Mamusie sierpień 2014 - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-15, 21:05   #2881
tygrysek1641
Przyczajenie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

http://odziezciazowa-outlet.pl/
dziewczyny może któraś coś wybierze ja zamówiłam sobie parę rzeczy

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość
Witaj. Gratulacje Powiedz coś wiecej o sobie
jestem już mamą prawie 6 letniego synka między czasie miałam 2 poronienia i dopiero teraz powolutku zaczynam się bardzo cieszyć bo już jest prawie 14 tydzień więc zaczyna się chyba bezpieczniej.
Teraz podobno na 90% będzie chłopiec w poprzedniej ciąży też dowiedziałam się o płci w 13 tygodniu zatem myślę że się sprawdzi.
tygrysek1641 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 21:38   #2882
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
' Teściowa' chce ze mną wejść na wojenna ścieżkę ..

Tylko mnie denerwuje i ciśnienie mi podnosi.
a cóż ona znowu wymyśliła, zacznij ja lekceważyć może wtedy nie będzie ci ciśnienia podnosić
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 21:41   #2883
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Ja też często siusiam, czasami mam wrażenie, ze popuszczę zaraz, lecę do łazienki a tam ledwo co wyleci. W nocy też często wstaję do łazienki, najwięcej to było chyba 5 razy.
Dzięki
Już myślałam że jestem jakaś inna :brzyda l:
Cytat:
Napisane przez tygrysek1641 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

jestem już mamą prawie 6 letniego synka między czasie miałam 2 poronienia i dopiero teraz powolutku zaczynam się bardzo cieszyć bo już jest prawie 14 tydzień więc zaczyna się chyba bezpieczniej.
Teraz podobno na 90% będzie chłopiec w poprzedniej ciąży też dowiedziałam się o płci w 13 tygodniu zatem myślę że się sprawdzi.
Cuchy trochę dla mnie za ciążowe
Jeśli się uda to mam zamiar chodzić w tych zwykłych, tzn mam leginsy typowo ciążowe z H&M i są naprawdę super do tego ostatnio noszę bluzy z H&M ze zwykłego działu za pupę. Taki więcej sportowy zestaw.

Widzę że Ty też jesteś po niemiłych przejściach- to dlatego teraz dopiero się odezwałaś, jak poczułaś się pewniej w tej ciąży?
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 21:56   #2884
Tasia34
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny
Przepraszam, że ostatnio nic nie pisałam, ale czasu ciut brakuje
Próbuję odstawiać Synka od piersi, rozszerzać dietę, usypiać inaczej, niż kp... i są problemy No ale ogólnie u nas ok; mam nadzieję, że Was nadrobię niedługo i zacznę się udzielać
Coś mi mignęło - Natka, jak córeczka?
Optymistka - i jak po upadku..?

Przepraszam, tylko tyle mi wpadło w oko na razie...
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 21:57   #2885
pati1078
Rozeznanie

Cytat:

fajny ten link ciekawe czy wysyłają za granice
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 22:09   #2886
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:

Dziękuję za link udało mi się wybrać 5 rzeczy. Ciekawe jak jakością, ale cena to żaden majątk.

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Przepraszam, że ostatnio nic nie pisałam, ale czasu ciut brakuje
Próbuję odstawiać Synka od piersi, rozszerzać dietę, usypiać inaczej, niż kp... i są problemy No ale ogólnie u nas ok; mam nadzieję, że Was nadrobię niedługo i zacznę się udzielać
Coś mi mignęło - Natka, jak córeczka?
Optymistka - i jak po upadku..?

Przepraszam, tylko tyle mi wpadło w oko na razie...
Fajnie, że napisałaś Zdążyłam już zapomnieć jak to jest mieć takiego malucha
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-15, 22:27   #2887
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asix86 Pokaż wiadomość
A czy to nie jest tak, że ta godzinka jest na dodatkową przerwę w pracy a nie na szybsze jej zakończenie? Bo skoro jest to przerwa na karmienie to chyba logicznie biorąc powinna być w środku dnia pracy?
Sama jestem ciekawa jak to jest. A jak się nie złoży wniosku o tę przerwę na karmienie to mogą nas o tak.. zwolnić o powrocie??
Praktykuje się wychodzenie godzinę wcześniej, rzadko kiedy ta godzina jest wykorzystywana w ciągu pracy.

Cytat:
Napisane przez Angels2708 Pokaż wiadomość
Jeszcze spie na plecach i nie wiem czemu niby nie mozna.
Tez uwielbiam na brzuszku spac ale odkad dowiedzialam sie ze jestem w ciazy nie spie, choc czasem to tak mi teskno za ta pozycja ze szok.
Na bokach to tez spie, przewracam sie z lewego na prawy za kazdym razem budzac sie kiedy zmieniam bok, nie wiem czemu. Moze dlatego ze wmowilam sobie ze nie wolno robic mi gwaltownych ruchow? Choc nawet nie wiem czy to prawda.
Na brzuchu lepiej, niż na plecach - jeśli dajesz radę oczywiście Nie ugnieciesz Maluszka Na plecach uciskasz żyłę główną i blokujesz dopływ krwi.
Gwałtowne ruchy? A niby dlaczego nie wolno?

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
moje dzisiejsze menu
  1. na sniadanie - kasza jaglana na mleku z suszona zurawina i pestkami dyni, na wierzch odrobina pesetek swiezego granatu dla koloru, potem zjadłam jeszcze banana
  2. kompot z wlasnych malin z plasterkiem cytryny
  3. przekąska - sałatka - malutka miseczka: makaron, piers kurczaka, ogorek i papryka konserwowa, kukurydza,majonez i smietana, czosnek
  4. obiad-makaron z czosnkiem, mozarella, jajkiem i brokułami
  5. podwieczorek - jabłko, kawałek dojrzałego mango
Śmieciowe żarcie to chyba nie jest a ja nadal głodnaaaaaaaaaaaaaaa Do tego na zmianę mam rozwolnienia i zatwardzenia

Zastanowię się nad tą propozycją z mdłościami i brakiem apetytu

ps. ze zdrowych słodkości jem - suszone jabłka, gruszki, śliwki (własnej produkcji), suszone daktyle i figi (rzadko), czasem suszone banany (trudno dostać, bo to nie to samo co chipsy bananowe), piekę bułkę drożdżową z rodzynkami albo smaruję jeszcze swoim dżemem, mogą być wafle z dżemem, sezamki mojej produkcji, ciasto marchewkowe (kocham), owocki mrożone zmiksowane ze śmietaną/zsiadłym mlekiem/kefirem/jogurtem nat., sałatka owocowa z rodzynkami, kiedyś robiłam ciasteczka owsiane
Jak smakuje syrop z agawy??
Hoho, piękne menu! I fajne rzeczy robisz!

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość

Suszone owoce, potrafią zasłodzić każda ochotę na słodkie a jednocześnie są zdrowe bo maja naturalny cukier
Ale te suszone naturalnie, bo przeważnie sprzedaję się owoce suszone substancją konserwującą, a to świństwo.
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 09:56   #2888
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Na brzuchu lepiej, niż na plecach - jeśli dajesz radę oczywiście Nie ugnieciesz Maluszka Na plecach uciskasz żyłę główną i blokujesz dopływ krwi.
Czyli można jeszcze leżeć na brzuchu? Przerobiłam już wszystkie pozycje na obu bokach i powoli zaczynam dostawać szału.

Wczoraj w końcu zapoznaliśmy ze sobą naszych rodziców. Zjedli wspólnie obiad, było dużo śmiechu i ani na chwilę im się nie zamykały buzie, a potem wszyscy razem obejrzeliśmy skoki. W sumie spędzili u nas prawie cały dzień a wychodząc zaczynali umawiać się na następne spotkanie. Jestem przeszczęśliwa, że tak pięknie to wyszło, bo bałam się jak cholera

A w czwartek kolejna wizyta u lekarza, może w końcu poznam płeć.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-16, 10:27   #2889
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiuulad Pokaż wiadomość
piekna pogoda to troche cisza na forum...
Moj młodszy synek (w maju skonczy 4 lata) rozmawiał dzisiaj z dzidziusiem najpierw zapukał do brzuszka, potem powiedział mu ze bardzo go kocha a na koncu zapytał czy dzidzius ma pizamke jak powiedziałam ze nie to zaczał sie smiac ze dzidzius jest golasem no i ogolnie to mam problem bo starszy synek chce siostrzyczke a młodszy „dzidziusia” jak tłumacze ze w brzuszku jest chyba siostrzyczka to on na to„a moze tam jest dzidzius...”

no i poczułam pierwszego kopniaka i to dosłownie był to delikatny kop od srodka a ze to moja trzecia ciaza to wiem ze to był dzidzius

Milego wieczorku.
Ale słodko;-) fajnie mieć rodzeństwo. Ja jak na razie myśle tylko o jednym bobasku, ale moja mama jeszcze jedno się nie urodzilo a ona już
kiedy planujemy drugie ;-)

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Witaj
Mnie marzy się chłopiec

[/COLOR]Cały czas czuję się bardzo dobrze, moja ciąża to najlepsza opcja z możliwych, jednak jeden, jedyny objaw jaki mam zaczyna mi już działać na nerwy. Już sama nie wiem czy to normalne ale chodzę siku maksymalnie co 30 min, od rana do wieczora odwiedzam kibelek niezliczoną ilość razy, w nocy budzę się co najmniej 4 razy. Gdzieś czytałam że w drugim trymestrze nie sika się tak często jak w pierwszym czy trzecim lecz u mnie jest jakby jeszcze gorzej, normalnie boję się gdzieś wyjść..
W piątek mam wizytę i powiem o tym, tylko co to da?
Czy jeśli ma się problemy z pęcherzem, jakieś zapalenie to objawem jest częste sikanie czy jeszcze coś?
Tez często chodzę do toalety. Najgorzej jak mamy gdzieś dalej jechać, wtedy chce mi się siuku co chwila.
E nocy wstaje tak max 3 raz więc chyba nie jest najgorzej.

A mnie się marzy corcia .

Cytat:
' Teściowa' chce ze mną wejść na wojenna ścieżkę ..

Tylko mnie denerwuje i ciśnienie mi podnosi.

Tez mnie wczoraj moja wkurzyla. A co twoja wymyslila.

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Czyli można jeszcze leżeć na brzuchu? Przerobiłam już wszystkie pozycje na obu bokach i powoli zaczynam dostawać szału.

Wczoraj w końcu zapoznaliśmy ze sobą naszych rodziców. Zjedli wspólnie obiad, było dużo śmiechu i ani na chwilę im się nie zamykały buzie, a potem wszyscy razem obejrzeliśmy skoki. W sumie spędzili u nas prawie cały dzień a wychodząc zaczynali umawiać się na następne spotkanie. Jestem przeszczęśliwa, że tak pięknie to wyszło, bo bałam się jak cholera

Fajnie ze rodzice się dogadali i nie bylo niezrecznej ciszy.
A na brzuchu to z tego co mi wiadomo nie wolno od zakonczenia 1 trym.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-16, 11:37   #2890
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dziecko się jeszcze nie urodziło a ta już się miesza i wtrąca się w nasze życie i w to że chcemy wziąć ślub ja juz na nią nie mam siły

a mama mnie ostrzegala

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-16, 14:03   #2891
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Dziecko się jeszcze nie urodziło a ta już się miesza i wtrąca się w nasze życie i w to że chcemy wziąć ślub ja juz na nią nie mam siły

a mama mnie ostrzegala
Nigdy nie miałam teściowej ale ja na twoim miejscu poprostu bym jej przytakiwala i udawała ze to ona ma racje itp a i tak robiła po swojemu, z teściowa nie warto wchodzić na ścieżkę wojenna a dopóki myśli ze liczysz sie z jej zdaniem to bedzie ok

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-16, 14:15   #2892
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość

Ja mam wizytę w piątek i też na to liczę jeśli się nie uda to pójdę do innego lekarza który ma lepszy sprzęt od mojego gina na nfz.

