Leczenie psychiatryczne - jak i od czego zacząć - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-11-08, 16:06   #1
anonimowa1989
Przyczajenie

Leczenie psychiatryczne - jak i od czego zacząć

Przychodzę do Was anonimowo z prośbą o pomoc.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wizytą u psychiatry.
Opiszę sprawę tak w skrócie.
Kiepsko było już ponad rok temu, kiedy z trudem powstrzymywałam się, żeby nie rozryczeć się bez powodu w komunikacji miejskiej. Miewam silne wahania nastroju- przy śniadaniu potrafię się cieszyć i żartować, a chwilę potem ogarnia mnie smutek. Czasami mówię sobie, że wszystko, co najlepsze w życiu, jest już dawno za mną, a mam zaledwie 31 lat.
Na jakiś czas to się uspokoiło, ale obecna sytuacja, epidemia itd. ponownie wzmogły takie czarne myśli. W piątek ryczałam w poduszkę 3 godziny. Bywa, że w radio usłyszę piosenkę, która kojarzy mi się z beztroskimi wakacjami, i zalewam się łzami. Wobec tego podejrzewam u siebie depresję i czuję, że to już ten czas, kiedy trzeba wybrać się do specjalisty, nie mogę dalej oszukiwać się, że jest ok.
Przez kilka dobrych lat kumulowałam w sobie stres, teraz mam efekty.
Do tego prawdopodobnie dochodzi jakaś nerwica, czasami budzę się w nocy i nie mogę spać, czuję wewnętrzny niepokój.

Nie chcę się u wygadywać, chodzi tylko o naświetlenie problemu.

Moje pytanie brzmi: jak zacząć leczenie? Czy szukać pierwszego lepszego psychiatry w necie? A może ktoś ma kogoś do polecenia w Lublinie?
I co dalej? Jak wygląda pierwsza wizyta? Czy w grę wchodzi tylko farmakoterpia?
I jak wygląda leczenie w dobie epidemii?

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki.
anonimowa1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-09, 20:20   #2
Lianhua
Rozeznanie

Dot.: Leczenie psychiatryczne - jak i od czego zacząć

Na forum "Intymnie" jest grupa wsparcia "Ludzie z nerwicą oraz depresją". Myślę, że powinnaś tam zajrzeć. Dziewczyny są naprawdę pomocne, więc ktoś tam powinien na Twoje pytania znać odpowiedzi.

(...)There's no life, emotion
Or warmth, but just garbage language
A desolately rolling meadow
Loneliness adds as the days go by
We have to be humans
Because we get scars
Lianhua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-11-09, 20:46   #3
anonimowa1989
Przyczajenie

Dziękuję.
Myślałam, że to wątek raczej do działu "zdrowie", ale spróbuję i tam.
anonimowa1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-13, 21:38   #4
jaityle
Raczkowanie

Ja poszukałam w necie. Psychiatra raczej przepisuje leki, może też skierować na psychoterapię (bez skierowania można iść prywatnie). Ważne jest to, że jest lekarzem i postawi diagnozę, będzie przynajmniej wiadomo co leczyć. Zawsze można skonsultować z kimś innym jeśli pierwszy lekarz nie wzbudzi naszego zaufania.

BYŁO: 76 kg
JEST: 62,5 kg
BĘDZIE: 58 kg
jaityle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-25, 21:03   #5
energs
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anonimowa1989 Pokaż wiadomość
Przychodzę do Was anonimowo z prośbą o pomoc.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wizytą u psychiatry.
Opiszę sprawę tak w skrócie.
Kiepsko było już ponad rok temu, kiedy z trudem powstrzymywałam się, żeby nie rozryczeć się bez powodu w komunikacji miejskiej. Miewam silne wahania nastroju- przy śniadaniu potrafię się cieszyć i żartować, a chwilę potem ogarnia mnie smutek. Czasami mówię sobie, że wszystko, co najlepsze w życiu, jest już dawno za mną, a mam zaledwie 31 lat.
Na jakiś czas to się uspokoiło, ale obecna sytuacja, epidemia itd. ponownie wzmogły takie czarne myśli. W piątek ryczałam w poduszkę 3 godziny. Bywa, że w radio usłyszę piosenkę, która kojarzy mi się z beztroskimi wakacjami, i zalewam się łzami. Wobec tego podejrzewam u siebie depresję i czuję, że to już ten czas, kiedy trzeba wybrać się do specjalisty, nie mogę dalej oszukiwać się, że jest ok.
Przez kilka dobrych lat kumulowałam w sobie stres, teraz mam efekty.
Do tego prawdopodobnie dochodzi jakaś nerwica, czasami budzę się w nocy i nie mogę spać, czuję wewnętrzny niepokój.

Nie chcę się u wygadywać, chodzi tylko o naświetlenie problemu.

Moje pytanie brzmi: jak zacząć leczenie? Czy szukać pierwszego lepszego psychiatry w necie? A może ktoś ma kogoś do polecenia w Lublinie?
I co dalej? Jak wygląda pierwsza wizyta? Czy w grę wchodzi tylko farmakoterpia?
I jak wygląda leczenie w dobie epidemii?

Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki.
Przede wszystkim - obecne czasy są bardzo trudne. W Polsce leży wszystko - od służby zdrowia a już szczególnie psychiatria. Ale jeśli bardzo potrzebujesz pomocy, to w życiu trzeba być odważnym i spróbowac. Nie ma się czego bać.

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości