Gips a chudnięcie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-07-12, 10:48   #1
jackdaniels666
Raczkowanie

Gips a chudnięcie?

Cześć wszystkim,
Siedzę z nogą w gipsie po operacji - już od ponad tygodnia, ten stan potrwa jeszcze do września, nie mogę na ten operowanej nodze chodzić - lekarz zabronił, musi się wszystko zrosnąć, praktycznie cały czas siedzę na tyłku. Mam trochę nadwagi. Trochę. Całkiem sporo. I teraz, nie dość, że nie chcę przybrać na wadze, to chcę trochę zrzucić. Ograniczyłam jedzenie. Mocno ograniczyłam. Obecnie podaż kalorii jest dużo mniejsza niż przed operacją. Alkoholu nie piję bo przyjmuję zastrzyki przeciwzakrzepowe. Słodyczy zasadniczo nie jem i nie planuję jeść. Kawę z mlekiem tylko piję ale bez cukru, czasem zjem jakąś nektarynkę. Nie jem pełnych porcji wszystkiego, sporo piję, wczoraj byłam na siku chyba z 15 razy w ciągu dnia.
Co robić?
jackdaniels666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-12, 12:34   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Gips a chudnięcie?

Cytat:
Napisane przez jackdaniels666 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim,
Siedzę z nogą w gipsie po operacji - już od ponad tygodnia, ten stan potrwa jeszcze do września, nie mogę na ten operowanej nodze chodzić - lekarz zabronił, musi się wszystko zrosnąć, praktycznie cały czas siedzę na tyłku. Mam trochę nadwagi. Trochę. Całkiem sporo. I teraz, nie dość, że nie chcę przybrać na wadze, to chcę trochę zrzucić. Ograniczyłam jedzenie. Mocno ograniczyłam. Obecnie podaż kalorii jest dużo mniejsza niż przed operacją. Alkoholu nie piję bo przyjmuję zastrzyki przeciwzakrzepowe. Słodyczy zasadniczo nie jem i nie planuję jeść. Kawę z mlekiem tylko piję ale bez cukru, czasem zjem jakąś nektarynkę. Nie jem pełnych porcji wszystkiego, sporo piję, wczoraj byłam na siku chyba z 15 razy w ciągu dnia.
Co robić?

Chudniecie w tej sytuacji, chyba nie jest za dobrym pomysłem.
Skup się na utrzymaniu wagi.
Ujemny bilans kaloryczny przy i tak bardzo zmniejszonym poprzez brak ruchu zapotrzebowaniu ogólnym, w trakcie rekonwalescencji/gojenia się pooperacyjnego, może wpłynąć na spowolnienie gojenia się i gorszą regenerację.
Raczej zadbaj o jakość diety. Odchudzać będziesz się jak się zagoisz i będziesz mogła chociaż chodzić. Teraz i tak traciłabyś masę głownie z mięśni- bo ich nie używasz a tkanka tłuszczowa spadałaby w drugiej kolejności- to bardzo niedobry i niezdrowy sposób utraty masy ciała.

Na teraz polecam zapoznanie się z systemem treningowym typu izometrycznego, żeby ochronić ciało przed utratą masy mięśniowej, naturalnie wynikającej z bezruchu.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-17, 17:51   #3
anirossa
Przyczajenie

tak jak pisze cava- nic dobrego z tego nie wyniknie. proponuję konsultację z dietetykiem w celu obliczenia Twojego zapotrzebowania kalorycznego w obecnej sytuacji (możesz zrobić to też na własną rękę, są różne kalkulatory w internecie uwzględniające wiek, tryb życia itd ale musiałabyś zrobić ich wiele, żeby uśrednić wynik bo każdy pokazuje co innego i otrzymać w miarę obiektywną liczbę kcal) i skupić się na dobrym bilansowaniu diety(nie wiem jaki zabieg dokładnie był robiony, więc ciężko mi doradzić na co powinnaś szczególnie zwracać uwagę przygotowując posiłki). jeśli wcześniej spożywałaś nadmierną ilość kalorii to jedzenie zgodne z zapotrzebowaniem spowoduje, że spadnie ci procent masy tkanki tłuszczowej a organizmowi nie będzie niczego brakowało do regeneracji tkanek nogi
anirossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-19, 09:11   #4
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Bez sensu się głodzić bo i tak Twój metabolizm stoi w miejscu od siedzenia. Jeśli masz sporo czasu czytaj fora sportowe aby wiedzieć od czego zacząć gdy już będziesz mogła
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-24, 21:49   #5
skazana_na_bluesa
.

ale że chcesz się dorobić jojo czy o co chodzi? przede wszystkim powinnaś jeść zbilansowane posiłki, dostarczać wszystkich mikro- i makroelementów oraz witamin, żeby nie utrudniać sobie gojenia złamania.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości