~~ cała prawda o...INternacie~~ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-24, 21:23   #1
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

~~ cała prawda o...INternacie~~

hejka
Coś tak czuję że skoro tutaj tyle wiżanem sie przewija, to któraś z was mieszkała w internacie czy inaczej bursie. Ja mam niby tzn jak sie dostane do lo mieszkać własnie w internacie. Ale nie wiem nic szerzej jak jest i wogóle jakies wady i zalety..
pozdro i piszcie pliska
MyLifeIsMusic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 21:35   #2
Papiszynka
Zakorzenienie

Dot.: ~~ cała prawda o...INternacie~~

Moja kolezanka mieszka wiem ze maja jakos tak ze moze od 17-18 czy cos takiego nie moga wychodzic z pokoju bo musze sie uczyc.Sniadanie od 6 do 8 chyba, jak zejdziesz pozniej to nici ze sniadania... Ogolnie lipne ma warunki...
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 22:18   #3
kiciulka1985
Zakorzenienie

Moja kolezanka mieszka w bursie ... mimo ze jest studentka traktuja ja jak dziecko...
Warunki okropne, zreszta jak w kazdym internacie/bursie/akademiku - wspolne lazienki na cala mase osob - nie mowiac juz o tym ze trudna sie zalapac pod prysznic to jeszcze...ee dla mnie to obzydliwe po tylu obcych osobach sie kapac...
Za to jesli chodzi o "opieke" w akademiku maja o wiele lepiej...robia w sumie co chca
Osobiscie proponowalabym wynajac cos z kilkoma znajomymi...
Zawsze wiesz ze nikt Ci nie bedzie w rzeczach grzebal (wlasnie czesto zdazaja sie kradzieze) i latwiej zachowac higiene, bo na dobra sprawe nigdy nie wiadomo co za grzyba mozna zlapac w lazience z ktorej kozysta tyle w sumie obcych osob....
Stary 2006-03-24, 22:28   #4
tootsie
Zakorzenienie

raczej nie polecam mieszkania w bursie czy internaciekiepskie warunki i kontrolowanie.Zdarza się że opiekunowe sprawdzaja rzeczy mieszkanców,jest problem z odwiedzinami,późnymi powrotami do domu ale mieszkanie w akademiku na studiach to rewelacja

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 22:50   #5
kiciulka1985
Zakorzenienie

Aa i jeszcze mi sie przypomnialy dwie sprawy:
1. kolezanka mieszkajaca w bursie zazwyczaj musi sprawdzic w jadlospisie co ma na obiad bo naprawde ciezko rozpoznac co to takiego jest
Ostatnio widzialam jej spagetti - makaron kolanka z falbanka (tak tak spagetti) i na to cos al`a wymiociny (ale tego "sosu" byly naprawde sladowe ilosci,w sumie cala potrawa byl makaron).

2. nie wiem jak to jest z bursami ale wiem ze jesli chce sie w akademiku mieszkac to trzeba wykazac odpowiednio niskie dochody
Stary 2006-03-24, 23:56   #6
allicjaa
Zakorzenienie

Już oczopląsu dostaję, bo tytuł wątku przeczytałam "cała prawda o INTERNECIE" i potem nagle czytam o bursie, akadamikach Ale już wiem co i jak Chodzi o internat

Moi Rodzice kiedyś straszyli mojego Brata, jak był niegrzeczny i się nie uczył szkołą z internatem, straszyli, bo jest czym
allicjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 00:07   #7
mala77
Zakorzenienie

z tego co słyszałam to w bursie czy internacie mieszkać bym nie chciała /cisza nocna, nauka własna, jedzenie/ ale akademik to co innego, sama mieszkam. to jest tak trochę jak własne mieszkanie; tylko w bloku w którym zyją sami młodzi ludzie
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 10:41   #8
kiciulka1985
Zakorzenienie

mala ale jednak w wiekszosci akadaemikow sa lazienki wspolne na cale pietro i nie wiadomo jakiego grzyba mozna tam zalapac...

Ja jestem za wynajeciem mieszkania z kilkoma dorymi znajomymi
Stary 2006-03-25, 10:55   #9
lain
Zakorzenienie

to zalezy od bursy, internatu.
za czasow LO mialam w klasie 2 dziewczyny, ktore mieszkaly w tzw. bursie dla dziewczat. wygladalo to troche jak klasztor. np. chlopcow mozna bylo zapraszac do okreslonej godziny, po ktorejs tam nie mozna bylo wychodzic (i do tej godziny stawic sie trzeba bylo w bursie), w pokojach nic nie moglo stac luzem - wszystko musialo byc upchane w szafkach, mialy myc okna i odkurzac iles tam razy w miesiacu, buty mialy byc schwane do szafek, na scianach nic nie moglo wisiec itp. dziewczyny sie troche zbuntowaly, napisaly jakas tam petycje, juz nawet nie wiem czy oniosla skutek
za to inna kolezanka z klasy mieszkala sobie w internacie, gdzie to miala swoj pokoj, swoja lodowke i tv w pokoju, sama sobie przyrzadzala posilki, wychodzila i wracala kiedy jej sie tylko podobalo, jak nie szla do szkoly to nie musiala sie szlajac po parkach tylko zostawala w pokoju - totalny luz.

wiec jak widzisz - to zalezy.
najlepiej zapoznac sie najpierw z regulaminem internatu, a potem decydowac czy ci odpowiada czy nie.

byly tez dziewzyny ktore wynajmowaly mieszkanie i to jest najlepsze rozwiazanie. wynajmowaly blisko szkoly, wiec mogly dluzej pospac, robily sobie w tym mieszkaniu co chcialy i na pewno jest to jakies nowe doswiadczenie, bo nikt nad toba nie stoi tylko samemu trzeba sie kontrolowac zeby nie przeholowac pzypadkiem.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 11:41   #10
mala77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiciulka1985
mala ale jednak w wiekszosci akadaemikow sa lazienki wspolne na cale pietro i nie wiadomo jakiego grzyba mozna tam zalapac...

Ja jestem za wynajeciem mieszkania z kilkoma dorymi znajomymi
ja mieszkam juz trzy lata w akademiku i jakoś nic nie złapałam /a łazienki mamy wspólne/. myślę że to trochę obawy na wyrost, bo takie samo pawdopodobieństwo zarażenia jest na basenie czy chociażby w toalecie na uczelni. nie wiem jak w innych akademikach ale u mnie w łazienkach jest naprawdę bardzo czysto i raczej się nie boje.
poza tym uważam że mieszkanie w akademiku pomaga młodemu człowiekowi w studiach. zawsze znajdzie się ktos w wyższych lat kto pomoże i ewentualnie wytłumaczy to czego nie możemy sami zrozumieć
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 11:52   #11
Pyra1990
Zakorzenienie

Kolezanka z kalsy mieszka w bursie i jak tam weszlam to koszmar. warunki takie, ze szok... W ogole jakos tak dziwnie, chcesz sie pouczyc a laski z pokoju sobie impreze robia. Nie wytrzymalabym tam. Mysle, ze wartoby bylo wynajac mieszkanie z kilkoma znajomymi. Moja siostra np. mieszka z bratem i dziewczyna fakt, ze na jednym, ale duzym pokoju i daja rade. Ale to mieszkaja u wujka na meiszkaniu, wiec troszke inaczej

I'll never let you down...
Pyra1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 12:29   #12
justyna_dt
Zakorzenienie

Moja przyjaciółka mieszka w Internacie i nazywa to jedną wielką wycieczką Ma bardzo fajnych opiekunów, warunki są całkiem przyzwoite, na jedzenie nie narzeka, nie ma też, że ona chce się uczyć, a współlokatorki robią sobie imprezę, to jest ni8e do pomyślenia w ogóle i każdy to respektuje, a gdyby nie respektował, to od tego są opiekunowie żeby interweniować. Myślę, że takie złe opinie są trochę na wyrost, a rodzajów internatów jest tyle, co samych internatów, więc - nie dowiesz się, jeśli nie spróbujesz, a po miesiącu zawsze możesz wrócić do domu

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 12:33   #13
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

w internacie nigdy nie bedzie jak w domu...tak to jest jak sie mieszka na przysłowiowym zadupiu gdzie lo to poziom zety. A skoro chce iśc do porządnego lo to od mojego domku 50 km przeszło wiec tak czy tak bede musiala mieszkac tam bo nawet autobus nie da rady, bym poszła z torbami heh.
MyLifeIsMusic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 14:27   #14
kate1991
Wtajemniczenie

moja siostra mieszkała przez 3 lata w internacie, ale to byl internat szkoly muzycznej, a to zupelnie inna sprawa. w tym muzycznym bym nawet mogla mieszkac, w zwykłym nigdy. sa plusy i minusy mieszkania w internacie
+uczysz sie samodzielnosci, odpowiedzialnosci,
+poznajesz nowych ludzi
+wiekszy luz niz w domu

-wspólne łazienki
-niewiadomo na jakich ludzi trafisz (chcociaz u mojej siostry mozna bylo wybierac z kim sie mieszka)
-stołówkowe jedzenie, ktore nie zawsze jest smaczne, wydzielanie porcji
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 15:34   #15
jaszmurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allicjaa
Już oczopląsu dostaję, bo tytuł wątku przeczytałam "cała prawda o INTERNECIE" i potem nagle czytam o bursie, akadamikach Ale już wiem co i jak Chodzi o internat
ja to samo przeczytałam

A tu czytam o akademikach

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 23:15   #16
dora_angel
Zadomowienie

GG do dora_angel

Mój TZ kiedy zaczynał studiować zamieszkał w akademiku , wytrzymał miesiąc
Może u dziewczyn jest spokojniej ale u chłopaków po nocach odbywały się libacje alkoholowe , a nawet jednej nocy latał naćpany koleś z nożem i drzwi komuś wyważył ogólnie atmosfera nieciekawa - TZtowi zaczęły ginać drobne przedmioty :\ . Do tego współlokator był brudasem fu fu :\
Zaręczeni 19.12.2011r.
Małżonkowie 29.12.2012
dora_angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-08, 17:02   #17
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

A w internacie też kocą??

I na czym polegają te jak widze na zdjęciach jakieś zajecia, organizują sie i wogóle...Nie lubie takich spotkan

Acha i podbijam temat
Stary 2006-04-08, 22:28   #18
kiciulka1985
Zakorzenienie

Z tego co wiem w bursie jest kocenie (zepewne nie wszystkich)
Na temat zajec wspolnych nic mi nie wiadomo
Stary 2006-04-08, 22:41   #19
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dora_angel
Mój TZ kiedy zaczynał studiować zamieszkał w akademiku , wytrzymał miesiąc
Może u dziewczyn jest spokojniej ale u chłopaków po nocach odbywały się libacje alkoholowe , a nawet jednej nocy latał naćpany koleś z nożem i drzwi komuś wyważył ogólnie atmosfera nieciekawa - TZtowi zaczęły ginać drobne przedmioty :\ . Do tego współlokator był brudasem fu fu :\

taaa tez tak miałam jak twoj TŻ, ja wytrzymalam pol roku , tyle ze u mnie nie bylo rozgraniczenia na meskie, żenskie.. wspolne lazienki,a w pokoju bylam z dwoma kumplami nie bylo zaciekawie, calonocne balangi, a pokoje "przejsiowe" bo kazdy sobie wchodzil gdzie chcial
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-08, 22:49   #20
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moee
taaa tez tak miałam jak twoj TŻ, ja wytrzymalam pol roku , tyle ze u mnie nie bylo rozgraniczenia na meskie, żenskie.. wspolne lazienki,a w pokoju bylam z dwoma kumplami nie bylo zaciekawie, calonocne balangi, a pokoje "przejsiowe" bo kazdy sobie wchodzil gdzie chcial
ja dzisiaj byłam w internaCIE w szkole do której nie pójde. I tak jak w domu jest pokoj przy pokoju, jak śpisz to dupą na ziemi<takie łóżka hehe> no i myśle że wogóle da sie żyć ale zalezy na jaka wiare sie trafi..Buuuu
kocenie???????
Stary 2006-04-08, 22:56   #21
kiciulka1985
Zakorzenienie

No wlasnie, bo moze sie towarzystwo nie trafic i beda wieczne klotnie...
ale moga strafic wspaniali ludzie z ktorymi sie zaprzyjaznisz
Stary 2006-04-08, 22:56   #22
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MyLifeIsMusic
ja dzisiaj byłam w internaCIE w szkole do której nie pójde. I tak jak w domu jest pokoj przy pokoju, jak śpisz to dupą na ziemi<takie łóżka hehe> no i myśle że wogóle da sie żyć ale zalezy na jaka wiare sie trafi..Buuuu
kocenie???????
no imginuj dwa pietra np na jednym dziewczyny na drugim chlopacy i za bardzo przechodzic nie mozna, przerwa na nauke, godziny nocne, zarcie takie sobie i od tej do tej powrot do internatu..ja bym na to nie szla
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-08, 22:59   #23
(karolinka)
Raczkowanie

moja kolezanka mieszka w internacie i:w jej pokoju wysiada grzejnik, ale nie naprawiaja bo mogloby w innych pokoajch etz sie popsuc;|, wysiadaja korki 3pokojom ale nie naprawiaja bo moze gdzie indziej wysadzic, dziewcyznki same musza sobie radzic;D i jako tako naprawiaja, snaidanie wydawane o 7 i jesli ktos sie spozni to bez snaidanka, a przeciez sa dni ze lekcje zaczynaja sie o 11;|, obiad na kartki-trzeba zasoatwiac kartke ze chce sie posilek pomimo ze nie jest sie w stanei go odebrac o porze wydawania(13-15) oczywisice jhesli koncza o 16 jest zimny i nie do zjedenia;\. mozna wychodzic na miasto jesli sie odnotuje gdzie i na ile si idzie.

ja osobiscie wole meczyc sie godzinna jazda w jedna strone niz byc w internacie(chociazby z powodu ze tam nie ma netu hehe)
Stary 2006-04-08, 23:04   #24
kiciulka1985
Zakorzenienie

karolinko zgadzam sie z Toba... za zadne skary nie zamieszkalabym w internacie , albo wynajmowanie mieszkanka albo dojazdy. Nie warto sobie nerwow szargac...
Stary 2006-04-08, 23:14   #25
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

Nom własni chłopacy na dole laski na górze, żarcie do DOOpy i rygor. A ja mam wyjscie ze jak trafie na po***ana wiare to wyemigruje do wuja bo codziennie nie bede jeździła 60 km noo
Stary 2006-04-08, 23:15   #26
kiciulka1985
Zakorzenienie

to moze od razu u wujka zamieszkaj i oszczedz sobie nerwow i trucia sie jedzonkiem (jeli tak to mozna nazwac)

Moja kolezanka z roku dojezdza codziennie 80 km juz drugi rok i nadal jest zdania ze woli jezdzic niz w internacie mieszkac
Stary 2006-04-08, 23:26   #27
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kiciulka1985
to moze od razu u wujka zamieszkaj i oszczedz sobie nerwow i trucia sie jedzonkiem (jeli tak to mozna nazwac)

Moja kolezanka z roku dojezdza codziennie 80 km juz drugi rok i nadal jest zdania ze woli jezdzic niz w internacie mieszkac
ale mam i zreszta ja tez mowie ze lepiej u kogoś " na głowie nie siedzieć" wiezz o co mi chodzi,,.,
Stary 2006-07-07, 23:56   #28
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

up
Stary 2006-07-08, 00:10   #29
viconiaa
Raczkowanie

ja w liceum miałam 2 koleżanki z poza miasta, mieszkały w bursie. Generalnie zobaczyłam że; przestały się uczyć i zaczeły więcej pićale to super dziewczyny były, im pasowało takie imprezowanie, pod koniec wzięły się za naukę i git. ale ale, taka perspektywa sprawia. że ja nie zdecydowałabym się chyba na akademik. zresztą zobaczymy co czas pokaże, może jak się dostanę i zdecyduję na studia we Wrocku/Poznaniu, to będę zmuszona do akademika- mniejsze koszty. podrówka
viconiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-30, 22:29   #30
Patka1010
Przyczajenie

Dużo zależy do standardów bursy. U mnie np. jest tak, że każdy pokój ma osobną łazienkę, czyli na dwie/trzy/cztery dziewczyny/chłopców przypada jedna łazienka, co jest niesamowitym udogodnieniem.
Każdy pokój ma telewizor plazmowy, komputer oraz WiFi w całym budynku. Są pokoje do cichej nauki, biblioteczka z lekturami, stół do bilarda czy do pink-ponga.
Możemy wracać do 21, ale wcześniej trzeba to zgłosić.

Najlepiej wcześniej obejrzeć w jakich warunkach będzie się mieszkać :3
Patka1010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości