Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-31, 13:39   #2911
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

Cytat:
Napisane przez monana27 Pokaż wiadomość
Ale super misio z niego A jak dlugo byliscie na spacerze? Skoro Pascalek od razu zasnal to znaczy ze mu sie podobalo.. Ja tez mysle o kupnie nosidla, w tej chwili mam chuste ale nie za bardzo sie sprawdza.
Z wozkiem czesto mi niewygodnie bo w tym kraju nikt o pieszych nie pomyslal budujac drogi, a juz w szczegolnosci nie o ludzich z wozkiem czy na wozku. Brak przejsc dla pieszych, wszedzie krawezniki, czesto wcale chodnika nie ma a pchac wozek po piachu to jakas masakra. Ale tutaj wszyscy wszedzie jezdza samochodem a na spacery to sie idzie to centrow handlowych Dlatego chcialabym miec nosidelko bo byloby znacznie wygodniej.
Monana my byliśmy godzinkę, bo nie miałam więcej czasu.
Jak będziesz się decydować na nosidło, to kup z takim pasem dodatkowym na biodra. Ja tego nie mam i teraz żałuję, bo potwornie boli mnie krzyż od noszenia. A ten dodatkowy pas odciąża kręgosłup.
Cytat:
Napisane przez essence30 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, takie profesjonalne nosidełka to chyba kupe kasy 400 - 500 zł, czy lepiej wtedy chuste, czy tansze nosidełka ....wiadomo chodzi o bezpieczeństwo i komfort, ciekawe na ile te tansze różnią się

Weronisia ślicznie razem wyglądacie - Pascal ma super kombinezon
Dziewczyny czy któraś z Was ma karuzele Fisher Price Rain Forest? bo my właśnie zaszaleliśmy i kupilismy Małej - i mam wrazenie, ze sie jej troche boi.... kurcze .....
Essence porządne nosidło trochę kosztuje. Trzeba wydać jakieś 100 euro, czyli minimum 400 zł. Ale ja kupiłam używane za 7 euro

A co do karuzelki. Ja mam inną, ale mam huśtawkę ReinForest, nad któą też jest karuzelka i Pascalek nie lubi w niej leżeć. Chwilę się popatrzy i zaraz się denerwuje. Może podobnie jest z tą karuzelką.

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
Napisane przez niebieskaa Pokaż wiadomość
Jakimi mleczkami mod. tak w ogóle karmicie dzieciaczki?
Ja daję Humanę. Bebilon Comfort i Nan AR się dla Pascalka nie nadawały. A Humana jest przepyszna

Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość
Weronisia bioderka wg ortopedy wczesniej ok. 3 tyg sie robi, my robiloismy ok. 4 tyg i tez bylo dobrze ale juz 5 tygto wg niektorych p\ozno.
a my bylismy u znanego ortopedyw kwestii bioderek u dzieci jest najlepszy w Gdansku
Dziwne to co piszesz, bo ja też jestem z Gdańska Przynajmniej te 12 lat temu musiałam iść z Oliwią na bioderka gdy miała 6 tygodni.

Teraz z Pascalkiem też wysłał mnie pediatra gdy będzie 6-7 tygodni. Ja zadzwoniłam do ortopedy już wcześniej, ale ten i tak kazał mi przyjść dopiero jak będzie 7 tygodni.

Wygląda na to, że nie ma reguły. Pewnie to zależy od widzimisię lekarzy
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 14:12   #2912
kretencja
Zakorzenienie

Weronisia, dzięki No, w 8 tygodniu będę mieć kontrolę (niestety wcześniej gin nie przyjmuje), więc w razie czego wtedy wszystko się sprawdzi

Kliwia, podkładamy złożony ręcznik i jest górka. Rzeczywiście trochę to pomaga, ale nie do końca. No i on najbardziej jednak ulewa, jak się nim poruszy, np. często brany do pionu do odbicia zamiast beknąć to ulewa, albo najpierw beknie, potem mu się leje... Mam nadzieję, że to minie nie za długo...

No, uciekam, bo mały domaga się obiadku

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 14:19   #2913
kliwia
Zakorzenienie

mamuska nie wszystkie dzieci maja ciemieniuche. takie zolte luski :
http://www.megapedia.pl/img/arty/ciemieniucha.jpg
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 14:43   #2914
mamuska003
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
mamuska nie wszystkie dzieci maja ciemieniuche. takie zolte luski :
http://www.megapedia.pl/img/arty/ciemieniucha.jpg
oooooo to moja chyba też to zaczyna mieć Ma ale malutko tak na czole jak się włosy zaczynają. A ja myślałam że to od tych pryszczy co miała niedawno. Co się z tym robi, samo to zejdzie? Ktoś pisał że to usuwa. Jak to usuwacie i czy to nie boli jak się usuwa?
mamuska003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 14:45   #2915
ranka
Kici kici miau miau

Weronisia no widzisz

jak my czekalismy na przyjecie to byla mamusia z chlopcem i mial ok. 6 tyg i mowila ze to juz bylo za pozno wg tego lekarza

nasza ma bioderka wg lekarza sliczne :d i nawet nie trzeba kontroli bo jak powiedzial wady wrodzonej nie widzi a tu o to chodzi i kontrola tylko wtedy jak beda nie daj boze objawy krzywicy.

my nie mamy ciemieniuchy - tfu tfu! ale mielismy zap lojotokowe nad powiekami ale posmarowalam Mustela i zeszlo

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:03   #2916
monana27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Dziewczynki, od kiedy dziecko można sadzać w tym leżaczku-bujaczku?
My zaczelismy klasc jak miala jakies 2 tyg bo wtedy dostalismy bujaczek w prezencie. Ale znam osoby ktore klady od pierwszych dni

A ja tam sie napije szampana. Mam duzy zapas sciagnietego mleka

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
czy po kąpieli smarujecie czymś buźki waszych dzieci?
bo ja smaruje ciałko oliwką lub mleczkiem, ale nie wiem czy buzie tez?
jak wychodzimy na dwór to nakładam specjalny krem.
ja na poczatku niczym nie smarowalam ale ostatnio zaczelam smarowac kremikiem Johnsona. Czasami mleczkiem. poki co jest ok

Cytat:
Napisane przez mamuska003 Pokaż wiadomość

Mam jeszcze pytanie czy wasze dzieci śpią już na poduszce czy na płasko je kładziecie w łóżeczku.
Ja nie daje malej poduszki do spania. Mam podlozony za to pod materazyk gruby zlozony recznik. Mozna tez ksiezki jak radzi kretencja

Weronisia, dzieki za odpowiedz i za rade dotyczaca nosidelka

Wlasnie sciagnelam rekorodowa ilosc mleka z jednej piersi - 150 ml
monana27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:13   #2917
Aliszcze
Zakorzenienie

monana, to Ty nieźle tego mleka masz

Wy tu o trądziku niemowlęcym, a mi samej zaczęły jakieś wypryski wychodzić masakra jakaś

mi położna kazała iść na usg bioderek między 4 a 6 tygodniem życia.

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-31, 15:35   #2918
Patrycja_1708
Zadomowienie

Co za dzień, masakra normalnie. Mały nie chce mi wcale w dzien spać, dostanie jesc i dalej oczy jak 5zł, dopiero chwile sie zdrzemnął jak na dwór z nim wyszłam.Oby tylko noc mi przespał bo ręce już opadają...
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:45   #2919
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

HEJ

KRETENCJA ojjj wlasnie chodzi o to ze nie przegrzewam mimo tylu warstw, sama bym powiedziala kolezance ze za grubo dz. ubiera, ale poki co najwyrazniej grzes tak potrzebuje, piekielnie meczace przy przebieraniu ale coz... cieplolubny widac jak pisalam karczek brzuszek plecki on wszystko ma zimne a nos uszy i nogi wrecz zlodowaciale :/ mam andzieje ze jest z nim wszytsko w porzadku...
wiec na temat ubierania dz. na dwor nie bede sie wypowiadac bo same mozecie sie domyslec ile warstw ma :/ ehhh typowy balwanek

BIODERKA - nam zarowno z tsoeiem jak i z Grzesiem w szpitalu napisali ze po 6 t.ż. czesto gesto idzie sie ok 7-9 t.ż jeśli sie dostaneisz na NFZ
w szpitalu jednak byla matka z uszkodzeniem i podejrzeniem bioderek = jej kazali isc w 3-4 t.ż.
piszecie o krzywicy - podejrzeniu jej... ciezko ja wykryc moja pediatra nie wykryla u Tosia (bral nagminnie Devicap) a rozlany brzuch zgonila na urode po mamie dopiero ortopeda zauwazyl - bylo to nie znaczne w zmianie i powiedzial ze teraz to juz nie zrobi sie z tym nic a jak przyjmowal wit D to powinien sie unormowac... na szczescie na reszte ciala nie poszlo!!!!!!!!!!!!!!!

MLEKO SZTUCZNE
teraz uzywamy dla grzesia jako dodatek do mojego ze szpitala kontynuacja NAN1
ale przjdziemy po malu na Bebilon

CZEMU HUMANA JEST PYSZNA?? probowalas? czy poprostu tak smakuje maluszkowi ??????????????????????? ?????????????

BUZKA SMAROWANIE PO KAPIELI
zawsze uzywam oliwy z oliwek bo pomaga pozbyc sie zluszczania wszelkich krostek i ma lepsze dzialanie niz oliwka... ale jak mam oliwe w kuchni i zapomne przeniesc ja do pokoju podczas kapieli to i mleczkiem aksamitnym z nivei buzke przetre jak i reszte cialka i wszystko gra

SWOJA DROGA WSZYSTKIE Z WAS PRASUJA MALUSZKOM UBRANKA?????????????????? ????????????????????????? ?????????
ja wczoraj mialam sterte ubran i pieluch do prasowania a bylo mi ubranko po kapieli na noc potrzebne no i wzielam niewyprasowane - nic malemu nie jest i zaczelam sie zastanawiac czy prasowac rzecz jasna z pierwszym dzieckiem do glowy by mi nie przyszlo takie dumanie ale z drugim juz przychodza takie mysli
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:54   #2920
monana27
Raczkowanie

Wszystkie wasze dzieciaczki maja to przeswietlenie bioderek? Ja nie wiedzialam ze cos takiego sie robi, u mnie najwyrazniej nie Mamy juz skonczone 10 tygodni i lekarz nic nie wspominal

Kapalam wlasnie moja niunie i niechcacy dostalo mi sie troche mydlin do oczka, biedactwo zaczelo krzyczec wnieboglosy , dobrze ze lezki szybko wyplukaly oko. Ciekawe czy teraz bedzie miec uraz do kapieli. Potem nawet przy piersi marudzila, nie pojadla zbyt duzo i poszla spac
Stary 2010-12-31, 15:59   #2921
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cytat:
Ja nie daje malej poduszki do spania. Mam podlozony za to pod materazyk gruby zlozony recznik. Mozna tez ksiezki jak radzi kretencja

Weronisia, dzieki za odpowiedz i za rade dotyczaca nosidelka

Wlasnie sciagnelam rekorodowa ilosc mleka z jednej piersi - 150 ml
Ja też nie daje poduszki. Mało tego - Maria śpi całkowicie płasko, nic nie wkładałam pod materacyk. To źle? Nic jej się nie ulewa, nie zachłystuje się, więc po co?

A ja o nosidełkach tyle złego się nasłuchałam, że teraz się boję. Za to u nas chusta poszła w ruch - sprawdza się rewelacyjnie, chociaż na razie tylko po domu.

I ja też dziś pobiłam swój rekord w ściąganiu. 120 ml - tyle, że z dwóch piersi laktatorem ręcznym. Dobre i to.

Pelnia, myślę, że jak nie wyprasujesz ubranek przed założeniem to nic się nie stanie. Ja prasuję, bo lubię takie gładziutkie ubrania.

No i kochane - Wszystkiego Co Najlepsze W Nowym Roku! Spokojnych nocy, zdrowych pociesznych maluchów i miłej kameralnej imprezki!
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-31, 16:03   #2922
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pelnia1980 Pokaż wiadomość

BUZKA SMAROWANIE PO KAPIELI
zawsze uzywam oliwy z oliwek bo pomaga pozbyc sie zluszczania wszelkich krostek i ma lepsze dzialanie niz oliwka... ale jak mam oliwe w kuchni i zapomne przeniesc ja do pokoju podczas kapieli to i mleczkiem aksamitnym z nivei buzke przetre jak i reszte cialka i wszystko gra

SWOJA DROGA WSZYSTKIE Z WAS PRASUJA MALUSZKOM UBRANKA?????????????????? ????????????????????????? ?????????
ja wczoraj mialam sterte ubran i pieluch do prasowania a bylo mi ubranko po kapieli na noc potrzebne no i wzielam niewyprasowane - nic malemu nie jest i zaczelam sie zastanawiac czy prasowac rzecz jasna z pierwszym dzieckiem do glowy by mi nie przyszlo takie dumanie ale z drugim juz przychodza takie mysli
Oliwa pomoze na suche placki po tradziku? Czy jeszcze zaogni sprawe? Posmarowalam narazie bepantenem bo juz nie moglam patrzec jak sie luszczy, moze pomoze.
Ja narazie prasuje, bo ubranka sa poprostu milsze dla skory po prasowaniu. Zaczynam sie dziwic, jak moja matka dawala sobie rade z trojka dzieci Ja czasem jem sniadanie o 15, szczegolnie jak maly ma kiepski dzien i musze go nosic bo w lozeczku od razu lyk. Niestety nauczono go w wigilie Narazie dom ogarniety i ugotowane ale jak meza nie bedzie wieczorami, to ja nie wiem, kiedy bede dom sprzatac. Moj maly strasznie absorbujacy. Wczoraj prawie caly dzien nie spal.Potem dwie godzinki do 02 w nocy i do 05 znow oczy jak piec zlotych. Wiec czesto sen wygrywa z odkurzaniemJa podkladam pod materac segregator.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-12-31 o 16:04
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:07   #2923
kliwia
Zakorzenienie

mamuska ciemieniuche sie solidnie smaruje oliwka przed kapiela i wyczesuje sztywna szczoteczka. ale nie wiem czy po czy przed kapiela, chyba przed jak sie mocno nawilzy od oliwki, a wkapielu umyc glowke. powtarzac to.
generalnie glownie sie to wyczesuje.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:11   #2924
monana27
Raczkowanie

Pelnia, jak na razie tez prasuje ubranka bo lubie jak tak ladnie wygladaja. Ale generalnie nie trzeba. Zaleca sie wyprasowac tylko po pierwszym wypraniu gdy sa jeszcze nowe po to aby wysoka temperatura zabic ewentualne zarazki

Joanna, chyba nie trzeba wkaldac niczego pod materacyk ale moja mala czesto ulewa
Stary 2010-12-31, 16:15   #2925
_paulinka2
Wtajemniczenie

ja mam karuzelę rainforest i jest okej mała patrzy się interesuje, gaworzy troszkę i się nie boi...

Wszystkiego najlepszego kochane w nowym roku

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:31   #2926
mamuska003
Raczkowanie

Kliwia dzięki za odpowiedz
Ja prasuję ubranaka po praniu ale strasznie tego nie nawidzę I właśnie sprzedałam małą tatusiowi i idę prasować
mamuska003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:32   #2927
Artystka23
Dragonfly

Ja nie prasuje ubran-troche szkoda mi czasu,w koncu jest go tak malo...

ja dzis poszlam kupic lezaczek bujaczek,bo widzialam ze macie takie fajne no i w koncu moglabym na spokojnie zrobic obiad..
No i jak mala zaczela marudzic to wzielam ja w lezaczku ze soba do kuchni-na poczatku byl ryk ze ja w ogole ja tam wkladam,ale bylam twarda i jej nie wzielam na rece..Zaczela przysypiac ale otwierala co chwile jedno oko by sie upewnic czy jej nie zwialamhehe jak zaczelam jej tlumaczyc czemu do rosolu daje sie marchewke to glowa jej sie kiwnela i zasnela twardym snem,nawet halas garow jej nie obudzil

Ja na materacyk mam specjalna poduszke klin,o taka http://allegro.pl/poduszka-klin-dla-...390937476.html
Stary 2010-12-31, 16:42   #2928
ranka
Kici kici miau miau

ja tez nie prasuje.. szkoda czasu

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

do wykrycia krzywicy sluzy tzw. objaw pilki pingpongowej - naciska sie na glowke ale dzieci strasznie tego nie lubia i dra sie wnieboglosy

Instagram mój
Stary 2010-12-31, 16:47   #2929
Patrycja_1708
Zadomowienie

Bedziecie dzisiaj piły jakies procenty?? Mam na mysli konkretnie małą lampke szampana?? Dokarmiam mieszanką i tylko przed butlą troche cyca malemu daje wiec pewnie nawet i mała lampka nie jest wskazana?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-31, 16:56   #2930
De28
Wtajemniczenie

Ja wezme lyczka. Polozna mowi, ze na pobudzenie laktacji

Daniel

Christian
Stary 2010-12-31, 17:08   #2931
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
ja mam karuzelę rainforest i jest okej mała patrzy się interesuje, gaworzy troszkę i się nie boi...

Wszystkiego najlepszego kochane w nowym roku

ja mam tiny love i mala jest zachwycona nia

Wspaniałej zabawy dziewczyny i wszystkiego, co piękne w Nowym Roku!

---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Ja nie mam nawet nic w domu z procentami wiec neistety
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 17:55   #2932
KarolinaB
Raczkowanie

Dzieki dziewczyny za wszystkie porady, u nas okazała sie ta jazda kolką, w dzien spokój, w nocy też, tylko popołudniami po 17.00 mały takie akcje urzadzał. Zrobiłam mu dzisiaj masaż ciepłą poduszeczką, tą wypełnioną pestkami wisni i mały po 5 minutach sie uspokoił. Dobrze wiedzieć, o co chodziło.

Wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU!!! Wielu przespanych nocy i samego zdrowia dla was i waszych dzieci!

Pozdrawiamy z Jankiem i TŻ-tem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg jan.jpg (60,6 KB, 19 załadowań)

Edytowane przez KarolinaB
Czas edycji: 2010-12-31 o 18:01
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 20:42   #2933
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
kotek81 Ale on w tym nosku niczego nie ma Zakraplam mu sola fizjologiczna, czesto wietrze, wilgotnosc ok 55 %.
u mojej też niby nic w nosku nie było - ani gruszką ani fridą nic nie wyciągałam a nosek był zapchany bo nie mogła aż czasami oddychać - dopiero tym czymś:
http://allegro.pl/katarek-odciagacz-...381064244.html
jak ją potraktowałam to się okazało ile tego siedziało w nosku - kilka razy dziennie jej odciągałam i naprawdę sporo tego było - dzieci nie mają zarośniętej jakiejś przegrody między przełykiem (albo ustami ) a noskiem i mleko dostaje się do nosa i robią się z zaschniętego mleka kozy utrudniające oddychanie - to właśnie sapka.
Ta przegroda ponoć zarasta w 3 miesiącu.
Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość

może to głupie pytanie ale dziewczyny co to ta sapka?
wcale nie głupie - wyżej napisałam mniej więcej o co chodzi.
Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Dziewczynki, od kiedy dziecko można sadzać w tym leżaczku-bujaczku?
od pierwszych dni życia
Cytat:
Napisane przez mamuska003 Pokaż wiadomość

Mam jeszcze pytanie czy wasze dzieci śpią już na poduszce czy na płasko je kładziecie w łóżeczku.
niby w łóżeczku nie ma poduszki i jest całkiem płasko ale na ogół i tak śpi z nami (całą noc i często w dzień) wiec śpi na poduszce
Cytat:

nie prasuję bo mi się nie chce
Cytat:
Wszystkie wasze dzieciaczki maja to przeswietlenie bioderek? Ja nie wiedzialam ze cos takiego sie robi, u mnie najwyrazniej nie Mamy juz skonczone 10 tygodni i lekarz nic nie wspominal
ja pierwszej córce robiłam usg w drugim miesiącu a teraz lekarka stwierdziła że wszystko jest ok i nie trzeba.

Ja właśnie wypiłam lampkę szampana bo o północy to wolę nie ryzykowac bo młoda się na żarełko obudzi a jak teraz ciutkę dzioba umoczę to zdąży ze mnie wywietrzeć przed następnym karmieniem

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU !!!
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 21:58   #2934
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:

Kapalam wlasnie moja niunie i niechcacy dostalo mi sie troche mydlin do oczka, biedactwo zaczelo krzyczec wnieboglosy , dobrze ze lezki szybko wyplukaly oko. Ciekawe czy teraz bedzie miec uraz do kapieli. Potem nawet przy piersi marudzila, nie pojadla zbyt duzo i poszla spac
u nas w szpitalu mówią że to obowiązkowe pierwsze badanie dla każdego dz. a i ortopeda mimo, że u dz. wszystko w porządku zaleca druga kontrolę ok. roku jak dz. zacznie pewnie chodzić, potem jak ma dwa latka...

a jakie mydliny masz do mycia?? my myjemy nivea zel 2w1 i nic takiego nam sie nie przytrafiło - bardzo wspolczuje, biedactwo...

Cytat:
Napisane przez Joanna131 Pokaż wiadomość
Ja też nie daje poduszki. Mało tego - Maria śpi całkowicie płasko, nic nie wkładałam pod materacyk. To źle? Nic jej się nie ulewa, nie zachłystuje się, więc po co?

A ja o nosidełkach tyle złego się nasłuchałam, że teraz się boję. Za to u nas chusta poszła w ruch - sprawdza się rewelacyjnie, chociaż na razie tylko po domu.

I ja też dziś pobiłam swój rekord w ściąganiu. 120 ml - tyle, że z dwóch piersi laktatorem ręcznym. Dobre i to.

Pelnia, myślę, że jak nie wyprasujesz ubranek przed założeniem to nic się nie stanie. Ja prasuję, bo lubię takie gładziutkie ubrania.

No i kochane - Wszystkiego Co Najlepsze W Nowym Roku! Spokojnych nocy, zdrowych pociesznych maluchów i miłej kameralnej imprezki!
dzieki za wypowiedzi co do prasowania uspokoilyscie moja duszyczke czlwiek rozne rzeczy sobie wbija...
dzis mama zaczela mi o zabobonanch gadac ze pranie na sylwestra mam poskladac do miski by nic nie wisialo bo ubrania tych co wisza swiadcza ze w 2011 r. te osoby beda bardzo ciezko chorowac! ehhhhhh i teraz mysle o tym :/

co do poduszki - w ogole nie jest potrzebna, ale przydatne sa praktyki kiedy dz. ma katarek lub bardzo czesto ulewa nawet po odbiciu - godzine po jedzeniu... wtedy tak jak ktos pisal swietnie zdaje sie ksiazka pod materac gruba i dluga, lub dwie na dwa rogi pod materaz lub dwie nogi pod lozeczko, takze klin ale zeby tak codziennie klasc dz. na klinie i to niemowle to osobiscie jestem przeciwniczka (Artystko bys mnie zle nie zrozumiala ) po zjedzeniu owszem ale kregoslup malenstwa takz emusi polezec prosto...

klin zas zakupilam teraz w carrefourze po 10 zl w przecenie byl - Tosiek na nim spi bo ma wciaz ataki dusznosci wiec musi spac na podwyzszeniu i rewelka ! jak kos juz by chcial poduszke to polecam klin taki jak Artystka wklajala

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Oliwa pomoze na suche placki po tradziku? Czy jeszcze zaogni sprawe? Posmarowalam narazie bepantenem bo juz nie moglam patrzec jak sie luszczy, moze pomoze.
Ja narazie prasuje, bo ubranka sa poprostu milsze dla skory po prasowaniu. Zaczynam sie dziwic, jak moja matka dawala sobie rade z trojka dzieci Ja czasem jem sniadanie o 15, szczegolnie jak maly ma kiepski dzien i musze go nosic bo w lozeczku od razu lyk. Niestety nauczono go w wigilie Narazie dom ogarniety i ugotowane ale jak meza nie bedzie wieczorami, to ja nie wiem, kiedy bede dom sprzatac. Moj maly strasznie absorbujacy. Wczoraj prawie caly dzien nie spal.Potem dwie godzinki do 02 w nocy i do 05 znow oczy jak piec zlotych. Wiec czesto sen wygrywa z odkurzaniemJa podkladam pod materac segregator.
z pewnoscia pomoze, nie podgrzewana, temp, pokojowa ale ta Z PIEWSZEGO TLOCZENIA - jest ona nieco drozsza od zwyklej ale na prawde dziala cuda!""

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
Ja nie prasuje ubran-troche szkoda mi czasu,w koncu jest go tak malo...

ja dzis poszlam kupic lezaczek bujaczek,bo widzialam ze macie takie fajne no i w koncu moglabym na spokojnie zrobic obiad..
No i jak mala zaczela marudzic to wzielam ja w lezaczku ze soba do kuchni-na poczatku byl ryk ze ja w ogole ja tam wkladam,ale bylam twarda i jej nie wzielam na rece..Zaczela przysypiac ale otwierala co chwile jedno oko by sie upewnic czy jej nie zwialamhehe jak zaczelam jej tlumaczyc czemu do rosolu daje sie marchewke to glowa jej sie kiwnela i zasnela twardym snem,nawet halas garow jej nie obudzil

Ja na materacyk mam specjalna poduszke klin,o taka http://allegro.pl/poduszka-klin-dla-...390937476.html
fajne sa te lezaczki nam szkoda kasy na to, ale fundne maluchom teraz lampke z projektorem zolwika bedzie na dluzej

Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość
ja tez nie prasuje.. szkoda czasu

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

do wykrycia krzywicy sluzy tzw. objaw pilki pingpongowej - naciska sie na glowke ale dzieci strasznie tego nie lubia i dra sie wnieboglosy
nie wiem o co chodzi z ta pileczka jakas gulka na glowie jest?? Tosiek nie mial ponoc pileczki ale po brzuchu mu wykryl ortopeda...

Cytat:
Napisane przez Patrycja_1708 Pokaż wiadomość
Bedziecie dzisiaj piły jakies procenty?? Mam na mysli konkretnie małą lampke szampana?? Dokarmiam mieszanką i tylko przed butlą troche cyca malemu daje wiec pewnie nawet i mała lampka nie jest wskazana?
nie mam nic procentowego w domu ale ochote wieeeeelka nawet karmi nie mam jedynie co to piccolo
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 07:17   #2935
bela14
Rozeznanie

WSZYSTKIEGO NAJ NAJ NAJLEPSZEGO
W NOWYM 2011 ROKU -

bela14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 08:22   #2936
rptrbj1978
Rozeznanie

mała miała kolke i ja usneła padliśmy i nie doczekaliśmy nowego Roku

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 09:32   #2937
ranka
Kici kici miau miau

pelnia - naciskasz na glowke i ona odskakuje w miejscu nacisku jak pileczka pingpongowa..jesli jest krzywica.
ale to tylko jeden z objawow

Wszystkiego Najlepszego dla Was i Dzieciaczkow!

Instagram mój
Stary 2011-01-01, 10:44   #2938
monana27
Raczkowanie

Dziewczyny, wszystkiego najleszego w Nowym roku!!! Oby wam maluszki zdrowo rosly i abyscie mialy z nich same pociechy

Cytat:
u nas w szpitalu mówią że to obowiązkowe pierwsze badanie dla każdego dz. a i ortopeda mimo, że u dz. wszystko w porządku zaleca druga kontrolę ok. roku jak dz. zacznie pewnie chodzić, potem jak ma dwa latka...

a jakie mydliny masz do mycia?? my myjemy nivea zel 2w1 i nic takiego nam sie nie przytrafiło - bardzo wspolczuje, biedactwo...
Dzieki za odpowiedz, nastepnym razem zapytam sie lekarza o to przeswietlenie.
A co do mydlin to w szpitalu po porodzie dali mi szpecjalne mydelko dla niemowlat, juz wyrzucilam pakowanie wiec nie wiem co to jest. Najwyrazniej wcale nie jest takie dobre . Musze chyba zaczac uzywac jakiegos szapmoniku do mycia glowki

Dalam jeszcze raz szanse chuscie, wybralysmy sie z Joasia do sklepu. Podobalo jej sie a po 15 minutach usnela
Zalaczam zdjecie ze spaceru
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02997.jpg (130,9 KB, 85 załadowań)
Stary 2011-01-01, 10:54   #2939
Patrycja_1708
Zadomowienie

Wszystkiego dobrego dziewczyny w tym Nowym Roku

U nas Sylwester przebiegł strasznie, mały przez cały dzien nie spał i po południu jak zaczął płakać tak nie mógł przestać.Nie wiem co mu było bo dopiero usnął przed 23, masakra normalnie.Nie moglismy go uspokoić z tż. Myślicie ze to kolka mogła byc?? Od dwóch dni kupki nie zrobił i zastanawiam sie czy to tez moze od tego i czy nie podac mu czopka glicerynowego? Sama wczoraj zaczelam ryczec bo patrzec nie mogłam jak on az sie zwijał od tego płaczu i krzyków...
Stary 2011-01-01, 11:24   #2940
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Dalam jeszcze raz szanse chuscie, wybralysmy sie z Joasia do sklepu. Podobalo jej sie a po 15 minutach usnela
Zalaczam zdjecie ze spaceru
Ale u ciebie pogoda A u nas szaro i zimno Moj nie lubi chusty, ale probowalam tylko pozycje lezaca. Na zabke chyba by sie mojemu spodobalo

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Moj zrobil mi prezent i punkt godzina 00 przy akompamencie fajerwerkow obsral sie az po pachy. Juz trzeci dzien czekalismy na kupala.
Chyba musze sie przebadac. W pierwszych tygodniach maly tylko sie poruszyl a ja juz bylam na nogach. Od kilku dni nie moge sie zwlec z lozka, jak maly placze. Kreci mi sie czesto w glowie i dretwieja rece. I wiecznie chce mi sie spac. Chyba jestem przemeczona.

Smarowalam bepantenem dwa dni te suche placki na twarzy malego i dzis juz niebo lepiej. Pokazuje sie rozowa, zdrowa skora.

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2011-01-01 o 11:34
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości