Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟 - Strona 99 - Wizaz.pl

Wr鵵   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal.

Zamknij w徠ek

Narz璠zia
Stary 2014-01-05, 19:23   #2941
201612280917
Konto usuni皻e

Wiadomo軼i: 1 285
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟

R (chc schudn望 ok. 10 kg)

1: owsianka (suszone morele, rodzynki, p豉tki owsiane g鏎skie i j璚zmienne, migda造, s這necznik) z mlekiem 1,5%.
2: 3 sztuki macy i dwa kabanosy drobiowe
3: zupa cebulowa - du瘸 porcja
4: dwa jajka z ketchupem, pomidor

Nie lubi za bardzo mi瘰a, czy mog na obiad je嗆 tre軼iwe zupy warzywne? Na przyk豉d krem kalafiorowy, broku這wy, jarzynow, krupnik?
201612280917 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 19:57   #2942
starsipanowie
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 363

U:
1. jaglanka na mleku ry穎wym z jajkiem, malinami i jagodami
2. pieczona 獞iartka z kurczaka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki
3. sma穎ny filet z pstr庵a, buraczki, roszponka
na deser: kakaowy aramantus z suszonymi daktylami
4. bu趾a 篡tnia z mas貫m, jajkiem na twardo, og鏎kiem kiszonym i pomidorkami
starsipanowie jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 20:21   #2943
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 4 172

czyzby tu by這 jakie grono wzajemnej adoracji ?

ile razy probuj uzyskac jakiejs odpowiedzi, nie uzyskuje jej..

s tez inne osoby ktore s notorycznie "olewane"

ale polemika nt osob z ed i innymi zaburzeniami kt鏎a moim zdaniem jest zbedna, czesto ma tu miejsce

Edytowane przez bialaczekoladka
Czas edycji: 2014-01-05 o 20:28
bialaczekoladka jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 20:34   #2944
martus9191
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 4 315

Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Poka wiadomo嗆
czyzby tu by這 jakie grono wzajemnej adoracji ?

ile razy probuj uzyskac jakiejs odpowiedzi, nie uzyskuje jej..

s tez inne osoby ktore s notorycznie "olewane"

ale polemika nt osob z ed i innymi zaburzeniami kt鏎a moim zdaniem jest zbedna, czesto ma tu miejsce

Co do owsianki Kochana to zale篡 jak j tolerujesz na noc Niby w璕le s odradzane, ale w sumie to indywidualna sprawa Porcja zapewne mniejsza, dobrze by by這 dorzuci jaki twar鏬 czy serek wiejski, ale z pewno軼i je瞠li b璠zie to w ramach rozs康ku to nie zaszkodzi w diecie Byleby wyr闚na ilo嗆 w璕li, bia趾a i t逝szczu w ci庵u ca貫go dnia No i nie mie problemu ze snem

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

cel: 46 kg
martus9191 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 20:37   #2945
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo軼i: 97

r z dzi, 郾iadanie p騧no bo p騧no wsta豉m

10;30 owsianka(5造瞠k)z 造磬a manny, 造磬a mieszanki studenckiej, pasek czekolady gorzkiej, 3 造磬i wiejskiego, 5 造瞠k p豉tk闚 kukurydzianych, 造瞠czka cukru

14;30 po szklance ugotowanego makaronu pe軟oz. do miski roso逝 i do dw鏂h skrzyde貫k, og鏎ek kiszony, troch sur闚ki z kapusty, chlust sosu jogurtowego

16;30 koktajl: 2 szklanki truskawek, szklanka mleka, 造磬a mieszanki studenckiej

18;30 ma豉 bu趾a z pestkami z mas貫m, domow drobiow kie豚as, pomidor, og鏎ek

獞iczenia 60minut

20;15 jajko sadzone, p馧 szklanki makaronu pe軟oz. pomidor, chlust sosu jogurtgowego

oko這 1800kcal

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2014-01-05 o 20:49
cukierkowa1 jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 20:51   #2946
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo軼i: 2 521

Moje 'R' planowane na jutrzejszy dzie w pracy

好iadanie: w豉郾ie zapakowa豉m do s這ika owsiank nocn: 3 造磬i p豉tk闚 g鏎skich, 造磬a otr瑿闚 pszennych, 1,5 造磬i amarantusa, 造瞠czka syropu z agawy, mleko, jagody goji, orzechy laskowe, jutro do這輳 na wierzch 2 造瞠czki domowej 郵iwki w czekoladzie

II 好iadanie: jab趾o, twaro瞠k z og鏎kiem

Obiad: kotlet mielony (zamiast bu趾i mielone siemi lniane) z cebulk i pieczarkami w 鈔odku, do tego sa豉tka na ciep這 z fasolki szparagowej (z pra穎nym s這necznikiem roztartym w mo寮zierzu z czosnkiem) skropione olejem z orzech闚 laskowych

Kolacja: kapu郾iak wege (tak si zastanawiam czy to dobry pomys, ale pewnie nie b璠 mia豉 czasu nic innego zrobi)

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spode i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi捷 a wzi望! chyba, 瞠 kto musi co zabra嗆...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 21:00   #2947
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martus9191 Poka wiadomo嗆

Co do owsianki Kochana to zale篡 jak j tolerujesz na noc Niby w璕le s odradzane, ale w sumie to indywidualna sprawa Porcja zapewne mniejsza, dobrze by by這 dorzuci jaki twar鏬 czy serek wiejski, ale z pewno軼i je瞠li b璠zie to w ramach rozs康ku to nie zaszkodzi w diecie Byleby wyr闚na ilo嗆 w璕li, bia趾a i t逝szczu w ci庵u ca貫go dnia No i nie mie problemu ze snem

ooo dzieki

zauwazy豉m 瞠 s逝zy mi niesamowicie taka kolacja
Stary 2014-01-05, 21:10   #2948
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
ooo dzieki

zauwazy豉m 瞠 s逝zy mi niesamowicie taka kolacja

no to smacznego ;D
dziwi mnie troch takie popadanie w paranoj: na 郾iadanie koniecznie owsianka, na kolacj bia貫czko itp. dieta to bardzo indywidualna sprawa i przede wszystkim ma by przyjemno軼i a nie tortur

疾by nie by這 OT moja dzisiejsza leniwa R:

郾: jaglanka na mleku z suszonymi morelami i s這necznikiem
2 郾: gofr pe軟oziarnisty z twaro磬iem (twar鏬, jogurt naturalny, cukier waniliowy) i mandarynk
ob: tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami (sa豉ta lodowa,pomidor,kukurydza) i sosem jogurtowym
kolacja:2 kromki razowca z sa豉tk z makreli. Jab趾o

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 21:18   #2949
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:

no to smacznego ;D
dziwi mnie troch takie popadanie w paranoj: na 郾iadanie koniecznie owsianka, na kolacj bia貫czko itp. dieta to bardzo indywidualna sprawa i przede wszystkim ma by przyjemno軼i a nie tortur

疾by nie by這 OT moja dzisiejsza leniwa R:

郾: jaglanka na mleku z suszonymi morelami i s這necznikiem
2 郾: gofr pe軟oziarnisty z twaro磬iem (twar鏬, jogurt naturalny, cukier waniliowy) i mandarynk
ob: tortilla z grillowanym kurczakiem i warzywami (sa豉ta lodowa,pomidor,kukurydza) i sosem jogurtowym
kolacja:2 kromki razowca z sa豉tk z makreli. Jab趾o
Dokladnie! Przede wszystkim popada si w rutyn
No i w moim przypadku przy niedoczynnosci i hashi to nie koniecznie wskazane kiedy rano przyjmuje hormony a pozniej 豉duje w siebie owsianke z otrebami i zamiast miec idealne wchlanianie ja usuwam to z organizmu, dlatego ta zmiana na kolacje. Raz ze mnie ciepla owsianka po calym dniu poza domem kiedy zmarznieta wracam, rozgrzewa a dwa to syci bradziej niz bia趾owa kolacja no i po trzcie chyba dopiero po calym dniu jest co oczyszczac z jelit a nie z rana?
Stary 2014-01-05, 21:29   #2950
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie! Przede wszystkim popada si w rutyn
No i w moim przypadku przy niedoczynnosci i hashi to nie koniecznie wskazane kiedy rano przyjmuje hormony a pozniej 豉duje w siebie owsianke z otrebami i zamiast miec idealne wchlanianie ja usuwam to z organizmu, dlatego ta zmiana na kolacje. Raz ze mnie ciepla owsianka po calym dniu poza domem kiedy zmarznieta wracam, rozgrzewa a dwa to syci bradziej niz bia趾owa kolacja no i po trzcie chyba dopiero po calym dniu jest co oczyszczac z jelit a nie z rana?
to ju zale篡 jak na to Tw鎩 穎陰dek reaguje osobi軼ie nie przepadam za owsiank, a ju na noc to wiem 瞠 by豉by tragedia za ci篹kie to to dla mnie, za mocno mnie zapycha i "zm璚zy豉bym si" trawieniem tego zamiast odpoczywa we 郾ie Ale tak jak pisa豉m: indywidualnie, ka盥emu wed逝g potrzeb

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 21:40   #2951
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
to ju zale篡 jak na to Tw鎩 穎陰dek reaguje osobi軼ie nie przepadam za owsiank, a ju na noc to wiem 瞠 by豉by tragedia za ci篹kie to to dla mnie, za mocno mnie zapycha i "zm璚zy豉bym si" trawieniem tego zamiast odpoczywa we 郾ie Ale tak jak pisa豉m: indywidualnie, ka盥emu wed逝g potrzeb
Wiesz moja owsianka jest relatywnie uboga, 2-3 造zki otr帳 plus filizanka mleka 1.5, czasami jeszcze odrobina siemienia lnianego no i jak juz sobie dogodze to cynamon albo wi鏎ki, wiec tu jest 200kcal. Moje kolacje s stosunkowo pozne dlatego tutaj troche obcinam ich kalorycznosc.
Po takiej kolacji czuje sie milion razy lepiej niz po bia趾u, po ktorym czuje sie zapchana i zakorkowana na maksa, czyli dokladnie tak jak Ty po owsiance
Stary 2014-01-05, 21:55   #2952
HulaGirl
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 12 454
GG do HulaGirl

Moje R zaplanowane na jutro

7:00- kromka chleba razowego, troszk mas豉, pol璠wica ze szcz窷liwej 鈍inki (w豉snej produkcji), pomidor, papryka
10:00 - owsianka (3 造磬i p豉tk闚 owsianych, po 造盧e: p豉tk闚 篡tnich, siemienia lnianego, sezamu), 造瞠czka miodu, 5 郵iwek suszonych, oko這 10 sztuk orzech闚 nerkowca
14:00 - 40gram ry簑, pier z kurczaka, du瘸 ilo嗆 warzyw na patelni

40minut 獞icze cardio

17:30
- 2 tosty z mas貫m orzechowym i bananem
20:30 - 150 gram lekkiego serka wiejskiego wymieszanego z pokrojonym pomidorem, papryk i cebulk

oceni kto?
Od razu zaznaczam 瞠 posi貫k numer 1 jem przed prac, troch na si喚 bo nie odczuwam g這du tak rano i jem z rozs康ku wi璚 moim g堯wnym 郾iadaniem jest w pracy posi貫k numer 2
HulaGirl jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:10   #2953
sideritis
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 3 016

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Poka wiadomo嗆
Moje R zaplanowane na jutro

7:00- kromka chleba razowego, troszk mas豉, pol璠wica ze szcz窷liwej 鈍inki (w豉snej produkcji), pomidor, papryka
10:00 - owsianka (3 造磬i p豉tk闚 owsianych, po 造盧e: p豉tk闚 篡tnich, siemienia lnianego, sezamu), 造瞠czka miodu, 5 郵iwek suszonych, oko這 10 sztuk orzech闚 nerkowca
14:00 - 40gram ry簑, pier z kurczaka, du瘸 ilo嗆 warzyw na patelni

40minut 獞icze cardio

17:30
- 2 tosty z mas貫m orzechowym i bananem
20:30 - 150 gram lekkiego serka wiejskiego wymieszanego z pokrojonym pomidorem, papryk i cebulk

oceni kto?
Od razu zaznaczam 瞠 posi貫k numer 1 jem przed prac, troch na si喚 bo nie odczuwam g這du tak rano i jem z rozs康ku wi璚 moim g堯wnym 郾iadaniem jest w pracy posi貫k numer 2
Moim zdaniem spoko

Ty nie studiowa豉 przypadkiem geodezji? Tak mi si cos kojarzy z w徠ku agh-owskiego

sideritis jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:21   #2954
Erena
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 119

Cytat:
Wiesz moja owsianka jest relatywnie uboga, 2-3 造zki otr帳 plus filizanka mleka 1.5, czasami jeszcze odrobina siemienia lnianego no i jak juz sobie dogodze to cynamon albo wi鏎ki, wiec tu jest 200kcal. Moje kolacje s stosunkowo pozne dlatego tutaj troche obcinam ich kalorycznosc.
Po takiej kolacji czuje sie milion razy lepiej niz po bia趾u, po ktorym czuje sie zapchana i zakorkowana na maksa, czyli dokladnie tak jak Ty po owsiance
Ale... taka owsianka to nie jest posi貫k, co najwy瞠j przek御ka. Musia豉by napisa raz jeszcze, co jesz w ci庵u dnia, ale to jednak za ma這. Mo瞠sz sobie spokojnie robi "normaln" owsiank z p豉tk闚 owsianych (i to z 4 造磬i) zamiast otr帳 i te b璠zie dobrze
Erena jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:27   #2955
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka wiadomo嗆
Ale... taka owsianka to nie jest posi貫k, co najwy瞠j przek御ka. Musia豉by napisa raz jeszcze, co jesz w ci庵u dnia, ale to jednak za ma這. Mo瞠sz sobie spokojnie robi "normaln" owsiank z p豉tk闚 owsianych (i to z 4 造磬i) zamiast otr帳 i te b璠zie dobrze
G這wnie chodzi o to 瞠by zje嗆 co jeszcze jak wracam do domu, a wracam pozno 20-21 i jak poloze si bez kolacji, ssie mnie z g這du i nie mog zasn望 Dlatego robi tak lekk 瞠by mi sie w brzuchu nie kot這wa這. No i mam na mysli lekk bo nie dodaje zadnych orzech闚 bo mi nie s逝膨 zupelnie, s dla mnie za ci篹kieA wiem ze niekt鏎zy 豉duj do owsianki, orzechy owoce, nabia - mi taka forma nie odpowiada.
W ciagu dnia jem ok 1200kcal, stosunkowo ma這 bo ma這 sie ruszam i prac mam siedz帷
Stary 2014-01-05, 22:40   #2956
Erena
Zadomowienie

Cytat:
G這wnie chodzi o to 瞠by zje嗆 co jeszcze jak wracam do domu, a wracam pozno 20-21 i jak poloze si bez kolacji, ssie mnie z g這du i nie mog zasn望 Dlatego robi tak lekk 瞠by mi sie w brzuchu nie kot這wa這. No i mam na mysli lekk bo nie dodaje zadnych orzech闚 bo mi nie s逝膨 zupelnie, s dla mnie za ci篹kieA wiem ze niekt鏎zy 豉duj do owsianki, orzechy owoce, nabia - mi taka forma nie odpowiada.
W ciagu dnia jem ok 1200kcal, stosunkowo ma這 bo ma這 sie ruszam i prac mam siedz帷
No to jesz za ma這. Naprawd. 1200 kcal z du篡m prawdopodobie雟twem nie pokrywa nawet Twojej podstawowej przemiany materii (energii zu篡wanej na takie procesy jak oddychanie itp.), a co dopiero pe軟ego zapotrzebowania na kalorie. Fundujesz sobie w ten spos鏏 tylko i wy陰cznie baaardzo zwolniony metabolizm i to, 瞠 b璠ziesz ty豉 nawet od niewiele wi瘯szych ilo軼i jedzenia.

Druga sprawa - nie b鎩 si je嗆 wieczorem normalnego posi趾u, nie zaszkodzi Ci
Stary 2014-01-05, 22:53   #2957
dezett
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 405

~ pytanie OT: @ owsianki: mam spore skoki cukru, chcia豉bym obni篡 IG owsianki.
Zawsze wybieram p豉tki owsiane gorskie, wsypuje je na gotujace sie mleko 2% (mleko 鈍ie瞠, nie uht) i gotuje 2 min, sa jeszcze twardawe wtedy, przelewam do miski, sypie orzechy, bakalie wkrajam owoc i dodaje twar鏬.
Zastanawiam si, czy IG nie bedzie ni窺ze jesli ugotuje ja na niewielkiej ilosci wody a mleko (pogdrzane) dodam na koncu?
W przypadku gotowania p豉tk闚: wrzucac je na wrz帷e mleko/wode?
A mo瞠 w ogole nie gotowac tylko zalac woda (ciepla/zimna/wrzatkiem?
)
poza schemat.
dezett jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 22:54   #2958
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
No to jesz za ma這. Naprawd. 1200 kcal z du篡m prawdopodobie雟twem nie pokrywa nawet Twojej podstawowej przemiany materii (energii zu篡wanej na takie procesy jak oddychanie itp.), a co dopiero pe軟ego zapotrzebowania na kalorie. Fundujesz sobie w ten spos鏏 tylko i wy陰cznie baaardzo zwolniony metabolizm i to, 瞠 b璠ziesz ty豉 nawet od niewiele wi瘯szych ilo軼i jedzenia.

Druga sprawa - nie b鎩 si je嗆 wieczorem normalnego posi趾u, nie zaszkodzi Ci
Cholera, mo瞠 powiem tak, nabawi豉m si 10kg na plus i przyznam ze nigdy nie od篡wialam sie fatalnie, zawsze swiadomosci o zdrowym odzywianiu jak捷 mia豉m, a jednak skad te 10kg przyby這. Fakt choruje na tarczyce i inne rzeczy, ale nie s康ze skad az tak mozna przytyc. Zawsze odzywialam si normalnie, jad豉m normalnie w moim domu nigdy nie jad這 si t逝sto, niezdrowo, duzo zupl, sa豉tek i surowek do warzyw. No ale z powietrza mi 10kg nie przyby這.
W tamtym roku odchudza豉m si od sierpnia, jedz帷 naprwade racjonalnie, z solidnymi kolacjami, schud豉m kilka kg dos這wnie kilka a dieta trwa豉 5 miesiecy, plus treningi.
Stad decyzja o ograniczeniu kcal i ubozszych kolacjach. Nawet si lepiej czuj po nich, wstaj bardziej wypocz皻a. Poprostu widz 瞠 mi s逝膨. Jak jem wi璚ej poprostu nie mam si wtedy, jestem obciazana oci篹a豉, ospa豉.
Stary 2014-01-05, 22:58   #2959
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezett Poka wiadomo嗆
~ pytanie OT: @ owsianki: mam spore skoki cukru, chcia豉bym obni篡 IG owsianki.
Zawsze wybieram p豉tki owsiane gorskie, wsypuje je na gotujace sie mleko 2% (mleko 鈍ie瞠, nie uht) i gotuje 2 min, sa jeszcze twardawe wtedy, przelewam do miski, sypie orzechy, bakalie wkrajam owoc i dodaje twar鏬.
Zastanawiam si, czy IG nie bedzie ni窺ze jesli ugotuje ja na niewielkiej ilosci wody a mleko (pogdrzane) dodam na koncu?
W przypadku gotowania p豉tk闚: wrzucac je na wrz帷e mleko/wode?
A mo瞠 w ogole nie gotowac tylko zalac woda (ciepla/zimna/wrzatkiem?
)
IG owsianki b璠zie ros這 Ci wraz ze stopniem rozgotowania p豉tk闚, ilo軼i dodanego mleka (aczkolwiek mleko samo w sobie ma niskie IG), dodatkiem owoc闚. Nie s康z, 瞠by r騜nic robi這 to czy na mleku je ugotujesz czy mleko dodasz p騧niej. Najwa積iejszy b璠zie stopie rozgotowania p豉tk闚 oraz dodane owoce

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 22:58   #2960
Erena
Zadomowienie

Wpisz jutro ca這dzienny jad這spis, wtedy 豉twiej b璠zie co wywnioskowa
Stary 2014-01-05, 23:11   #2961
dezett
Zadomowienie

Cytat:
IG owsianki b璠zie ros這 Ci wraz ze stopniem rozgotowania p豉tk闚, ilo軼i dodanego mleka (aczkolwiek mleko samo w sobie ma niskie IG), dodatkiem owoc闚. Nie s康z, 瞠by r騜nic robi這 to czy na mleku je ugotujesz czy mleko dodasz p騧niej. Najwa積iejszy b璠zie stopie rozgotowania p豉tk闚 oraz dodane owoce
Ew. opcja: zala platki - mam owsiane gorskie, te najgrubsze- wod (warzatek? czy zwykla woda? mineralna czy przegotowana? ) - odczeka ile czasu?
i dopiero zala cieplym mlekiem i doda orzechy/bakalie.
Na surowo chyba nie da si je嗆 p豉tk闚o g鏎skich, a jesli gotuje je 3 minuty to sa lekko rozgotowane, co by bylo gdybym gotowala przepisowe z opakowania 5 minut moge sprobowac pogotwac je 2 minuty i zobacze jak na mnie dzialaja i nie dodam owocow..
Bo strasznie mi skacze cukier po opcji: platki wrzucone na gotoujace sie mleko, gotowanie na duzym ogniou 3 minuty pozniej jeszcze z 5-10 minut mija zanim zaczne jesc wiec one dodatkowo namiekaja..... i dodaje jeszcze owoce lub jem je po owisance. i cukier siuuuuuuuuuuuup.
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-05 o 23:13
Stary 2014-01-05, 23:18   #2962
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
Ew. opcja: zala platki - mam owsiane gorskie, te najgrubsze- wod (warzatek? czy zwykla woda? mineralna czy przegotowana? ) - odczeka ile czasu?
i dopiero zala cieplym mlekiem i doda orzechy/bakalie.
Na surowo chyba nie da si je嗆 p豉tk闚o g鏎skich, a jesli gotuje je 3 minuty to sa lekko rozgotowane, co by bylo gdybym gotowala przepisowe z opakowania 5 minut
Ja jem g鏎skie na "surowo", te nawet lekko ugotowane mi nie podchodz kompletnie Zalewam je tylko jogurtem naturalnym, chwil mi瘯n i s ok. Ale wracaj帷 do IG to p豉tki og鏊nie nie s najlepszym wyborem, maj okrutnie wysokie IG, mo瞠 spr鏏ujesz kasze? Np. jaglana jest pyszna a ma odrobin ni窺zy IG

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

No i wybieranie i niestety lekkie ograniczenie owoc闚 zw豉szcza tych o wysokim IG

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-05, 23:21   #2963
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Cytat:
Wpisz jutro ca這dzienny jad這spis, wtedy 豉twiej b璠zie co wywnioskowa
Wrzucam to co planuj na jutro

S: jajecznica z dwoch jaj, na 造zce oliwy ev plus dwa pomidory i porcja oliwek
2S: banan i jogurt naturalny z wapniem 250g
O: ry br您owy ugotowany z mieszanka chi雟k na patelnie, wszytsko na oliwie
K: mleko, otreby owsiane, siemie lniane
Stary 2014-01-05, 23:25   #2964
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:

Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 23:25   #2965
sideritis
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 3 016

Cytat:

Strasznie tego ma這
A leczysz si jako na t tarczyc? Moze leki spowolni造 metabolizm.
Uprawiasz jaki sport?

sideritis jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-05, 23:32   #2966
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Kurcze podliczy豉m faktycznie wyszlo 1100

O ile zwiekszyc kalorycznosc do 1300-1400?

Cytat:
Napisane przez sideritis Poka wiadomo嗆
Strasznie tego ma這
A leczysz si jako na t tarczyc? Moze leki spowolni造 metabolizm.
Uprawiasz jaki sport?
W豉snie teraz jak patrze faktycznie przyma這

Jasne 瞠 si lecze, mysl ze leki uratowa造 raczej moj metabolizm.
Sportu nie, ale staram sie cwiczyc i to dosyc intenyswnie w domu robie jakies cardio i chodz na fitness, a wraz z NR s kolejne postanowienia
Stary 2014-01-05, 23:38   #2967
dezett
Zadomowienie

Cytat:
Ja jem g鏎skie na "surowo", te nawet lekko ugotowane mi nie podchodz kompletnie Zalewam je tylko jogurtem naturalnym, chwil mi瘯n i s ok. Ale wracaj帷 do IG to p豉tki og鏊nie nie s najlepszym wyborem, maj okrutnie wysokie IG, mo瞠 spr鏏ujesz kasze? Np. jaglana jest pyszna a ma odrobin ni窺zy IG

---------- Dopisano o 23:18 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

No i wybieranie i niestety lekkie ograniczenie owoc闚 zw豉szcza tych o wysokim IG
przyzwyczailam sie do tych "cieplych" sniada i trudno bedzie mi sie odzyczaic od cieplego mleka no chyba, ze jest lato

Chociaz fakt, surowe platki pewnie sa zdrowsze.. Dla IG wazne jest to ogolnie mowiac, zeby platki byly jak najbardziej twarde, hm.
Ale jak zaleje wrzacym mlekiem to chyba tez wzrosnie IG :/ A dodawanie twarogu? Bo podobno im wiecej bialka tym ni窺ze IG sie robi.

Owoce zwykle jem PO zjedzeni owsianki: cytrusy teraz najczesciej
A kasza jaglana no hm musze kiedys sprobowac.. ale tak samo trzeba ja gotowac itd..
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2014-01-05 o 23:39
Stary 2014-01-05, 23:43   #2968
martus9191
Zakorzenienie

Cytat:
przyzwyczailam sie do tych "cieplych" sniada i trudno bedzie mi sie odzyczaic od cieplego mleka no chyba, ze jest lato

Chociaz fakt, surowe platki pewnie sa zdrowsze.. Dla IG wazne jest to ogolnie mowiac, zeby platki byly jak najbardziej twarde, hm.
Ale jak zaleje wrzacym mlekiem to chyba tez wzrosnie IG :/ A dodawanie twarogu? Bo podobno im wiecej bialka tym ni窺ze IG sie robi.

Owoce zwykle jem PO zjedzeni owsianki: cytrusy teraz najczesciej
A kasza jaglana no hm musze kiedys sprobowac.. ale tak samo trzeba ja gotowac itd..
W sumie to wszystko sprowadza si do teo w jakim stopni b璠ziesz mia豉 roz這穎ne cukry I przy gotowaniu po prostu nast徙i to szybciej i intensywniej bo wysoka temperatura b璠zie si utrzymywa豉 troch d逝瞠j
Tak, twar鏬 i og鏊nie bia趾o i t逝szcze spowolni proces trawienia i wch豉niania ale... cz瘰to si zapomina o tym 瞠 poziom cukru ro郾ie tak瞠 po posi趾ach bia趾owo-t逝szczowych tyle 瞠 z lekkim op騧nieniem Tak瞠 wszystko sprowadza si do umiaru i obserwowaniu samego siebie. Musisz po prostu pr鏏owa r騜nych kombinacji i w ko鎍u znajdziesz to co powoduje najmniejszy skok cukru i jednocze郾ie Ci smakuje

Trzeba ale sama w sobie ma ni窺zy indeks no i mi np. bardziej smakuje. Poza tym ma r闚nie du穎 witamin i zawiera krzem kt鏎y ci篹ko spotka w innych produktach

01.06.2020
62 kg

01.01.2021
54 kg

Stary 2014-01-06, 00:25   #2969
HulaGirl
Zakorzenienie

Wiadomo軼i: 12 454
GG do HulaGirl

Cytat:
Napisane przez sideritis Poka wiadomo嗆
Moim zdaniem spoko

Ty nie studiowa豉 przypadkiem geodezji? Tak mi si cos kojarzy z w徠ku agh-owskiego
dzieki za ocene

owszem masz racje studiowalam geodezje
HulaGirl jest offline Zg這 do moderatora  
Stary 2014-01-06, 01:48   #2970
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo軼i: 1 066

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka wiadomo嗆
Twoja eR r闚nie mi si podoba ile zamierzasz schudn望?
Dzi瘯uj Chcia豉bym zrzuci 8kg, z 73 na 65kg przy 168cm wzrostu.

R z dzisiaj:

I. Zapiekanki z chleba z pestkami dyni (58g) z koncentratem pomidorowym, szynk (50g), kukurydz (造磬a) i serem cheddar (22g) + sa豉ta z pomidorem i 造磬 jogurtu naturalnego
ma豉 kawa z mlekiem nies這dzona
kilka pistacji
II. 安ie篡 這so w璠zony (ok. 200g), 1/3 torebki br您owego ry簑, og鏎ki po chi雟ku (w sosie sojowym, occie ry穎wym i oleju sezamowym, ten ostatni w ilo軼iach 郵adowych)
III. Fasolka szparagowa (ok. 300g) z sosem pomidorowym z dodatkiem oliwy z oliwek
3 mandarynki
IV. Du瘸 miska zupy pomidorowej (z marchewk, pietruszk, selerem, kalarep, porem i cebul) z makaronem (ok. 2-3 造磬i ugotowanego)

Jako mnie tak na pomidory dzisiaj wzi窸o.

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-06 o 01:51
scandalistka jest offline Zg這 do moderatora  
Zamknij w徠ek

Nowe w徠ki na forum Dietetyka

Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i)

Zasady wysy豉nia wiadomo軼i
Nie mo瞠sz zak豉da nowych w徠k闚
Nie mo瞠sz pisa odpowiedzi
Nie mo瞠sz dodawa zdj耩 i plik闚
Nie mo瞠sz edytowa swoich post闚

BB code is W陰czono
Emotikonki: W陰czono
Kod [IMG]: W陰czono
Kod HTML: Wy陰czono

Gor帷e linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:35.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze穎ne.

Jakiekolwiek aktywno軼i, w szczeg鏊no軼i: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczeg鏊no軼i w celu ich eksploracji, zmierzaj帷ej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia system闚 uczenia maszynowego, algorytm闚 lub sztucznej inteligencji Obowi您ek uzyskania wyra幡ej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzgl璠u spos鏏 pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre軼i, danych lub informacji dost瘼nych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak r闚nie bez wzgl璠u na charakter tych tre軼i, danych i informacji.

Powy窺ze nie dotyczy wy陰cznie przypadk闚 wykorzystywania tre軼i, danych i informacji w celu umo磧iwienia i u豉twienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo磧iwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj帷ych serwisy internetowe w ramach indeksowania wynik闚 wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wi璚ej informacji znajdziesz tutaj.