![]() |
#2911 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecień 2013 cz.7
Moderna, już nie pamiętam co to za środek ale chyba typowo na owsiki. Taki mlecznobialy płyn. I my mieliśmy nie cały tylko część wypić bo Kinia malutka wtedy byla.
---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Nestelle, to Ty taki slodyczowy potwór jesteś ;-) hehe |
![]() ![]() |
![]() |
#2912 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Już sie martwiłam a własnie przed chwilka zobaczyłam, że ma nowego ząbka ![]() A co do soku - u nas tez nic innego nie przechodzi ale wiesz co kupiłam ostatnio własnie? Wodę Kubuś o smaku malinowym i pije nawet (niby bez konserwantow). Cytat:
![]() ![]() O tak, to prawda. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2913 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak serio serio to na co dzień J. się tak nie żywi (na szczęście), na wczasach zdecydowanie mamy problem z żywieniem się (wszyscy). momentami czekam na powrót do domu i normalne jedzenie, normalne warunki do przygotowywania jedzenia, możliwość przechowywania, itp. Cytat:
a jak robisz? normalnie jak na opakowaniu? kawa zalana wrzątkiem i mleko z lodówki? czy jakoś bardziej gotujesz? Cytat:
nie zastanawiałam się nigdy nad tym, hasło profilaktyczne odrobaczanie kojarzę chyba tylko z wątków/grup antyszczepieniowych |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2914 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiesz co, nie pamiętam co to za woda, ale możliwe że żywiec zdrój czy coś trakiego. bo kupiłam dzisiaj tego kubusia i rzeczywiście jest super - nic się nie wylewa, prawdziwy niekapek. Jak dopiję tą słodką wodę z cytryną, to wleję L. samej wody - zobaczymy czy bęðzie chciała pić Oj ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
Zakorzenienie
|
Vilga
- zdrowka ![]() Tasia - dzielna jestes - a dzieci masz kochane ![]() Oj tam oj tam - az serio tak "strasznie" z tym terroryzmem zabrzmialo hehe - no ale jakby nie patrzec to cos tam w genach od tatusia musial odziedziczyc ![]() No i musze sie zbierac po Milusia - ale taka mamy pogode za oknem ze chyba sie "spoznie" i do 16mu pozwole byc w przedszkolu hihi. Ogolnie dzis weszlam na MyKid a tam kilka nowych fotek z przedszkola - wieczorem wam wkleje Gdzie Milus lubi spedzac Czas - Padniecie ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (ja kupuje w dm kawe zbozowa z alnatura, rozpuszczalna, ciekawe czy rossmann na dziale bio tez ma taka w swojej ofercie? ) Cytat:
![]() fajna musi byc ta butelka ![]() ![]() (ja na razie zawsze podaje dziecku kubek czy otwarta butelke z woda - z jednej strony fajnie by bylo, by dziecko mialo caly czas gdzies ta wode pod reka i pilo kiedy chce, z drugiej obawiam sie zrobienia kroku w tyl.. hmm.. ). tylko wlasnie czy to z tymi robakami to nie jest takie nakrecanie sie w internecie tylko? (podobnie jak ze szczepionkami - bo tu temat dochodzi do absurdu) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2918 |
Rozeznanie
|
Oo tez o tym zgrzytaniu tam bylo
![]() Moderna ja siebw ogole zastanawiam kuedy bede czytać książki. Wizażowac gotowav obiady ![]()
![]() |
#2919 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ja się swego czasu spotykałam z takim jednym co nie dość ze chrapał głośniej ode mnie :P to jeszcze właśnie zgrzytał zębami przez sen ![]() no i wklejam obiecana fotke Milusia. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ano byla zabawa byla - wszystko co mial na sobie mokre i od razu po powrocie do domu pranie - woda taka jakbym z mulem prala ![]() No i ![]() ![]() ( Milus ma lalke o tym imieniu ![]() Kocham Cie Emilianku <3. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2922 | |
Zadomowienie
|
dziewczyny dziękuję za miłe słowa i gratulacje
![]() ależ oczywiście ![]() Cytat:
![]() a o przepisy to zawsze tylko mojej bo jest szefową kuchni w przedszkolu i wcześniej w szkole więc niekwestionowany autorytet kulinarny dla mnie.. a moja teściowa rzadko kiedy nawet gotuje więc jak już to pytam teścia.. a jeszcze co do przygód z dzieciństwa to ja mam ich mnóstwo.. najbardziej pamiętam stare gumacze ze strychu dziadków- takie po kolana, ubierałam i chodziłam z siostrą i kuzynkami po strudze.. szukac skarbów.. albo zabawy na strychu w dom.. lalki wózki "ciotka a wiesz.." tam też "wypiłam" pierwszą w życiu kawę- prawdziwą w wieku chyba 12?lat i to był szał, byłam taka dorosła.. tylko, że mi nie posmakowała i plułam nią przez okno.. jak byłam trochę starsza to paliłam tam pierwsze cygarety MOCNE od dziadka bez filtra ![]() zostałam "Jelenią" ![]() ![]() Demeter- i jest kompromisowa Zuza ![]() Kasia- zdrowiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nasza ulubiona piosenka do dziwnego chodzenia to "idzie pingwin" + chód i specjalny taniec pingwina ![]() Cytat:
![]() ![]() 2.tez mi się tak wydaje . Cytat:
o ja cieee! To jest dopiero prawdziwa zabawa!!!!!!!!! musiało być bosko ! ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziś wzięłam moja babcie do siebie na obiadek ..co jak co,ale jak babcie moich dzieci czasu nie mają to chociaż prababcie go znajdą ![]() ![]() ![]() Dzis przeczytałam genialny artykuł o trendach w wychowaniu. tak dobrego tekstu nie czytałam dawno -sama prawda bez dyrdymałów .... http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psych...u-dzieci/8bshj najbardziej podoba mi się to " Kiedyś jak rodziło się dziecko i matka przychodziła z nim do domu, to nagle roiło się tam od kobiet. Wpadała babcia, teściowa, kuzynka, siostra. Kobieta była wprowadzana do macierzyństwa przez inne kobiety. To było społeczne wydarzenie. Kładło się ją spać, ktoś inny zajmował się dzieckiem, udzielało jej się rad wynikających z doświadczenia. Natomiast dzisiaj kobieta wraca do domu tylko z mężczyzną i dzieckiem." i to : " macierzyństwo stało się medyczno-naukowe." i to : " Do macierzyństwa wdraża nas psycholog, terapeuta, pediatra, położna ze szkoły rodzenia, a nie jacyś amatorzy. W badaniach społecznych nazywa się to odbieraniem macierzyństwa środowisku społecznemu. Rodzicielstwo stało się umiejętnością nabytą, którą zdobywamy poprzez czytanie książek, na warsztatach i kursach różnego rodzaju. Kiedyś noworodka witało się z dużą ciekawością w domu, bo tkwiło w nas założenie, że dziecko jest już jakieś, że ono przynosi ze sobą coś określonego, w miarę gotowego, co musi się ujawnić." i to : " Ja pamiętam radę, jakiej mi udzieliła babcia: "Aniu, pamiętaj, dziecko jest człowiekiem i musisz je szanować. Ale ty też jesteś człowiekiem i dziecko też cię musi szanować. Więc jeżeli boli cię głowa, a on akurat postanowił walić kijkiem w blaszak, to po prostu ma tego nie robić". Kiedyś była większa równowaga, teraz rodzice są przystawką do dziecka. Wszystko jest naszą winą, naszą odpowiedzialnością." eee cały artykuł bym zacytowała . Teraz Wy możecie pisać jak zanudzam ![]() ![]()
![]() |
#2924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2925 |
Rozeznanie
|
demeter
świetne imię ![]() ![]() ![]() kasia ale Miluś miał zabawę (a Ty prania :P) nestelle a no właśnie jakoś niedokładnie przeczytałam o tym niekapku... Teraz przy Kubusiu widzę różnicę - L. ślicznie piła. I tak zdołałą jakoś rozlać (nie wiem jak bo nie zauważyłam) ale świetnie będzie się sprawdzało na spacerach moderna tez myślałam o tym "uwstecznianiu" z piciem, ale przeważyła jednak dostępność. Wolę, żeby L. dłużej piła z niekapka niż miałaby być spragniona podczas mojej nieobecności - jeszcze nie mówi kiedy chce pić
![]() |
#2926 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Inna sprawa jest grzybica. Mozna to wszystko pogodzic, ale latwo nie jest.
![]() |
#2927 | |
Rozeznanie
|
nestelle
fajny artykuł <Mnie spodobało się to: "Matka, która idzie na urlop macierzyński, staje się więźniem własnego dziecka. Nie ma dokąd pójść, nie ma co ze sobą zrobić. Nagle okazuje się, że gdzieś tam świat się kręci, a ona siedzi z dzieciakiem w domu jak głupia. Kiedyś kobiety włóczyły się bandami. Chodziłyśmy z maluchami do kuzynki, koleżanki, siostry. Pamiętam, że podrzucałyśmy sobie nawzajem dzieci. Nie siedziałyśmy w tych grodzonych osiedlach, były rozwinięte sieci społeczne." Niestety to prawda. Mam szczęśćie bo moje dwie koleżanki mieszkają całkiem blisko i różnica wieku między naszymi dziećmi to 3-4 mce. Ale i tak rzadko się widujemy - różne pory drzemek, dojazd. Jak dzieci będą starsze to mam nadzieję będziemy częśćiej się odwiedzać. I coraz bardziej brakuje mi rodziny blisko. Fajnie by było jednak mieć mamę czy teściową w tym samym mieście - można pójść, pogadać, może się zająć dzieckiem gdy mi brakuje sił albo gdy muszę coś załątwić. A tak czuję się sama. Gdy byłam u rodziców odwiedziłam koleżankę - ma 2 dzieci. Mieszka z mamą, z bratem (brat ma żonę i dziecko). Dom gwarny, ale wszyscy są razem, jest prościej, dzieci zajmą się sobą, oni tez zawsze mogą na siebie liczyć - życie w takiej gromadzie jest o wiele prostsze. Ale z drugiej strony - czemu teraz kobiety NIE CHCĄ mieszkać z rodzicami/teściami? Przecież jest wygodniej w domu wielopokoleniowym. ... ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
(sama miałam robioną, znajoma zaczęła się tym profesjonalnie zajmować i z ciekawości zrobiłam. Do tej pory mam mieszane uczucia) w wawie jeśli chodzi o odrobaczanie to czytałam o dr ozimku, który podobno jest ekspertem w tej dziedzinie. Grzybica też, kandydoza.
![]() ![]() |
![]() |
#2928 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A wiec jaki krok w tył ?uważasz ze picie wody mineralnej z butelki to krok w tył ?ale dlaczego ???? bo jeśli tak jest to ja tez jestem ufsteczniona ![]() starszaki tez tak zaczynały -bez kubeczków cudaczków(tz. typu lovi ,avent i wszystkich innych ) tylko z małych buteleczek ze sportowym ustnikiem . no teraz dopiero pojawiły się butelki z woda mineralna z ustnukiem niekapkiem to R dostaje taką. jest to wygodne bo raz ze stoi na stole i bierze jiedy chce ,dwa ze zawsze mam ja w torebce ,trzy ze nie wylewa a lubi łobuz to robic szczególnie we wózku topił nie raz i wóz i ciuszki na sobie .... i nie odnotowałam -przy starszakach jak były młodsze ,jakich kolwiek trudności z piciem ze szklanki -kubka ... Cytat:
wychowuje tak mniej więcej ,ze My -rodzice określamy zasady a dzieci mogą jedynie negocjować -nie dotyczy wszystkiego ale większości tak . ja tez mam swoje zycie i one musza to uszanować . tak jak ja ich szanuje . Szkoda tylko ze rodziny nie sa już tak blisko - takie wielopokoleniowe . za mało pomocy i wsparcia . ja właśnie byłam tą kobietą ,która za każdym razem wracała ze szpitala po porodzie z dzieckiem i mezem .i tak zostawaliśmy .tak do teraz jest - od czasu do czasu ktoś wpadnie oczywiście, ale to za mało . i to tylko wizyta goscinna ,a nie pomoc . No i bardzo dbamy z tztem o zycie tylko takie dla nas - małzenskie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2929 | |
Wtajemniczenie
|
Cathlyn, Nestelle dzieki.
Cytat:
![]() Moze i wygodniej, bo można podrzucić dziecko czasami, ale żeby to zrobić nie trzeba koniecznie mieszkać razem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama mieszka ok.3 km ode mnie ... czasu nie ma . w ogole moich rodziców ciagle nie ma ... Nomadzi ![]() Także nie wystarczy mieszkac blisko ...potrzeba checi tez .a teraz inni ludzie ,zalatani ,moi rodzice mają całkowicie aktywne zycie - co chwila wyjazdy ,wakacje ,imprezy ,spotkani a,praca ,hobby ,zloty ... nawet nie mam komu podrzucić dzieci .raczej tego nie znam ![]() Ale taka prawda ze za nic nie chciałabym z nimi mieszkac .oni ze mną tez . pozabijalibyśmy się na pewno .
![]() |
#2931 |
Wtajemniczenie
|
Rozpisalam sie i mi wcielo wszystko...
![]() JOLAN_t ogromne gratulacje!!! ![]() PANIKA - pytalas o nocki - Ania budzi sie na kp dwa razy, co 3 godziny, jak w zegarku ![]() ![]() ![]() No i wlasnie rano najwiekszy sajgon - podwojna zmiana pieluchy, podwojne karmienie no i oczywiscie podwojne przytulanie ![]() A wczoraj przyszly dwie paki klockow, cos a'la duplo, ale polskie - farma i zoo - Krzys ma radoche ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2932 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() No to już mi się wszystko pomieszało ![]() ![]() W takim razie dziękuję BYou, Lunie, Nestelle i Klementynie za cynk że istnieje butelka niekapka ![]() ![]() BYou, a jaka to mniejsza butelka po Kubusiu? bo ta troche za duża wg mnie. Marjano dziękuje za calusy ![]() ![]() Moderna w takim razie dla Ciebie ![]() ![]() Monika.g, ręce na biodrach ![]() Luna, pamiętam tego Burmistrza ![]() Despa, niestety to prawda co piszesz o tym syfieniu przez turystów, nie ich to nie dbają ![]() Kasia, padłam z tego terroryzmu w genach ![]() Tasia, dzielna jesteś ![]() Pani, histerie oczywiście z konkretnych powodów (np. dziś wyjrzałam przez okno w łazience bo chciałam sprawdzić jaka pogoda, no to jak tak mogłam bez niego. Często tez o jedzenie się zdarza, bo np wyciagam owoce z lodówki do umycia, jak zobaczy to nie ma zmiłuj). Z maszerują szewcy leje ![]() Villga, wspólczuje zapalenia pęcherza (to moja zmora, przez to 3 tyg po porodzie wyladowałam w szpitalu na tydzień). A robiłaś posiew? bo jezeli masz np. zakażenie e.coli to ospamox g. pomoze. Ja brałam cipronex i w szpitalu dodatkowo tez biseptol mi podawali, no ale przy tych antybiotykach odpada kp. Scarlett, przykra historia tej dziewczyny z bloga ![]() Demeter, ta woda Kubuś smakowa z cukrem jest. ja ja wylałam i nalałam zwykłej mineralki, ale J pije zwykła wodę bez problemu. Bardzo ładne imię wybraliscie ![]() Nestelle, własnie przeczytałam ten artykuł i też chciała,m go wkleic bo uważam ze jest świetny i prawdziwy! Cathlyn, ja mając takich rodziców jakich mam i takich tesciów jakich mam wole mieszkać osobno. Kluczem dla mnie też jest słowo "dom". Gdybym miała dom, to kto wie, może mozna by było to pogodzic, ale w mieszkaniu w bloku, gdy nie ma przymusu, nie, zdecydowane NIE. Ale zjawisko wielopokoleniowosci często obserwuje u cyganów, których wielu mieszka w moim sąsiedztwie, na swój sposób jest to fajna sprawa, ale ja aż tak rodzinna jednak nie jestem ![]() Z serii ogłoszenia parafialne: w h&m jest znizka 20% na ciuchy dziecięce, trzeba mieć kupon z katalogu. Pytanie mam o te musy owocowe o których tu wspominano, to są musy Kubusia? one są w biedrze? Cos jeszcze chciałam, ale oczywiście już nie pamietam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2933 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pisalam odnosnie mojego dziecka - M. pije tylko juz z otwartego kubka, z otwartej butelki - i ja sie obaiwam, ze przejscie na niekapek moze byc dla M. krokiem w tyl (czy slusznie czy nie, tego nie wiem, to sa tylko moje obawy). o artykule tez wspominalam (oryginal brzmi Nie boj sie toksycznej matki - ) - stad bylo moje pytanie, czy korzystamy z rad innych kobiet jak mama, babcia, ciotka ![]() i wedlug mnie odgradzamy sie od nich - bo ich rady sa po prostu przestarzale i moga szkodzic dzeicku - ja myslac stereotypowo do tej pory nie prosilam mojej mamy czy tesciowej o jakas rade (w sumie to nie mialam nigdy potrzeby, bo potrafilam sie zajac dzieckiem od pierwszych chwil, instynkt macierzynski) - ja jeszzce pamietam z czasow ciazy jak sie tu odgrazalysmy, ze po porodzie drzwi dla gosci beda zamkniete na klodke ![]() Cytat:
no tak, ty juz wydalas osad i dalej tkwisz w przekonaniu, ze m.in. ja wychowuje bezstresowo ![]() o roznicach juz nie raz bylo wspominane - i tak, rodzic ma prawo do szacunku, bo jest to szacunek wzajemny, tak jak i dziecko ma rowniez do niego prawo - boli cie glowa, dziecko musi uszanowac chwile spokoju dla Ciebie - ale bez kar i grozb. Tak samo jak wysmialas łączenie intuicji z rozwojem poprzez czytanie ksiazek o wychowaniu - mialam juz sie nie odzywac, ale skoro temat powrocil to napisze - wyobraz sobie, ze jest to mozliwe ![]() Intuicja jest wazna, ale jak wazny jest tez dalszy rozwoj, poszerzanie horyzontow? Wedlug mnie "niebezpieczne" jest powielanie niektorych utartych schamatow, ktore wynieslismy z domu i sa one w nas zakorzenione (a dzialajac intuicyjnie mozemy je wlasnie nieswiadomie(a moze i swiadomie powielac)- moze to byc np. bicie, czy kary, krytykowanie dziecka, nie szanowanie go jako odrebnej istoty, sprawowanie wladzy, oceny, etykiety itd. Czesto nie mamy o nich nawet pojecia, dopiero ktos nam to uzmyslawia (artykul w gazenie, kolezanka z pracy, ksiazka). Z takich popularnych schematow to wedlug mnie jest np. ignorowanie uczuc (nie placz, nic sie nie stalo, jest ci cieplo? na pewno nie, zakladaj kurtke), nauka dzielenia sie (kazdy sie dzieli, ty tez musisz, oddaj koledze swoja zabawke, musisz sie podzielic), etykiety (jestes niegrzecznym chlopcem), bezsensowane chwalenie (slicznie, pieknie pierdzaco), krytyka (dostalas tylko ocene 4? a dlaczego nie 5? ). dziecko dostaje ataku histerii w sklepie - pewnie niektore matki zadzialaja intuicyjnie np. zignoruja, moze nakrzycza, dadza klapsa, pogroza (nigdy juz cie do skepu nie zabiore), skrytykuja, przykleja etykiete (ale ty zawsze jestes niegrzeczny), porownaja do innych (patrz, a ten chlopczyk jest taki grzeczny, dlaczego ty nigdy tak nie potafisz?), zastrasza (jak sie nie uspokoisz to cie ten pan zabierze) - no co, normalne scenki, jakze czesto widoczne podczas zakupow - pewnie intuicja ![]() a ja wole miec przygotowany arsenal, wiedziec, jakie mam mozliwosci i moc to wyprobowac - zapobieganie jak np. wdrozenie dziecka w zakupy, dziecko lubi byc wazne (niech pakuje wybrane produkty do koszyka), w przypadku czestych histerii wyjscie bez dziecka, lub zajecie go czyms w wozku, wyjscie ze sklepu az do momentu uspokojenia, przekierowanie na inna czynnosc, zauwazanie potrzeby dziecka, ale bycie konsekwentnym (wiem, ze chcesz czekolade, kupimy w sobote, bo slodycze jemy w weekend, rozumiem cie, i widze, ze nadal chcesz czekolade itd.) Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-08-29 o 06:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
musy mam z Kubusia z Biedronki, ale nie wiem czy są w regularnej sprzedaży, zrobiłam kiedyś zapas na promocji, a że J. rzadko je dostaje to jeszcze mamy. Ostatnio się nadziałam bo Leon też ma niby musy ale są strasznie rzadkie.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2935 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas jest kupon ale na jedna wybrana rzecz ![]() a mam w planach duze zakupy dla M. jesienno/zimowe.. ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2936 |
Zakorzenienie
|
Alescie z rana sie rozpisaly
![]() Przeczytalam wszystko - ale ze nadal chce mi sie spac to pojde ( musze korzystac to ost 4dni kiedy moge sobie pozwolic na "nude" ) Kocham Cie Emilianku <3. |
![]() ![]() |
![]() |
#2937 |
Zakorzenienie
|
Juz dawno nie bylo tematu o zabawkach - osttanio na placu zabaw byla mama z malym szkrabem (taki mniej wiecej w naszym wieku) i miala taka przyczepke - dziecko chetnie ciagnie, a i mozna wlozyc tam zabawki - na krotkie spacery na plac zabaw bardzo fajne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi w jakis tam sposob brakuje mojej rodziny, w ogole ludzi, z kim moglabym sie napic kawy rano, porozmawiac, odwiedzin ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję, mam nadzieje, ze to minie.. a my mamy dzisiaj szczepienie maz idzie... ![]() ![]()
![]() |
#2940 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.