Jak zaczęła się wasza przygoda z perfumami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-06, 17:53   #1
fergieunia
Zadomowienie

GG do fergieunia

Jak zaczęła się wasza przygoda z perfumami?

Z góry przepraszam, jeżeli taki wątek już istnieje, ale nic nie znalazłam. Jeśli jednak coś przeoczyłam proszę o przeniesienie wątku. No do rzeczy. Chciałabym poznać Waszą przygodę z perfumami. Jak ona się zaczeła? I jak dalej się rozwijała? Dla przykładu napiszę Wam swoją.

Do końca nie pamietam jak to było na samym początku i jaki był mój pierwszy zapach, ale zaczęło się wcześnie. Nie miałam jeszcze skończonych 10 lat a już na mojej półeczce w łazience stał flakonik perfum ( tak w łazience, wtedy jeszcze nie wiedziałam jak bardzo cierpią na tym perfumy) i nie był to żaden oryginał. Moja mama która nie przywiązuje wagi do perfum kupowała tanie odpowiedniki w jednym z osiedlowych kiosków. Kupowałam może przez 2 lata może troszkę dłużej tam "perfumy" . W końcu zbuntowałam się i stwierdziłam, że chcę mieć perfumy z Rossmanna. No i kupiłam ich troszkę. Była to puma, perfumy gwiazd itp. Potem przeżuciłam się na Douglasa. To dla mnie takie magiczne miejsce, a tam gdzie robie zakupy jest miła atmosfera i mimo młodego wieku jestem traktowana z szacunkiem ( może dlatego, że nie zachowuję się jak coniektóre nastolatki korzystające z darmowych testerów). Tam co prawda również kupowałam perfumy gwiazd, ale niedługo się to zmieni ponieważ dorabiam sobie i będzie stać mnie na nieco droższe. Moja historia dopiero sie rozwija ale moje zamiłowanie do pachnideł trwa od bardzo dawna i z roku na rok jest coraz " głębsze". Kocham perfumy i wiem, że na przyjemnościach nie powinno sie oszczędzać dlatego myślę, że dopiero sie " rozkręcam".
fergieunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 20:21   #2
LouLou25
Zakorzenienie

Dot.: Jak zaczęła się wasza przygoda z perfumami?

U mnie zaczelo sie ok 1996 roku, wtedy kupilam sobie swoja pierwsza flaszke L'eau de Kookai na jakiejs wycieczce zagranicznej. Pamietam wielka perfumerie i te zolte flaszeczki wszedzie ( chyba to byla premiera) Zapach wydawal mi sie ladny, kwiatowy i wyjatkowy.
Od zawsze u mnie w domu krolowal Old Spice, dezodoranty i Coty, wiec wzorowac sie raczej nie mialam na czym, dlatego jestem tym bardziej dumna, ze juz tyle zapachow poznalam.
Wstrzas przezylam na poczatku liceum, kiedy moja baba od wychowania plastycznego przyszla na zajecia pachnac Klasykiem JPG. Spedzilam kilka dni chodzac po perfumeriach ( a wtedy jeszcze nie bylo sieciowek i trzeba sie bylo prosic " a moze mi pani jeszcze to pokazac?") i wytropilam drania. Oczywiscie uprosilam rodzicow i dostalam Zapamietalam ta flaszke ze wzgledu na zapach ale tez to, ze miala zepsuty atomizer, a ze w tamtych czasach takich rarytasow nie sprowadzali w ilosci wiekszej niz 1 sztuka, to musialam czekac 2 tygodnie az dostane nowa flaszke .
Prawdziwy przelom nastapil gdzie ok 97 moze 98 roku, kiedy stojac w perfumerii i doprowadzajac babe za lada do szalu wytropilam FdB, to bylo "cos", zupelnie nie podobne do niczego co znalam wtedy i wydawaly mi sie takie "moje". Wtedy po raz pierwszy uwierzylam, ze istnieje cos takiego jak zapach idealny. Wydalam na niego jakas kosmiczna sume ponad 300 zl. a trzeba pamietac, ze na takie perelki dlugo sie kiedys zbieralo z roznych okazji typu urodziny i gwiazdka
Pamietam jeszcze pare klasykow, ktore dostalam od rodzicow,a ktorych bym teraz nie tknela np CK Be czy Givenchy Amarige. W "dziecinstwie" najwiecej komplementow zebralam za Anais Anais i cos, co sie nazywalo Monsoon. Zawsze bede miala do nich sentyment.
Ale tak naprawde moja milosc rozkwitla dopieo na wizazu, tutaj dowiedzialam sie, ze istnieja na swiecie dziwadla zapachowe, ktore maja osobowosc pasujaca do mojej

sure. fine. whatever.

LouLou25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 20:25   #3
Kasiulka22
Zakorzenienie

Chyba był taki wątek nazywał się "jak to się zaczęło" czy coś w tym rodzaju

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 20:29   #4
dioneja
Rozeznanie

Ja swoje pierwsze perfumy dostałam kilka a może nawet już z 10 lat temu pod choinkę i były to B.U. takie pomarańczowe :P. Ogólnie tak mi się spodobały że nawet teraz po tych latach mam jedną buteleczke w swojej kolekcji i lubię do nich wracać. Jednak wiadomo, że gust też się wyrabia i nadal poszukuje 'swojego' zapachu.
dioneja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 22:31   #5
Redhaired Witch
Nindżopesz

Moje pierwsze perfumy to miniaturka Dolce Vity z gazety, później dostałam na Boże Narodzenie Neonaturę Cocoon i obu zapachom jestem wierna od ponad 10 lat. Trzecie w kolejności są Rose Ispahan YR ale tych już nawet nie pamiętam.
Prawdziwy perfumoholizm dopadł mnie niecały rok temu kiedy trafiłam na wizaż tknięta impulsem aby znaleźć perfumy o zapachu piernika. Po pierniku przegrzebałam wątki o mrocznych zapachach, pieprzu, ziołach, kadzidłach, czarach, magii, perfumach zaduszkowych i nutach alkoholowych, dziewczyny tak obrazowo opisywały zapachy, że wpadłam jak gruszka w kompot. Przetestowałam (prawie) wszystko z w/w wątków, przeprowadziłam polowanie na allegro i w stacjonarnych perfumeriach. Szybko doszłam do wniosku, że "Sephorowa" oferta mnie nie interesuje i wpadłam po uszy w unisexy i niszę. I tak to się toczy... Co rusz wymyślam jakiś nowy aromat, który koniecznie muszę mieć zamknięty w szklanej butelce Ostatnio poszukuję w perfumach łopianu, absyntu, ziołowego pieprzu i prawdziwej apteki

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 22:36   #6
Murszafka
To ja :)

A ja mysle, mysle... I nie wiem. Nie pamietam. Zawsze kochalam perfumy, ale jak, dlaczego?? Tabula rasa... Musze sie chyba mocniej skupic.
Natomiast szalenstwo zaczelo sie naturalnie od Wizazu Kolekcjonerstwo mam na mysli, wczesniej bylo 3-4 buteleczki i to juz uwazalam za przesyt. Zawsze chcialam miec zapachow wiecej, ale zawsze mi bylo szkoda kaski, zawsze bylo cos pilniejszego... No ale tylko krowa nie zmienia zdania A poza tym zmienilam prace na lepsza i moge sobie noeco przyszalec czasami

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 23:00   #7
anka_res
Zakorzenienie

Potrzebę posiadania dużej kolekcji luksusowych flaszencji pachnideł miałam w sobie od zawsze, urodziłam się z nią, od dzieciństwa.
Już w liceum - kiedy Pret-a-Porter wydawało się LUKSUSEM - nie wiedziałam jak, skąd, za co, ale wiedziałam że będę je wszystkie posiadać, a co
Jeden z wielu w moim życiu dowodów że determinacja i Mocne Postanowienie prowadzi do celu mimo pozornego braku związku
Już jako kilkuletnia dziewczynka kupowałam Mamie na Gwiazdkę np. perfumy Zielone Jabłuszko.
Oczywistym jest, że przy obecnej dostępności perfum cieszę się jak dzika świnia na łące
A pierwsze perfumy pamiętam bardzo dobrze - Exclamation!
I Christine - pamięta je ktoś? Miały bardzo ładny, ceramiczny flakonik.
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 23:04   #8
Polly_
grozi wypollizowaniem

a ja wręcz przeciwnie- nigdy nie miałam pociągów ani do zapachów, ani do luksusu, można powiedzieć ze wręcz pogardzałam artykułami typu perfumy. A po trzydziestce mi nagle odbiło ...może to coś w stylu "głowa siwieje, dupa szaleje"
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 23:30   #9
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Potrzebę posiadania dużej kolekcji luksusowych flaszencji pachnideł miałam w sobie od zawsze, urodziłam się z nią, od dzieciństwa.
Już w liceum - kiedy Pret-a-Porter wydawało się LUKSUSEM - nie wiedziałam jak, skąd, za co, ale wiedziałam że będę je wszystkie posiadać, a co
Jeden z wielu w moim życiu dowodów że determinacja i Mocne Postanowienie prowadzi do celu mimo pozornego braku związku
Już jako kilkuletnia dziewczynka kupowałam Mamie na Gwiazdkę np. perfumy Zielone Jabłuszko.
Oczywistym jest, że przy obecnej dostępności perfum cieszę się jak dzika świnia na łące
A pierwsze perfumy pamiętam bardzo dobrze - Exclamation!
I Christine - pamięta je ktoś? Miały bardzo ładny, ceramiczny flakonik.

Pret-a-Porter i Wykrzyknika tez przerobilam podobnie jak rozne Avony i Oriflamy, a pamietacie haslo? "Pachniec krzykiem z wykrzyknikiem!"?

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
a ja wręcz przeciwnie- nigdy nie miałam pociągów ani do zapachów, ani do luksusu, można powiedzieć ze wręcz pogardzałam artykułami typu perfumy. A po trzydziestce mi nagle odbiło ...może to coś w stylu "głowa siwieje, dupa szaleje"

ja jeszcze pamietam pierwsze numery "Twojego Stylu" - gazety dla snobistycznych pudernic i te reklamy, ktore jak debil wycinalam i teraz mam niezla kupke , np AA Guerlaina i inne

sure. fine. whatever.

Stary 2009-07-06, 23:58   #10
Polly_
grozi wypollizowaniem

kurka! ja nawet pamiętam melodię do tego tekstu o wykrzykniku
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 00:13   #11
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez LouLou25 Pokaż wiadomość
Pret-a-Porter i Wykrzyknika tez przerobilam podobnie jak rozne Avony i Oriflamy, a pamietacie haslo? "Pachniec krzykiem z wykrzyknikiem!"?
ja jestem wierna Wykrzyknikowi - ale w formie dezodorantu - od jakichs 15 lat - i to w zasadzie bez przerwy a jak zniknely przez moment ze sklepow, to zaczelam je chomikowac - i tak razu pewnego naliczylam ich 16 sztuk, ukrytych w szafie z ubraniami

i haselko - jasne, pamietam - tak samo, jak to od Masumi: Sa kobiety, ktore pachna wiatrem... ten wiatr nazywa sie Masumi

ps podobny temat musi juz istniec, poniewaz gdzies juz o tym pisalam (no, chyba, ze offtopowalam) .
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 00:25   #12
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
ja jestem wierna Wykrzyknikowi - ale w formie dezodorantu - od jakichs 15 lat - i to w zasadzie bez przerwy a jak zniknely przez moment ze sklepow, to zaczelam je chomikowac - i tak razu pewnego naliczylam ich 16 sztuk, ukrytych w szafie z ubraniami

i haselko - jasne, pamietam - tak samo, jak to od Masumi: Sa kobiety, ktore pachna wiatrem... ten wiatr nazywa sie Masumi

ps podobny temat musi juz istniec, poniewaz gdzies juz o tym pisalam (no, chyba, ze offtopowalam) .
ja ciagle pachne wiatrem Masumi i Wykrzyknik Wild Musk to jedyne pozostalosci z dawnych czasow na moim parapecie i przysiegam, ze jak sie skoncza to polece z wywieszonym jezorem po nastepne

sure. fine. whatever.

Stary 2009-07-07, 10:15   #13
magdulenka
Zakorzenienie

Uwielbiam takie wątki z "wywnętrznianiem się"

U mnie zaczęło się zupełnie inaczej...

Wpadłam po prostu pewnego pięknego dnia na pomysł, że będę zbierała puste flakoniki po perfumach. Widziałam u szwagierki pustą buteleczkę "Poeme" Lancome i zapytałam, czy ją potrzebuje, bo ja zbieram
Tego dnia odwiedziłam wszystkich krewnych i znajomych, zabierając im puste flachy z łazienek (za przyzwoleniem oczywiście).
Nazbierało mi się tego z 15 sztuk i.... zbieram do dziś

Oczywiście zdarzyło mi się pusty flakonik powąchać, coś tam mi się spodobało, coś udało mi się kupić. Krewni "zainteresowani" moją nową pasją obdarowywali mnie perfumami przy każdej okazji. I tak moja kolekcja pustych flakonów zaczęła powoli przeradzać się w miłość do perfum.

Z pierwszych ukochanych zapachów to Nature Millenaire YR - wtedy jeszcze dostępne i wszystkie Coty: Felicitas, Puzzle, Pret-a-Porter, Masumi, Vanilla Fields, później Gabriele Sabatini różne... Trochę Avon'ów i Oriflame'ów, Ardenki i cały czas Yves Rocher.

Pierwsze wysokopółkowe perfumy to były Tresor Lancome. Prezent od Mamy.
I choć zupełnie nie w moim guście, do dziś darzę je wyjątkowym sentymentem...

A prawdziwa bomba wybuchła ok. 3 lata temu, kiedy wyjechałam z Polski i otwarły mi się oczy
I w tym stanie trwam do dziś ...

5269
magdulenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 10:52   #14
Madzikon85
Zakorzenienie

Moje pierwsze perfumy dostałam od Taty
Na Dzień Kobiet , a było to Pret-a-Porter (widzę, ze sporo Wizażanek od niego zaczynało) , miałam wtedy może z 13 lat, później zaczęło się podbieranie Mamie - Lancome Miracle oraz starszej siostrze. Moja siostra została po jakimś czasie konsultanką Avonu, więc oczywiście zaczęłam kupować u niej różne zapachy. W liceum moimi ulubieńcami były: Litlle Black Dress, Individual Blue i takie tam.

Pierwsze droższe perfumy w moim życiu dostałam a było to 100 ml Be Delicious , które lubię do dziś i do których mam senytyment osobisty

Później zaczęłam sama kupować i co dziwne raczej nie dostaję zapachów od najbliższych - muszę kupować sama
I jak sobie raz w ciemno kupiłam na lotnisku Burberry London, które mnie lekko męczyły - szukałam w Internecie możliwości wymiany.
Tak trafiłam na Wizaż

I choć jestem jeszcze ciemno-zielona to coraz bardziej podoba mi sie ta zabawa i uwielbiam czytać Wasze opisy zapachów, podziwiam za tak wyczulone noski

Ps. Blogi też podczytuję i dzięki Sabbath poznaję coraz to nowe zapachy - na razie w formie próbkowej, ale jak trafię na swoją miłość to kto wie . A i ostatnio opis Princeski69 mnie skłonił do poszukiwań Medei

Tak więc wciągam się
I pozdrawiam wszystkich
Madzikon85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 11:11   #15
x0x0
Raczkowanie

Pierwsze perfumy dostałam również od Taty, w wieku wczesnonastoletnim, były to Fleur d'Interdit Givenchy. Pamiętam, że czułam się niezwykle wyjątkowo, był to dla mnie wyznacznik tego, że zaczynam być kobietą
Miłość do perfum prawdopodobnie mam po mamie. Podziwiałam jej multum flakonów i ich zawartości. Chyba musiałam w końcu poczuć, że zapach jest czymś niezwykle osobistym, potrafiłam już identyfikować perfumy z konkretnymi osobami, i bardzo nie lubiłam wyczuwać tych samych perfum u innych niż "wiązanych" przeze mnie z tym zapachem osób . Boucheron to była Mama wychodząca gdzieś zimową nocą, Samsara to jej koleżanka, czysta nuta konwalii nieodłącznie kojarzyła mi się z babcią...
Moim pierwszym olśnieniem był Angel, gdy się pojawił na rynku miałam pewnego rodzaju obsesję na jego punkcie, musiałam go mieć, był dla mnie synonimem wyemancypowania i nieziemskiego sex-appealu, nigdy wcześniej nie wąchałam czegoś podobnego.
Wiele flaszek i lat później trafiłam tu i okazało się, że nie tylko ja mam fioła na punkcie zapachu i ciągle tylko obwąchuję nie tylko siebię ale ludzi wokół mnie .
Jestem na etapie odkrywania niszowców, które otworzyły jakiś bezkres możliwości olfaktorycznych. Perfumy (a właściwie wszystko co pachnie) i ja to z pewnością związek na dłuższą metę

x0x0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 12:10   #16
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Exclamation, Wild Musk, Masumi to miała kiedyś w posiadaniu moja Mama i zdaje się, że czasami jej podbierałam ale tak naprawdę, moja przygoda z perfumami zaczęła się w liceum od flaszki pewexowskich perfum "Spectacular" by Joan Collins zapach był niczego sobie
A potem to już krok po kroku była Sephora - "Oblique" Givenchy, L'eau Par Kenzo, "Tempore" Biagiotti - to jedne z pierwszych u mnie

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 12:25   #17
Pin up girl
Zakorzenienie

Pierwsze "poważne" perfumy II.2008r - Christina Aguilera Ale się wtedy podjarałam... Wcześniej jakoś średnio zwracałam uwagę na zapachy, nie miałam głowy, a tu proszę - w 2008 r. nastąpił wybuch kobiecości i stwierdziłam, że tak dalej być nie może - do rossmanna marsz! Pół dnia tam przesiedziałam i w końcu zdecydowałam się na w/w zapach. Po 3 miesiacach mi się znudził i, w związku z tym, że z funduszami było średnio, nabyłam C-Thru Amethyst (po miesiącu oddałam mamie ). Potem było już tylko gorzej, stałam się rozpasana niczym koszula córki sołtysa na potańcówce, co miesiąc coś nowego... Znają mnie we wszystkich Douglasach i Sephorach w Poznaniu, już nawet ochroniarze mnie nie śledzą , a kiedy pojawiłam się na Wizażu - rozpusta i bezeceństwo sięgnęło zenitu - wprawdzie moja kolekcja jest ciągle karłowata, ale lista już jest sporządzona, więc teraz tylko trzeba do pracy i na polowanie!
Pin up girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 14:24   #18
malekssandra
Zadomowienie

Moją pierwsza miłościa perfumową była klasyczna, granatowa Gabriela Sabatini i męskie Adidas Active Bodies. Było to około 1994 roku, miałam 16 lat i pewnego razu wysiadłam z tramwaju przez chłopaka, który pachniał Adidasem Jeszcze wcześniej były dezodoranty Limara i Impulse Używałam Exclamation, Vanilla Fields... Przez jakis czas mieszkalam za granicą i zakochałam sie w Angelu , poznałam perfumy Laury Biagiotti, Allure i L'eau d'Issey. Ale nie zbierałam. Mialam 2 - 3 na zmianę.
Przyszedł czas, że ze względów finansowych używałam podróbek moich ukochanych perfum , ciesząc sie chociaż jakąś ich namiastką. Moze nie powinnam o tym pisać tu, na Wizażu, ale tak było. Nie było wtedy Allegro... zamierzchłe czasy. Później zarabiałam lepiej, zaczęłam kupować oryginały. Trochę przyczynił sie do tego moj szef, bo na każdą okazje kupował mi oryginalne perfumy zapakowane w Sephorowski papier To dzieki niemu poznalam J'ose, Armani Code, Black XS.. W międzyczasie od ówczesnego TŻ dostałam Flowerbomb
Szaleństwo zaczeło sie kiedy trafiłam na Wizaż około października zeszłego roku. Chciałam zamienić Coco mademoiselle, nieudany prezent świąteczny, jedyny zapach, ktory dostałam od szefa (i to dwie flaszki po kolei), a który mnie nie zachwycił. Od tamtego czasu ilość flaszek wzrosła d 2-3 do prawie 30. Aha, moja Mamusia ma pokaźną kolekcje miniatur i też w zwiazku z moją fascynacją perfumami potroiła jej objetość..
Stary 2009-07-07, 14:24   #19
och
Rozeznanie

U mnie zaczęło się niedawno-niecały rok temu. Dzieki wizażowi oczywiście Wczesniej jakoś nie zwracałam uwagi na zapachy i z perspektywy czasu sama się sobie dziwię, jestem duszą artystyczną i na wskroś wrażliwą na wszelkie bodźce zmyslowe, nie wiem czemu zapach tak późno stał się dla mnie ważny...ale lepiej późno niż wcale
Pierwsze perfumy jakie dostałam to było B.U. zielone, wszędzie wtedy reklamowane.Byłam bodajże w gimnazjum i urzekła mnei reklama pieknej pani wyjmującej te perfumy z lodówki i chłodzącej sobie nimi dekolt Zapach świeży, cytrusowy, taki dla nastolatek.Podbierałam też perfumy mamie, które dostała od swojej koleżanki.Ona z kolei jak tylko dostała jakiś zapach, który jej się nie podobał, oddawała go mamie.Nie rozumiałam wtedy jak zapach może się nie podobać,mi wówczas podobało się wszytsko;P Byłam kompletnie niewrażliwa na zapachy.
Pierwszym moim świadomie wybranym zapachem, który mi się spodobał i było to na pierwszym roku studiów, był Wink z Avonu.Potem jak tylko kończył mi się jeden flakonik, kupowałam nastepny i bardziej kierowałam się swoim gustem.Choć nadal zapach nie był tak ważny, używałam go tylko na wyjścia. Jak kiedyś zobaczyłam ceny perfum w perfumerii to mnie zatkało, nie rozumiałam, jak można wydać 300 zł na perfumy.
Potem była podróbka z FM DKNY be delicious.Kolejny "świadomy" zapach. Zaczęłam się wtedy zastanawiać jak pachnie oryginał i pewnego razu powąchałam w perfumerii i mnie olśniło-zapach zupełnie inny i taki trwały, utrzymywał się na mnie cały dzień. Chyba wtedy zaczęłam marzyć o oryginalnych perfumach.
Kiedy trafiłam na forum perfumowe na wizażu wkręciłam się już na całego.Głownei urzekły mnie wasze kolekcje, opisy zapachów i to, żę zapach może być w zyciu czymś bardzo ważnym, że jest dopełnieniem naszego wizerunku, stroju, nastroju, charakteru. Że może wpływać na otoczenie oraz na postrzeganie nas przez innych. Zaczęłam wtedy poszukiwania zapachu idealnego dla siebie. Wybrałam się do Sephory i po kilku testach spodobało mi się , Incanto,lecz cena była dla mnie za wysoka. Wtedy też odkryłam, że włączyła mi się straszna wybredność zapachowa-każdy zapach miał jakieś "ale", 80% perfum mi się nie podobało.Kiedy upatrzyłam Incanto o ponad połowę taniej w Super Pharmie od razu capnęłam.Dalej wszytko potoczyło się szybko-często odwiedziałam SP, odkryłam Rossmana i w zasadzie tylko tam kupuję perfumy, czatuję na promocje ulubionych zapachów.Teraz odkryłam, że mój gust się zmienia, więcej zapachów toleruję, lubię eksperymentować.Marzy mi się kolekcja znanych zapachów, zgodnych z moim gustem. Do niszowych jeszcze nie doszłam, ale wszytko przede mna
Przepraszam, że się tak rozpisałam Wątek bardzo fajny
och jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 14:47   #20
Redhaired Witch
Nindżopesz

Hehe, dla mnie szokiem było odkrycie (oczywiście na wizażu), że są perfumy odwzorowujące jakiś konkretny a ukochany przeze mnie zapach - np. dym, kościelne kadzidło, śliwkę, miód pitny. Albo takie intrygujące mroczne zestawienia jak BC czy Habanita. Albo, że kobieta może pachnieć męskimi perfumami - takimi bez kwiatków, cytrusków, owocków i mnóstwa słodkości

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 15:38   #21
All_that_jazz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LouLou25 Pokaż wiadomość

ja jeszcze pamietam pierwsze numery "Twojego Stylu" - gazety dla snobistycznych pudernic i te reklamy, ktore jak debil wycinalam i teraz mam niezla kupke , np AA Guerlaina i inne
U mnie fascynacja perfumami zaczęła się też od Twojego Stylu (te reklamy, próbki , artykuły-opisy historii zapachów).
Oczywiście piękną reklamą Masumii pamiętam.Piękne zdjęcia, piękna modelka (takich już dziś nie ma bo na wybiegach wszędzie szkieletory).To był dla mnie czas fascynacji Diorem, YSL, Givenchy, Lagerfeldem i Ungaro.
Te pierwsze numery TS mam do dziś.
Wtedy zakochałam się w kilku zapachach na które długo nie było mnie stać (a wiadomo, że niemożność zdobycia potęguje namiętność) m.in. w Femme Individuelle, którego szczęśliwą posiadaczką obecnie jestem, Opium, Hugo Boss Deep Red itd.
Pamiętam tez reklamę czegoś czego do tej pory od tamtego czasu nie znalazłam- nazywało się to cudo "Scent of Money", piękny biznesowy zapach.
No ale potem jakoś zniknął.Nie wiem czyja była to produkcja.Do dziś mam reklamę i próbkę w gazecie.
A potem pamiętam też odkrywanie ,ze kobieta może pachnieć po męsku bo nadeszła moda na unisex i chodziłam do szkoły pachnąca wynalazkami Paco Rabbane a nawet czasem wodami ojca -zakochałam się wtedy w kilku przyprawowych składnikach.
A potem perfumeria i pod wpływem tego ciepłego, przytulnego koloru flakonu wąchanie Cerrutii 1881 pour femme i olśnienie,że kocham drzewo sandałowe. (Oczywiście obecnie mój ukochany zimowy otulacz)
I tak jakoś leci.Zakochałam się właściwie w konkretnych składnikach, w konkretnych nutach zapachowych.Ostatnio kolejne olśnienie-Onde Vertige.
Jeszcze nie posiadam ale na pewno kiedyś kupię.
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 22:34   #22
magda s.
Zakorzenienie

milosc do perfum wyssalam z mlekiem matki chyba...
pamietam, ze zawsze miala kilka flakonow...Fidji (czy to jest jeszcze osiagalne? strasznie mi sie podobaly!)...byly tez masumi (chyba nie pokrecilam nazwy...takie brazowe od coty)...anais anais i magnolia....paloma picasso...no i blase...te mam do dzis (z sentymentu, co prawda dawno ich nie uzywalam, ale stoja na polce z dezodorantem w komplecie i czekaja na lepsze czasy)...prawdziwy klasyk!
nie pamietam pierwszych, ktore kupilam czy dostalam...ale moja pierwsza i dozgonna (chyba) miloscia od wielu lat (zawsze mam kilka flaszek) jest pleasures estee lauder...i mimo kilkudziesieciu buteleczek innych perfum to do nich zawsze wracam jak nie mam pomyslu czego akurat dzis, akurat teraz uzyc...
magda s. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 23:06   #23
piroksena
Zadomowienie

Moje początki były niewinne jak białe przebiśniegi na ciemnej ziemi... Zaczęło się prościutko - od fajniutkich Oui-Non Kookai (którym byłam wierna od I do III klasy LO ), potem doszły produkcje typu Revlon (Charlie Red), miniturki Chloe, Arden, de la Renty. Nic nie zapowiadało gromu z nieba. Wraz ze starzeniem - no niestety - coraz mocniej nachodziła mnie chęć gromadzenia i zbieractwa. Pierwsze prawdziwki --> Loulou. Miłość (lub uzależnienie, nie wiem co prawdziwsze) wybuchła podczas mieszkania w krainie perfum, Francji, tam też zgłupłam, oszalałam, wkręciłam się... Obecnie sytuacja jest w miarę opanowana (stanęło na jednym potężnym pragnieniu, którego na razie nie mogę spełnić - L`Heure Bleue - i jak na razie innych do pragnienia posiadania nie dopuszczam z czegom rada i niech sobie takie zwieszenie pozostanie jak najdłużej ), na czym korzysta moja garderoba, makijaż i biblioteka.

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 23:37   #24
tennyo4
Zadomowienie

U mnie zaczęło się jeszcze w podstawówce (jakaś 4-5 klasa) szałem dezodorantowym - królowały Impulse, Extase (zwłaszcza ten "fiołkowy" fioletowy) i dziesiątki innych. Wciąż było mi mało - dziś wiem, że to był początek fascynacji

Później pojawiły się perfumy - najmilej wspominam Le Jardin i Eau de Masumi (lżejsze niż klasyk) i oczywiście Exclamation. Potem Coty - Chanson wszelakie i Puzzle. I Little Black Dress z Avonu.

Doskonale pamiętam też perfumy(?), które kiedyś dostała moja mama - w buteleczce w zielonkawym płynie zatopiony był prawdziwy (!) bukiecik żywych konwalii i taki też był to zapach - naturalna świeża konwalia. Nigdy później sie z tym wynalazkiem już nie spotkałam i nie znam żadnyh innych perfum z "żywą wkładką"

Pierwsze moje perfumeryjne miłości to 212 Herrery i 1881 Ceruttiego - najbardziej do dziś moje zapachy mimo poznawania innych.
Oczywiście - Wizaż, który wizytuję od kilku miesięcy, rozszerzył moje zapachowe horyzonty w sposób zdecydowanie niebezpieczny dla kieszeni
tennyo4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 10:10   #25
fergieunia
Zadomowienie

GG do fergieunia

Dziewczyny, macie niesamowitą pamięć! Widzę, że nie tylko ja zaczynałam od tych z najniższej półki, ale co się dziwić takie są początki. Wszystkie również porządnie wkręciłyśmy się w świat perfum dzięki Wizażowi. Jak dobrze, że on istnieje, inaczej sądziłabym , że jestem nienormalna myśląc cały czas o perfumach, szukając więcej informacji o nich w internecie i chodząc kilka razy w tygodniu do perfumerii.

Perfumoholiczki - łączmy się
fergieunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 17:28   #26
onella
Przyczajenie

dokładnie nie pamiętam,ale chyba od zawsze.w latach 80-tych nie bardzo bylo w czym zaszalec.. dezodorant "CHIC"-tkwi w mej pamieci jakaś różana nutka zapachowa,niczego podobnego do tej pory nie spotkałam,a szkoda.szczytem luksusu było posiadanie przeze mnie orginalnego mydełka Palmolive(zielone było).hehe po uzyciu na jakieś szczególne okazje zawijałam je pieczołowicie w papierek i chowałam do szafy jak skarb. i wiecie co? dziś Palmolive nie pachnie jak tamto...
onella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 18:01   #27
Lynn
Zakorzenienie

Odkąd pamiętam, zawsze lubiłam czymś pachnieć. Rzecz jasna na poczatku nie były to wyszukane zapachy - w czasach podstawówki na ogół miałam 1 butelkę jakiś podrób, kupioną na targu (najczęsciej jakieś swieże Kenzo, Eden lub Davidoff, ehh az wstyd), ale dostawałam male kieszonkowe, więc trudno bym w wieku 10 lat szła do prawdziwej perfumerii. Następnie skoczyłam półkę wyzej - czyli Avon i jego Pink Suede- zuzyłam kilka butelek. Jedną nawet nabyłam ostatnio za jakąś wygórowaną cenę, ale mam sentyment do tego zapachu. W liceum namiętnie używałam Nature Millenaire- jakbym wiedziala, że kilka lat później zakonczą produkcję, to pewnie bym zrobiła ogromny zapas Za te perfumy zbierałam mnóstwo miłych komentarzy Potem jeszcze doszedł Wink Avonu, C thru. Na 18 urodziny dostałam Devotion- ukochane perfumy do dzisiaj.Potem sama kupiłam w ciemno Indian Summer i ...tyle. Na dluzszy czas miałam przerwe. Az do czasu, gdy poznałam Hypnose- to były moje pierwsze wysokopółkowe perfumy. Od tamtej pory minęły 2 lata. Butelek dzis mam ponad 30
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 11:30   #28
aliś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez All_that_jazz Pokaż wiadomość
Pamiętam tez reklamę czegoś czego do tej pory od tamtego czasu nie znalazłam- nazywało się to cudo "Scent of Money", piękny biznesowy zapach.
No ale potem jakoś zniknął.Nie wiem czyja była to produkcja.Do dziś mam reklamę i próbkę w gazecie.
Jacie ja też pamiętam tę reklamę, z taką zagiętą niebieską pachnącą stroną. To chyba był męski zapach, ale pomyślałam, że chciałabym tak pachnieć, dla mnie to był nieosiągalny ideał i też szukam go bezsutecznie w internecie. Flakonik chyba prostokatny podobny do Chrome i okrągłą zatyczką.
O wysokopółkowych perfumach mogłam tylko odlegle marzyć. Wyobrażałam sobie, przeglądając z zapałem reklamy z TS (też wycinałam) że może kiedyś, jak będe dorosła i bogata, to kupię jakis flakon. Zawsze jak byłam u kogoś w łazience to musiałam powąchać wszytkie stojące na wierzchu buteleczki. W pobliżu mnie nie było perfumerii z wysokopółkowcami, jedynie Coty, podróbki i takie tam. Fascynował mnie ten świat zapachów, ale był taki odległy i nierealny.
Pierwsze własne perfumy kupiłam za pieniądze ze sprzedanych podręczników w wakacje, chyba w 5 klasie i był to zielony Chanson. Potem kupowałam jakieś podróbki uniseksy chyba nazywały się "One" podobne do CK One, jakieś Pret a Porte itp, zawsze lekkie i delikate, słodycz mnie przygniatała (za to teran unosi). Ale ogólnie zapachy odeszły na dalszy plan, bo NIC mnie nie fascynowało, każdy Avon, Mexx itd był nijaki, więc wolałam pachnieć jakimis mgiełkami, najczęsciej tym Chansonem, albo mgiełkami Adidasa. I wierzyłam, że w rozlewniach sprzedaja prawdziwe perfumy, tylko nie wiem dlaczego każdy mi śmierdział, więc zrezygnowałam z poszukiwać.
Aż poszłam do pracy trafiłam na wizaż, gdzie okazało się, że aż tyle osób kocha perfumy i kupuje te "nieosiągalne" fanaberie, które notabene wcale takimi nie są, wobec tego postanowiłam wybrać się do perfumerii po zakup pierwszych prawdziwych i "Idealnie Moich" perfum. Szukałam szukałam czegoś lekkiego, owocowego i niebanalnegi i kupiłam po wielu bojach, testach itd. Live Lopez...nie dokończyłam flakonu, oddałam ciotce a na ich miejscu stanęło w niedługim czasie kilkanaście innych flakonów
Dodam, co każdy wie, że wizaż uzaleznia i wpływa. Ja - fanka, wodnych, lekkich świeżaków, pokochałam słodycz ekstremalną, ziołową świeżość i kadzidełko (ale na razie tylko w Kashminie)

aliś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 17:05   #29
liv87
Guerlain Lover

Odkąd pamietam, kochałam perfumy, a szczególnie butelki. Już w gimnazjum codziennie używałam pefrum, ale to były podróbki (szczególnie jedną pamiętam - podróbę Angela - Diable bleu), Avon (Pur blanca i Perceive) oraz Oriflame. Kochałam ją bardzo w 3 klasie gimnazjum. Zawsze też marzyłam, żeby mieć prawie wszystkie zapachy Avonu i Oriflame, a także, żeby je poznać. Potem przyszły studia i dostawałam więcej kasy od mamy, więc sama zaczęłam sobie kupować perfumy. Najpierw były to flaszki z Avonu i Oriflame, a w zeszłym roku po raz pierwszy kupiłam sobie Echo Davidoffa na strefie bezcłowej. W sumie jakieś półtorej roku temu trafiłam na wizaż, a pewnie szukałam opisu jakiegoś zapachu z Oriflame, Avonu lub YR. Zresztą uwielbiałam zawsze wąchać flakoniki w łazienkach rodzinki i znajomych. Zawsze też zazdrościłam mamie, gdy dostała jakiś flakonik perfum w prezencie.
Na wizażu najpierw czytałam recenzje znanych mi perfum, potem odkryłam forum i aż do stycznia tego roku nie brałam czynnego udziału w dyskusjach. Chciałam jeszcze dłużej czekać, aż przybędzie mi więcej flaszek oryginałów, ale tak jakoś się zaczęło... i trwa nadal. A najbardziej cieszy mnie to, że nie jestem sama z moją manią perfumową Bo koleżanki nie zawsze mnie rozumią (nie rozumią szczególnie, że można tyle kasy wydać na perfumy). Bogu dzięki, jest siostra, która coraz bardziej się w to wciąga
liv87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 19:43   #30
201610111032
Konto usunięte

Ja jeszcze do niedawna nie przywiązywałam wagi do tego czym pachnę. Będąc nastolatką posiadałam: Chanson d'Eau, Pret`a Porter, Sunflowers, Gabriela Sabatini czy Puma. Przewinęło się też kilka zapaszków Avon. Tak naprawdę zainteresowanie i chęć posiadania coraz to innych wysokopółkowych perfum pojawiła się dopiero w tym roku. Wszystko to za sprawą wizażu Pamiętam jak pozbyłam się wszystkich swoich tanich drogeryjnych zapaszków i kupiłam w kwietniu CK One oraz Midnignt Poison. Od tamtego czasu moja kolekcja z tygodnia na tydzień rośnie. Obecnie perfumy to dla mnie coś więcej niż tylko ładnie pachnieć.

Edytowane przez 201610111032
Czas edycji: 2009-07-22 o 19:45
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości