|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nasz nowy wątek powinien się nazywać: | |||
Kopniak tu kopniak tam, czuję że dziecko w sobie mam. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,17% |
Już niedługo pękamy, z niecierpliwością na to czekamy! |
1 | 1,59% |
Posypiemy się jak kostki Domino i bedziemy miały przy sobie swoje Bambino. |
2 | 3,17% |
Wyprawki "prawie" skompletowane, a nasze dzieciaczki jeszcze spakowane. |
0 | 0% |
Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. |
24 | 38,10% |
Wizaż czas nam umila, bo do porodu już tylko chwila. |
2 | 3,17% |
Brzuszki rosną, a czas leci. Czy już w sierpniu będą dzieci? |
19 | 30,16% |
Chociaż brzuszki uwielbiamy to na dzieci już czekamy. |
10 | 15,87% |
Cały sierpień przed nami a my już wyglądamy za dzieciaczkami. |
1 | 1,59% |
Torby spakowane, ciuszki poprasowane, kiedy będziemy rozpakowane? |
3 | 4,76% |
Wielkie dumanie w główce, która z mam będzie pierwsza na porodówce. |
7 | 11,11% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. Mamy IX/X 2011.
Cytat:
![]() niby nie chodziliśmy długo, ja większość czasu siedziałam to i tak znowu odezwał się ból pachwin. Ledwo chodzę ![]() ![]() ![]() pachwiny ciągnęły wczoraj, w ciągu dnia ok, ale teraz na wieczór znów ból powrócił... no i leże już grzecznie Malgosia1983 b. mądrze napisałaś o naszych smutkach i obawach ![]() dawniej uważałam, że w sytuacji kiedy trzebaby byłoby wybrać zdrowie matki czy dziecka przy porodzie to lepiej ratować matkę (bo przecież będzie mogła mieć jeszcze inne dzieci) - a teraz to moje myślenie całkowicie sie zmieniło. Do pewnych rzeczy trzeba jednak dojrzeć i teraz kazałabym ratować małą, bo ona już jest dla mnie całym światem... pestka78 śliczny kolor wózka ![]() danika co tam znowu z tym Twoim cukrem? ![]() ![]() ![]() - przetrwamy to jakoś, co??? MoniaZ82 mała już naprawdę duuuża! A masz 33 tc skończony czy jesteś w trakcie? Zatem łóżeczko i witaj wśród leżących ![]() u mnie też od jakiegoś czasu 100 ![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- agnyska ja Cię rozumiem i uważam, że dobrze robisz ![]() lula a Ty leżysz na te skurcze??? a z okazji dzisiejszego dnia - brawa ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2702 | |
Rozeznanie
|
Witajcie mamuśki
![]() Nie nadrabiam - nie mam nastroju, wpadłam chwilę zobaczyć co słychać... i co widzę Cytat:
![]() mezo KRYZYS http://www.youtube.com/watch?v=YFj8S...embedded#at=58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2703 |
Wtajemniczenie
|
cześć mamusie
wpadam tylko przywitać się niedzielnie. Nadrabiałam Was ale nie mam jakoś weny na podpinanie sie pod temat ![]() ![]() ![]() buziole dla wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2704 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() lausanne 3maj się kochana ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2706 | |||
Rozeznanie
|
Niestety część cytatów mi się nie załadowała
![]() Cotka a czy przypadkiem Twoja mama nie robi śniadań z dostawą do domu??? ![]() ![]() A za tatę trzymam kciuki, by jego zainteresowanie rosło ![]() Ancia tylko mój wózek (Teutonia Be You) w kolorach jakie sobie wybraliśmy ma przyjść w ciągu 10 tygodni... Cytat:
![]() Mówi, że sama nie wie dlaczego w ostatniej chwili zmienili, ale jakoś stwierdzili że dorosły Dawid im się nie podoba ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj przyjechał kuzyn ze swoją ciężarną żoną ![]() ![]() ![]() ![]() W każdym razie po ich truciu że się mało ruszam i mało spaceruję pojechaliśmy na fontannę i na zakupy ciążowe dla niej ... A teraz tż mnie ciągnie do kościoła. A dziewczyny agnyska, madzialena i aiszka - tak z ciekawości- brałyście ślub kościelny??? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2708 |
Rozeznanie
|
Agnyska szczerze Ci współczuję atmosfery w rodzinie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Zakorzenienie
|
malamutka to na kawę będziemy się mogły umówić
![]() cotka no stres, u mnie tata nadal nie wie jak wnuczka będzie mieć na imię a jestem aż 2 dni za Tobą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Tak to ten szpital, jestem z niego zadowolona, zresztą dziewczyny rodzące też ![]() Cytat:
![]() Kiedy wyjdę nie wiem, jutro będzie mój lekarz się dowiem co i jak. Sterydy co wiem były konieczne... Laski wczoraj przychodziły z szyjkami po 2 cm, z minimalnym rozwarciem, a skurcze miały słabsze niż ja jak przyszłam ![]() Opowiem historie z nocy. Nie chce was straszyć, moralizować czy cokolwiek innego bo każda z nas zachowa się inaczej podczas bóli porodowych. Przyszła dziewczyna koło 18 , z rozwarciem na palec, zaraz potem jej wody odeszły no i pojawiły się pierwsze skurczyki. Około 24 zaczeła się jazda, rozwarcie dwa palce a dziewczyna wyje płacze z bólu na łóżku obok... skurcze koło 80... wpadła w panikę nie wiedziała jak oddychać, lekarze mówili jej żeby się uspokoiła nie krzyczała , bo to nie są jeszcze bóle porodowe... żeby siły zachowała, a ona jeszcze głośniej... musiałam wyjść z koleżanką z pokoju, dopóki jej nie zabrali na pordówkę "dla świętego spokoju" bo cały oddział obudziła, dzieci zaczeły płakac ![]() Nie potępiam jej , broń boże , może i ja będę już wrzeszczeć lub panikować... ale ona wpadła w histerie... podrapała lekarza, nie chciała słuchać położnych , korzystać z piłek, bo ona wie lepiej... no skończyło się na tym że parte trwały 2 godziny i dziewczynie wycisneli na siłe dziecko... bo nie miała już siły przez to krzyczenie wcześniej... dziecko urodziło się biedne nie dotlenione... od rana miała synka ze dwie godziny... wogóle do niego nie chodzi, jest w takim szoku poporodowym... Nie wiem wogóle co o tym myśleć. Może jedynie to aby nie histeryzować, słuchać się położnych one chcą pomóc, każdy ma inny próg bólu to zrozumiałe, ale jak widzę żeby też nie przesadzać kiedy nie ma potrzeby... Dobra kończę, mam nadzeiję że nie przestraszyłam was , nie miałam tego na celu ![]() muszę odespać... ![]() ppapap
![]() ![]() |
![]() |
#2711 | |||||
Zakorzenienie
|
hej hej
![]() wrocilismy własnie z imienin braciaka ![]() ![]() Cytat:
![]() leż kochana leż, 3 tygodnie to juz niedługo a dla dziecka kupę czasu. Trzymaj się ![]() A łóżeczko śliczne. wiesz, bratowa jest wierząca, a ksiądz udziela chrztu dziecku a nie rodzicom ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2712 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2713 | ||||
Zakorzenienie
|
Kurcze ja chcę już wizytę
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wiem, z jednej strony to strasznie szybko przeleciało, a z drugiej się ciągnie ta końcówka ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2714 |
Wtajemniczenie
|
Malamutka podam Ci stronke sklepu , z ktorego wszystko zamawialam http://www.babyabcd.co.uk/.........tam nawet jest posciel 11-elementowa
![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- agnieszka0605 -- jestem w trakcie 33 tyg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2715 | ||||
Zadomowienie
|
hej Maminki
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
(swoją drogą ja się od was dowiaduje jak to jest w pl...bo tam w ciąży nie byłam i nie wiem ) ja nie jestem jeszcze na macierzyńskim- normalnie pracuje jeszcze. u Nas macierzyński trwa 26 tygodni..i musi się zacząć najpóźniej 2 tyg przed terminem porodu wyznaczonym wg.om wpisanym w karcie szpitalnej,jeśli na macierzyński chce iść wcześniej to oczywiście mogę..ale muszę to zgłosić odpowiednio wcześniej (min.6 tyg przed datą kiedy chce iść) wysokość macierzyńskiego ustala się na podstawie opłacanych składek.. nie jest jednakowa dla wszystkich. co do lekarza... tu ogólnie wszelkie wizyty lekarskie są płatne. w ciąży przysługuje nam 6 albo 7 darmowych wizyt u lekarza pierwszego kontaktu..tzw. GP... sam każdy sobie może takowego wybrać.. ja wybrałam polskiego ginekologa,który ma uprawnienia takie...więc wizyty mam darmowe a płace za usg tylko. jako,że to mój GP to może mi on wypisać zwolnienie z pracy... takie zwolnienie może mi też wypisać lekarz z tzw.przychodni szpitalnej w której mamy wizyty ciążowe ( tu na początku określa się szpital w którym będzie się rodziło.. i wizyty tzn.szpitalne ma się z lekarzem i położną z tego szpitala ) to tchyba tyle... kellysss zna się lepiej bo wprawiona już ![]() Cytat:
czytałam też.,że jeśli dzidziuś śpi pod kołuderką..to lepiej kłaść niżej w łóżeczku,żeby się właśnie dziecko nie zsunęło,a jak w śpiworku to można normalnie.. ja nie położe pod kołderką.. chociaż z doświadczenia siostry wiem,że niewiele do nieszczęścia trzeba..i czasem tragedia może się wydarzyć nawet jak dziecko nieprzykryte będzie... trzeba być czujnym i modlić się chyba tylko by było ok. ja kupiłam tą specjalną poduszkę.. że niby daje jakieś bezpieczeństwo,bo główka ciut wyżej... sama nie wiem.. Cytat:
no i mam nadzieję,że Wam się podoba to imię ? Cytat:
mam nadzieję,że mnie to nie dopadnie... ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo" ![]() Edytowane przez stokrotka_ Czas edycji: 2011-07-24 o 21:05 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2716 | |||||||||||
kosmitka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() I też mam dzisiaj jakieś smuty w głowie - ale zupełnie inne niż Wasze, nie dzieciowe. Aż mnie to martwi. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Chyba żadna z nas nie jest w stanie przewidzieć swojej reakcji, to straszne. Żal mi jej okropnie. Cytat:
![]() Macierzyński trwa również przed porodem jak zrozumiałam - czy tylko po? Trwa 2 x dłużej niż w PL, nieźle. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Aha i nie pochwaliłam się, że wczoraj skończyłam 34tc i zaczynam 35tc. Sama nie mogę w te cyfry uwierzyć, nie wiem kiedy to zleciało.
![]() ![]() |
![]() |
#2717 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wiesz, ja to tak w teorii mówię. Moja kołdra zajmuje całe łóżeczko i nie ma raczej szans nigdzie jej wcisnąć, żeby nie przykryła małego ![]() ![]() Swoją drogą niezły problem sobie stwarzamy ![]() A co masz za smutki? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2718 |
Zakorzenienie
|
Anciu co sie dzieje? co za smuty cię męczą?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2719 |
Wtajemniczenie
|
anciaahk- tak, macierzynski mozna zaczac najwczesniej 11 tyg przed wyznaczona data porodu
|
![]() ![]() |
![]() |
#2720 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]() ![]() A smutki takie nie wiem skąd ![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Nieźle, potem i tak jeszcze tyle czasu zostaje. Macierzyńskiego długiego zazdroszczę. U mnie z urlopem teoretycznie też sporo wyjdzie, ale na pewno nie rok, max do 8-9 miesięcy.
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Zadomowienie
|
Monia... bardzo długi macierzyński macie. w irl krócej o wiele niestety... płatne 26 tyg tylko... i do tego mogę dobrać chyba do 16 tyg bezpłatnego..
ja dlatego macierzyński tylko dwa tyg przed wziełam.. co by później do pracy wrócić.. a jeśli coś by się dziać zaczęło..to można na zwolnienie iść..
#2722 |
Zadomowienie
|
lullaby ja ze spaniem nie pomogę nic a nic
![]() chodzę ostatnio jak zombie, bo nie dosypiam... dla mnie spanie kończy się średnio koło 3-4 w nocy, po 3-4godzinach snu. a potem snuję się przez cały dzień po domu nie do życia... czasem uda mi się zdrzemnąć w ciągu dnia a wtedy nie mogę nawet nocą zasnąć ![]() heh ja tylko dopiszę do stokrotki, że to 26tygodni jest płatnych, można jeszcze wziąć dodatkowe 4miesiące macierzyńskiego, ale to już bezpłatnie ![]() stokrotka, jeszcze tak tylko zapytam - a Ty nie masz medical card? aaa i z tego co ja się orientuję i wiem od koleżanek to te 6-7wizyt to jest umowne tylko, podobno można chodzić za każdym razem, gdy coś się dzieje i nic się nie płaci, ale co racja to racja może kellysss się wypowie, ona już przebrnęła przez irlandzki poród ![]() Małgosia ja też się dopisuję do tych nie przestraszonych ![]() ja tam od razu zdam się na położne, wiedzą więcej, nie jeden poród odebrały i na pewno nie chcą zaszkodzić tylko pomóc ![]() Natka odpoczywaj, niech brzuśku już Cię nie boli ![]() anciaahk ja słyszałam tylko tyle, ze nie umiejętne położenie dziecka może sprawic, że nakryje się kołderką. nie jest tak, ze kołdry same w sobie są niebezpieczne... ![]() i w sumie to bez przesady, jakby się uprzeć to wszystko może być dla dziecka niebezpieczne... odpowiednie ułożenie dziecka i przykrycie i powinno być ok. ja już kiedyś pisałam, że miałam doczepioną informację do materaca jak przykrywać dziecko, żeby było ok. ![]() a ja skończyłam prasowanie, na dzisiaj mam dosyć bo plecy już nie dają rady... teraz pozostaje leżakowanie przed tv i czytanie co tam u Was ![]()
#2723 |
Zakorzenienie
|
Ancia, jeden jest otwarty. O wiele fajniej jest o tej godzinie, bo chłodniej, zawsze wysrkobie się jakieś miejsce...
A dzisiaj z tż widziałam chyba 3 marity na wrocławiu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2724 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Odganiaj smuty jak najdalej ![]() A i nie gratulowałam skończonych tygodni więc: ![]() ![]() Cytat:
![]() Do tej pory prasowałaś? podziwiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() fajnie, że lepiej trochę po prysznicu. odpoczywaj i kolorowych ![]()
![]() |
#2726 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Stawka ta uzależnione jest od zarobków i dane do tego biorą z 2 lat wstecz. Poza tym nie płacą za pierwsze 3 dni zwolnienia... O ile sie nie myle to załapałam się na najwyższa stawkę która można otrzymac za zwolnienie a ona nie przekracza nawet połowy tego co zarabiałam. Cytat:
Mi GP powiedział ze wszystkie wizyty w czasie ciazy sa darmowe. MoniaZ82 a robili ci kiedykolwiek test na tolerancje glukozy w uk? Mnie mój cukier martwi, skacze bez sensu. I czym wiecej czytam o tym tym wiekszy mam metlik w głowie. Dobrze ze jutro wizyta, to moze czegos sensownego sie dowiem. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2727 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A ślub brałam tylko cywilny (pisałam chwilę wcześniej czemu ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2728 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Dobranoc ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2729 | ||
Zakorzenienie
|
no i dobrnęłam do końca
![]() zapisałam przepisy które podałyście bo wydały mi się bardzo smakowite ![]() Być może deko kontrowersyjna będę, ale mnie wcale nie zgorszyła ta kobieta z google, o co wam chodzi? o jej piersi, o jej sutki,bo brzuch jak brzuch,nie wiem do czego się doczepić ![]() czy każdy jest idealny? Cytat:
Nauczona swoim doświadczeniem podziel się wiedzą co powinno jej wchodzić,czym mogę jej ulżyć? babcia kostkę czekolady jej włożyła do buzi i wypluła,chyba szczypało ją gardełko hm? soki też średnio,teraz pije wodę której wcześniej nie lubiła. Lody zajada,bo to znieczula etc,dr zaleciła ![]() Cytat:
już chciałam pytać czy tam mieszkasz, ale doczytałam że z Konina jesteś. A tak w temacie,znam ten zwyczaj ![]() Zapamiętałam jeszcze gdzieś o kładzeniu na bok, tak więc osobiście nie kładłam ,bo podobno bioderkom można zaszkodzić,choć koleżanki kładły i z bioderkami dzieci wszystko ok było. A gdzieś za granicą wręcz zalecają ![]() dobranoc
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2730 | ||||||
kosmitka
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A z wózków to najwięcej widuję xlanderów. Cytat:
![]() Temperaturę pomieszczenia sami kontrolujemy, bo mamy ogrzewanie gazowe, optymalnie chyba jest 21 stopni ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:47.