|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Leczenie psychiatryczne - jak i od czego zacząć
Przychodzę do Was anonimowo z prośbą o pomoc.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wizytą u psychiatry. Opiszę sprawę tak w skrócie. Kiepsko było już ponad rok temu, kiedy z trudem powstrzymywałam się, żeby nie rozryczeć się bez powodu w komunikacji miejskiej. Miewam silne wahania nastroju- przy śniadaniu potrafię się cieszyć i żartować, a chwilę potem ogarnia mnie smutek. Czasami mówię sobie, że wszystko, co najlepsze w życiu, jest już dawno za mną, a mam zaledwie 31 lat. Na jakiś czas to się uspokoiło, ale obecna sytuacja, epidemia itd. ponownie wzmogły takie czarne myśli. W piątek ryczałam w poduszkę 3 godziny. Bywa, że w radio usłyszę piosenkę, która kojarzy mi się z beztroskimi wakacjami, i zalewam się łzami. Wobec tego podejrzewam u siebie depresję i czuję, że to już ten czas, kiedy trzeba wybrać się do specjalisty, nie mogę dalej oszukiwać się, że jest ok. Przez kilka dobrych lat kumulowałam w sobie stres, teraz mam efekty. Do tego prawdopodobnie dochodzi jakaś nerwica, czasami budzę się w nocy i nie mogę spać, czuję wewnętrzny niepokój. Nie chcę się u wygadywać, chodzi tylko o naświetlenie problemu. Moje pytanie brzmi: jak zacząć leczenie? Czy szukać pierwszego lepszego psychiatry w necie? A może ktoś ma kogoś do polecenia w Lublinie? I co dalej? Jak wygląda pierwsza wizyta? Czy w grę wchodzi tylko farmakoterpia? I jak wygląda leczenie w dobie epidemii? Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Leczenie psychiatryczne - jak i od czego zacząć
Na forum "Intymnie" jest grupa wsparcia "Ludzie z nerwicą oraz depresją". Myślę, że powinnaś tam zajrzeć. Dziewczyny są naprawdę pomocne, więc ktoś tam powinien na Twoje pytania znać odpowiedzi.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję.
Myślałam, że to wątek raczej do działu "zdrowie", ale spróbuję i tam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja poszukałam w necie. Psychiatra raczej przepisuje leki, może też skierować na psychoterapię (bez skierowania można iść prywatnie). Ważne jest to, że jest lekarzem i postawi diagnozę, będzie przynajmniej wiadomo co leczyć. Zawsze można skonsultować z kimś innym jeśli pierwszy lekarz nie wzbudzi naszego zaufania.
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.