|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,09% |
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 |
2 | 6,06% |
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 |
0 | 0% |
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
2 | 6,06% |
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
14 | 42,42% |
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. |
2 | 6,06% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Povzekaj na nastepna kupe i zobaczysz czy to jednozarowe i jak nie byla zbyt wodnista to chyba zle nie jest
#2942 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Cytat:
![]() No i nie wiem co z tym robić dalej? Czekać na kolejne czy pędzić do lekarza? No i czy w razie biegunki jakieś jeszcze objawy powinny być? Czy wystarczy ta kupka
![]() |
#2943 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wysz
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2944 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze
Cytat:
![]() No wlasnie i nie wiem czy moze od slonca bo wczoraj wyszly a bylismy u mojej siostry na dzialce albo plyn do prania ale to by bylo dziwne bo piore w nim juz mlodego rzeczy od ponad tygodnia
testowanie było 4x II słabe kreseczki ![]() ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-64773.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-64774.png Edytowane przez banka26 Czas edycji: 2013-07-19 o 08:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2945 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Cytat:
![]()
![]() |
#2946 |
Wtajemniczenie
|
Czy zielona kupka u niemowlaka to powód do zmartwień?
Zanim wpadniemy w panikę, musimy przypomnieć sobie, co niemowlak ostatnio jadł albo co jedliśmy my (jeśli karmimy piersią). Kolor kupy dziecka w dużej mierze zależy od diety karmiącej mamy, jak i diety samego maluszka, a więc w pierwszej kolejności powinniśmy przeanalizować właśnie ten aspekt. Jeżeli zjemy buraczki, kupka naszego malucha może być czerwona, po szpinaku - zielona, a po marchewce - pomarańczowa. Za ciemne zabarwienie kupki mogą być także odpowiedzialne np. jagody lub leki zawierające żelazo. Gorzej, gdy za ten stan odpowiada krew, pojawiająca się w stolcu. W takim wypadku musimy niezwłocznie udać się do lekarza, który oceni stan dziecka i znajdzie przyczynę krwawienia. Obecność krwi w stolcu jest zawsze sygnałem alarmowym i świadczy o poważnym schorzeniu, np. o zapaleniu jelit, alergii pokarmowej lub wadzie w budowie jelit. Najczęściej jednak zielona barwa stolca nie jest zjawiskiem patologicznym, a jedynie następstwem przyspieszonego pasażu jelitowego, połączonego ze zmianą diety lub wprowadzeniem nowego pokarmu. Stan taki może się pojawić w trakcie bądź po leczeniu antybiotykiem, a także w odpowiedzi na zbyt dużą zawartość żelaza w mleku modyfikowanym lub jego nietolerancję. Gdy karmimy malucha mieszanką ze zhydrolizowanym białkiem (np. bebilon pepti), to jego kupki także mogą być zielone. W takim przypadku jest to jednak stan normalny i nie wymaga zmiany mleka. Zielona barwa stolców często nas niepokoi, ale moża ona mieć zupełnie banalną i niegroźną przyczynę - np. picie przez karmiące mamy herbatek laktacyjnych lub przepajanie dzieci herbatkami koperkowymi typu plantex. Po ich odstawieniu wszystko wraca do normy. Nie trzeba więc z każdą zieloną kupką biec do lekarza. Najpierw powinniśmy poobserwować dziecko i spróbować samemu ustalić przyczynę zielonych kupek, a z porady lekarza skorzystać dopiero wtedy, gdy taki stan utrzymuje się dłużej i żadne zmiany żywieniowe nie poprawiają sytuacji. Kolor kupki maluszka zależy także od barwnika powstającego z bilirubiny - sterkobilinogenu, a zielone zabarwienie pojawia się, gdy część bilirubiny zawartej w żółci pozostaje w stolcu w formie niezmienionej. Powodem może być zmieniona flora bakteryjna jelit, przyspieszony pasaż jelitowy lub chwilowo zwiększone wydalanie bilirubiny z żółcią. spokojnie ..bez nerwów...obserwuj ![]() Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2013-07-19 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2947 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Ma
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do wysypki to u nas sie od ud zaczelo, a twraz cala buzia i uszy :/ tez widoczne tylko jak zaczerwienione, na razie probujemy szare mydlo i oilarum za rada pediatry
![]() ![]() |
![]() |
#2948 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tzn czasem sama woda leci a za chwilkę normalną kupką dopcha ![]() nie widzę oznak odwadniania...więc myślę ze ok..taka jego uroda... sprawdzaj po ciemiączku ...zapadnięte oznacza odwodnienie..no i tak jak banka pisze po skórze też można zauwazyc...jesli je/pije to się nie martw ![]() Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2013-07-19 o 08:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2949 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() pytałam o to kiedyś pediatry, powiedziała że jak kupa jest dłużej w jelitkach to też zielenieje ![]() ![]() Młody spał do 5, potem do 8, pogadaliśmy, zjadł, leżał ze mną godzinę i gadał i się cieszył, i tak się tym zmęczył że zaś śpi ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2950 |
Wtajemniczenie
|
no to moje dziecie śpi trochę gorzej ..
ale trudno..będzie lepiej jak pójdą wszyscy moi chłopcy do szkoły..he he pocieszenie....ehh.. Gabriel budzi się co 2/3 godziny do karmienia...ale bez histerii... czasem obdarza mnie jednak super prezentem..tak jak dzis w nocy np...zasnął 0 20 a pierwsze karmienie było o 2 ![]() ![]() potem obudził się o 4 i tak już zostało co dwie godzinki się karmimy ![]() teraz patrzy sobie na zabawki i naklejki na scianie....ciekawski mój mały ![]() uśmiecha sie do mnie juz często i gaworzy coraz pewniej ![]() i o ludu ...wazy już 4900...ale klok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2951 | ||
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() ![]() ![]() ![]() wrzucam obiecane ćwiczenia - od fizjoterapeuty (dla mam!), wzmocnienie miesni brzucha, spalenie faldki, praca nad odcinkiem lędźwiowym kregoslupa zebysmy daly rade dzwigac nasze male kluchy ![]() http://i43.tinypic.com/2le48lt.jpg http://i41.tinypic.com/10nzwjl.jpg o gimnastyce maluszka jeszcze nie miałyśmy okazji pogadac - badzcie cierpliwe :P ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
![]() ![]() Colorek - zazdroszczę basenu. odwazna jesteś, ze ogarniesz w takim miejscu trojeczke lobuzow! ![]() u nas pobudek w nocy było więcej, ale mloda ewidentnie chciała pic. wcale jej się nie dziwie, bo cieplo jak w saunie. ostatni cyc o 6 rano i spi sobie klusunia do teraz ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2952 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja karmie tylko piersia ![]() ale ja to mam cycoholików w domu...a sama tez przekonanie tylko i wyłącznie piers.. ![]() uwielbiam to robic ![]() karmie chłopców jednakowo około dwóch lat...po pół roku zaczynam wprowadzac dodatkowo inne pokarmy ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
dokłądnie ..w pionie się nie zwraca na to uwagi..bo raczej wszystkie są lekko zapadniete ![]() ![]() ale na leżąco i naprawdę mocne wgłębienie takie zassane to już odwodnienie...i te pieluszki to też masz racje...patrzy się na ilośc siusków ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2953 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() rozwieszę pranie i czas znikac. miłego dnia dziewczyny! już piątek, piąteczek, piatunio ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2954 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() --- już jesteśmy w domu.. ten pobyt to jakaś jedna wielka pomylka... jeszcze mnie na koniec strasznie zirytowala lekarka.. ale to wam napisze przy następnym karmieniu bo teraz lece ogarniac dom... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2955 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
Do tej pory chodziłam ze starszymi po południami jak mąż z pracy wracał. Karmiłam Tymka,on z nim zostawał a ja szłam. Dupke moczyłam razem z chłopcami:-D Tam basen jest podzielony na 3 części. Brodzik dla maluszków,średni i głęboki. W tym średnim mojemu 8latkowi jest do cycek;-) i on umie pływać,młodszy w kamizelce śmiga. Kąpią się w obrębie miejsca gdzie ja siedze. Są ratownicy itp. Fajnie tam,na świerzym powietrzu. Za siebie płacę 4 zł plus 2zl za starszego syna. Za młodszych nic ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2956 |
Zakorzenienie
|
Te kupy to u nas tez wodniste. Będę obsereowala..
Diabli- dzięki za ćwiczenia. Juz pora wziąć sie za ten fałd brzuszny ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Color- ale Ci fajnie z tym basenem ![]() Taka taniocha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
Zapraszam do mnie do Ścinawy:-D
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2958 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego jakis luk z zabawkami, taki jak do maty edukacyjnej tyle ze bez maty ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2959 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2960 |
Zakorzenienie
|
Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.1
A moj ma 38 dtopni cryyyy pewnie wczoraj go zawialo i dlatego od rana chce spac i placze ciagle.... Narazie nic mu nie daje czekam do 38.5
![]()
#2961 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Color a ty karmisz? Jak to jest z basenem przy karmieniu, można pływać i opalać się?
![]() |
#2962 |
Raczkowanie
|
Veronic a ja za Ibuprom właśnie dostałam ochrzan od gina. Więc ciekawe. Dziś mija tydzień mojego zapalenia piersi, wczoraj jeszcze leciał mi pokarm z prawej. Bardziej jednak martwią mnie upławy, antybiotyk średnio działa.
Ale mieliśmy ciężką noc, od 3.30 do 8.30 trwał wyrzut kupy - straszne. Nie wiem, czy nie za szybko pochwaliłam przejście na Nan Pro 1 ![]()
#2963 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Heja
ja tylko wstawiam foto a nadrobię pozniej. Walczymy z ciemieniucha i czeszemy pod włos ![]()
![]() |
#2964 |
Zakorzenienie
|
color, z tym basenem naprawde super!
maarchewka, no w koncu was puscili... to jak wyjscie z wiezienia, radocha jest, nie? ![]() diabli, podobne cwiczenia polozna mi pokazala i robilam jeszcze w klinice, jak mlody sobie spal... w sumie wielce nie cwiczylam, tylko tak od czasu do czasu jak mi sie przypomnialo to poruszalam du.pa i efekt jest taki, ze nie widac, ze w ciazy bylam ![]() ja zbieram malego na spacer! |
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
Zakorzenienie
|
Banka- biedaczek, oby gorączka szybko przeszła
Cloche- nie marudz tylko przyjeżdżaj ![]() Xal- ja tam sie opalam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2966 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- lonely, a czemu nie ty do nas, hee? mam miejsce dla gosci ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2967 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Myyy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
=== dzień dobry! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2968 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jak rodzice wrócą to pojadę z mamą i z małą.
![]() |
#2969 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Color ale masz super z tym basenem, a wlasciwie nie Ty, tylko dzieciaki ![]() Vvgh kciuki dla Jerzego ![]()
![]() |
#2970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to sie wszystko tak niedaleko wydaje... a ja mam blizej na plaze w bella italia niz do pierwszej wiochy na ojczyznie ![]() a tak w ogole to se pobylam w lesie... mlody chroniony siatka, ale mnie komary pozarly ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.