|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów część VII
jako początkująca olejomaniaczka też myślałam że oleje m.in. nawilżają..... czyli co? nie jest tak?
![]() koniczynka47 no zakupy poczyniłaś spore ))) nie używałam nigdy odżywek ani nic do włosów z Isany... nie wiem nie mam przekonania... a Ty polecasz? daj znać jak Ci się sprawuje ten olejek z papryczką ja dziś na noc też miałam i cały czas dziś oglądam moje piękne włosy ![]() błyszczą się i są takie mięciutkie - aż korci żeby cały czas ich dotykać, naprawdę wyglądają zdrowo mimo że muszę obciąć końcówki koniecznie szybko
|
|
|
#2702 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
13.01.14 <--- pierwsze olejowanie maski i oleje na etapie testów ![]() maska: aloes naturvital, z efektem laminowania z mangoszampon: babydream, z pomarańczą i chilli, Olej: ze słodkich migdałów, bdfm, łopianowy, lniany(także do picia) www.pustamiska.pl |
|
|
|
|
|
#2703 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
).Teraz na nowo gromadzę głównie polując na promocje . Myję włosy 2x w tygodniu, ale mam bardzo długie (za pupę) włosy i trochę schodzi kosmetyków. Odżywki Isany używałam do tej pory tylko te białe z różową nakrętką, z babassu - nadawała się do mycia. Tej czerwonej jeszcze nie miałam.Szukam olejku (może być z dodatkiem silikonu, byle nie samych silikonów) ładnie pachnącego do zastosowań na wyjazdach wśród niewtajemniczonych (aby mnie nikt nie posądził o chorobę psychiczną gdy zacznę maziać włosy np olejem lnianym Latem jadę na dwutygodniowy obóz żeglarski i muszę skompletować zestaw kosmetyków włosowych, wybór padł na Elseve TR i nie wiem jaki olejek dobrać, może to: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...rbowanych.html Ale składu nie ma - ciekawe czy same silikony w tym siedzą. |
|
|
|
|
|
#2704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniczynka, niestety jak spojrzeć na skład to często te kosmetyki mają olej głównie w nazwie
|
|
|
|
|
|
#2705 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To zależy jaki produkt Elseve. Zakupiona przeze mnie odżywka Total Repair ma olej palmowy na 4 miejscu w składzie .Co prawda ta linia się skiepściła bo kiedyś maski z tej serii miały wysoko w składzie argininę a to wyraźnie przyspieszało porost. Normalnie nie kupuję produktów tej firmy bo unikam silikonów. |
|
|
|
|
|
#2706 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2707 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego trzeba czytać składy. ![]() Ostatnio rzucił mi się w oczy olejek Bio-Oil jest na promocji w Rossie i SP. Drogi, mimo promocji. Kiepski skład, https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...y-i-ciala.html A za nadużywanie słowa "bio" powinien być jakiś paragraf. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Polecam olejek Marion (z olejkiem arganowym). Pachnie nieziemsko! Do stosowania głownie na końcówki. Mozna go kupic w naturze. |
|
|
|
|
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
Skład : cyclopentasiloxane, alcohol denat, phenyl trimethicone, dimethiconol, c12-15 alkyl benzoate, chamomilla recutita extract/matricaria flower extract, cocos nucifera oil/ coconut oil, ethylhexyl methoxycinnamate, nelumbuim speciosum extract/nelumbuim speciosum flower extract, benzyl alcohol, cinnamal, linaool, linum usitatissimum flower extract, caprylic/capric, triglyceride, gardenia tahitensis flower extract, rosa canina flower extract, bisabolol, glycine soja oil/soybean oil, parfum/fragrance
|
|
|
|
|
#2710 |
|
Zadomowienie
|
A co sądzicie o L`Oreal, Elseve, Eliksir odżywczy do włosów?
|
|
|
|
|
#2711 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edit: To nie jest ten skład - byłam dziś w SP i czytałam - olejek z czerwoną nakrętką nie zawiera denata. Skład całkiem, całkiem. Kupię jak będzie kosztował mniej niż 3 dychy. Edytowane przez KONICZYNKA 47 Czas edycji: 2014-03-17 o 22:54 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2712 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobilam sobie maseczke jajeczna na włosy z dodatkiem babydream
jak narazie zaskakuje mnie ten olej i to bardzo pozytywnie Mam w lazience olejek witaminowy do masażu z ziaji i zastanawiam się czy nie maznac nim wlosow ![]() niestesty- starł się skład i widzę tylko na pierwszym miejscu parafine. Jak znajdę skład to wrzuce mam nadzieje ze pomozecie ![]() edit: skład: Paraffinum Liquidum (Mineral Oil), Isopropyl Myristate, Ethyl Linoleate, Ethyl Linolenate, Retinyl Palimtate, Tocopheryl Acetate, Parfum (Fragrance), Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Geraniol. Hahahaha, chyba jednak sobie daruje
Edytowane przez navioe Czas edycji: 2014-03-15 o 23:50 |
|
|
|
|
#2713 |
|
Zadomowienie
|
A ja nie przepadam już za BDFM przejadł się chyba moim włosom, niestety ostatnio wygrzebałam jeszcze BD niebieski (nabyłam go kiedyś w promocji licząc na refleksy po rumianku), jeszcze nie próbowałam nakładać na włosy na ciało na pewno nie zużyję bo kiepski składowo, pozostaje tylko mieszać z maskami i maziać włosy bo nie lubię wyrzucać kosmetyków.
Ktoś olejował nim? Jakie wrażenia? navioe Ja bym spróbowała nałożyć na włosy, ale nie na skórę głowy. Edytowane przez KONICZYNKA 47 Czas edycji: 2014-03-15 o 23:54 |
|
|
|
|
#2714 |
|
Zadomowienie
|
co najlepiej stosować przed/po olejowaniu włosów aby uzyskać najlepsze efekty?
|
|
|
|
|
#2715 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2716 |
|
Zadomowienie
|
Dodałam do BD niebieskiego kilka kropel olejku lawendowego - ma teraz ładny zapach i nałożyłam na włosy za pomocą szczotki - na skórę głowy zamiast olejku wcierka z wody brzozowej z dodatkiem soku brzozowego Phytopharm.
Zmyję wieczorem odżywką i zobaczymy jak będzie. |
|
|
|
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj w ramach próby nałozyłam vatikę kokosową na włosy. Na początku przygody z pielęgnacją włosów niezbyt lubiłam ten olej strasznie puszył mi włosy, dlatego omijałam go z daleka w wielu produktach, olejki na bazie kokosa kładłam tylko na skórę głowy. Ale po wczorajszym uzyciu vatiki, jednokrotnym myciu facelle i odzywce z timotei mam cudowne włosy
Chyba przez te 3 lata pielęgnacji włosy zdążyły zmienić upodobania i pora przeprosić się z kokosem
|
|
#2718 |
|
Zadomowienie
|
A co sądzicie o składzie tego odżywczego eliksiru do włosów Elseve?
|
|
|
|
|
#2719 |
|
Zadomowienie
|
a mi kokos solo jak puszył, tak puszy
|
|
|
|
|
#2720 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2721 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
dziewczyny piszą że to w sumie olejek świetnie zabezpieczający końcówki ))kupiłam ale co prawda nie używam długo więc jeszcze nie pisałam recenzji (co by była obiektywna) ale używa mi się dużo lepiej niż np biosilka. nawet na suche włosy czasem końcówki pociągnę kropelką tego olejku i mam piękne, miękkie, błyszczące i wiem że coś je chroni. a super pompka do wyciskania sprawiła że już nigdy nie kupię innego opakowania ;D
|
|
|
|
#2722 |
|
Zadomowienie
|
Jedwab mam CHI i Bioetiki. Szkoda że na KWC nie ma składu tego z GP.
Dziś byłam w SP (po kosmetyki Eucerinu) i czytałam skład tego olejku Elseve z czerwoną nakrętką, nie ma denata, skład całkiem możliwy, dużo olejków naturalnych, są i silikony ale cena nie była promocyjna bo 31 zł Poczekam, aż stanieje, do lipca mam czas.
Edytowane przez KONICZYNKA 47 Czas edycji: 2014-03-17 o 23:01 |
|
|
|
|
#2723 |
|
Zakorzenienie
|
A wystarczy poszukać :
Jedwab w wersji : leżące liście aloesu SKŁAD: Cyclopentasiloxane, Dimeticonol, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Aloe Barbadensis Extract, Oryza Sativa (Rice) Germ Oil, Camellia Sasanqua (Camellia) Seed Oil, Pinus Sibirica, Citronellol, Geraniol, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Farnesol, Amyl Cinnamal. Jedwab w wersji : krzak aloesu. SKŁAD: Cyclopentasiloxane, Dimeticonol, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Aloe Barbadensis Extract, Oryza Sativa (Rice) Germ Oil, Camellia Sasanqua (Camellia) Seed Oil, Pinus Sibirica Nut Oil, Parfum, Limonene, Citronellol, Geraniol, Benzyl Alcohol, Benzyl Benzoate, Farnesol, Amyl Cinnamal. |
|
|
|
|
#2724 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,
Trochę off top, niemniej temat wiąże sie z olejami. Kupiłam aloes firmy donum - bez cukru i konserwantów ale z witamina C. Zazwyczaj nakładam olej na włosy wieczorem i zmywam rano. Czy mogę przed olejowaniem nałożyć aloes, następnie wybrany olej i tak zostawić na cała noc? Czy to za długo? (Zastanawia mnie ta witamina C). Czy sok należy rozcienczyc przed użyciem czy moze być prosto z butelki?
|
|
|
|
|
#2725 |
|
Przyczajenie
|
Cześć,
Przeczytałam sporą część pierwszego wątku olejowania, ale nie mam sił czytać 6x168 stron postów + 54 strony postów ![]() Dużo osób tutaj się zachwyca olejem kokosowym (i przyznam, że rzeczywiście pięknie pachnie) - mi niestety nie posłużył. Może włosy się nie puszyły ani nic takiego, ale najzwyczajniej mogłabym go w ogóle nie użyć i wyszłoby na to samo. Więc może gdzieś to było napisane, ale dla osób takich jak dla mnie, którym się nie chce tyle czytać, a będą się nad tym zastanawiać: olej kokosowy może nie posłużyć osobom z włosami blond, kręconymi, rozjaśnianymi - o wysokiej porowatości, takie osoby powinny się zainteresować olejami jedno- lub wielonienasyconymi, jak np. olej ryżowy, olej z avocado, olej z pestek śliwki, olej z tamanu, czarnuszki, róży piżmowej, wiesiołka, olej słonecznikowy itd. Nie polecam też olejowania na całą noc, co może się źle dla takiego włosa skończyć. Co mogę takiej osobie polecić, to olejowanie "na mokro", co u mnie działało lepiej, niż na sucho ![]() Osobiście polecam olej ryżowy, którym jestem zachwycona, bo pierwszy raz mam tak miękkie włosy. Teraz mam zamiar wypróbować olej śliwkowy (jeszcze nie wiem, czy jako kompres, czy nakładać go po umyciu włosów, ochronnie - może możecie mi coś doradzić?) Nie wiem, czy było coś o tym wspomniane, ale mam pytanie. Ostatnio zainteresowałam się naturalnym rozjaśnianiem włosów. Wiem, że takie działanie może mieć olej z ogórecznika, ale nie wiem, czy żeby on zadziałał, to musi być nałożony przed myciem na parę godzin? Czy może jest szansa, że zwykłe nałożenie go na włosy po myciu, też może dać efekty? Ktoś się orientuje? Pytam nie dlatego, że szkoda mi czasu, ale dlatego, że te oleje "niezwykłe" są dosyć drogie i nie idzie ich mało na moje gęste, długie włosy - najzwyczajniej na świecie... jest mi szkoda kasy ![]() Przepraszam, jeśli niepotrzebnie coś wtrąciłam, ale mam nadzieje, że mimo wszystko komuś to pomoże lub przypomni coś, w razie potrzeby
|
|
|
|
|
#2726 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie widzę sensu nakładania oleju po myciu włosów tylko po to, by myć je jeszcze raz. Nie wiem jak to jest z olejem z ogórecznika, ale naprawdę, nie ma co wydawać kilkudziesięciu złotych na lekkie rozjasnienie - bo przecież po takim naturalnym zabiegu efektów nie będzie oszałmiających ( o ile będą jakiekolwiek). Lepiej zrobić kąpiel rozjaśniającą (można nawet o 0,5 tonu) - włosy minimalnie ucierpią, fakt, ale nie będą to szkody "nie do odtratowania", efekt będzie lepszy i zajmie dużo mniej czasu i pieniędzy. |
|
|
|
|
|
#2727 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście, dlatego napisałam, ze może nie przypasować włosom o wysokiej porowatości, ale nie jest to rzecz oczywista
niektórym może przypasować, a na pewno polubią je włosy zdrowe, o niskiej porowatości.Nie chodzi mi o typowe olejowanie po umyciu włosów, tylko użycie kropelki, dwóch olejku dla ochrony (nakładanie oleju po umyciu włosów jest równie ważne jak przed, ponieważ może i nie odżywia tak mocno jak trzymanie go w większej ilości i na dłuższy czas, ale za to chroni mocno włos przed utratą wilgoci) - ale tak, oczywiście nie ma sensu nakładania go na świeżo umyte włosy w ilościach "przetłuszczających" ![]() Jeśli chodzi o kąpiel rozjaśniającą... nie będę się nawet za to zabierała. Próbowałam i wiem z doświadczenia, że moje słabe włosy nawet tak "delikatny" zabieg może doprowadzić do tragedii. A naturalne rozjaśnianie, chociaż wymaga dużo cierpliwości, działa na moje loki (wiem po próbach z maseczką rozjaśniającą z miodu, cytryny, oleju i cynamonu). Dlatego chciałam wypróbować olej z ogórecznika, który może rozjaśnić, ale tez zabezpieczy i odżywi. Tylko moje pytanie to, czy mogę go użyć tak, jakbym użyła np. płukanki z cytryny (gdzie tylko przepłukuję i wychodzę np. na chwilę na słońce - akurat tej metody nigdy nie używałam) - czyli tylko nałożyć małą ilość na włosy i trzymać go do następnego umycia. Ale im więcej się zastanawiam, tym bardziej widzę, że raczej musi być to zwykłe olejowanie. |
|
|
|
|
#2728 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, od pol roku chce kupić olej kokosowy i jakoś zawsze zapominam, a mam PiPe naprzeciwko domu
|
|
|
|
|
#2729 |
|
Zadomowienie
|
Efavit jest nierafinowany, KTC rafinowany - generalnie nierafinowany jest droższy i pachnie (ale zapach trudno sprawdzić w sklepie).
|
|
|
|
|
#2730 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, to prawda ze olejek etereyczny z lawendy dziala korzysynoe na porost wlosow? Chodzi mi o olejowanie skalpu lawenda + inny bazowy olej
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.

))) nie używałam nigdy odżywek ani nic do włosów z Isany... nie wiem nie mam przekonania... a Ty polecasz? daj znać jak Ci się sprawuje ten olejek z papryczką
błyszczą się i są takie mięciutkie - aż korci żeby cały czas ich dotykać, naprawdę wyglądają zdrowo mimo że muszę obciąć końcówki koniecznie szybko

maska: aloes naturvital, z efektem laminowania z mango
).