|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Skurcze łydek i stóp, boli:(
od pewnego czasu dosyć często łapią mnie skurcze w stopach i łydkach podczas np. przeciągania się rano w łóżku albo tak niespodziewanie..
boli to niemiłosiernie :-/ zaczęłam ostatnio łykać magnez, mam nadzieję,że to pomoże, ale jak inaczej mogę się tego pozbyć? i jaka może być przyczyna takich skurczów?
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Skurcze łydek i stóp, boli:(
przyczyna takich skurczy jest wlasnie niedobor magnezu i potasu w organizmie, musisz jakis czas przyjmowac preparaty magnezowe a skurcze same mina
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Jak Cię złapie skurcz - nawet bardzo bardzo mocny/duży/bolesny - to koniecznie kręć stopą kółeczka.
Naprawdę działa (ale pojechałam, jak Z Telezakupów Mango
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie łapią takie skórcze ostatnio nie tylko w stopach i łydkach, ale np. w szyi [to bardzo często], w boku, gdzieś na łopatce. Wystarczy, ze w nocy bardziej napnę jakieś mięśnie albo siegnę gdzieś ręką za głowę albo do tyłu, jak szukam kremu do rąk i natychmiast łapie mnie taki wstrętny skórcz
A to taki boli, że kilka dni mam potem zakwasy w tym miejscu.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
oj mnie też często łapią - booooli cholernie - jak brałam magnez to przeszło, ale że mi sie skonczył, a ja leniwiec i jeszcze nie kupiłam nowego, to znów cierpię
juz nawet sie śmieje - oczywiscie przez łzy bo to naprawde boli |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak poważnie to mam ostatnio to samo też mnie ciągle łapią skurcze w stópce na chwilę puści i za 10 minut to samo grrr
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie to samo :/ Dlatego zawsze jak wychodziłam na jakąś potańcówę (również przed moją studniówką) łyknęłam sobie magnez, potas i witaminkę C, spać szłam bezstresowo i wtedy nic mnie nie łapało. Ale ja to bardziej doraźnie lub zapobiegawczo kilka godzin przed.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Zamiast tabletek proponuje coś bardziej naturalnego - jedz banany, mają najwiecej magnezu i do tego jeszcze jakie smaczne
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiedziałam że skurcze mięśni to objaw niedoboru magnezu
w takim razie jutro odwiedzę aptekę,bo mam już dosyć skurczy łapiących mnie w conajmniej nieodpowiednich dla mnie i TŻ momentach ![]()
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Tootsie, mojego TŻ łapią w "takich" momentach
ale gdzie tam, on by sobie coś z tego robił?
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Tak jak juz dziewczyny pisaly magnez i potas
duzo potasu jest w soczkach pomidorowych , nawet tych za 1,85 zl za 1L. A jak lapie skurcz w lydce to trzeba zgiac palce stopy i rozciagnac noge
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Magnez i potas i czas. W pewnym wieku trzeba przez to przejść. Ja miałam jakieś 8 lat temu taki jeden pamiętny rok, że prawie codziennie łapały mnie skurcze. Lekarz mówił, że mieśnie się 'normalizują' (
bardzo nie lubiłam tego słowa ). Obiecywał że to ucichnie i rzeczywiście ucichło. Teraz już nie pamiętam, kiedy ostatnio mnie taki skurcz odwiedził.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam tak samo
dziewczyny dobrze pisały jeśli ten ból wywołują skurcze mięsni i to one sa odpowiedzialne ze te bóle to magnez powinien pomóc, i można ograniczyć tez picie kawy która wypłukuje magnez w moim przypadku jednak to niestety bardziej bolesne skurcze wywołane skurczami tętniczek i naczyń krwionośnych, boli tak że szkoda gadać, zresztą jak mówi mój prof od ortopedii w takich przypadkach to nawet morfina nie pomaga ![]() skurcze tetniczek to najgorsze bóle u mnie skurcze zaczynają się w śródstopiu, już przez tyle lat nauczyłam się rozpoznawać kiedy taki skurcz się zacznie kilka minut wcześniej, czasem udaje mi się nie ruszając nogą, majac ją na stabilnym podłożu uniknąc skurczu, ale do tego trzeba ok. godziny wolnego czasu bo nie można się ruszyć i zgiąc stopy ![]() ale jak juz zaczął się skurcz to łapie silnie na śródstopie, to pomaga mi w tym że jak zaczyna mi wykrzywiać palce (przynajmniej tak mi się wydaje po bólu że mi je wykrzywia) ból jest wtedy mniejszy i nie idzie dalej na łydke i udo, raz miałam tak że piłam sobie herbatę i złapał mnie skurcz, nie mogłam zgiąc się w pół żeby złapać za stopę, skurcz poszedł aż na udo, ojjj tego to już bym nie chciała przeżyc raz jeszcze, już wole oblac się tą herbatą ![]() jesli sinieja Ci często palce, to mozliwe że to cos podobnego do mnie ale jeśli nie masz żadnych innych objawów i problemów z krązeniem ![]() to magnez powinien pomóc