Z tymi pozycjami do spania to też mam problem i już nie wiem jak mam spać. Kiedyś spałam ma brzuchu teraz najwygodniej jest mi na plecach ale mówią żeby unikać tej pozycji dlatego że jest uciskana jakaś żyła. Najbardziej zalecana pozycja na lewym boku mnie denerwuje i jak długo tak leżę to boli mnie biodro

Super że rodzice się polubili bo pamiętam pisałaś że są zupełnie różni

Edytowane przez M_aria
Czas edycji: 2014-02-16 o 14:17
Stary 2014-02-16, 15:40   #2893
pentuerka
Rozeznanie

a mnie dzisiaj mecza mdlosci, mdlosci popoludniowe kiedy to sie skonczy :-(
Stary 2014-02-16, 20:01   #2894
Wern
Przyczajenie

Podobno pierwszy tydzień sierpnia 2014, jak zobaczę, to uwierzę.
Która wiedzie przez fale gorzkiego odmętu..."
Wern jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-16, 20:35   #2895
kamilast
Raczkowanie

Cytat:
Gwałtowne ruchy? A niby dlaczego nie wolno?
.
Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Z tymi pozycjami do spania to też mam problem i już nie wiem jak mam spać. Kiedyś spałam ma brzuchu teraz najwygodniej jest mi na plecach ale mówią żeby unikać tej pozycji dlatego że jest uciskana jakaś żyła. Najbardziej zalecana pozycja na lewym boku mnie denerwuje i jak długo tak leżę to boli mnie biodro
Powtórka z biologi. Żyła główna dolna to żyła którą krew wraca do serca z dolnej połowy ciała. W zaawansowanej ciąży przy leżeniu na plecach lub na prawym boku może dojść do uciskum, wówczas serce nie ma czego pompować(w uproszczeniu oczywiście) i zaczyna się odczuwać duszność, zawroty głowy itp. a ostatecznie można stracić prztomność. Słowa kluczowe to zaawansowana ciąża i może. Czyli jak leżysz na plecach i masz się zupełnie dobrze to nic Ci się nie uciska. Część lekarzy jednak od początku zaleca unikanie w/w pozycji żeby nabrać bezpiecznych nawyków i nie kusić losu.

Ja jestem zwolenikiem zdrowego rozsadku, czyli dopóki nic mi się nie dzieje to korzystam i śpię jak mi wygodnie. W poprzedniej ciąży dotrwałam z tą filozofią do szczęśliwego rozwiązania. Najwyraźniej matka natura umieściłami moją ż.g.d tak że nie łatwo jej zaszkodzić
kamilast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-16, 21:10   #2896
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kamilast Pokaż wiadomość
Powtórka z biologi. Żyła główna dolna to żyła którą krew wraca do serca z dolnej połowy ciała. W zaawansowanej ciąży przy leżeniu na plecach lub na prawym boku może dojść do uciskum, wówczas serce nie ma czego pompować(w uproszczeniu oczywiście) i zaczyna się odczuwać duszność, zawroty głowy itp. a ostatecznie można stracić prztomność. Słowa kluczowe to zaawansowana ciąża i może. Czyli jak leżysz na plecach i masz się zupełnie dobrze to nic Ci się nie uciska. Część lekarzy jednak od początku zaleca unikanie w/w pozycji żeby nabrać bezpiecznych nawyków i nie kusić losu.

Ja jestem zwolenikiem zdrowego rozsadku, czyli dopóki nic mi się nie dzieje to korzystam i śpię jak mi wygodnie. W poprzedniej ciąży dotrwałam z tą filozofią do szczęśliwego rozwiązania. Najwyraźniej matka natura umieściłami moją ż.g.d tak że nie łatwo jej zaszkodzić
Dzięki za informacje
Wychodzi na to że niepotrzebnie nas straszą. Od teraz będę spać tak, jak mi wygodnie
Stary 2014-02-17, 06:21   #2897
Angels2708
Zadomowienie

GG do Angels2708

Witam po strasznym dla mnie weekendzie co wróciłam ze szkoły to szybko spać.

Tasia na brzuszki już nie śpię odkąd dowiedziałam się o ciąży, lubię na plecach spać ale jak nie mogę to też postaram się tego uniknąć. Teraz to tylko obracam się z lewego boku na prawy przy tym się budząc nie wiem czemu :P
Pisałyście że najlepiej na lewym boku a w szkole wypytałam koleżanki to mi powiedziały że na lewym właśnie nie, bo to od serca, tylko na prawym.. no i jak już konkretnie zgłupiałam hm.. może na siedząco spanie będzie najlepsze? :P

