|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Dziwne uczucie w cewce moczowej :(
Cześć, pierwszy raz piszę post z prośbą o pomoc, bo już nie wiem co robić..
Mój problem zaczął się jesienią, dokładnie w połowie października 2016, dostałam zapalenie pęcherza( częstomocz, parcie na mocz, ból przy oddawaniu moczu) wyleczyłam, albo tak myślałam furaginą dostępną bez recepty, niestety po ok. 2 tyg zapalenie znów wróciło, objawy takie same, poszłam wtedy do lekarza, wykonałam badanie ogólne moczu, które wykryło zapalenie i dostałam nolicin na 10 dni. Podczas jego brania objawy bardzo powoli ustępowały, postanowiłam też więcej pić przynajmniej 1,5l dziennie( od zawsze bardzoo mało piłam- kawa, herbata i nieraz tylko tyle). W końcu objawy ustąpiły. Jednak od tamtej pory pozostało mi uczucie jakby kłucia w cewce moczowej, niekiedy też czuje przy gwałtownych ruchach jakby mocz w tej cewce lub jakiś skurcz( mocz oddaje bez bólu, normalnym strumieniem). Robiłam badanie ogólne moczu wychodzi wzorowo, morfologia również.. w grudniu odczuwałam pobolewanie bardzo lekkie nerek ale jednak dyskomfort był no i oczywiście uczucie kłucia w cewce dalej bez zmian, udałam się do rodzinnego dostałam tym razem furaginę wybrałam, ból nerek jakby ustąpił ale kłucie w cewce występuje do teraz! Jest ono rzadsze, bo na początku występowało codziennie, sporadycznie ( nie było związane z oddawaniem moczu), teraz występuje od czasu do czasu, zapomnę o tym i znowu zaczyna mnie kłuć jednak już te kłucia są mniej bolesne.. byłam również u urologa, który wykrył małą torbiel(2 mm) na lewej nerce, ale mówi, że to nie ma powiązania z moimi objawami, i jeśli kłucia zdażają się rzadziej i są coraz mniej odczuwalne, to powinny same ustąpić. Cytologia u ginekologa wykonana, wszystko prawidłowo. Nikt nie zlecił mi posiewu moczu, a gdy zapytałam o to urologa powiedział, że nawet gdyby coś wykazał to leczy się tylko to u kobiet w ciąży... Chciałam się poradzić, czy może ktoś miał podobny problem. W jakich kierunku dalej iść? Jakie badania? Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Dziwne uczucie w cewce moczowej :(
Hej! Czy miałas kiedykolwiek problemy z nerkami? Chodzi tutaj o kamienie badz piasek? Byc moze kamien lub dorbny złóg utknał w cewce lub moczowodze i stad masz takie objawy. Koniecznie idz do urologa.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Zapalenia pęcherza zdarzały mi się wcześniej i pamiętam że któregoś razu bolały mnie nerki ale tak to nic poza tym, ból przechodził
Byłam już u urologa, stwierdził, że wszystko w porządku oprócz tej małej torbieli na lewej nerce, ale mówił że to tylko się obserwuje i nie ma wpływu na moje objawy. Ale może powinnam skonsultować to z innym urologiem![]() Dziękuje za odpowiedź
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Skonsultuj sie z innym urologiem .Byc moze torbiel daje ci takie objawy, ja mam torbiele na jajnikach oraz kamien w nerce i rowniez mam podobne objawy.
---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- A z tym posiewem moczu to powiedział ci totalna głupote Gdzie bylas u urologa, jakie miasto?
Edytowane przez Karo9029 Czas edycji: 2017-03-19 o 12:57 |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Taka torbiel w nerce nie ma nic wspólnego z objawami.
Jeśli nie ma objawów, a w posiewie moczu wychodzą jakieś bakterie, to faktycznie leczy się to tylko u ciężarnych. Jednak jeśli są objawy (a u ciebie są), to się leczy. Więc lekarz niby powiedział prawdę, niby prawidłowo, ale nie do końca. |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
W Stargardzie prywatnie, bo do poradnii urologicznej w Szczecinie jestem zapisana dopiero na sierpień
![]() ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Ale mam zamiar wykonać posiew moczu na własną ręke żeby wykluczyć bakterie, bo innych objawów oprócz kłucia brak... rzeczywiście może to jakiś piasek, czytałam na innym forum wypowiedź mężczyzny z identycznymi objawami i on właśnie miał piasek... ja miał robione tylko usg, a czytałam też że przy małych rozmiarach piasku czy kamieni usg może go nie wykryć, więc udam się do innego urologa i zasugeruje mu właśnie ten piasek może schodzi albo gdzieś utknął
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Koniecznie zrób posiew moczu tylko w sprawdzonym miejscu, poczytaj opinie gdzie robią antybiogram ewentualnie.To odnośnie zap.pęcherza ( ważna kwestia na jakich pożywkach robią posiew) bo na zwykłych może wyjść ze jesteś zdrowa a na innych że coś jest. W końcu kłucie masz
Jeśli jest to piasek lub większe kamienie to lekarz tym bardziej powinien dać ci coś na wypłukanie ich/rozbicie ( albo chociaż zalecić pić okresowo piwo - brzmi dziwnie ale działa jeśli masz problem z tworzeniem się kamieni)
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Wybierz się do dobrego urologa na cito i sprawdź nerki ...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Ja bym po prostu zmienił urologa w takiej sytuacji
powodzenia!
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za porady !
Jeszcze mam jedno pytanko, ostatnio zauwazylam jakby klucie nasililo sie na ok tydzien przed okresem i doszly lekkie bole w okolicy ledzwiowej, ktore pojawialy sie i mijaly, najbardziej odczuwalne byly gdy siedzialam lub lezalam... zastanawiam sie czy to moze byc rowniez zwiazane ze sprawami ginekologicznymi, ale cytologia wyszla prawidlowo wiec nie wiem. Czy cytologia wykrywa przewlekle infekcje ? Bo we wrzesniu mialam lekka infekcje intymna ale ja wyleczylam , potem za miesiac rozpoczely sie problemy z pecherzem.. a w tym miesiacu przed okresem rowniez zauwazylam zaczerwienienie wejscia oraz gesciejsza wydzieline, poszlam do rodzinnego bo do ginekologa nie bylo miejsc dostalam clortimazolum 6 tabl i chyba wszystko dobrze nic sie nie dzieje..
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Ja też miewałam problemy z pęcherzem i zapaleniami. Ważna jest zdrowa dieta i picie płynów! Ja jak za mało wypiję wody w ciągu dnia, to zaraz na drugi dzień mam takie dziwne odczucia jakby ból pęcherza/cewki i muszę się opić wody.
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Jaka dieta konkretnie podrzucisz coś?
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
no ja bym nie zwlekała, tylko poszłabym umówić się na wizytę bo to brzmi groźnie.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie odebrałam wyniki posiewu moczu, oczywiście musiałam zrobić na własną rękę, ponieważ lekarz rodzinny nie chciał mi dać skierowania, no trudno
![]() Wyhodowano u mnie: 1. Escherichia coli [>10^5] Oznaczenie wrażliwości na nitrofurantoinę, cefaleksynę, cefadroksyl- wyłącznie niepowikłane zakażenia układu moczowego Myślicie, że to ona może być przyczyną tego kłucia w cewce moczowej ?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli bakteria odpowiadająca najczęściej za zapalenie pęcherza, masz czarno na białym że jest.
W zap.pęcherza mi bardzo swego czasu pomogło picie soku 100% ( bez dodatków, bez cukru) z żurawiny, musi być kwaśny. Wit C w większej dawce działała zakwaszająco i przeciwbólowo na pęcherz! Tylko nie bierz jej miesiącami.
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
Z diety to lekarz kazał mi jeść gruszki, jabłka i profilaktycznie pić napar z pokrzywy. Przy mojej dość niegroźnej infekcji ,po prostu lekkie pieczenie i częste wizyty w toalecie dostałam od niego jeszcze kurację urofugarinum max i szybko przeszło.Zawsze mozesz sie skonsultowac z lekarzem, jak nie jestes pewna czy to na pewno zapalenie
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
tak dla ciekawostki powiem, że nieraz przyczyna zapalenia cewki jest podłoże ginekologiczne. Ostatnio coś takiego czytałam, wiec może to uczucie to jakieś zakażenie ginekologiczne, a nie urologiczne? (nie wiem czy poprawnie używam nazewnictwa, wiec jak coś to przepraszam)
|
|
#18 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Hej, pisalam w tym watku o tych dziwnych kluciach w cewce moczowej, w ostatnia srode wieczorem pod koniec oddawania moczu poczulam bol w cewce, towarzyszylo mi to nastepny dzien zaczelam duzo pic, lykac zurawine i przeszlo, ale pojawil sie bol nerek pulsujacy musialam wziac 2 tabl paracetamolu, dzisiaj jak na razie nie bola, czy to moze byc kamica ? Wizyte w poradni mam dopiero w sierpniu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
do lekarza-koniecznie! ;(
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
hejjjj wiem że upłynęły lata ale mam dokładnie taką samą sytuacje jak Ty... mozesz opowiedziec jak sie potoczyla dalej Twoja historia ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.

Byłam już u urologa, stwierdził, że wszystko w porządku oprócz tej małej torbieli na lewej nerce, ale mówił że to tylko się obserwuje i nie ma wpływu na moje objawy. Ale może powinnam skonsultować to z innym urologiem