|
|
|
#14 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam dokładnie tak jak Ty wcześniej miałam tylko nocne skurcze łydek.Kupiłam Maglek B6 i przeszło.Od ok 2 tygo systematycznie mnie łapią skurcze w śtódstopiu o wiele silniejsze i boleśniejsze niż te w łydkach.Magnez biorę nadal więc nie wiem co jeszcze mogę zrobić ;(
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Znam ten ból.
Mnie też łapią takie skurcze, ostatnio nawet często. Niby nie trwa to długo, ale za to cholernie boli Leżę sobie spokojnie, ledwo co przekręcam nogę, a tu skurcz mnie łapie... albo budzę się w nocy i łydka strasznie mnie boli, później zasnąć nie mogę... jak skurcz mnie łapie to czasami przez chwilę powietrza złapać nie umiem Magnez, powiadacie? W takim razie trzeba będzie się w niego zaopatrzyć
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
znam ten ból to jest tragedia Magnez obowiązkowo i rególarne ćwiczenia Tak doradzila mi pani doktor rower chodzenie po schodach itp.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
U mnie to jest tak że biore magnez regularnie od ok 2 mcy i skurcze łydek mi przeszły.Od ok 1,5 intensywnie ćwiczę na siłowni i w domu i teraz nachodza mnie to okropne skurcze śródstopia tak silne że aż mi się wykręcają palce u stóp;(;(;(
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Tez miałam takie skurcze. W 90% podczas snu. Ból straszny, jakby mi ktoś mięśnie wykręcał, a do tego mięśnie łydki nagle sie robiły jakby z kamienia. Od jakiegoś czasu łykam magnez i juz przeszło
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do rowerku to też uwielbiam jazdę rowerkiem dużo dużo i już nie mogę się doczekać
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
te skurcze sa okropne , sama mam czasem skurcze lydek
![]() nie wiem jak temu zaradzic
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
tez cierpialam na takie skurcze codziennie i co noc budzilam sie z wielkim bolem narazie po miesiacu brania magnezu i potasu przeszly tylko czasami mam, ale za to mam straszne conocne dretwienie nog i dloni
nie mam pojecia od czego tak sie mzoe dziac
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja lykam witaminke B, a skurcze mam takie ze z bólu jestem w stanie posiekać całą pościel zębami
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Również mam, albo miałam(nadzieja!) problem ze skurczami łydek
Boli niemiłosiernie, a najgorszy jest fakt, że jeszcze dzień, dwa po takim skurczu nie mogę wykonywać żadnych ćwiczeń - nie czuję się na sile ! Sprawia mi to ból, po prostu.Ostatnio zaczęłam jednak łykać tabletki z potasem i(chyba, nie dam sobie głowy uciąć) magnezem. Jakoś przechodzi Już dawno mnie nie 'złapało'
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam skurcze jednej stopy
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
też ostatnio tak miałam, kilka razy w nocy potrafił mnie budzić okropny skurcz, raz taki, że przez cały dzień miałam napięte mięśnie w tej nodze.. połykałam trochę magnezu, ale to nie pomagało, same przeszły - myślę, że to z powodu stresów w szkole
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
ojj też mam takie skórcze, ale tylko w stopach... strasznie to boli i trwa tak kilkanaście sekund
chyba też skoczę po magnez do apteki
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
jak widze to nie tylko moj problem
no nic w takim razie zaczynamy lykac magnez
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:52.

boli to niemiłosiernie :-/ zaczęłam ostatnio łykać magnez, mam nadzieję,że to pomoże, ale jak inaczej mogę się tego pozbyć? i jaka może być przyczyna takich skurczów?

A to taki boli, że kilka dni mam potem zakwasy w tym miejscu.

ale gdzie tam, on by sobie coś z tego robił?