Mnie jakoś suszone owoce nie podchodzą

H4linka super że fajnie spędziłaś dzień w rodzinnym gronie do czwartku to daleko masz z wizytą:P ale życzę już powodzenia i trzymam kciuki

papryczka160 też tak mam z sikaniem :P jak tylko z domu wychodzę i wsiadam do autka to zaraz mi się siusiu chce :P ale się pocieszam teraz bo później przy większym brzuszki to już będzie masakra.. podobno najlepiej ciągle na nocniku siedzieć
zaczarowanadlaniego ja mam jeszcze gorszą teściową, na szczęście wyjechała do angli i spokój mamy jak nigdy
I popieram zdanie Tasi na ten temat, kiwaj głową a rób swoje.. To twoje życie i masz prawo o wszystkim sama decydować

kamilast dziękuję za lekcję biologi )

Kochane a mnie ciągle coś gryzie.. wczoraj mój men zrobił pyszny obiad, a raczej kolacje bo dopiero po 19 wróciłam ze szkoły. BYłam tak głodna że zajadałam się jak głupia, ale to nie w tym rzecz. Misio mój nie dosmażył rolady z piersi z kurczaka.. ja już najedzona dopiero to zauważyłam.. musiałam być tak strasznie mega głodna że nie poczułam smaku surowego mięsa. i teraz mnie to męczy czy oby wszystko ok z maleństwem masakra... w nocy mi się śniło że poroniłam przez ten kawałeczek mięsa i teraz chodzę i rzygać mi się chcę jak o tym pomyślę

Angels2708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 07:27   #2898
gosia3103
Zakorzenienie

Z tego co wiem, jeśli zjesz surowego mięsa, możesz się zarazić toksoplazmozą. Dlatego w ciąży nie powinno się jeść tatara, sushi itd. Ale tak samo podobno możesz się zarazić sprzątając kocią kuwetę, a mnie kiedyś uczyli na studiach, że żeby się faktycznie zarazić, to musiałabyś się dosłownie w tych kocich odchodach wytarzać i jeszcze się ich najeść (wiem, że brzmi to paskudnie ale naprawdę tak mnie uczyli ). Tak więc myślę, że z tym surowym mięsem jest tak samo, możesz, ale wcale nie musisz się zarazić i moim zdaniem nie ma się co zamartwiać. Jeśli się bardzo boisz to zawsze możesz zbadać krew na obecność przeciwciał IgM, w ten sposób sprawdzisz czy jesteś teraz chora..
Stary 2014-02-17, 07:37   #2899
kamilast
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Angels2708 Pokaż wiadomość
1.Pisałyście że najlepiej na lewym boku a w szkole wypytałam koleżanki to mi powiedziały że na lewym właśnie nie, bo to od serca, tylko na prawym.. no i jak już konkretnie zgłupiałam hm.. może na siedząco spanie będzie najlepsze? :P

2.Kochane a mnie ciągle coś gryzie.. wczoraj mój men zrobił pyszny obiad, a raczej kolacje bo dopiero po 19 wróciłam ze szkoły. BYłam tak głodna że zajadałam się jak głupia, ale to nie w tym rzecz. Misio mój nie dosmażył rolady z piersi z kurczaka.. ja już najedzona dopiero to zauważyłam.. musiałam być tak strasznie mega głodna że nie poczułam smaku surowego mięsa. i teraz mnie to męczy czy oby wszystko ok z maleństwem masakra... w nocy mi się śniło że poroniłam przez ten kawałeczek mięsa i teraz chodzę i rzygać mi się chcę jak o tym pomyślę
1. pewnie się znajda i tacy co coś wymyślą żeby i na siedząco zabronić. Wiesz ciężarną to najlepiej w śpiączkę farmakologiczna na 9mc żeby nic nie jadła nie piła nie ruszała się
A tak poważnie to po lewej stronie jest aorta czyli główna tętnica. Jak to tętnica ma grube mięsiste ściany więc "leżenie na niej" nie stwarza zagrożeń. A z tym spaniem to trzeba na rozsądek, dobrze wiedzieć że coś takiego może się zdarzyć, żeby wiedzieć od czego i zareagować.

2. a tu się moja wiedza biologiczna kończy. czemu nie wolno surowego?żeby sie czymś nie zarazić tak?ale czym? sam fakt zjedzenia na pewno maluchowi nie zaszkodził. pytanie czy w tym mięsie w ogóle było coś szkodliwego, poza tym przecież nie było zupełnie surowe, jednak jakiejś obróbce cieplnej zostało poddane, najprawdopodobniej to co tam ew było i tak zostało zabite.
kamilast jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-17, 07:48   #2900
anius_7
Wtajemniczenie

Witam się w nowym tygodniu Ja już pracuję, a mój TŻ zaczął ferie (nauczyciel) i tak mu zazdroszczę Ale odliczam dni do weekendu i jedziemy do spa Miłego dzionka dla Was Ciężaróweczki

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 07:57   #2901
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Witam się w nowym tygodniu Ja już pracuję, a mój TŻ zaczął ferie (nauczyciel) i tak mu zazdroszczę Ale odliczam dni do weekendu i jedziemy do spa Miłego dzionka dla Was Ciężaróweczki
To miło A gdzie jedziecie?

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

Cytat:
1. pewnie się znajda i tacy co coś wymyślą żeby i na siedząco zabronić. Wiesz ciężarną to najlepiej w śpiączkę farmakologiczna na 9mc żeby nic nie jadła nie piła nie ruszała się
A tak poważnie to po lewej stronie jest aorta czyli główna tętnica. Jak to tętnica ma grube mięsiste ściany więc "leżenie na niej" nie stwarza zagrożeń. A z tym spaniem to trzeba na rozsądek, dobrze wiedzieć że coś takiego może się zdarzyć, żeby wiedzieć od czego i zareagować.

2. a tu się moja wiedza biologiczna kończy. czemu nie wolno surowego?żeby sie czymś nie zarazić tak?ale czym? sam fakt zjedzenia na pewno maluchowi nie zaszkodził. pytanie czy w tym mięsie w ogóle było coś szkodliwego, poza tym przecież nie było zupełnie surowe, jednak jakiejś obróbce cieplnej zostało poddane, najprawdopodobniej to co tam ew było i tak zostało zabite.

Jedząc surowe lub niedogotowane, niedosmażone mięso można zarazić się toxoplazmoz, pod warunkiem, że mięso było zarażone i osoba, która zjadła nigdy wcześniej nie chorowała na tą chorobę. Jeśli chorowała to ma przeciwciała i 2 nie może się zarazić.
Stary 2014-02-17, 08:03   #2902
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
To miło A gdzie jedziecie?
jedziemy do Dziwnówka, nad morze

Stary 2014-02-17, 08:19   #2903
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Z tego co wiem, jeśli zjesz surowego mięsa, możesz się zarazić toksoplazmozą. Dlatego w ciąży nie powinno się jeść tatara, sushi itd. Ale tak samo podobno możesz się zarazić sprzątając kocią kuwetę, a mnie kiedyś uczyli na studiach, że żeby się faktycznie zarazić, to musiałabyś się dosłownie w tych kocich odchodach wytarzać i jeszcze się ich najeść (wiem, że brzmi to paskudnie ale naprawdę tak mnie uczyli ). Tak więc myślę, że z tym surowym mięsem jest tak samo, możesz, ale wcale nie musisz się zarazić i moim zdaniem nie ma się co zamartwiać. Jeśli się bardzo boisz to zawsze możesz zbadać krew na obecność przeciwciał IgM, w ten sposób sprawdzisz czy jesteś teraz chora..
Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Jedząc surowe lub niedogotowane, niedosmażone mięso można zarazić się toxoplazmoz, pod warunkiem, że mięso było zarażone i osoba, która zjadła nigdy wcześniej nie chorowała na tą chorobę. Jeśli chorowała to ma przeciwciała i 2 nie może się zarazić.
Czyli jeśli miałam toxo, to mogę bezpiecznie jeść tatara i sushi? A co do toxo, nie mam pojęcia jak udało mi się tym dziadostwem zarazić, od zawsze żyję z kotami i sprzątałam kuwetę ale nigdy się w niej nie tarzałam ale się cieszę, że mam odbębnioną chorobę

Cytat:
jedziemy do Dziwnówka, nad morze
Oby pogoda dopisała odpoczywaj, póki jeszcze możesz
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 09:04   #2904
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dzisiaj o 12.30 mam wizyte u ginekologa, pobolewa mnie brzuch martwi mnie to no i sa wyniki mojego moczu i krwi.

A zaraz lecimy do ratusza zapisac sie na jakis wolny termin zeby wziac slub

milego dnia

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 10:22   #2905
UmiZumi
Rozeznanie

witam się i ja po weekendzie

w sobotę były porządki, zakupy, byliśmy też na odwiedzinach. A wczoraj byliśmy na basenie powiem Wam, że przepłynęłam kila razy basen - z przerwami oczywiście i czuję się jak nowo narodzona potem znowu byliśmy w odwiedzinach

Ps. na basenie uważałam na siebie jak mogłam, marzyło mi się pójście do jacuzzi albo na bicze wodne, ale zrezygnowałam ze względu na ciąże. Powiem Wam, że jak widziałyśmy z koleżanką kobietę w zaawansowanej ciąży wchodzącą pod bicze wodne, to myślałyśmy, że zejdziemy na zawał...
Stary 2014-02-17, 10:41   #2906
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
żeby się faktycznie zarazić, to musiałabyś się dosłownie w tych kocich odchodach wytarzać i jeszcze się ich najeść (wiem, że brzmi to paskudnie ale naprawdę tak mnie uczyli )
Mam nadzieję, że mój TŻ tego nie przeczyta, bo nie jest zadowolony, ze musiał przejąc moje obowiązki - sprzątanie kuwety

Co do niedopieczonego kurczaka, to nie ma się co martwić - Zjadłam kawałeczek takiego udka. Miesiąc później miałam badania na toksoplazmozę i jestem zdrowa
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 10:42   #2907
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
witam się i ja po weekendzie

w sobotę były porządki, zakupy, byliśmy też na odwiedzinach. A wczoraj byliśmy na basenie powiem Wam, że przepłynęłam kila razy basen - z przerwami oczywiście i czuję się jak nowo narodzona potem znowu byliśmy w odwiedzinach

Ps. na basenie uważałam na siebie jak mogłam, marzyło mi się pójście do jacuzzi albo na bicze wodne, ale zrezygnowałam ze względu na ciąże. Powiem Wam, że jak widziałyśmy z koleżanką kobietę w zaawansowanej ciąży wchodzącą pod bicze wodne, to myślałyśmy, że zejdziemy na zawał...
to jacuzzi też nie jest wskazane w ciąży? Myślałam, że można... Ja na weekend jadę do spa i wychodzi na to, że z niewielu rzeczy będę mogła skorzystać

Stary 2014-02-17, 10:45   #2908
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
to jacuzzi też nie jest wskazane w ciąży? Myślałam, że można... Ja na weekend jadę do spa i wychodzi na to, że z niewielu rzeczy będę mogła skorzystać
Udanego wyjazdu życzę. Ja też byłam w spa i korzystałam z jakuzzi. Nie można sauny. A bicze wodne to zależy jakie. Jak na plecy to ca za problem? To jak masaż, a plecy w zaawansowanej ciąży bolą.
Stary 2014-02-17, 10:50   #2909
Angels2708
Zadomowienie

GG do Angels2708

Cytat:

No tak też w sumie racja ) kg go nie zjadłam więc nie powinno mi zaszkodzić

zaczarowanadlaniego trzymamy kciuki by wizyta była udana

lilka_vanilka dziękuję za pocieszenie

anius nie ważne z czego możesz korzystać na spa ważne że się odprężysz i odpoczniesz i wrócisz do nas jak nowo narodzona

Angels2708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 10:51   #2910
pentuerka
Rozeznanie

[QUOTE=h4linka;45184611]Czyli jeśli miałam toxo, to mogę bezpiecznie jeść tatara i sushi? A co do toxo, nie mam pojęcia jak udało mi się tym dziadostwem zarazić, od zawsze żyję z kotami i sprzątałam kuwetę ale nigdy się w niej nie tarzałam ale się cieszę, że mam odbębnioną chorobę

To mit że tao zaraz się od kota. 90% zachorowań jest od zrażonego mięsa ( złe grillowanie itp).
Taxo bardzo rzadko zaraza się drugi raz.
Podobno 80% spoęczeństwa jest chorych an taxo, ale o tym nie wie. Dla kobiety w ciąży świeże zarażenie (pierwsze) jest bardzo niebezpieczne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości