Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XII - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-18, 11:45   #2701
blueberry88
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XII

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
A co się stało w pracy , mi też cieżko sie odciąć od wiadomości z pracy i mimo, że już pół roku jestem prawie na L4 to interesuję się cały czas co się w niej dzieje Ty masz własną działalność , bo nie pamiętam ???
Ja mam to samo - u mnie rozchodzi się o dzieci i już nie raz płakałam, ze nie mogę im pomóc...

Dobra, trzeba się ogarnąć, bo tż dziś przyjeżdża już o 16 Codziennie mogłoby tak być. Zamykają drogi przy stadionie, a że pracuje bezpośrednio przy stadionie, to biuro otwarte tylko do 14. Pozostałe godziny będzie musiał odrobić, ale i tak fajnie, że będzie wcześniej!
Zajmę się segregowaniem ciuszków - już to robiliśmy, ale nadal mam poczucie, że powinno być inaczej - sama już nie ogarniam co gdzie jest
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:47   #2702
linzey
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, to nie miała jakiegoś harakiri. Nie wiem, czemu aż tyle. Przy drugim dziecku kupiła już profesjonalne kółko.
O kurcze może jakoś dziwnie ją pozszywali bo normalnie to dośc szybko jest ok. Moja bratowa po bardzo ciężkim porodzie- popekala i pocięli ja we wszystkie strony z tego co pamiętam usiadła normalnie po 5 dniach.
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:47   #2703
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Haniu wszystkiego najlepszego,łatwego porodu i zdrowia dla Ciebie i Maluszka bo chyba dobrze skumałam że masz dziś urodzinki?
Dziękuję
A urodziny mam jutro
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:48   #2704
muminek82
Wtajemniczenie

Haniu już wiem jutro ten upał mi rozum odbiera
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:49   #2705
ewka5891
Zakorzenienie

Witam

dostałam dzisiaj w koncu moją torbe do wozka, listonosz był pare minut po 8 i mnie obudzil na szczescie udalo mi sie jeszcze zdrzemnąc trochę

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
W ogole to zastanawiam sie nad porodem w wodzie....
tez o tym ostatniio myślałam. Moze jak bede jechala oglądac porodowke to bede miala juz jakies zdanie na ten temat wyrobione.

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
A mój mąż wczoraj przełamał się i postanowił mnie ogolić tam .
Był bardzo delikatny i dokładny. Jestem z niego dumna!
tez wczoraj TZ pierwszy raz mnie golił, ja juz nawet nie probowałam. Na szczescie byl bardzo delikatny i dobrze mu poszło, choc na poczatku smiac mi sie chciało z niego, bo byl az za delikatny

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:52   #2706
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
A co się stało w pracy , mi też cieżko sie odciąć od wiadomości z pracy i mimo, że już pół roku jestem prawie na L4 to interesuję się cały czas co się w niej dzieje Ty masz własną działalność , bo nie pamiętam ???
taak, ehh różne wydarzenia z pracownikami. a że ja sie zajmuje kadrami to mąż co chwilę dzwoni po rady... czuję, że powinnam tam byc.
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:53   #2707
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Blue ja jak robie lososia to najpierw go podsmazam a pozniej owijam szynka parmenska i do piekarnika na troszke
do tego sos holenderski szparagi i mlode ziemniaczki mniam!
szkoda tylko ze tz nie cierpi ryb, wiec to danie kroluje u mnie raz na rok, a pozniej tz ni chce mnie calowac :P

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:55   #2708
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Witam

dostałam dzisiaj w koncu moją torbe do wozka, listonosz był pare minut po 8 i mnie obudzil na szczescie udalo mi sie jeszcze zdrzemnąc trochę

tez o tym ostatniio myślałam. Moze jak bede jechala oglądac porodowke to bede miala juz jakies zdanie na ten temat wyrobione.

tez wczoraj TZ pierwszy raz mnie golił, ja juz nawet nie probowałam. Na szczescie byl bardzo delikatny i dobrze mu poszło, choc na poczatku smiac mi sie chciało z niego, bo byl az za delikatny
mój też już mnie tam golił a jaki był przy tym skupiony

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:57   #2709
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Hej hej My już po wizycie

wszystko w porządku- moja waga 1,2 kg w dwa tygodnie, co daje 1,9 kg w miesiąc, co w sumie daje +11,5-12kg od początku-wydaje mi się, że niezły wynikprzypominam-leci nam 34tc

najważniejsze, że wszystko w porządku:jupi :
super wiadomosci

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Hej dziewczeta! Jestem po wizycie, wiesci dobre maly ma 2700g, pani doktor mowila ze konkretny i raczej nie dotrwam do tp.Siedzi juz bardzo nisko, ale szyjka trzyma-jest zamknieta i ma 3,5 cm. Wedlug lekarza 3 tyg. Ponosze a potem moze sie dziac,ponoc jest w bardzo dobrej konsycji, bo cwiczy ruchy oddechowe, ktore o tak mu nie sa do niczego potrzebneMialam pobrany posiew tylko z pochwy.
no i super.

Synek

Stary 2012-06-18, 11:59   #2710
chce_byc_mama
Zakorzenienie

musze sie zaglebic w temacie porod w wodzie
czy w PL tez sie to praktykuje czy jest to uwazane za wymysl matki i w dodatku sie za to placi?

Ewka moja kolezanka rodzila w wodzie i bardzo sobie chwalila, w ogole nie pekla ani nic mowila ze super, w czwartek bede sie z nia widziec to zaglebie sie w temat.

Dziewczyny jak bedziecie rodzic mowilo mi to juz kilka mam, nie dajcie sie polozyc!
Duzo znajomych rodzilo w pozycji na pieska, na kolanach mowily ze bardzo fajnie i rowniez kilka nie peklo, a jedna pekla albe tylko jeden szew miala.

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 11:59   #2711
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
taak, ehh różne wydarzenia z pracownikami. a że ja sie zajmuje kadrami to mąż co chwilę dzwoni po rady... czuję, że powinnam tam byc.
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 12:00   #2712
Alexandraaa88
Raczkowanie

A ja właśnie wróciłam od gina. Dalej mam brać fenoterol i się oszczędzać. Stwierdziła, że do tego 11 lipca powinnam wytrzymać. Sebastianek już jest w odpowiedniej pozycji i waży 2928g Wszystko z nim w porządku i z tego najbardziej się cieszę Potem miałam jeszcze konsultacje z anestezjologiem, który mi opowiedział o cc i znieczuleniu. Będę miała znieczulenie rdzeniowe. Ogólnie to się po tej wizycie uspokoiłam. Boję się tyko odstawienia fenoterolu na tydzień przed terminem

Teraz lecę Was nadrabiać
Stary 2012-06-18, 12:02   #2713
lipus89
Rozeznanie

hej hej znowu gorąco nie do wytrzymania, nawet ciężko w domu usiedzieć ...

lipus89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:02   #2714
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczeta! Jestem po wizycie, wiesci dobre maly ma 2700g, pani doktor mowila ze konkretny i raczej nie dotrwam do tp.Siedzi juz bardzo nisko, ale szyjka trzyma-jest zamknieta i ma 3,5 cm. Wedlug lekarza 3 tyg. Ponosze a potem moze sie dziac,ponoc jest w bardzo dobrej konsycji, bo cwiczy ruchy oddechowe, ktore o tak mu nie sa do niczego potrzebneMialam pobrany posiew tylko z pochwy.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:03   #2715
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
A ja właśnie wróciłam od gina. Dalej mam brać fenoterol i się oszczędzać. Stwierdziła, że do tego 11 lipca powinnam wytrzymać. Sebastianek już jest w odpowiedniej pozycji i waży 2928g Wszystko z nim w porządku i z tego najbardziej się cieszę Potem miałam jeszcze konsultacje z anestezjologiem, który mi opowiedział o cc i znieczuleniu. Będę miała znieczulenie rdzeniowe. Ogólnie to się po tej wizycie uspokoiłam. Boję się tyko odstawienia fenoterolu na tydzień przed terminem

Teraz lecę Was nadrabiać
Fajnie gratki za pomyślną wizytę
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:05   #2716
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:

Ewka moja kolezanka rodzila w wodzie i bardzo sobie chwalila, w ogole nie pekla ani nic mowila ze super, w czwartek bede sie z nia widziec to zaglebie sie w temat.
o to super, podziel sie informacjami jak juz bedziesz cos wiedziała

Synek

Stary 2012-06-18, 12:06   #2717
karolka110
Wtajemniczenie

izasz-b szczerze mówiąc nic ginka o terminie porodu nie mówiłaa ja ciemna nie zapytałam...
ale za tydzień znów idę na CTG i Dopller, to zapytam czy może wczesniej wyjść

pytanie - czy któraś robiła badanie na Streptokoki Grupy B???bo ginka dziś wspomniała o tym badaniu, że kosztuje 40euro itp., ale nie wiem ważne ono jest???
Stary 2012-06-18, 12:08   #2718
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
Hej hej My już po wizycie

wszystko w porządku- moja waga 1,2 kg w dwa tygodnie, co daje 1,9 kg w miesiąc, co w sumie daje +11,5-12kg od początku-wydaje mi się, że niezły wynikprzypominam-leci nam 34tc

Lilunia jest dość duża-wyprzedza termin o dwa tygodnie-czy to możliwe??czy możliwe, że przez to wcześniej się urodzi??

no i wg USG waży nieco ponad 2500!!! troszkę dużo chyba??ale w sumie...ja przez miesiąc przytyłam niespełna 2kg a ona niby 1,3kg to w sumie mogłoby się zgadzać...

aha spadła hemoglogina do 10,9-muszę jeść żelazo codziennie....

najważniejsze, że wszystko w porządku:jupi :
Świetne wieści.

Cytat:
Super, że wszystko ok.

Ostatnio często łapią mnie skurcze w prawej pachwinie, alez to jest wkurzające... No chyba, że to Mała naciska na jakiś nerw.

Coś mi dziś niedobrze, nie wiem, czy to przez pogodę, czy coś mi zaszkodziło. Oby to się nie rozwinęło.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:09   #2719
Balbinka1983
Rozeznanie

Gratulacje dla dziewczyn, które są po wizytach dobre wieści, dobrze hodujecie Wasze Maluszki

Ale dziś piekarnia... właśnie wróciłam z 2 godzinnego spaceru z psem po lesie.... oczywiście zaliczał wszystkie kałuże a na koniec pozwoliłam mu się jeszcze wykąpać w takim jeziorku... więc był mega happy tylko że po powrocie do domu musiałam go wykąpać i wytrzeć -padam na twarz on zresztą też kusi mnie żeby poopalać nogi na balkonie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-18, 12:16   #2720
buena
Wtajemniczenie

Cytat:

Teraz lecę Was nadrabiać
No to super!
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:17   #2721
prince_polo
Zakorzenienie

wrocilam własnie w pół ugotowana
o fasolce dalej zapomnialam ale juz po nią nie ide , w morde jeża ! poszłam do sklepu specjalnie a zamiast fasolki wzielam 2 peczki rzodkiewek i se zaraz je zjem! o !

zaraz sie roztopie!

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Witam się po weekendowo, było intensywne i dużo się działo jak i na wątku widzę
Agunia grtuluję i życzę zdrówka dla wcześniaczka, łatwego połogu i szybkiego powrotu do formy

Mój organizm odrzuca już słodkie i mam mega zgagę dosłownie po wszystkim co ma cukier łącznie z owocami i sokami
Dzisiaj odbieram wyniki glukozy i idę na kontrolę do gin mam nadzieje, że nie mam cukrzycy i ciekawe ile mam na +kg(myślę,że 3kg napewno) Najbardziej przeraża mnie moje tycie a właściwie wielkość mojego brzucha, nie wiem czy, to nie konsekwencja wpieprzania słodyczy na poprawę nastroju jak mnie deprecha w maju dopadła

Idę do labka po wyniki może dojdę w tą chicę do wieczora
emam kciuki za wyniiki i wizyte
Cytat:

Teraz lecę Was nadrabiać
super ze wszystko ok!!!

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

ide zrobic zdjecia tunik

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:23   #2722
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
czy w PL tez sie to praktykuje czy jest to uwazane za wymysl matki i w dodatku sie za to placi?

Dziewczyny jak bedziecie rodzic mowilo mi to juz kilka mam, nie dajcie sie polozyc!
Duzo znajomych rodzilo w pozycji na pieska, na kolanach mowily ze bardzo fajnie i rowniez kilka nie peklo, a jedna pekla albe tylko jeden szew miala
.
to ciekawe jak tak o tym kiedyś myślałam to od razu mi się wydawało że w tej pozycji jakoś łatwiej może być.
Co do pęknięcia to wcale nie jest powiedziane że to będzie tak drastyczne jak się o tym mówi - tak czy siak cięcie jest gorsze. Pisałam o tym notkę na blogu więc jak któraś ma ochotę poczytać to zapraszam

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:24   #2723
ewka5891
Zakorzenienie

Ale Wam dziewczyny zazdroszczę tego ciepla, też bym chciała
a tak to musi mi wystarczyc 13 stopni,w porywach do 15 narazie

Synek

Stary 2012-06-18, 12:28   #2724
linzey
Rozeznanie

Cytat:

Duzo znajomych rodzilo w pozycji na pieska, na kolanach mowily ze bardzo fajnie i rowniez kilka nie peklo, a jedna pekla albe tylko jeden szew miala.
ad1
O porodzie w wodzie niewiele wiem, tyle tylko że podobno lżej sie tak rodzi i ze jest troche przeciwwskazan
Ad2
Zgadzam sie ze duzo lepiej sie rodzi jak natura podpowiada , zresztą grawitacja pomagaKoleżanka w UK też urodziła na klęczkach i 0 szwów. niestety w państwowych szpitalach w PL jak jest pełne rozwarcie to marsz na łózko i nie ma innej opcji (przynajmniej w Rzeszowie)
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:35   #2725
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Ale Wam dziewczyny zazdroszczę tego ciepla, też bym chciała
a tak to musi mi wystarczyc 13 stopni,w porywach do 15 narazie
moge sie zamienic
spuchlam jak kolek, a i miedzy nogami se obtarłam

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-06-18, 12:35   #2726
Sala
Rozeznanie

Ale się dzieje, nono!

Agusia i Agunia - gratulacje! Dużo zdrowia i sił dla Was i Waszych maluchów!

Soleilka, mam nadzieję, że wszystko już OK, trzymam kciuki!

Depoison, koniecznie zdaj sprawozdanie z tego, jaką szafę Pax wybraliście i jak Wam się to składało... Nas to czeka w tym tygodniu i ciągle jeszcze wahamy się między modelem z drzwiami przesuwnymi a takim z zawiasami... Ha, a myślałam, że to nasz remont jest taki do tyłu, a tu widzę, że Ty będąc jedną nogą na porodówce jeszcze wybierasz i składasz meble

My za to w weekend skończyliśmy wreszcie malować ostatni pokój u góry, i tym samym całe piętro jest już wymalowane. Z przygodami zresztą (pierwszy kupiony kolor wyglądał strasznie, jak pojechaliśmy go wymienić, to się puszka otwarła, a farba wylała -- szczęście w nieszczęściu, że już na zewnątrz na schodach i kostce na podjeździe, więc dało się to spłukać; nie wiem, co byśmy zrobili, jakby się 3l farby o paskudnym kolorze rozlały w aucie albo w domu...), ale ostatecznie wybrane kolory strasznie nam się podobają... Teraz "tylko" posprzątać ten cały syf, wybrać i zamówić meble itd... i zacząć się rozglądać za wyprawką
Sala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:42   #2727
phdwao
Zakorzenienie

Dzieki za gratki!
Jestem po KTG maly w nie kopal i ruszal sie jak szalony, zapisalo sie 9 skurczy, a najwyzszy na poziomie 55
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-18, 12:47   #2728
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki za gratki!
Jestem po KTG maly w nie kopal i ruszal sie jak szalony, zapisalo sie 9 skurczy, a najwyzszy na poziomie 55
moja też podczas KTG dawała z siebie wszystko, aż pielęgniarka się dziwiła, co to za hałasy
a u mnie nadal skurczy zero....wszystko na poziomie ok 20...niemal ciągła linia....ale to chyba nic złego
Stary 2012-06-18, 12:56   #2729
prince_polo
Zakorzenienie

ale mnie boli mocno podbrzusze jak by mnie córcia gruzła od srodka

musze se kawke strzelic, bo glowa cos mnie boli

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Dzieki za gratki!
no to nie jest zle ja pewnie jutro bed emiala ktg tez

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

zapomnialam Wam powiedziec. Znajoma mi dzis mowila ze jej siostra urodzila dziecko i lekarz jej pwoiedzial ze wazyy 3600 a w rzeczywistosci wazyło 1400

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2012-06-18, 12:56   #2730
Sala
Rozeznanie

Kilka informacji z mojej szkoły rodzenia, może kogoś zaciekawi...

Poród w wodzie -- jak najbardziej, ale pamiętać trzeba, że to się wyklucza z ZZO.

Ogólnie u nas mocno odradzają rodzenie na leżąco. Każda pozycja jest lepsza od leżenia na plecach. Pomiędzy skurczami natomiast zachęcają do jak największej aktywności, bo wtedy idzie łatwiej.

U nas w szpitalu w ogóle nie kąpią dzieci (jeśli zostaje się tam standardowe 2-3 doby), uważają, że to tylko niepotrzebna ingerencja we florę bakteryjną dziecka. Położna ze szkoły rodzenia w ogóle mówi, że teraz odchodzi się od codziennych kąpieli, tak samo jak od nadużywania kosmetyków, smarowideł itd.

Rożek uważają za bezsensowny wymysł, zwłaszcza w lecie. Ogólnie na oddziale w lecie dzieci najczęściej leżą w samych pampersach, i przestrzegają przed przegrzewaniem ich.

Co do laktatora, położna na początek odradza zakup. Mówi, że najlepszym sposobem poradzenia sobie z nawałem jest częste przystawianie dziecka do piersi, nawet co godzinę, wtedy najlepiej się wszystko samo ureguluje -- organizm matki będzie produkował tyle pokarmu, ile potrzebuje dziecko, a częste przystawianie zapobiega zatkaniu się kanalików. Wg niej już po dobie takiego wymuszonego przystawiania laktacja powinna się unormować, natomiast jak się nadmiar na początku odciąga laktatorem, to pokarmu będzie coraz więcej.

A na sam początek porodu/ skurczy ona zaleca jak najlepiej się zrelaksować, zjeść coś dobrego, wziąć kąpiel, przygotować sobie kanapki do szpitala, obejrzeć film, poprzytulać się z mężem i ogólnie próbować sprawić, by ten czas był jak najprzyjemniejszy i bezstresowy. Im bardziej się rozluźnimy i czymś zajmiemy, tym łatwiej pójdzie. W domu najlepiej wytrzymać jak najdłużej, dopóki czujemy się bezpiecznie.

Nota bene, jeśli najpierw odejdą wody, a nie ma jeszcze skurczy, to też się nie trzeba jakoś strasznie spieszyć. O ile wody nie mają niezdrowego koloru (mogą być przezroczyste, lekko różowe, nie mogą być zielone), to spokojnie można parę godzin w domu przesiedzieć. W szpitalu zakładają, że skurcze powinny się pojawić do 12h po odejściu wód i nadal wszystko jest OK. Dopiero po tym czasie rozważają przyspieszenie skurczy za pomocą oksytocyny, by wyeliminować ryzyko zakażenia.

Aha, co do wód i sączenia się bądź chluśnięcia -- może być tak, że poleci trochę, co spowoduje, że dziecko przesunie się niżej i zadziała jak korek, tamując dalsze wypływanie. I dopiero po jakimś czasie znowu trochę poleci...
Sala jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości