|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zwolnienie dyscyplinarne.
Drogie wizażnki potrzebuje pilnie porady!!
Moja sytaucja wyglada tak rozpoczełam prace od 8 stycznia tego roku i dostałam umowe na okres próbny 3-mc z okresem wypowiedzenia 2 tyg. Niesety po prawie 2 tygodniach pracy rozchorowałam się. Po tych 2 tygodniach wróciłam do pracy niestety po tygodniu dostałam powikłań pochorobowych i niesety musiałam wrócic na zwolnienie.Pracodawca oczywiscie zostal poinforowany o mojej chorobie i nastepnego dnia dostarczone zostało mu zwolnienie lekarskie. W obecnej chwili na dzien przed koncem zwolnienia dowiedziałam sie ze nie mam po co wracac do pracy poniewaz pracodawca zwalnia mnie dyscyplinarnie. Dowiedziałam sie równiez ze tego dnia kiedy poinformowałam pracodawce o nieobecnosci w pracy z powodu choroby nikogo w firmie niebyło. Na tej podstawie pracodawca chce mnie zwolnic mimo ze ja zachowalam wymogi umowy i o swojej chorobie poinformowałam go juz w niedziele. Niestety dyrektor tłumaczy ze nie mial przy sobie telefonu słuzbowego tego dnia oraz nie odbieral tego dnia meila. W zwiazku z czym pracodawca mój wzial sobie dzien wolny w poniedziałek a ja bylam na zwolnieniu. Nie znam sie na umowach i na prawie pracy w zwiazku z czym nie wiem czy w takiej sytuacji pracodawca ma prawo mnie zwolnic mimo ze dotrzymałam terminów i uprzedziłam o nieobecnosci plus nieobecnosc jest usprawiedliwiona. Poradzcie cos dziewczyny. Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zwolnienie dyscyplinarne.
z tego co pamiętam ze szkoły masz 3 dni na dostarczenie zwolnienia, także to, że Twój szef nie miał komórki ani nie odebrał maila, nie może wpłynąć na to, że dostaniesz zwolnienie dyscyplinarne.
"Dyscyplinarke" można dostać za ciężkie naruszenie swoich obowiązków. Z tego co czytałam Ty nie naruszyłaś obowiązków, nawet wcześniej poinformowałaś pracodawcę, że jesteś chora i masz zwolnienie. To jest moje zdanie, niezbyt dokładnie pamiętam, co było mówione o tym na zajęciach, także może inne dziewczyny się wypowiedzą, te, które dokładnie znają to zagadnienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam i życzę powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Im sie chyba nudzi... naprawde.
![]() Czemu ma sluzyc ta szopka? ![]() Ja bym sie nie przejmowala - jakby co to oni musza Ci udawadniac, ze zasluzylas, a w przypadku braku ich dowodow, sprawy sie rozstrzyga na korzysc pracownika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Dzis ide na rozmowe z dyrektorem mam nadzieje ze dojdziemy do jakiegos porozumienia. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
i jak tam po rozmowie ?
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziś własnie sprawa została dokładnie wyjasniona i w sumie juz w firmie nie pracuje. A dyscyplinarnego zwolnienia uniknełam tylko dlatego ze bedac jeszcze na zwolnieniu chorobowym sama sie zwolniłam za porozumieniem stron. Dzis dostałam odpowiedz i wielka " łaske" ze oni zgadzaja sie zebym to ja zerwała umowe i powinam byc im wdzieczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
buzka ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Dziekuje wam za wsparcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Jezeli masz ochote to jest taka strona odradzamy.pl, jest tam też dzial pracodawca, firma. Napisz co Cie spotkalo. Uważam, że takie firmy należy tępić!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
To jest okropne jak sie nie zna do konca swoich praw.
Tez mam podobną sytułacje po dłuzszym chorobowym czeka mnie zwolnienie. Nie dyscyplinarne, ale tez jakoś boje się konfrontacji, ze szef bedzie wsciekły na mnie, ze dochodze swoich praw. Bezsensu. Już w listopadze dostalam wypowiedzenie z pracy (umowa do października 2011)z powodu złej sytuacji finansowej. Byłam wtedy w ciąży i wypowiedzenie z pracy nic nie dało szefowi. Zgodził się z wielką łaską (choc nie miał wyboru) ze zapłaci mi za miesiąc pracy, ale zebym odrazu poszła na chorobowe bo on nie bedzie płacił za to ze jestem w ciazy tylko zus. Niestety los jest okrótny i odebrał mi to dziecko w grudniu ![]() Nie mam ochoty chodzic juz do tej zakichanej firmy .
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Odgrzebuję wątek ponieważ potrzebuję porady.
Czy pracując na podstawie UMOWY ZLECENIE można dostać ZWOLNIENIE DYSCYPLINARNE? Słyszałam że umowy zlecenie nie obejmuje kodeks pracy a więc też nie może być mowy o zwolnieniu dyscyplinarnym? Może po prostu pracodawca tak sobie nazwał to "zwolnienie dyscyplinarne" aczkolwiek nie ma to żadnego znaczenia w tym wypadku? Proszę o odpowiedź.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:13.