Poranne wstawanie-sposoby - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-01, 19:12   #1
UmbraBumbra
Raczkowanie

Unhappy

Poranne wstawanie-sposoby

Witajcie
Nie znalazłam wątku na ten temat, wiec postanowiłam zapytac. Jak u Was wygląda poranne wstapanie do pracy/szkoly etc.?
U mnie jest mniej wiecej tak:
Do pracy jade o 8, mam na 8.30. (Ogolnie luzne godziny pracy, jak przyjde na 9 czy 10 tez jest ok. ale lepiej być wczesniej, zeby wczesniej skonczyc.) Budzik nastawiony w telefonie na 7. Gdybym tak wstawała, byloby idealnie, mialabym czas zjesc porzadne sniadanie, pomalować sie, uczesac bez pospiechu, starannie. Ale nie.. Nastawiam sobie drzemkę ;| W efekcie wstaje okolo 7.30. Tragedia! Biegam, latam, wszystko szybko, lozko nieposcielone, balagan. Eh. Dopiero w pracy coś jem. O ile zdaze na miejski. Nie wiem jak sie pozbyc tego.. nawyku? Nawyku wlaczania drzemki i wstawania "za piec dwunasta". Jestem dosc niepoukladana. Spoznialstwo mam w naturze wiem, ze to złe, ale ciezko sie pozbyc.. Ogolnie nienawidze wczesnie wstawać
Czy Wy tez macie tak? Moze jakies sposoby na pozbycie sie takiego nawyku?
UmbraBumbra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 19:24   #2
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek
Dot.: Poranne wstawanie-sposoby

Cóż, na zmianę nawyku sposobu nie mam, bo sama borykam się z tym problemem.
Ale pomaga mi naszykowanie wszystkiego dzień wczesniej, tak, że nawet jak muszę zrobić wszystko w biegu, to wiem co, gdzie i jak
Trochę pomaga, ale chętnie poczytam wszelkie porady.
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 19:25   #3
Wyrak
Zakorzenienie

Trzeba sie zmusic do wstania gdy ten budzik dzwoni, innego wyjscia nie ma

Regularny tryb zycia i kladzenie sie o odpowiedniej porze pomaga.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 19:27   #4
lisnov
Zakorzenienie

To moze przestaw na wczesniej ? Ustaw budzik na 6.30 i drzemke, wtedy bedziesz wstawac okolo 7. Trudno mi powiedziec. Ja na szczescie mam tak, ze (moze to tez jest jakis sposob) zrywam sie z lozka odrazu. Nie ma ulituj sie, jeszcze tylko 5 minutek itd. bo wiem jak to sie pozniej konczy.
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 19:28   #5
UmbraBumbra
Raczkowanie

Ja to juz czasem robie tak, ze daje budzik na drugi koniec pokoju, zebym wstala, gdy zacznie niemilosiernie wyć. Ale czasem i to nie daje rady.. Ciezki ze mnie przypadek
Stary 2009-02-01, 19:32   #6
rimlora
Zadomowienie

-ustawic trzy budziki na maksa, kazdy w innym miejscu ,ale nie na wyciagniecie reki,wtedy zeby je wylaczyc musisz wstac,a nastepnie szybko do lazienki umyc sie na rozbudzenie,
-nie siedz do pozna , staraj sie wczesnie chodzic spac.

Ja osobiscie nie mam zadnego problemu, nawet zdaza mi sie wstac przed dzwonieniem budzika.

Edytowane przez rimlora
Czas edycji: 2009-02-01 o 19:34
rimlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 19:38   #7
diamentowa
Zakorzenienie

Ja mam tak samo, więc nastawiam budzik od pół do godziny wcześniej. Wiem, drastyczne ale wtedy mam czas jeszcze aby podrzemać.
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 19:40   #8
UmbraBumbra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez diamentowa Pokaż wiadomość
Ja mam tak samo, więc nastawiam budzik od pół do godziny wcześniej. Wiem, drastyczne ale wtedy mam czas jeszcze aby podrzemać.
Dobrze, ze nie jestem z tym sama

Ja to w sumie mam 2 budziki. Najpierw dzowni TŻ-owy okolo 6.30. TŻ wychodzi na 7, a moj dzwoni o 7. Wiec powinnam wtedy wstać.

Edytowane przez UmbraBumbra
Czas edycji: 2009-02-01 o 19:42
Stary 2009-02-01, 19:47   #9
mila17
Zakorzenienie

dzisiaj spróbuję sposobu z położeniem budzika w drugim koncu pokoju Bo ze wstawaniem tez mam problemy, jakies poł godziny rozbudzam się jeszcze w ciepłym łóżeczku...a pozniej wszystko na szybko.
mila17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 20:04   #10
rare bird
Wtajemniczenie

najlepiej wstać od razu kiedy budzik zadzwoni, po prostu zerwać się z łóżka. na mnie osobiście nic innego nie działa
Stary 2009-02-01, 20:10   #11
Vivienne
... choć nie Westwood

Ja nastawiam budzik pół godziny wcześniej, wtedy kilka razy wciskam na drzemkę (u mnie trwa ona 5 min ) i wtedy jakoś zwlekam się z łózka. Włączam sobie jakąś energetyczną muzykę, orzeźwiający prysznic, kawa i jakoś nadaję się do życia. Choć na pewno żaden ze mnie ranny ptaszek :P

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 20:10   #12
*Antoinette*
Wtajemniczenie

Pomysł z postawieniem budzika gdzieś daleko jest całkiem dobry.
Ja robię tak, że nastawiam budzik w telefonie i kładę go blisko siebie. Jeśli ten mnie nie zbudzi, to zbudzi mnie drugi budzik, który stawiam w innym pokoju, żebym musiała poczłapać dalej i go wyłączyć. Wtedy już nawet nie chce mi się wracać do łóżka

*Antoinette* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 20:23   #13
Barbarita1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez UmbraBumbra Pokaż wiadomość
Witajcie
Nie znalazłam wątku na ten temat, wiec postanowiłam zapytac. Jak u Was wygląda poranne wstapanie do pracy/szkoly etc.?
U mnie jest mniej wiecej tak:
Do pracy jade o 8, mam na 8.30. (Ogolnie luzne godziny pracy, jak przyjde na 9 czy 10 tez jest ok. ale lepiej być wczesniej, zeby wczesniej skonczyc.) Budzik nastawiony w telefonie na 7. Gdybym tak wstawała, byloby idealnie, mialabym czas zjesc porzadne sniadanie, pomalować sie, uczesac bez pospiechu, starannie. Ale nie.. Nastawiam sobie drzemkę ;| W efekcie wstaje okolo 7.30. Tragedia! Biegam, latam, wszystko szybko, lozko nieposcielone, balagan. Eh. Dopiero w pracy coś jem. O ile zdaze na miejski. Nie wiem jak sie pozbyc tego.. nawyku? Nawyku wlaczania drzemki i wstawania "za piec dwunasta". Jestem dosc niepoukladana. Spoznialstwo mam w naturze wiem, ze to złe, ale ciezko sie pozbyc.. Ogolnie nienawidze wczesnie wstawać
Czy Wy tez macie tak? Moze jakies sposoby na pozbycie sie takiego nawyku?
Cytat:
Dobrze, ze nie jestem z tym sama

Ja to w sumie mam 2 budziki. Najpierw dzowni TŻ-owy okolo 6.30. TŻ wychodzi na 7, a moj dzwoni o 7. Wiec powinnam wtedy wstać.
może będziesz wstawać razem z TŻ?
napewno na początku będzie ci bardzo ciężkoale potem, się przyzwyczaisz i będzie dobrze
Barbarita1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 20:48   #14
havana
Zadomowienie

Ze mnie to jest naprawdę ciężki przypadek... z natury jestem sową, więc zasnąć o przywoitej porze mi ciężko. Do tego mam bardzo niskie ciśnienie, więc wejście na normalne obroty trochę trwa, poza tym wstanie na równe nogi kończy się zawrotami głowy czasem bezwiednie wyłączam budzik w komórce i smacznie śpię dalej
havana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 20:50   #15
UmbraBumbra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Barbarita1986 Pokaż wiadomość
może będziesz wstawać razem z TŻ?
napewno na początku będzie ci bardzo ciężkoale potem, się przyzwyczaisz i będzie dobrze

Własnie mam zamiar jutro spróbbować tak zrobić

Nie moge doczekac sie wiosny, bo wtedy jakos bardziej chce sie wstawac rano. A zimą .. Zimno, buro, mokro. Wiosną mam zamiar jezdzic do pracy na rowerze. Dla zdrowia Podobno dojazd ode mnie do pracy to jakies 10 min. rowerem. Autobusem jade jakies 40 (jade trzema miejskimi-kiepski dojazd do pracy, a autem to 10 min..)

Napisze jutro, czy wypaliło to poranne wstawanie wraz z TZ
Stary 2009-02-01, 21:09   #16
rybenka_
Zadomowienie

to ja chyba tez jestem ciezkim pzypadkiem , wstaje (jesli juz) to ok 6,30 ale przed tym nastawiam budzik w komorce na 4.30 budze sie przestawiam na 5,30 budze sie przestawiam na 6 a potem to juz drzemki i drzemki... czasem to i tak nie skutkuje i poprostu spie dalej a szkole mam gdzies.. neistety a potem leze i leze i mam wyrzuty sumeinia ze nie poszlam :P na szczecie to zdarza sie juz coraz rzadzeij staram sie byc wytrwala !

`Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej !

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532
rybenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 21:12   #17
UmbraBumbra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rybenka_ Pokaż wiadomość
to ja chyba tez jestem ciezkim pzypadkiem , wstaje (jesli juz) to ok 6,30 ale przed tym nastawiam budzik w komorce na 4.30 budze sie przestawiam na 5,30 budze sie przestawiam na 6 a potem to juz drzemki i drzemki... czasem to i tak nie skutkuje i poprostu spie dalej a szkole mam gdzies.. neistety a potem leze i leze i mam wyrzuty sumeinia ze nie poszlam :P na szczecie to zdarza sie juz coraz rzadzeij staram sie byc wytrwala !
Ja tez mam wyrzuty sumienia. Ze czasem ide na 10 dopiero, jak za bardzo zaszaleje z tymi drzemkami

A moze taka wspólna mobilizacja?
Stary 2009-02-01, 21:15   #18
rybenka_
Zadomowienie

Cytat:
Ja tez mam wyrzuty sumienia. Ze czasem ide na 10 dopiero, jak za bardzo zaszaleje z tymi drzemkami

A moze taka wspólna mobilizacja?
niestety ale ja mam tak ze jesli ja nie powiem sobie ze ide to nawet końmi mnie nie zaciagna i nic na mnie nie dziala prosby grozby porpstu nic... to ja musze chciec, eh uparciuch ze mnie

`Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej !

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532
rybenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 21:17   #19
Trista
Rozeznanie

u mnie jak zadzwoni budzik to od razu wstaje. a czesto sie zdarza ze wsyaje sama chwile przed budzikiem <cos jak wewnetrzny zegar >
Stary 2009-02-01, 21:19   #20
Lady No Nick
Raczkowanie

Cytat:
niestety u mnie to samo:/

Ja od czasu,gdy w mojej rodzince zagościł pies jak nastawiam na 6 to on zawsze budzi mnie 10minut wcześniej, pewnie już się przyzwyczaił, że o tej godzinie ma dostać jeść i budzi mnie dopóki nie wstanę

Lady No Nick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 21:23   #21
Serendipity
Zakorzenienie

Ja wstaję o 6 i dzień wcześniej mam przygotowany strój z każdym szczegółem - jak majtki,kolczyki itd.
Dzięki temu mam dużo czasu na porządne śniadanie i makijaż.

Mój wujek podał mi jeden i najlepszy w świecie sposób.Po prostu obiecać sobie ,że to koniec z drzemkami itd.Dzwoni budzik - wstajesz i tyle.
I staram się to stosować
Stary 2009-02-01, 21:40   #22
wesna
Wtajemniczenie

Dla mnie nastawianie drzemki (nawet 1h przed ostatecznym zwleczeniem się z łóżka) to masochizm . I co z tego, że sobie podrzemię jeszcze te kilka minut, skoro w głowie ciągle mam świadomość, że muszę już wstać bo za kilka, kilkadziesiąt sekund znowu zacznie się wycie?

Z ręką na sercu przyznaję, że sama korzystam z funkcji drzemka i że za każdym razem budzę się wtedy zła i zawiedziona tym, że nie udało mi się wstać tak, jak zaplanowałam.

Kiedy przez pewiem czas musiałam wstawać o regularnie o 4:30 miałam taki system:
1) odpowiednia ilość snu (kładłam się około 22)
2) maxymalnie jedna drzemka!
a) miałam świadomość tego, że jak włącze tę drzemką to bedę mieć mniej czasu na kawkę
3) gdy mój palec miał spocząć na przycisku "drzemka" myślałam sobie: i co mi da te dodatkowe 10 minut?! Kompletnie nic! Przecież jak już znajdę się w łazience to bedę całkowicie przebudzona i dumna, że mi się udało
4) dzień wcześniej przygotowywałam sobie kawę, kosmetyki, ubrania...
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 21:46   #23
Barbarita1986
Raczkowanie

Cytat:
Własnie mam zamiar jutro spróbbować tak zrobić

Nie moge doczekac sie wiosny, bo wtedy jakos bardziej chce sie wstawac rano. A zimą .. Zimno, buro, mokro. Wiosną mam zamiar jezdzic do pracy na rowerze. Dla zdrowia Podobno dojazd ode mnie do pracy to jakies 10 min. rowerem. Autobusem jade jakies 40 (jade trzema miejskimi-kiepski dojazd do pracy, a autem to 10 min..)

Napisze jutro, czy wypaliło to poranne wstawanie wraz z TZ
w takim razie trzymam kciuki
i koniecznie zdaj relacje
Barbarita1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 21:48   #24
stargazer
Rozeznanie

No właśnie - wszystko, co się da, najlepiej przygotować dzień wczesniej, a zwłaszcza ubrania, a nie rano, z obłędem w oczach szukać, w co by się tu ubrać. Poza tym - dlaczego jeść śniadanie koniecznie przed wyjściem? Przecież można wziąć coś ze sobą (przygotowanego poprzedniego dnia, oczywiście ) i zjeść w pracy albo na przerwie między zajęciami. Ja tak robię od wielu lat, bo mój żołądek budzi się dopiero ok. 11 - wcześniej potrafię przełknąć tylko kawę. Przez to mogę sobie pozwolić na wstawanie ok. 35 minut przed wyjściem.
Stary 2009-02-01, 21:54   #25
Sniezynka21
Zakorzenienie

Cytat:
Ranyyy, ale sie usmialam Ty musisz kochac spac

Ja tez nie lubie wczesnie wstawac, moim budzikiem sa dzieci, wiec MUSZE
Sniezynka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 22:08   #26
Suzi_Sun
Rozeznanie

Nie potrafie wstawac z pierwszym budzikiem... niestety. Moja metoda to nastawianie budzika godzine lub pol h wczesniej niz chce wstac i potem drzemki, budziki, alarmy, spie z kom w reku i jak tylko uslysze pierwsza nute alarmu to klikam na obojetnie ktory klawisz i drzemka mi sie ustawia na kolejna za dokladnie 9 minut Aha dodam ze jak juz przespie godzine w kotrej mam wstac to leze i ukladam w glowie plan dzialania- taka strategie co po koleji musze zrobic i jak szybko zeby zdazyc. I ile moge jeszcze pospac....wszystko konczy sie bieganina po domu ew akademki co gorsze nauczyla sie tego ode mnie moja wspolokatorka (przez co sie wscieka na mnie) bo na pierwszym roku ZAWSZE wstawala z pierwszym budzikiem i nigdy jej to problemow nie sprawialo hehe.
Stary 2009-02-01, 22:10   #27
joplin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Trzeba sie zmusic do wstania gdy ten budzik dzwoni, innego wyjscia nie ma

Regularny tryb zycia i kladzenie sie o odpowiedniej porze pomaga.
A nie pomyślałeś o tym, że niektórzy po prostu nie mają możliwości żyć, jak Ty go nazwałeś, "regularnym" trybem i kłaść się spać wcześniej, nawet gdyby sami tego chcieli?

Cytat:
Napisane przez havana Pokaż wiadomość
Ze mnie to jest naprawdę ciężki przypadek... z natury jestem sową, więc zasnąć o przywoitej porze mi ciężko. Do tego mam bardzo niskie ciśnienie, więc wejście na normalne obroty trochę trwa, poza tym wstanie na równe nogi kończy się zawrotami głowy czasem bezwiednie wyłączam budzik w komórce i smacznie śpię dalej
Jakbym siebie słyszała .
Stary 2009-02-01, 22:10   #28
UmbraBumbra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Dla mnie nastawianie drzemki (nawet 1h przed ostatecznym zwleczeniem się z łóżka) to masochizm . I co z tego, że sobie podrzemię jeszcze te kilka minut, skoro w głowie ciągle mam świadomość, że muszę już wstać bo za kilka, kilkadziesiąt sekund znowu zacznie się wycie?

Z ręką na sercu przyznaję, że sama korzystam z funkcji drzemka i że za każdym razem budzę się wtedy zła i zawiedziona tym, że nie udało mi się wstać tak, jak zaplanowałam.

Kiedy przez pewiem czas musiałam wstawać o regularnie o 4:30 miałam taki system:
1) odpowiednia ilość snu (kładłam się około 22)
2) maxymalnie jedna drzemka!
a) miałam świadomość tego, że jak włącze tę drzemką to bedę mieć mniej czasu na kawkę
3) gdy mój palec miał spocząć na przycisku "drzemka" myślałam sobie: i co mi da te dodatkowe 10 minut?! Kompletnie nic! Przecież jak już znajdę się w łazience to bedę całkowicie przebudzona i dumna, że mi się udało
4) dzień wcześniej przygotowywałam sobie kawę, kosmetyki, ubrania...
No własnie. Jak sie juz wstanie, umyje wszystko jest ok. I jaka radosc, ze sie udalo
Ps. Chyba jestesmy z tego samego miasta
Stary 2009-02-01, 22:13   #29
201604250957
Konto usunięte

osobiście polecam zamiast budzenia w telefonie tatę-budzik wiem, ze to nie takie proste ale ja do pracy jeżdżę z ojcem i on mnie budzi a jak mam opory żeby wstać zaczyna krzyczeć, że zaraz mnie zostawi i autobusem bede musiala jechac nic nie jest w stanie szybciej mnie postawic na nogi

a jesli moge Ci cos poradzic to nastawiaj sobie budzik w innym pokoju albo w kuchni,niech bedzie tak glosny zebys slyszala, a zapewniam Cie ze jak bedziesz musiala wstac i pobiec go wylaczyc zdazysz sie rozbudzic i latwiej Ci bedzie nie wchodzic juz do lozka
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-01, 22:15   #30
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
osobiście polecam zamiast budzenia w telefonie tatę-budzik wiem, ze to nie takie proste ale ja do pracy jeżdżę z ojcem i on mnie budzi a jak mam opory żeby wstać zaczyna krzyczeć, że zaraz mnie zostawi i autobusem bede musiala jechac nic nie jest w stanie szybciej mnie postawic na nogi

a jesli moge Ci cos poradzic to nastawiaj sobie budzik w innym pokoju albo w kuchni,niech bedzie tak glosny zebys slyszala, a zapewniam Cie ze jak bedziesz musiala wstac i pobiec go wylaczyc zdazysz sie rozbudzic i latwiej Ci bedzie nie wchodzic juz do lozka
Ale nie budzenie z drzwi : dziecko wstawaj,bo ja potrafię przez sen podnieść łeb i powiedzieć : nie śpię
Najlepiej budzić jak mój ojciec-ciągnąc za nogę,od razu wstaję

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości