprowadzimy sie kiedys do domu to zaloze sobie wieksze by moc cieszyc oczy. Prawda jest taka,ze im wieksza pojemnosc tym mniej roboty przy nim, no nie?
Jutro ide do fryzjera,ale co sie do mojego tzta nasluchalam...Bo kobieta jego kumpla tez robi wlosy i zrobilaby znacznie taniej,ale kurcze ona ma ponad 30(co nie jest zadna ujma od razu uprzedzam) i sama robi sobie tak wlosy ze sie postarza, a ja wole isc do jakiejs mlodej,ktora zrobi mi dokladnie jak chce wloski
Tez bym chciala jakis bujaczek,ale nie wiem jaki
Stary 2010-08-03, 10:22   #2711
Olik23
Raczkowanie

GG do Olik23

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość
BUZIACZKU - a nie wiesz jaki to lekarz badal cie wowczas w spzitalu??? moze na karcie masz zapisane i udaloby ci sie z nim skontaktowac?

GUSTAWKU wiesz, 3 dni pod rzad mialam wymioty i to akurat po wzieciu ich w przeciagu 15-40 min... no wlasnie a femin... ma jod :/ i musze go brac...

boje sie troche o malego... wlosy mu zaczynaja na rekach znowu wyrastac - ostatnio tak mial jak ft3 mu wzrastalo - badanie ma na wrzesien zaplanowane i nie wiem czy mu zrobic teraz??? nie chcialabym wrazie czego go klluc 2 razy :/ ale jakas niespokojna jestem przez to :/

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Kliwia - marta dziekuje
pelnia1980, o ile dobrze się orientuje to jod w składzie ma oprócz Feminatalu jeszcze Centrum Materna. Tylko jak słusznie napisała Aliszcze tabletki są ogromne :/
Olik23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:28   #2712
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

LAYLA pewnie masz racje. choc ja zaobserwowalam ze czasem jest to robione poprzez wzor bajkowy, rozmowy z kolgami i urzeczywistnianie tego na zwierzatkach lub dzieciach ;( albo chca pokazac swa sile i przewage by byc w centrum uwagi
i nie zawsze wyplywa to z domu... :/ choc na pewno w wiekszosci...

tu jest przykladowy chyba najtanszy z elektrycznych hustaczy
rewelka zdaje mi sie byc Fishera ale kosztowny bo ok 400 zl wzwyz - akurat moja klezanka miala taki dla blizniat - 1 dz. jak juz bylo wkladane plakalo wnieboglosy, drugie przebywalo godzinami w nim
http://allegro.onet.pl/item115962039...najtaniej.html

http://allegro.onet.pl/item115980358...3w1_p6948.html

a sa tez takie bez elektryki tansze rzecz jasna i z roznych firm z wibracjami, palakami, blokada do hustania etc...
http://allegro.onet.pl/item117194612...her_price.html

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Olik23 Pokaż wiadomość
pelnia1980, o ile dobrze się orientuje to jod w składzie ma oprócz Feminatalu jeszcze Centrum Materna. Tylko jak słusznie napisała Aliszcze tabletki są ogromne :/
dzieki OLIK
wielkosc mi nie przeszkadza - lykam bez problemu wszystko poza alkoholem hhe

no a zdradzisz nam kim jestes z zawodu? juz wczesniej pisalam ci odp. o tsh ale chyba nie doczytaals
Stary 2010-08-03, 10:30   #2713
kliwia
Zakorzenienie

dlatego ja biore zwykle witaminy dla ciezarnych, a tran lykam osobno
Stary 2010-08-03, 10:36   #2714
Olik23
Raczkowanie

GG do Olik23

Cytat:
LAYLA pewnie masz racje. choc ja zaobserwowalam ze czasem jest to robione poprzez wzor bajkowy, rozmowy z kolgami i urzeczywistnianie tego na zwierzatkach lub dzieciach ;( albo chca pokazac swa sile i przewage by byc w centrum uwagi

tu jest przykladowy chyba najtanszy z elektrycznych hustaczy
rewelka zdaje mi sie byc Fishera ale kosztowny bo ok 400 zl wzwyz - akurat moja klezanka miala taki dla blizniat - 1 dz. jak juz bylo wkladane plakalo wnieboglosy, drugie przebywalo godzinami w nim
http://allegro.onet.pl/item115962039...najtaniej.html

http://allegro.onet.pl/item115980358...3w1_p6948.html

a sa tez takie bez elektryki tansze rzecz jasna i z roznych firm z wibracjami, palakami, blokada do hustania etc...
http://allegro.onet.pl/item117194612...her_price.html

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

dzieki OLIK
wielkosc mi nie przeszkadza - lykam bez problemu wszystko poza alkoholem hhe

no a zdradzisz nam kim jestes z zawodu? juz wczesniej pisalam ci odp. o tsh ale chyba nie doczytaals
Prawnikiem jestem

Moje zainteresowanie TSH wynika natomiast z choroby. Wychodzę z założenia, że wroga trzeba bardzo dobrze poznać. Od początku ciąży walczę z niedoczynnością i w związku z tym trochę na ten temat tarczycy poczytałam.
Olik23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:43   #2715
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Kurde nie moglam wejsc na wizaz, pol godziny temu wypilam glukoze, byla bardzo dobra, myslalam ze to bedzie jakies niedobre i w ogole mega slodkie. Doszlam do domu i siedze po 20 minutach troche niedobrze mi sie zrobilo no ale szybko uczucie slodkiego zniknelo, troszke popieklo w przelyku, dziwne uczucie.
Za 1,5h musze isc na dwa nastepne klucia. Na czczo mialam w normie.

Troche zle zrobilam ze rano nic nie wypilam przed pojsciem bo strasznie mnie suszy, przez co troche mnie mdli

Za mocz morfologie i glukoze zaplacilam 50zl

a tak w ogole od tej pogody glowa mnie boli dosc mocno nie moglam spac w nocy tak lało
to duzo bardzo
u mnie kosztuje 75 gr - trzy klucia - 20 zl
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:45   #2716
Stokrotka_76
Raczkowanie

Cytat:
KLIWIA - a zobacz w swoim spisie na wit czy tam jest kwas foliiowy?
rok temu wyczytalam ze przez caly okres ciazy ale przez 3 mies. najwazniejszy jest
Potwierdzam, mój lekarz zapisuje mi kwas foliowy cały czas i tak będzie do końca ciąży. Znalazłam taki artykuł:
"Badania medycznie potwierdzają, że stosowanie kwasu foliowego zmniejsza możliwość wystąpienia wrodzonych wad cewy nerwowej o 70 proc.Dlatego koniecznie sięgnij po preparat zawierający zalecaną profilaktyczną dawkę 0,4 mg kwasu foliowego – np. Folik. Przyjmuj codziennie jedną tabletkę. To naprawdę niewielki wysiłek, który znacząco zwiększa szanse Twojego dziecka na zdrowie. Stosuj kwas foliowy przez pierwsze miesiące ciąży, a najlepiej przez cały okres ciąży i karmienia"
Stokrotka_76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:50   #2717
sereniti
Zakorzenienie

dziewczyny mam pytanko - miałam mieć dziś wizytę u gina - 26 tydz skończony - ale kolo pojechał na wakacje i idę dopiero za 2 tygodnie. nie miałam jeszcze robionej tej glukozy i nie wiem teraz - czy czekać do 28 tyg aż mi lekarz wypisze skierowanie czy może sobie zrobić wcześniej prywatnie? dodam że mam trochę obaw związanych z moim cukrem bo dużo utyłam i to już na początku ciąży a poza tym mam ciągle nawracającą grzybicę co też może świadczyć o cukrzycy . co myślicie?
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:54   #2718
Stokrotka_76
Raczkowanie

Dla chętnych http://www.kwasfoliowy.pl/
Stokrotka_76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 10:54   #2719
kliwia
Zakorzenienie

sereniti obciazenie glukoza do 28go tygodnia powinno sie wykonac. to moze zrob sobie prywatnie. dla pewnosci.
Stary 2010-08-03, 10:58   #2720
Gustawek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stokrotka_76 Pokaż wiadomość
Potwierdzam, mój lekarz zapisuje mi kwas foliowy cały czas i tak będzie do końca ciąży. Znalazłam taki artykuł:
"Badania medycznie potwierdzają, że stosowanie kwasu foliowego zmniejsza możliwość wystąpienia wrodzonych wad cewy nerwowej o 70 proc.Dlatego koniecznie sięgnij po preparat zawierający zalecaną profilaktyczną dawkę 0,4 mg kwasu foliowego – np. Folik. Przyjmuj codziennie jedną tabletkę. To naprawdę niewielki wysiłek, który znacząco zwiększa szanse Twojego dziecka na zdrowie. Stosuj kwas foliowy przez pierwsze miesiące ciąży, a najlepiej przez cały okres ciąży i karmienia"
w I trymestrze bezdyskusyjnie trzeba brać, później to już zdania są podzielone. Są badania które wskazują że przyjmowanie kwasu foliowego w III trymestrze ciąży zwiększa ryzyko wystapienia astmy u dziecka.
Serenity, dla spokoju zrób, po co masz się martwić, a badanie nie jest drogie, ja płaciłam 39 zl za 3 pobrania
Stokrotka, fajna stronka, ale zwróć uwagę że tam pada nazwa konkretnego preparatu , konkretnego producenta, co trochę uważam zmniejsza jej wartość merytoryczną

Edytowane przez Gustawek
Czas edycji: 2010-08-03 o 11:10
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:19   #2721
Weronisia
Zakorzenienie

Hej dziewczyny Ja już po urlopie.
Pamięta mnie tu ktoś?

Tak się nie mogłam doczekać tego urlopu, ale potem mi się strasznie dłużyło i chciałam wracać do domu. Dzień w dzień bolała mnie nerka pod prawym żebrem. Dużo musiałam leżeć, prawie cały czas. Nudziło mi się okropnie. Do tego pogoda nie dopisała i właściwie było dość chłodno, a my zabraliśmy ciuchy tylko na upały, więc trzeba było dokupić z długim rękawem.
Do tego wieczne marudzenie mojego ojca. Ehhh... dobrze, że byliśmy tak krotko.

Sam powrót do domu, to wielki koszmar. W nocy spałam tylko 3,5 godziny pewnie z emocji i jak się obudziłam o 2.15, tak już nie mogłam zasnąć. Więc nie czułam się najlepiej.
Sama jazda... też tragiczna. Jeszcze przez Polskę było OK, bo wyjechaliśmy o 6 rano. Ale już w Niemczech non stop korki wielokilometrowe. No masakra. Jeszcze nigdy nie jechaliśmy 13 godzin!
Na szczęście już mam to za sobą i mogę sobie leniuchować w domciu

Jest mi coraz ciężej. Nie pamiętam, żebym aż tak się męczyła w poprzednich ciążach. Teraz ciągle mi słabo, sapię, dyszę.... Jak stara babcia
No i sporo przytyłam. Mam już 13-14 kg na plusie, a nic tuczącego nie jem. Mam twarz opuchniętą jak balon. Wyglądam okropnie. A co będzie dalej?
Jestem w 28 tc i nie chcę wiedzieć ile przytyję do końca ciąży i jak to potem zgubię

Wklejam Wam zdjęcie zrobione w ogrodzie u moich rodziców. Na szczęście z tak daleka nie widać mojej okrągłej gębuli No a obok mnie, to moja kochana mamunia.
Kolejne zdjęcie to na starówce w Gdańsku.
No i jeszcze jedno zdjęcie, które zrobiłam dzisiaj mojemu brzucholkowi.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:22   #2722
melabn
Wtajemniczenie

pelnia ja jak wymiotowalam po witaminach to zamienilam je na zelazo z kwasem foliowym. Po tyg wrocilam do witamin i jest ok

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

weronisia witaj po urlopie
melabn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:24   #2723
Gustawek
Rozeznanie

Weronisia wróciła laska nie narzekaj tylko udzielaj się tu więcej, jak już odpoczniesz po urlopie
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:28   #2724
Aliszcze
Zakorzenienie

Weronisia, nareszcie, już dopytywałam się o Ciebie gdzie Ty widzisz pulchną twarz? Ślicznie w ciąży wyglądasz dziewczyno i mi tu nie biadol to pewnie teraz poodpoczywasz od urlopu w domu współczuję bólu nerki

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:40   #2725
Layla79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
okropnie mnie boli gardło?? i mam bigg kaszel w uchu urosł mi big wrzod. Co mozna brac na kaszel
ps. jakiej firmy jest ten wozek bo go tu widziałam i nie pamietam
ja polecam tantum verde w sprayu, sama się tym wyleczyłam

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Bujaczek lezaczek tez juz mam (tchibo ostatnio mialo) Poniewaz nie wyobrazam sobie by zostawiac dziecko zawsze w lozku samo gdy bede chciala ugotowac, wykapac sie czy posprzatac. Slyszalam, ze dzieci lubia miec mame w zasiegu wzroku.

A co do znecania. Dziecko nie musi byc wcale bite. Znam wiele- bardzo wiele przypadkow, gdzie w rodzinie znecano sie nad dzieckiem i dlatego dziecko wiedzialo jak to jest i chronilo zwierzeta (znam bardzo wielu wolontariuszy pomagajacych w schronisku z taka przeszloscia). Znam tez rodziny, gdzie dzieci sie nie bilo ( ale fakt poswiecalo malo czasu, bo rodzice zapracowani) i dzieci konczyly w wiezieniu, a wczesniej w poprawczaku.
mnie z punktu widzenia kryminologii interesował fakt, że znęcanie się nad zwierzętami to bardzo zły sygnał i stanowi przesłankę ku temu, żeby się zainteresować dzieckiem, co się dzieje w jego domu. to z kolei co tam się dzieje /czy rodzice biją, lekceważą, nie liczą się z potrzebami dziecka/ - to już inna bajka, którą zajmuje się psychologia, a ja chciałam zwrócić uwagę tylko i wyłącznie na zależność : znęcanie się nad zwierzętami = wysoki stopień ryzyka, że dziecko wejdzie na drogę przestępczą.

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
layla samobujajacy lezaczek to jest taki co włanczas i on sam robi hust hustu, ja mam z fisher price
http://allegro.pl/item1170775148_fis...est_m6710.html
ale kupiłam taniej
dzięki za linka. prawdę mówiąc nie widziałam, żeby ktoś z moich znajomych miał taką huśtawkę, zazwyczaj mieli takie leżaczki. myślisz, że to się sprawdzi? ktoś pisał o wadze dzieci, nie wiem, czy ta huśtawka to wystarczy w ogóle na 6 m-cy? jak sądzisz? ona stabilna jest? mi tak wygląda mało stabilnie i jak dziecko będzie większe, to tak średnio, ale może się mylę. kurczaki, tyle tych różnych gadżetów, że nie wiadomo, co sprawdzone i co wybrać.

Cytat:
piszecie ogólnie, że nie wypływa to z domu.. ale wszystkie wzorce wypływają z domu. wystarczy iść na psychoterapię i się okazuje, że wszystkie nasze zachowania powiązane są albo z zachowaniami naszych rodziców, jak nas traktowali, czy nas wspierali. doświadczenia z rówieśnikami owszem są istotne, bo wiadomo, jak dziecko trafi w złe towarzystwo to może zrobić rzeczy, których samo by nie zrobiło. ten efekt tłumu. że wina się niby rozmywa. poza tym genetyka ma ogromne znaczenie. znam chłopców, którzy wychowywali się bez ojców, a powiedzonka, zachowania mają identyczne, jak oni, mimo widywania się raz do roku. także jest mnóstwo czynników, które mają wpływ na zachowanie dzieci, ale podstawą jest to, co się wynosi z domu.

jeżeli rodzice nauczą szacunku do każdego żywego stworzenia, to ja sobie nie wyobrażam, żeby dziecko zrobiło krzywdę.

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

właśnie Weronisia, bardzo ładnie wyglądasz
skoro większość z nas tak narzeka, to ja obstawiam, że to przez upały. inna sprawa, że ja z kolei mogłabym tylko spać i spać. a jem na siłę i to raczej serki/jogurty, bo nic więcej nie jestem w stanie.
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:40   #2726
Weronisia
Zakorzenienie

Melabn, Gustawek, Aliszcze, Layla

Aliszcze mam na prawdę wielką twarz Tragedia. Może na zdjęciach tak nie widać... Ale jestem tak spuchnięta na pysiaku, że chodzę ciągle w rozpuszczonych włosach, żeby to ukryć
Do tego przybyło mi nad biodrami w boczkach dość sporo, bo widzę to po bluzkach. Okropieństwo...
A biadolę, bo wiecie... w moim wieku już trudno się chudnie... Trochę się tego boję.
Po poprzednich dzieciach ładnie schudłam itp. ale teraz minęło 10 lat i może być dużo trudniej.
No ale jakoś sobie poradzę. Mam już sprawdzoną dietę, więc pewnie uda mi się wszystko zgubić.

I obiecuję, że już nie będę biadolić
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:42   #2727
kliwia
Zakorzenienie

weronisia super brzusio! szkoda ze urlop nie do konca sie udal, i ten powrot olaboga. ja 40 minut ledwo w aucie wytrzymuje. a tu 13godzin
Stary 2010-08-03, 11:47   #2728
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
piekne akwaria zawsze chcialam miec i mialam kiedys male 10 litrow, ale meczylo mnie zmienianie wody w nim, generalnie co tydzien trzeba bylo to robic, byl maly filtr ale jakis chyba lewy
10 litrow to nie akwarium Co tydzien sie wody nie wymienia Tzn. tak ale tylko 20 %.

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
De28 akwarium cudne ja niestety mialam tylko 25 litrow,ale obiecalam sobie ze jak wyprowadzimy sie kiedys do domu to zaloze sobie wieksze by moc cieszyc oczy. Prawda jest taka,ze im wieksza pojemnosc tym mniej roboty przy nim, no nie?
Prawda. Jedynie zwieksza sie ilsoc wylewanej wody, bo to ok 20% tygodniowo, w zaleznosci od tego czy nawozisz czy nie.

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
wielokilometrowe. No masakra. Jeszcze nigdy nie jechaliśmy 13 godzin!
Nas czeka we wrzesniu jazda do Francji- 13-14 godzin i to z dwoma kotami. Bedzie ciekawie nie ma co. Ale dom mamy tylko dla nas
Mi tez sie chcialo szybko do domu po krotkim urlopie w Polsce. Z tych samych powodow- marudzenie matki i chcialam byc wreszcie znow u siebie.

Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
j
a ja chciałam zwrócić uwagę tylko i wyłącznie na zależność : znęcanie się nad zwierzętami = wysoki stopień ryzyka, że dziecko wejdzie na drogę przestępczą.

piszecie ogólnie, że nie wypływa to z domu.. ale wszystkie wzorce wypływają z domu. wystarczy iść na psychoterapię i się okazuje, że wszystkie nasze zachowania powiązane są albo z zachowaniami naszych rodziców, jak nas traktowali, czy nas wspierali.

, które mają wpływ na zachowanie dzieci, ale podstawą jest to, co się wynosi z domu.

jeżeli rodzice nauczą szacunku do każdego żywego stworzenia, to ja sobie nie wyobrażam, żeby dziecko zrobiło krzywdę.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-08-03 o 21:46
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:48   #2729
kootekk
Zakorzenienie

weronisia witaj po urlopie

layla bujaczek był testowany na synku kolezanki (7mies) i spokojnie sobie w nim lezal i robil hustu hustu, zadowolony byl jak nie wiem co
najpierw zastanawialam sie nad takim lezaczkiem bujaczkiem co go dl wiekszego dziecka idzie przerobic na fotelik bujany, fajna sprawa
http://allegro.pl/item1167582722_fis...ta_police.html

kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-03, 11:54   #2730
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Ja już po urlopie.
Pamięta mnie tu ktoś?

Tak się nie mogłam doczekać tego urlopu, ale potem mi się strasznie dłużyło i chciałam wracać do domu. Dzień w dzień bolała mnie nerka pod prawym żebrem. Dużo musiałam leżeć, prawie cały czas. Nudziło mi się okropnie. Do tego pogoda nie dopisała i właściwie było dość chłodno, a my zabraliśmy ciuchy tylko na upały, więc trzeba było dokupić z długim rękawem.

Sam powrót do domu, to wielki koszmar. W nocy spałam tylko 3,5 godziny pewnie z emocji i jak się obudziłam o 2.15, tak już nie mogłam zasnąć. Więc nie czułam się najlepiej.
Sama jazda... też tragiczna. Jeszcze przez Polskę było OK, bo wyjechaliśmy o 6 rano. Ale już w Niemczech non stop korki wielokilometrowe. No masakra. Jeszcze nigdy nie jechaliśmy 13 godzin!

Jest mi coraz ciężej. Nie pamiętam, żebym aż tak się męczyła w poprzednich ciążach. Teraz ciągle mi słabo, sapię, dyszę.... Jak stara babcia
No i sporo przytyłam. Mam już 13-14 kg na plusie, a nic tuczącego nie jem. Mam twarz opuchniętą jak balon. Wyglądam okropnie. A co będzie dalej?
Jestem w 28 tc i nie chcę wiedzieć ile przytyję do końca ciąży i jak to potem zgubię

Wklejam Wam zdjęcie zrobione w ogrodzie u moich rodziców. Na szczęście z tak daleka nie widać mojej okrągłej gębuli No a obok mnie, to moja kochana mamunia.
Kolejne zdjęcie to na starówce w Gdańsku.
No i jeszcze jedno zdjęcie, które zrobiłam dzisiaj mojemu brzucholkowi.

ja juz w swoje dzinsy z pasem sie nie mieszcze tzn mieszcze ale mnie uciskaja wszedzie gdzie sie da!

a tu dziewczyny biadola,ze przytyly po 5 kilo
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości