Studia o grach komputerowych - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-22, 08:01   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Studia o grach komputerowych

http://wiadomosci.onet.pl/2681,19212...e_lokalne.html

Jak myślicie - pomysł się przyjmie? Wg mnie tak, to jest coraz większa gałąź rozrywki, a studia - idealne dla maniaków
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 08:45   #2
Serendipity
Zakorzenienie

Dot.: Studia o grach komputerowych

Idealne także dla nierobów na utrzymaniu rodziców,którzy przyrośli do krzeseł przed komputerami.Być może to ich odklei.
Stary 2009-02-22, 09:12   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Piękny komentarz
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 09:33   #4
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Idealne także dla nierobów na utrzymaniu rodziców,którzy przyrośli do krzeseł przed komputerami.Być może to ich odklei.
Ale to studia podyplomowe, więc trzeba przyjąć, że kiedyś się już odkleili na co najmniej 3 lata .

A tak na serio, uważam to za dobry pomsył. Studia podyplomowe są dla pasjonatów, i tak samo jak można studiować "zachowania psów", to nie dziwi mnie, że gry komputerowe też można studiować. Co kto lubi.

Co więcej, uważam, że ta gałęź rozrywki jest bardzo bogata we wszelkie zagadnienia, których jeszcze nikt nie studiował w tym kontekscie - poprzez psychologię, socjologię, aż do bardziej skomplikowanych, jak logika, statystyka, etc.
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 09:41   #5
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

ja bym była zainteresowana, mimo iż za nieroba sie nie uwazam
Stary 2009-02-22, 10:04   #6
karo69
Rozeznanie

Ludzie tworzą gry, czy logiczne czy wojenne czy przygodowe...
Jak ktoś ma w tym kierunku zacięcie i chce się kształcić to dlaczego nie.
Jak się chce rozruszać przemysł rozrywkowy to trzeba mieć jako takie pojecie o tym. A wątpię to to będą studia dla nierobów. Nie przesadzajmy że kto lubi sobie pograć i się tym interesuje to od razu musi byc leniem i nierobem.

karo69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 10:25   #7
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pachnąca_trawą Pokaż wiadomość
ja bym była zainteresowana, mimo iż za nieroba sie nie uwazam
Ale ja nie napisałam,że to tylko dla nierobów

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 11:26   #8
Avv
Wtajemniczenie

Pomysł może i dobry, ale dla ludzi, którzy naprawdę mają ambicje tworzyć te gry i czegoś się nauczyć.
Bo jednocześnie mogą się trafić takie właśnie nieroby, które pójdą na takie studia z myślą: 'a co mi tam, nie namęczę się za bardzo, posiedzę sobie, pogram, rodzice się czepiać nie będą, a może trochę kasy wpadnie'...
Avv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 11:43   #9
Nija_
Zakorzenienie

Jeżeli można zdawać maturę z wiedzy o tańcu, to czemu nie studia o grach komputerowych

Ludzie mają różne zainteresowania, ja jak najbardziej popieram takie studia
Stary 2009-02-22, 12:29   #10
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Ale ja nie napisałam,że to tylko dla nierobów
si si, wiem, ale bardzo mi sie spodobał twój komentarz i chcialam tak ładnie nawiązać
Stary 2009-02-22, 12:42   #11
moee
Zakorzenienie

oki doki wszystko ladnie pieknie tylko czy znajda prace w zawodzie to inna bajka.

wieksze teamy ktore szukaja programistow czy grafikow to.. no trzeba miec na koncie wydane tytuly juz jakis gier , i duze doswiadczenie z roznymi silnikami .Niechetnie przymuja kogos kto nie ma zadnego tytulu na koncie , tudziez nie pracowal w zawodzie.
Dla mnie to nauka teorii nic wiecej.Wieksosc moich kolegow w firmie zaczynala jak miala 10,11 lat programowac jakies male gierki, demosceny,ma duze doswiadczenie .Osobiscie nie przyjelam nigdy zadnego "zoltodzioba" tylko dlatego ze mial papier

a wiem co nieco o tym rynku pracy bo.. sama pracuje w tej branzy
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."

Edytowane przez moee
Czas edycji: 2009-02-22 o 12:43
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-22, 12:53   #12
Broniecka
Raczkowanie

Przecież to nie są studia, które uczą, jak grać. Wyraźnie jest napisane, że chodzi o tworzenie gier. Po prostu onet dał taki głupi tytuł jak w przypadku wielu innych wiadomości. Żeby zrobić grę nie wystarczy być graczem od wielu lat, trzeba być dobrym programistą lub grafikiem [pomijając całą resztę zespołu]. Akurat ta gałąź oprogramowania jest bardzo dochodowa, ale też odbiorca bardzo wymagający. Polski rynek się rozwija coraz bardziej, więc nic dziwnego, że potrzeba osób wyspecjalizowanych właśnie w tej dziedzinie.

Broniecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 13:19   #13
wanda164
Zadomowienie

Też uważam, że kierunek ma przyszłość, bo jest popyt na gry komputerowe. Zawód jak każdy inny. Szkoda tylko, że studia są dopiero podyplomowe...
To zawód, o którym od urodzenia marzy mój syn, teraz 15-letni. Już od lat próbuje sam coś robić w tej dziedzinie, a nigdzie w okolicy nie znaleźliśmy nikogo, kto by go poprowadził, żadnej instytucji. Jest skazany na porady innych fascynatów z Internetu. Dodam, że nie jest bezmyślnym klikaczem w strzelanki, wygrywa konkursy matematyczne i o programowaniu myśli poważnie, odkąd zaczął mówić...
Dla niego takie kształcenie mogłoby się zacząć wcześniej...
Stary 2009-02-22, 13:58   #14
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanda164 Pokaż wiadomość
Też uważam, że kierunek ma przyszłość, bo jest popyt na gry komputerowe. Zawód jak każdy inny. Szkoda tylko, że studia są dopiero podyplomowe...
To zawód, o którym od urodzenia marzy mój syn, teraz 15-letni. Już od lat próbuje sam coś robić w tej dziedzinie, a nigdzie w okolicy nie znaleźliśmy nikogo, kto by go poprowadził, żadnej instytucji. Jest skazany na porady innych fascynatów z Internetu. Dodam, że nie jest bezmyślnym klikaczem w strzelanki, wygrywa konkursy matematyczne i o programowaniu myśli poważnie, odkąd zaczął mówić...
Dla niego takie kształcenie mogłoby się zacząć wcześniej...
Wanda wiekszosc programistow gier to samouki

powiem ci jak przebiegala nauka wiekszosci moich kolegow:
ogolniak z profilem informatycznym , pozniej studia informatyczne , tudziez powiazane ze sztuczna inteligencja ( jak robotyka chociazby)
przypilnuj syna zeby uczyl sie angielskiego i umial bardzo dobrze i musi sam sie uczyc w domu duzo , bardzo duzo , czytac literature fachowa, najlepsze ksiazki sa w jezyku angielskim , niech na sieci znajdzie sobie jakis darmowy silnik i sprobuje cos programowac ( nie potrzebuje do tego grafiki, wystaczy ze zrobi sobie do cwiczen jakis kwadrat ) musi duzoo sie uczyc.
od siebie polecam te ksiazki na poczatek , jest cala seria z plytkami , cwiczeniami etc:

http://www.amazon.com/Game-Programmi.../dp/1584500492

jezeli pojdzie w tym kierunku to od siebie napisze ze wybierze ciezki kawalek chleba ,praca nie na godziny , mieszka sie prawie ze w firmie i nauka przez cale zycie

w Polsce ten rynek jest kulejacy i nie zapowiada sie zeby bylo inaczej ,bo utrzymuje sie to od lat ( brak wydawcow etc) jest tyle teamow ze mozna policzyc na palcach jednej reki wieksze to dwa w warszawie ( w jednym rotacja straszna) jeden we wroclawiu , sa moze jeszcze z 2 dosc duze ktore wydaja gry tasmowo ( klasy C- w supermarketach za 9.90) zarobki tez nie sa duze w wiekszosci i nie porownawalabym je nawet do polowy na zachodzie . Duzo malych powstaje ktore probuja i padaja z powodu braku wydawcy.
dlatego ciezko jest znalezc dobrych fachowcow , wiekszosc pracuje za granicami ( mnostwo moich kolegow od japonii poprzez australie i kanade) a ja sama pracuje w zachodniej firmie bo w polskiej nie zarobilabym nawet polowe tego co mam tutaj
Stary 2009-02-22, 14:09   #15
wanda164
Zadomowienie

wielkie dzięki, moee
O takim liceum i studiach jak piszesz właśnie mysleliśmy; no i ucieszył nas ten nowy kierunek... Z angielskim syn zaprzyjaźnił się już dawno, właśnie grzebiąc w Internecie, tylko z powodu kontaktu głównie z tekstem pisanym czyta fonetycznie, niech to... W tym tygodniu dostał nawet nagrodę w konkursie "matematyka po angielsku" czy jakoś tak.
Pokazałam mu tę stronę z książką, którą polecasz; aż mu ślinka pociekła
Wprawdzie jeszcze nie wiem, jak ją zdobyć, ale będziemy kombinować, dzięki!
Stary 2009-02-22, 14:19   #16
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanda164 Pokaż wiadomość
wielkie dzięki, moee
O takim liceum i studiach jak piszesz właśnie mysleliśmy; no i ucieszył nas ten nowy kierunek... Z angielskim syn zaprzyjaźnił się już dawno, właśnie grzebiąc w Internecie, tylko z powodu kontaktu głównie z tekstem pisanym czyta fonetycznie, niech to... W tym tygodniu dostał nawet nagrodę w konkursie "matematyka po angielsku" czy jakoś tak.
Pokazałam mu tę stronę z książką, którą polecasz; aż mu ślinka pociekła
Wprawdzie jeszcze nie wiem, jak ją zdobyć, ale będziemy kombinować, dzięki!
Wanda w empiku mozesz zamowic indywiduwalnie i ci sprowadza ja tam zamawiam ksiazki z zagranicy
nie masz za co dziekowac , mowie jak syn chce pracowac w tym zawodzie to ciezka droga przed nim- ale oplaca sie od siebie napisze ze to srodowisko dosc zamkniete , specyficznych, swietnych ludzi
musi programowac , sam duzo pracowac , a pozniej sie ukierunkowac - z jakiej dzialki chce byc programista (np.Ai,gameplay-owiec czy od techu) powodzenia zycze od swojej strony i wytrwalosci
Stary 2009-02-22, 14:52   #17
Wyrak
Zakorzenienie

Szczerze mowiac to zadna sensacja, z pewnoscia bardziej przydatny kierunek niz niektore humanistyczne produkujace mgrow.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 16:05   #18
Akruks
Raczkowanie

Smile Dot.: Studia o grach komputerowych

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;11096865]http://wiadomosci.onet.pl/2681,19212...e_lokalne.html

Jak myślicie - pomysł się przyjmie? Wg mnie tak, to jest coraz większa gałąź rozrywki, a studia - idealne dla maniaków [/quote]

Gry komputerowe to nie jest "gałąź rozywki" a motor napędzający rozwój technologii począwszy od układów scalonych poprzez skomplikowane algorytmy i zaawansowane techniki programistyczne a skończywszy na urządzeniach do interakcji.

To, moje drogie, skomplikowany system

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości