Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-29, 13:24   #2941
dudipopka
kobieta za ladą

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Luba ja nie Ania ale ci odpowiem
byłam RAZ sie po prostu zapytać w Mopsie o pomoc raczej to była prozba nie pytanie
znalezliśmy sie w b trudnej sytuacji( nadal jesteśmy ale wychodzimy na prostą)
takiego wstydu upokorzenia nie zaznałam nigdy jak żyje jak przyszłam do domu to sie po prostu rozplakałam
nie chciałam pieniędzy tylko jakiejkolwiek żywności bo oplaceniu rachunków wyszło mi okrąglutkie 0
jakbym miała właśnie zywność dałabym rade bo umiem i wiem co z tym zrobić
nie należalo mi sie nic bo dofinansowanie jedzenia jest dla osób wielodzietnych ,w trudnej sytuacji i nie pracujących lub mających tylko jeden dochód( ja mam dwa)
pani poradziła mi złożyć wniosek o rodzinne MOŻE dostane a rodzinne nie przysługuję mi bo mam za wysoki dochód
3 kobity w pokoju i ja roztrzęsiona jak osika
wyszłam przyszłam i cały wieczór dochodziłam do siebie,zacisneliśmy zęby porozmawiałam z moją szefową i dzięki jej pomocy miałam jedzenie

nie wiem ale powinno być właśnie cos takiego jak pomoc chwilowa np 2-3 miesięczna dla osób pracujących o niskich dochodach mających chwilowy kryzys

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 14:05   #2942
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Ja z ręką na sercu nie miałabym pojęcia gdzie uderzać gdyby się coś stało (odpukać!!!!).
no właśnie, to jest najgorsze, że nie wiadomo nawet kogo spytać gdzie trzeba iść.

Jak mój mąż zachorował i wylądował w szpitalu, to dostałąm zaproszenie od pracownika socjqalnego na rozmowe, powiedział mi konkretnie ile czasu przysługują jakie pieniądze (chorobowe), kto je płaci, co musze przedstawic, żeby je dostać, zapytał jaka jest sytuacja rodziny i czy nie potrzebujemy adresów gdzie się zwrócić o pomoc, jaka jest sytuacja męża i jaki mam wybór (leczenie, rehabilitacja dom lub dom opieki) itd. I z każda duperelą mogłam pójść i pomógł, wytłumaczył, nawet jak człowiek nie wie jak papier wypełnić to są pracownicy socjalni w każdym szpitalu i w każdym urzędzie miejskim, wiejskim. I do nich się chodzi a oni kierują gdzie trzeba iść po pomoc.

W Polsce ten dostęp do informacji jest strasznie trudny.

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
Luba ja nie Ania ale ci odpowiem
byłam RAZ sie po prostu zapytać w Mopsie o pomoc raczej to była prozba nie pytanie
znalezliśmy sie w b trudnej sytuacji( nadal jesteśmy ale wychodzimy na prostą)
takiego wstydu upokorzenia nie zaznałam nigdy jak żyje jak przyszłam do domu to sie po prostu rozplakałam
nie chciałam pieniędzy tylko jakiejkolwiek żywności bo oplaceniu rachunków wyszło mi okrąglutkie 0
jakbym miała właśnie zywność dałabym rade bo umiem i wiem co z tym zrobić
nie należalo mi sie nic bo dofinansowanie jedzenia jest dla osób wielodzietnych ,w trudnej sytuacji i nie pracujących lub mających tylko jeden dochód( ja mam dwa)
pani poradziła mi złożyć wniosek o rodzinne MOŻE dostane a rodzinne nie przysługuję mi bo mam za wysoki dochód
3 kobity w pokoju i ja roztrzęsiona jak osika
wyszłam przyszłam i cały wieczór dochodziłam do siebie,zacisneliśmy zęby porozmawiałam z moją szefową i dzięki jej pomocy miałam jedzenie

nie wiem ale powinno być właśnie cos takiego jak pomoc chwilowa np 2-3 miesięczna dla osób pracujących o niskich dochodach mających chwilowy kryzys
Dzieki za odpowiedz!
To znaczy, że kobiety były nieprzyjemne dla Ciebie i dlatego tak to przeżyłaś?

To jest naprawdę paranoja, że los zwykłych, przeciętnych ludzi, którzy mają kryzys, urzędy "nie zauważają".

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 14:52   #2943
maruda80
Zakorzenienie

U mnie w mieście był przypadek gdzie bardzo fajna i porządna rodzina znalazła się w trudnej sytuacji.
Syn nagle zmarł tragicznie, mąż stracił pracę a żona nie pracowała na tamtą chwile i na utrzymaniu jeszcze syn który wtedy miał ok. 6 lat. Mieli na wykończeniu remont domu, był czas gdy nie mieli nawet co do garnka włożyć - brak finansów na podstawowe produkty żywieniowe.
Pani Zosia zgłosiła się po pomoc, chociaż jak mówiła dla niej to była ostateczność. Przyszła kontroli i co ? - dom zadbany, wyposażony w agd itp.
Odmówili jej pomocy twierdząc że przecież może sprzedać sprzęt AGD a warunki domowe nie świadczą o kryzysie.
Nie chce mówić o upokorzeniu z jakim się spotkała.
Ostatecznie sąsiedzi się skrzyknęli i zrobili zbiórkę na tę rodzinę.

Drugi przykład- patologiczna rodzina czyli pani z 7 dzieci i jedno w drodze(każde z innym partnerem). W domu alkohol, przemoc, syf itp.
Ta rodzina bez problemu dostaje wszystkie możliwe zasiłki, zapomogi, dofinansowania na dzieci itp.
Pani ta dostała propozycje pracy - odmówiła i jeszcze wyśmiała bo za najniższą krajową ona nie będzie pracować bo jej się to nie opłaca.... więcej wyciąga od instytucji (opał, żywność, wakacje dla dzieci )
I czego się uczą jej dzieci - cwaniactwa i tego że pracować się nie opłaca....

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:00   #2944
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba
To jest naprawdę paranoja, że los zwykłych, przeciętnych ludzi, którzy mają kryzys, urzędy "nie zauważają".
Bo widzisz, oni mają kryzys. Mops uznaje że skoro przed kryzysem było dobrze to bieda sprawi że szybciej z niego wyjdą. Nie powiem co o tym sądzę bo zarobię kolejny punkt i bana ale to jest strasznie smutne - bogaci, się o nic nie martwią, bo przeceż są bogaci. Biedni też się o nic nie martwią, bo im nikt nie da zginąć. Natomiast ci "średniacy" ktorym powinie się noga mają najbardziej przekichane. Bo będąc na dobrej drodze, uczciwie żyjąc i skromnie praując nie dostaje sie nic. Co widać pięknie w szlachetnej paczce, u mnie zostały same rodziny w stylu; 2, 3 osoby, gdzie pracują ale żyją tak skromnie że masakra.
No to super generalnie...

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

doczytałam poprzednią stronę tak tak chodziło o plusy nie o plutę
Tak tak, chodzi o to że znam kobiety które wpisują ojca nieznanego w papierach bo za to mają dodatki i fundusze, a prawdziwi ojcowie pod stołem i tak dają kasę albo i tak z nimi mieszkają

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Największa masakra jest z ludźmi obłożnie chorymi - jak ktoś zachowuje na stwardnienie rozsiane, to nic tylko się od razu wieszać bo państwo palcem cię nie tknie a rodzina będzie w okrutnej sytuacji bo prawdopodobnie ktoś będzie musiał się zwolnić gdy choroba będzie postępować. To samo z dziećmi - aborcja nie, fe, be i łe, ale jak już rodzi się dziecko które nie funkcjonuje bez pomocy drugiej osoby, to nikt się nie interesuje matką, tym co je jak je i czy pomóc oraz jak pomóc.
Sukces na skalę światową że są już nauczyciele wspomagający

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ale spróbuj podjąć jakieś radykalne kroki, to zaraz artykuły w gazetach - właściciel kamienicy wyrzucił staruszków na mróz!!! protest!!
ale jak chcesz się dogadać po ludzku - nie, bo nie. Tyle że nie każdy ma ochotę bawić się w sponsora wobec ludzi, którzy i tak mają Cię w czterech literach, bo trafili na jelenia.
był o tym wątek na wizażu, plułam jadem jak szalona
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 15:39   #2945
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Kiedy byłam nastolatką, naprawdę mieliśmy w pewnym momencie ciężko. Mama rozwiodła się z ojcem, który zostawił nam zadłużone mieszkanie, alimentów nie płacił, a funduszu nie było. No ale mama pracowała na etacie. Dodam, że mam jeszcze młodszego brata, był w podstawówce.
Przez pół roku, albo rok łapaliśmy się na pomoc żywnościową, tą z UE. A potem mama dostała podwyżkę o 100zł, miała brutto chyba 1400zł i już się nie łapaliśmy.
Pani, która tam rozdawała żywność, zlitowała się nad nami i powiedziała, żebyśmy przychodziły pod koniec rozdawania, bo ludzie często czegoś nie chcą. Chodziłyśmy z rowerem, my "bogate" i brałyśmy ten makaron, kasze i worki marchwi, których nie chcieli podjeżdżający samochodami "biedni". Także nic mnie nie zdziwi w tym temacie.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 16:25   #2946
dudipopka
kobieta za ladą

Luba dla mnie samo pójście do pokoju gdzie siedzą trzy babki i mówienie o tym ze sie nie ma co do gara włożyć i prosić o pomoc w postaci jedzenia było już w jakiś sposób upokorzające
kobieta była zdziwiona ze w ogóle przyszłam bo przecież mam dochody,tylko mój dochód wynosił tyle ile rachunki mieszkaniowe,nawet na dofinansowanie jedzenia w przedszkolu sie nie zalapałam bo mam dochód
mieszkaniowy mi przysluguje ale to inna bajkapieniądze idą bezpośrednio do administracji(inni mają na konto i je przejadają)
rodzinnego nie mam i nie dostanę raczej nigdy bo ciągle mam przekroczony dochód na osobę
jak młoda pójdzie do szkoły nie dostanę zadnego dofinansowania do książek itp jestem za bogata
no chyba ze w ciągu dwóch lat sie cudownie rozmnoże (najlepiej blizniaki heheh)

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-11-29, 16:34   #2947
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość

Największa masakra jest z ludźmi obłożnie chorymi - jak ktoś zachowuje na stwardnienie rozsiane, to nic tylko się od razu wieszać bo państwo palcem cię nie tknie a rodzina będzie w okrutnej sytuacji bo prawdopodobnie ktoś będzie musiał się zwolnić gdy choroba będzie postępować.
Tu akurat jestem w temacie, i przyznaję rację. To jest masakra!!! Człowiek chory, jego dochodów już nie ma a wydatki rosną lawinowo. Same pampersy kosztują duzo, plus leki, a jeszcze jak ktoś musi jeść specjaną żywnośc, to lepiej faktycznie się zagłodzić

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
Luba dla mnie samo pójście do pokoju gdzie siedzą trzy babki i mówienie o tym ze sie nie ma co do gara włożyć i prosić o pomoc w postaci jedzenia było już w jakiś sposób upokorzające
kobieta była zdziwiona ze w ogóle przyszłam bo przecież mam dochody,tylko mój dochód wynosił tyle ile rachunki mieszkaniowe,nawet na dofinansowanie jedzenia w przedszkolu sie nie zalapałam bo mam dochód
mieszkaniowy mi przysluguje ale to inna bajkapieniądze idą bezpośrednio do administracji(inni mają na konto i je przejadają)
rodzinnego nie mam i nie dostanę raczej nigdy bo ciągle mam przekroczony dochód na osobę
jak młoda pójdzie do szkoły nie dostanę zadnego dofinansowania do książek itp jestem za bogata
no chyba ze w ciągu dwóch lat sie cudownie rozmnoże (najlepiej blizniaki heheh)
Rozumiem. Jesli ktoś "nie ma wprawy" w takim chodzeniu to jest to paskudne przeżycie.
To się w głowie nie mieści, jesli ktoś przedstawi rachunki i widać, ze na jedzenie nie ma, to na zdrowy chłopski rozum mu się pomoc należy.
Ale jednak nie.

Czy ktoś w trudnej sytuacji zwracał się do Caritasu czy innej podobnej organizacji?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 16:37   #2948
201604181004
Konto usunięte

Daj spokój, u nas babcia ostatnie pół roku życia była leżąca, potem straciła wzrok no i generalnie nie funkcjonowała bez pomocy innych.
Ale to była już droga do śmierci i kres życia starszej osoby więc wszyscy wiedzieli że to już koniec i po prostu czekamy tylko na śmierć, to coś innego niż gdy rodzi się chore dziecko zdane na łaskę bądź niełaskę innych albo osoba po wypadku - bo to u nich jest stan permanentny który się nie poprawi, albo poprawi... powoli.
Stary 2013-11-29, 16:38   #2949
dudipopka
kobieta za ladą

u mnie jedzenie wydaje caritas ale na wniosek mopsu także ten tego kółko sie zamyka
caritas mi sie wybudował koło 300 m ode mnie
piekny nowoczesny jest parking kamery dwupiętrowy przód oszklony....

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2013-11-29, 17:36   #2950
beeets
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
U mnie w mieście był przypadek gdzie bardzo fajna i porządna rodzina znalazła się w trudnej sytuacji.
Syn nagle zmarł tragicznie, mąż stracił pracę a żona nie pracowała na tamtą chwile i na utrzymaniu jeszcze syn który wtedy miał ok. 6 lat. Mieli na wykończeniu remont domu, był czas gdy nie mieli nawet co do garnka włożyć - brak finansów na podstawowe produkty żywieniowe.
Pani Zosia zgłosiła się po pomoc, chociaż jak mówiła dla niej to była ostateczność. Przyszła kontroli i co ? - dom zadbany, wyposażony w agd itp.
Odmówili jej pomocy twierdząc że przecież może sprzedać sprzęt AGD a warunki domowe nie świadczą o kryzysie.
Nie chce mówić o upokorzeniu z jakim się spotkała.
Ostatecznie sąsiedzi się skrzyknęli i zrobili zbiórkę na tę rodzinę.
również znam taką rodzinę. bez pomocy sąsiadzkiej byłoby im bardzo ciężko. kryzys mieli chwiliowy, ale żadnej pomocy nie dostali. przyszli na obchód, to im powiedzieli, by sprzedali to mieszkanie i przenieśli się do mniejszego, jak sobie nie radzą i to była ich "złota rada"

Jestem Naturalna Dusza
Podróże Duszy

Wybierz Zielone z CCL
beeets jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 18:53   #2951
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ja piedzielę, ja nie mogę czytać tego wątku bo mi się nóż w kieszeni otwiera ... smutne to wszystko strasznie ..

A najgorsze jest to, że takiej osobie z chwilowym kryzysem powiedzą "sprzedaj mieszkanie" a tym wyganianym z kamienic ciągle nie pasuje i jakoś nimi się przejmują, zamiast siłą wynieść graty jak sami d.. ruszyć nie chcą.
Powinno być tak,że jak lokal zastępczy spełnia normy to nie ma dyskusji i tyle. I nie ma, że państwo mieli 60m a teraz mają mieć 40, nie płacicie to sorry, trza zmniejszyć standardy ...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 20:39   #2952
AniaKW
Zadomowienie

Luba - ja byłam w MOPS. Pani miała problem, bo byłam zameldowana gdzie indziej, mąż gdzie indziej i na dodatek wynajmowaliśmy w mieście. Jak oni mają przyjść na kontrolę? Generalnie, jakbym była jakąś naciągaczką. A na kontroli jak wykazać, że my naprawdę mieliśmy swój telewizor i czajnik, bo reszta gościa od którego wynajmowaliśmy. Upokarzające, bo na wstępie zrobiono ze mnie krętacza.
Być może powinnam iść do Caritasu, ale pomogła nam rodzina. A mój mąż leżał w tym czasie na oddziale, w bardzo ciężkim stanie. Ja z rocznym dzieckiem, z rozpoczętym doktoratem i stypendium 1100 zł. Na szczęście lekarze i jego organizm dali radę, właściciel nam przełożył opłaty i wyszliśmy na prostą.

Ostatecznie skończyło się, że kupiliśmy mieszkanie właśnie w rodzinie na swoim.

Jako dwudziestoparolatka byłam optymistką. Wydawało mi się, że przebojem podbiję świat. A teraz taka prawda, że jak życie nam kilka razy dało popalić to widzę, że pomoc jest:
a) dla patologii, gdzie nie dojdziesz prawdy
b) dla samych swoich (vide moja gmina, gdzie teraz mieszkamy - siatka takich powiązań, że masakra, miałam nadzieję, że tu znajdę pracę np. w urzędzie, ale gdzie tam...)
Teraz wiem, że liczyć to mogę na siebie i najbliższą rodzinę.
Stary 2013-11-29, 23:00   #2953
Wera43
Raczkowanie

Mnie najbardziej żal ludzi chorych i powodzian.Ani jedni ani drudzy nie prosili się o problemy.
A widząc od siódmej rano tatusiów gromadki dzieci sterczących przed budką z piwem gdy inni zapieprzają do pracy to szlag może trafić człowieka na miejscu
Wera43 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 23:11   #2954
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wera43 Pokaż wiadomość
Mnie najbardziej żal ludzi chorych i powodzian.Ani jedni ani drudzy nie prosili się o problemy.
Chorych ludzi mi tez zal. Powodzian nie. Skoro ktos ma dusze ryzykanta i nie ma ubezpieczenia to jego problem.

Uwazam, ze pomoc spoleczna u nas jest znacznie przesadzona. Uwazam, ze na finansowe wsparcie zasluguja tylko Ci, ktorzy sa chory, opiekuja sie chorymi badz sa chwilowo w trudnej sytuacji. Jak ktos nie moze znalezc pracy to przymusowe roboty. To byloby najlepsze wyjscie.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-29, 23:13   #2955
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wera43 Pokaż wiadomość
A widząc od siódmej rano tatusiów gromadki dzieci sterczących przed budką z piwem gdy inni zapieprzają do pracy to szlag może trafić człowieka na miejscu
Poza tymi powodzianami, ktorzy swiadomie kupili/wybudowali domy na terenach zalewowych.
Stary 2013-11-30, 00:24   #2956
201604181004
Konto usunięte

Nie wiem jak można porównywać powodzian do ludzi chorych! Przecież spora część z nich świadomie buduje domy na działkach zalewanych, bo ziemia jest tania, spora część z nich się wcale nie ubezpiecza bo szkoda kasy...
...No i dobra niech ich nawet zaleje, stracą dom i rzeczy materialne ale zdrowie im pozostaje. Jakbym miała wybierać - oddać wszystko co do tej pory udało mi się kupić a zachorować np na stwardnienie rozsiane, czy uszkodzić kręgosłup albo doznać uszkodzenia mózgu, no to bezapelacyjnie oddaję wszystko co mam i jeszcze ładnie zapakuje !!!
Stary 2013-11-30, 09:46   #2957
_vixen_
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43952659]
Uwazam, ze pomoc spoleczna u nas jest znacznie przesadzona. Uwazam, ze na finansowe wsparcie zasluguja tylko Ci, ktorzy sa chory, opiekuja sie chorymi badz sa chwilowo w trudnej sytuacji. Jak ktos nie moze znalezc pracy to przymusowe roboty. To byloby najlepsze wyjscie.[/QUOTE]

Problem w tym, że nikogo do roboty zmusić się nie da. Ilu poganiaczy niewolników by musiało gonić paru leniwych nierobów? A jak nie dostaną chociaż kasy na wódę, to ukradną. To juz lepiej dać jakiś marny grosz na tę wódę.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 10:07   #2958
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Problem w tym, że nikogo do roboty zmusić się nie da. Ilu poganiaczy niewolników by musiało gonić paru leniwych nierobów? A jak nie dostaną chociaż kasy na wódę, to ukradną. To juz lepiej dać jakiś marny grosz na tę wódę.
Tu akurat się zgadzam, niestety, czasem to lepsze i tańsze wyjście, tylko jest jedno ALE

Żeby ten grosz nie był zbliżony nawet do płacy minimalnej, bo ci, co pracują są w tym momencie pokrzywdzeni.

U nas pomoc socjalna nie jest wysoka, porównajcie do innych krajów.
Problemem są niskie płace. Dlatego ludziom się nie opłaca pracować, bo wyciągną więcej z socjalu.
Gdyby jedna z drugą pani Krysia mogła zarobić w sklepie dajmy na to 3 tysiące zamiast 1,6, gdzie z socjalu ciągnie podobnie, to może by i jej się opłacało iść do pracy.
Ale niestety jest u nas w kraju jak jest nie wiem co się musi zadziać, żeby to się zmieniło ..
Stary 2013-11-30, 10:18   #2959
_vixen_
Zakorzenienie

Fakt, jak człowiek od najniższej krajowej odliczy koszty dojazdów, przedszkola itd., to faktycznie robić się nie opłaca.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 10:57   #2960
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Tu akurat się zgadzam, niestety, czasem to lepsze i tańsze wyjście, tylko jest jedno ALE

Żeby ten grosz nie był zbliżony nawet do płacy minimalnej, bo ci, co pracują są w tym momencie pokrzywdzeni.

U nas pomoc socjalna nie jest wysoka, porównajcie do innych krajów.
Problemem są niskie płace. Dlatego ludziom się nie opłaca pracować, bo wyciągną więcej z socjalu.
Gdyby jedna z drugą pani Krysia mogła zarobić w sklepie dajmy na to 3 tysiące zamiast 1,6, gdzie z socjalu ciągnie podobnie, to może by i jej się opłacało iść do pracy.
Ale niestety jest u nas w kraju jak jest nie wiem co się musi zadziać, żeby to się zmieniło ..
Najgorsze jest to, że na papierze ta Pani Krysia by zarobiła 3 tysiące. Ale dostałaby 2 tysiące, bo tysiąc idzie m.in. na utrzymywanie obiboków Co z tego że z mojej pensji "odkładam" sobie na emeryturę i płacę ubezpieczenie zdrowotne, skoro emerytura będzie głodowa (mojemu tacie wyliczyli całe bodajże 650 zł, po prawie 30 latach płacenia składek za własną działalność!), a jak człowiek chce się leczyć to albo czeka 3 miesiące jak nie dłużej, albo idzie prywatnie. Rejestrowałam się wczoraj do pulmonologa - najwcześniej się udało na połowę lutego
Stary 2013-11-30, 13:46   #2961
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Najgorsze jest to, że na papierze ta Pani Krysia by zarobiła 3 tysiące. Ale dostałaby 2 tysiące, bo tysiąc idzie m.in. na utrzymywanie obiboków Co z tego że z mojej pensji "odkładam" sobie na emeryturę i płacę ubezpieczenie zdrowotne, skoro emerytura będzie głodowa (mojemu tacie wyliczyli całe bodajże 650 zł, po prawie 30 latach płacenia składek za własną działalność!), a jak człowiek chce się leczyć to albo czeka 3 miesiące jak nie dłużej, albo idzie prywatnie. Rejestrowałam się wczoraj do pulmonologa - najwcześniej się udało na połowę lutego
No tak .. niestety na to płacimy, ale jak pisałam - czasem to lepsze wyjście dać obibokowi parę groszy niż nic nie dać i być narażonym na niebezpieczeństwo na każdym kroku. Jak Wiesiek się napije to przynajmniej jest nieszkodliwy ..

A co do służby zdrowia - problemem tutaj jest niestety złodziejstwo, składki akurat wcale nie są takie wysokie, w porównaniu do innych krajów płacimy mało. Ale .. jeśli prawie każda apteka robi wały z lekarzami .. albo ostatnio głośna sprawa - jakaś pani zarejestrowała się w tym nowym systemie nfztu, gdzie można sprawdzić historię leczenia i dowiedziała się, że 2 razy rodziła ... a dzieci ni ma .. a co się stało jak złożyła skargę? Przyszła opieka społeczna sprawdzić jak się mają dzieci. Nie wiem ile w tym prawdy ... więc podaję jako plotę .. ale to są właśnie te dziury, przez które uciekają pieniądze na leczenie.
Stary 2013-11-30, 19:13   #2962
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
mi ręce opadają bo przeciwnie do zapowiedzi - zostało dużo samotnych i starszych osób
wszystkie wielodzietne poszły
U nas w pracy też postanowili zrobić akcję zbierania na rodzinę z SzP. Dobrze, że byłam w komisji wyboru, oczywiście zostałam zjechana spojrzeniem przez wszytskich, jak prychnęłam na artykuły typu klocki lego zestaw za 3957348769834 zł (bo każdy może mieć marzenia!!!). Ten wątek rzucił mi na mózg i serce, ot co

W końcu pomagamy samotnej matce z 3 córkami, które chcą głównie żywność, jakąś chemię i szafę, bo jedna z dziewczynek nie ma żadnych mebli w pokoju (ech...). Starszych ludzi chcieliśmy, ale nie dalibyśmy rady finansowo (węgiel, lodówki, łóżka rehabilitacyjne).

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-30, 23:58   #2963
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magyarparaszt Pokaż wiadomość
Jak prychnęłam na artykuły typu klocki lego zestaw za 3957348769834 zł (bo każdy może mieć marzenia!!!). Ten wątek rzucił mi na mózg i serce, ot co
Nie wiem gdzie Was chowali. Juz wolalabym nie dostac nic, niz laske od ludzi, ktorzy dajac mi telewizor beda sprawdzac czy go na pewno uzywam, a np. nie sprzedalam LOL.
To sa dzieci, dwa, ze to dla nich prezent, wiec mowia o czym marza, a czego na pewno nie dostana w domu, ale sama idea wiekszosc chyba przerasta ^^
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 00:18   #2964
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bysanda Pokaż wiadomość
Nie wiem gdzie Was chowali. Juz wolalabym nie dostac nic, niz laske od ludzi, ktorzy dajac mi telewizor beda sprawdzac czy go na pewno uzywam, a np. nie sprzedalam LOL.
To sa dzieci, dwa, ze to dla nich prezent, wiec mowia o czym marza, a czego na pewno nie dostana w domu, ale sama idea wiekszosc chyba przerasta ^^
W normalnym świecie, w którym jeśli komuś pomagam, to nie po to żeby moja pomoc szła na chlańsko.

---------- Dopisano o 01:18 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ----------

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
No tak .. niestety na to płacimy, ale jak pisałam - czasem to lepsze wyjście dać obibokowi parę groszy niż nic nie dać i być narażonym na niebezpieczeństwo na każdym kroku. Jak Wiesiek się napije to przynajmniej jest nieszkodliwy ..

A co do służby zdrowia - problemem tutaj jest niestety złodziejstwo, składki akurat wcale nie są takie wysokie, w porównaniu do innych krajów płacimy mało. Ale .. jeśli prawie każda apteka robi wały z lekarzami .. albo ostatnio głośna sprawa - jakaś pani zarejestrowała się w tym nowym systemie nfztu, gdzie można sprawdzić historię leczenia i dowiedziała się, że 2 razy rodziła ... a dzieci ni ma .. a co się stało jak złożyła skargę? Przyszła opieka społeczna sprawdzić jak się mają dzieci. Nie wiem ile w tym prawdy ... więc podaję jako plotę .. ale to są właśnie te dziury, przez które uciekają pieniądze na leczenie.
Nie nazwałabym go do końca nieszkodliwym, bo może po napiciu się tłuc i prać żonę i dzieci....

A to też fakt. Naczytałam się o przetrzymywaniu ludzi w szpitalach (niepotrzebnie - szpitale mają za każdy dzień płacone więcej chyba). Sama się zarejestrowałam na tym systemie, ale jeszcze nie odebrałam hasła. No zobaczymy ile dzieci mi się pokaże Ja wiem na pewno że moja była dentystka robiła wały z pacjentami, płaciłam jej ja, a ona później do nfz po kasę się zwracała, że niby za darmo mi robiła. Jak się dowiedziałam to przestałam do niej chodzić.

Cytat:
U nas w pracy też postanowili zrobić akcję zbierania na rodzinę z SzP. Dobrze, że byłam w komisji wyboru, oczywiście zostałam zjechana spojrzeniem przez wszytskich, jak prychnęłam na artykuły typu klocki lego zestaw za 3957348769834 zł (bo każdy może mieć marzenia!!!). Ten wątek rzucił mi na mózg i serce, ot co

W końcu pomagamy samotnej matce z 3 córkami, które chcą głównie żywność, jakąś chemię i szafę, bo jedna z dziewczynek nie ma żadnych mebli w pokoju (ech...). Starszych ludzi chcieliśmy, ale nie dalibyśmy rady finansowo (węgiel, lodówki, łóżka rehabilitacyjne).
No jesteś po prostu nieczuła Jak możesz myśleć że zwykłe klocki wystarczą i równie dobrze rozwiną wyobraźnię??

A powiedzcie mi, wiadomo może jaką rodzinę "obdarowuje" prezydent nasz niewidoczny w mediach, i te różne kluby piłkarskie?
Stary 2013-12-01, 00:18   #2965
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
LOL, no faktycznie, bo LOL, tak rzadko się to LOL dzieje.
Stary 2013-12-01, 07:21   #2966
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
A to też fakt. Naczytałam się o przetrzymywaniu ludzi w szpitalach (niepotrzebnie - szpitale mają za każdy dzień płacone więcej chyba). Sama się zarejestrowałam na tym systemie, ale jeszcze nie odebrałam hasła. No zobaczymy ile dzieci mi się pokaże Ja wiem na pewno że moja była dentystka robiła wały z pacjentami, płaciłam jej ja, a ona później do nfz po kasę się zwracała, że niby za darmo mi robiła. Jak się dowiedziałam to przestałam do niej chodzić.

?
Ad 1 NFZ zwraca nie za realne leczenie czy procedury ale za grupy, więc jak pacjent jest przyjęty na jeden dzień na diagnostykę to wykonane badania przekraczają kilkakrotnie to co zapłaci nfz i szpital na pacjencie traci, chyba że pacjent jest w szpitalu dwie doby to wtedy diagnostyka jest opłacalna. Zasady są monopolisty czyli nfz-u ale pismaki opisują to jako złe działanie szpitali- bo te nie chcą generować długów.

ad 2 nfz zwraca za niewiele jeśli chodzi o usługo stomatologiczne, za dobre materiały, znieczulenie czy leczenie kanałowe ( powyżej 1 lub 2 kanałów) nfz oczywiście nie płaci.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 10:11   #2967
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Ad 1 NFZ zwraca nie za realne leczenie czy procedury ale za grupy, więc jak pacjent jest przyjęty na jeden dzień na diagnostykę to wykonane badania przekraczają kilkakrotnie to co zapłaci nfz i szpital na pacjencie traci, chyba że pacjent jest w szpitalu dwie doby to wtedy diagnostyka jest opłacalna. Zasady są monopolisty czyli nfz-u ale pismaki opisują to jako złe działanie szpitali- bo te nie chcą generować długów.
Wiesz, takie praktyki to ja jeszcze rozumiem, jeśli faktycznie nfz ma nie zapłacić za full badań to ok. (Sama siedziałam 3 dni w szpitalu na endokrynologii), ale wały w stylu dopisywania pacjentom chorób, których nie mają i wały z aptekami na drogich lekach albo właśnie wpisywanie pacjentów, którzy w ogóle progu szpitala nie przekroczyli to już jest niestety przesada.
I podejrzewam, że ta kasa nie idzie na utrzymanie szpitali i przychodni tylko do kieszeni lekarzy i aptekarzy.
Stary 2013-12-01, 10:56   #2968
magyarparaszt
Ha ha ha ha ha

Cytat:
Już była o tym rozmowa, cofnij się i poczytaj, no chyba, że Cię to przerasta.

Aha, LOL.

magyarparaszt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 13:07   #2969
Bysanda
Zadomowienie

Cytat:
Już była o tym rozmowa, cofnij się i poczytaj, no chyba, że Cię to przerasta.

Aha, LOL.
Do tego akronim Was przerosl

Bysanda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-01, 13:55   #2970
coffee
and cigarettes

Cytat:
Do tego akronim Was przerosl

Lots of love?
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości