co poradzic...ślub z turkiem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-03, 17:40   #1
dornie
Raczkowanie

co poradzic...ślub z turkiem

Chce sie was zapytać co o tym sądzicie.......mianowicie wlasnie była moja psiapsiólka u mnie.
Nie widziałyśmy sie długo bo ona dostała prace i niemialyśmy czasu na ploty.
Co najlepsze że odwiedziła mnie ze swoim facetem.. on okazuje sie być turkiem, i moja kochana psióła oświadcza mi że sie pobierają.
Niby nic takiego ale...znają sie tylko 4 miesiace ,ona ma 18 lat rzuciła liceum bo stwierdzila ze teraz w grudniu sie żenia a potem wyjeżdzaja do niemiec bo turek dostanie tam prace.
Jej rodzice za bardzo za tym nie są...Niewiem co mam jej powiedziec z reguly wiem ze w domu jej sie nie układa bo rodzice lubia alkochol ale co ona zrobi sama w niemczech bez szkoly,języka,prawka i na dodatek niewiem jak jej sie z turkiem bedzie układalo.......co o tym sadzicie?? Dodam ze slub jest na szybko cywilny(bo turek z islamu).....I cala kase za ślub wykłada turek.........Ach niewiem czy dobrze robi??

Edytowane przez dornie
Czas edycji: 2009-11-04 o 17:54
dornie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 17:52   #2
sweetish
Zakorzenienie

Dot.: co poradzic...ślub z turkiem

Cytat:
Napisane przez dornie Pokaż wiadomość
Chce sie was zapytać co o tym sądzicie.......mianowicie wlasnie była moja psiapsiólka u mnie.
Nie widziałyśmy sie długo bo ona dostała prace i niemialyśmy czasu na ploty.
Co najlepsze że odwiedziła mnie ze swoim facetem.. on okazuje sie być turkiem, i moja kochana psióła oświadcza mi że sie pobierają.
Niby nic takiego ale...znają sie tylko 4 miesiace ,ona ma 18 lat rzuciła liceum bo stwierdzila ze teraz w grudniu sie żenia a potem wyjeżdzaja do niemiec bo turek dostanie tam prace.
Jej rodzice za bardzo za tym nie są...Niewiem co mam jej powiedziec z reguly wiem ze w domu jej sie nie układa bo rodzice lubia alkochol ale co ona zrobi sama w niemczech bez szkoly,języka,prawka i na dodatek niewiem jak jej sie z turkiem bedzie układalo.......co o tym sadzicie?? Dodam ze slub jest na szybko cywilny(bo turek z islamu).....I cala kase za ślub wykłada turek.........Ach niewiem czy dobrze robi??
CZy dobrze robi, to się okaze...no ale co im sie tak spieszy? Znaja sie 4 miesiace... Podejrzane to dla mnie ciut.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 17:55   #3
dornie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
CZy dobrze robi, to się okaze...no ale co im sie tak spieszy? Znaja sie 4 miesiace... Podejrzane to dla mnie ciut.
No własnie niby chodzi o to ze chca w styczniu jechac do niemiec bo on dostanie po wujku jakas firme i chce przyjechac do niemiec z żona.Dlatego się żenia bo on w styczniu wyjeżdza....No ale wiesz martwi mnie bo duzo sie słyszy o tym że turki mają kobiety za"materac" i do sprzatania.
Stary 2009-11-03, 17:58   #4
Vivienne
... choć nie Westwood

Głupota. Ślub w tym wieku to porażka jakaś, już nie mówiąc, że po 4 miesiącach znajomości Serio, źle robi- wychodzi za faceta o obcej kulturze, którego praktycznie nie zna, nic o nim nie wie, nie zna jego rodziny, na dodatek chce z nim wyjechac do obcego kraju, gdzie nie zna języka. No sory, inaczej niż głupotką nazwać się tego NIE DA

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 17:59   #5
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Uwazam, ze robi bład. Jest młoda i nie zna kompletnie tego faceta. Mieszkała z nim choc chwile? Gdzie sie poznali?
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 18:00   #6
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
No własnie niby chodzi o to ze chca w styczniu jechac do niemiec bo on dostanie po wujku jakas firme i chce przyjechac do niemiec z żona.Dlatego się żenia bo on w styczniu wyjeżdza....No ale wiesz martwi mnie bo duzo sie słyszy o tym że turki mają kobiety za"materac" i do sprzatania.
Akurat to, ze jest Turkiem, nie jest tu najważniejsze, bo nie można myślec stereotypowo... aczkolwiek zastanawiajace jest, że dziewczyna znajac faceta 4 miesiace bierze z nim cywilny od tak sobie.
Co z tego, ze ma dostac firme po wujku? Po co mu do tego żona? Nie wystarczy dziewczyna, narzeczona? Pfff..... Podejrzane to trochę.

Stary 2009-11-03, 18:14   #7
Kay lee
Raczkowanie

hmm a ja mysle ,ze w tym wypadku jak najbardziej mozna poleciec stereotypem ,niech Twoja przyjaciolka zastanowi sie kilka razy porzadnie zanim wyjedzie lub co gorsza wezmie slub.Niech wezmie pod uwage ,ze to jednak inna kultura i religia a co sie z tym wiaze to i inne miejsce bedzie zajmowac w jego zyciu,niech choc troszke "skorzysta " z cierpienia i tragedii innych kobiet ktore przeszly przez takie malzenstwa,poczyta troche,moze znajdzie jakies forum o tej tematyce,a przedewszystkim POMYSLMalzenstwo po 4 miesiscach znajomosci to nie jest dobry pomysl ,ale malzenstwo z mezczyzna wyznajacym islam po 4 miesiacach znajomosci to juz jest porazajaca glupota.

Izapytaj ja , czy jest rzeczywiscie gotowa polegac na czlowieku ,byc zdana na jego laske i nielaske w obcym kraju ,tak naprawde go nie znajac,bo jeszcze nie wie czego sie moze po nim spodziewac.
Kay lee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-03, 18:16   #8
Kapust
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
Akurat to, ze jest Turkiem, nie jest tu najważniejsze, bo nie można myślec stereotypowo... aczkolwiek zastanawiajace jest, że dziewczyna znajac faceta 4 miesiace bierze z nim cywilny od tak sobie.
Co z tego, ze ma dostac firme po wujku? Po co mu do tego żona? Nie wystarczy dziewczyna, narzeczona? Pfff..... Podejrzane to trochę.
Oczywiście że nie można myśleć stereotypowo, ale pewne rzeczy przemawiające na niekorzyśc Młodej Europejskiej Kobiety wynikną nie tyle ze stereotypów ile z tego, że środowisko muzłumańskie ma swoje określone zasady których się trzyma nawet pomimo tego, że nie mieszkają w swojej ojczyźnie. Dlatego wydaje mi się że nie będzie szczęśliwa

A swoją drogą takie bajki o bogatym wujku co ma firmę bla bla bla... no błagam, kto w to wierzy?? Koleś się pewnie zastanawia jak ją zwabić za granicę a potem sprzedac do jakiegoś burdelu czy coś w tym stylu...
Kapust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 18:21   #9
201803290936
Konto usunięte

Wątpię, czy do 18-letniej dziewczyny, która jest na tyle nierozsądna, aby rzucać naukę (czyli nawet matury nie ma - nie myśli o przyszłości), planować ślub z kimś (obojętnie, czy to Turek, czy Japończyk) po 4 miesiącach znajomości, dotrą jakiekolwiek argumenty. Za brak rozsądku najczęściej płaci się wysoką cenę, ale nie zawsze - może akurat jej się "usra" i trafi spod opiekuńczych skrzydeł rodziców w opiekuńcze ramiona męża?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 18:32   #10
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Głupota. Ślub w tym wieku to porażka jakaś, już nie mówiąc, że po 4 miesiącach znajomości Serio, źle robi- wychodzi za faceta o obcej kulturze, którego praktycznie nie zna, nic o nim nie wie, nie zna jego rodziny, na dodatek chce z nim wyjechac do obcego kraju, gdzie nie zna języka. No sory, inaczej niż głupotką nazwać się tego NIE DA
Zgadzam się, koleżanka może się naprawdę mocno wkopać, na własne życzenie...

Może w ten sposób chce uciec od pijących rodziców i nieciekawej sytuacji w domu, tylko czy nie trafi z deszczu pod rynnę?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 18:35   #11
sweetish
Zakorzenienie

Doris1981 ma rację- Turek nie jest tu najważniejszy. Najważniejsza jest dziewczyna(wyjątkowo nierozsądna). Może warto byłoby pogadac z nią, zobaczyć co powie Ci sam na sam o tym całym związku, o jej planach. Może bedziesz miała okazję rozwiać jej jakieś watpliwosci,. zasiać ziarenko niepewności w tych wszystkich marzeniach i planach, które snuje? Nie sądzę, żeby się jej 'usrało' jak to nazwała Doris... Spod opiekuńczych skrzydeł rodziców to ona chce uciec, bo z tego co autorka watku pisała to wychowywała się w rodzinie patologicznej... W takich sytuacjach nie trudno o klęskę.. Z deszczu pod rynnę jak to mówią...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-03, 18:39   #12
Lakhi
Zadomowienie

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=366928 <-- Poczytaj, pokaż znajomej.

Lakhi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 18:49   #13
balletoevs
Zakorzenienie

Niedość, że po 4 miesiącach znajomości, niedość, że dziewczyna ma 18 lat, niedość, że chce wyjechac za granicę to jeszcze... z Turkiem. Człowiekiem o zupełnie innej kulturze niż nasza.
Brak słow. Radzę przemowic kolezance do rozsądku.
balletoevs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 18:51   #14
cnka
Raczkowanie

swoja droga to dobrze sobie to wykombinowal.. znalazl naiwna 18, ktora pewnie nie trudno bylo zabajerzyc - bedzie slub, on bedzie mial obywatelstwo (ktore ulatwi mu legalny pobyt na terenie UE) i sporo zaoszczedzonej w ten sposob gotowki.. a dla dziewczyny wielkim szczesciem bedzie jesli on na tym poprzestanie a i jeszcze rozwod kiedys da...
cnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 19:23   #15
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cnka Pokaż wiadomość
swoja droga to dobrze sobie to wykombinowal.. znalazl naiwna 18, ktora pewnie nie trudno bylo zabajerzyc - bedzie slub, on bedzie mial obywatelstwo (ktore ulatwi mu legalny pobyt na terenie UE) i sporo zaoszczedzonej w ten sposob gotowki.. a dla dziewczyny wielkim szczesciem bedzie jesli on na tym poprzestanie a i jeszcze rozwod kiedys da...
absolutnie sie zgadzam....
znalazl mloda,glupiutka i naiwna dziewczyne,ktora dala sie nabrac na jego bajer tak szybko,ze juz po 4 miesiacach znajomosci chce z nim brac slub....
a facet bedzie mial ustawione zycie.... paszport,papiery i wszystko co za tym idzie... jak juz dostanie to czego chce to nie chce nawet o tym myslec.....
Stary 2009-11-03, 19:38   #16
dornie
Raczkowanie

Tak ja też uważam że żle robi. Na dodatek mam być śwadkiem na tym ślubie....:/ Obawiam sie jednego że jeśli zczne jej przemawiać do rozsadku to albo mi powie że jej zazdroszcze że jej nie wspieram,że jej nie rozumie...ze ona ho kocha itd.

Słyszałam również że u Turków niema czegoś takiego jak milość...że w ich wierze raczej jest malżeństwo obowiązkiem niż miłościa.

A takie jeszcze pytanie?? Czy jeśli by urodziła mu dziecko w tych niemczech a cos by sie im nie układało to może wziaść diecko i spingalać do polski czy wtedy sie to jakoś komplikuje?? Jak to prawnie wyglada??
Stary 2009-11-03, 20:08   #17
whoaboa
Zadomowienie

najwyrazniej dziewczyna chce sobie zmarnowac zycie (porzucenie szkoly, wyjazd w obce strony, slub -> bajka).
rowniez wydaje mi sie, ze probuje w ten sposob uciec od problemu alkoholu w domu. tylko, ze watpie by to byla dobra droga.

jesli idzie o dziecko, to kwestia prawa w niemczech. ale zakladajac, ze on jest pelnoprawnym ojcem to dziewczyna moze zapomniec. bez jego zgody traktowane jest to jako 'porwanie' i tyle.
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 20:53   #18
allmode
Wtajemniczenie

Sprawa śmierdzi na kilometr. Sytuacja rodzinna może nieciekawa, ale wydaje mi się, że ona wdepnie dopiero teraz w bagno.
Ja bym jej powiedziała dosadnie, co o tym myślę - nawet, jeśli miałaby się obrazić. Bo robi głupotę straszliwą - z porzuceniem szkoły na czele. Masz zamiar być świadkiem na tym ślubie ? - bo ja bym ręki do tego nie przyłożyła.
Stary 2009-11-03, 21:09   #19
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak ja też uważam że żle robi. Na dodatek mam być śwadkiem na tym ślubie....:/ Obawiam sie jednego że jeśli zczne jej przemawiać do rozsadku to albo mi powie że jej zazdroszcze że jej nie wspieram,że jej nie rozumie...ze ona ho kocha itd.

Słyszałam również że u Turków niema czegoś takiego jak milość...że w ich wierze raczej jest malżeństwo obowiązkiem niż miłościa.

A takie jeszcze pytanie?? Czy jeśli by urodziła mu dziecko w tych niemczech a cos by sie im nie układało to może wziaść diecko i spingalać do polski czy wtedy sie to jakoś komplikuje?? Jak to prawnie wyglada??

Jasne, oni wcale nie kochaja
Tak, to jest blad, zeby brac slub kiedy zna sie kogos tak krotko.
A to ze jest turkiem nie ma nic do rzeczy.
Tak samo u nas sa zli faceci jak i tam.
Jej zycie. I tak zrobi co bedzie chciala. Nie ma co sie innym pchac w zycie, nawet jesli chce sie pomoc. Zwlaszcza, ze ona nie chce pomocy. Jak sie potknie, to sie czegos nauczy. Czlowiek uczy sie jedynie na wlasnych bledach.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-03, 21:51   #20
magdalena19
Przyczajenie

Moim zdaniem to też zależy na jakiego Turka trafi ja np jestem w związku z Turkiem (przeszło od roku) i jestem bardzo zadowolona, to prawda mają zupełnie inna kulturę, zwyczaje np nie przepuszczają kobiety 1wszej w drzwiach i takie tam podobne, które w Polsce są ważne i świadczą o tym, że ktoś jest dobrze wychowany ale i na odwrót np mają bardzo wielki szacunek do osób starszych czego w Polsce nie zauważam! Oczywiście to jest kewstia "wypracowania" bo ja już zawsze wchodzę 1wsza!
Także ona może naprawdę trafiła na fajnego turka, ale chyba też miłość baardzo ją oślepiła! Jeśli byłaby to moja przyjaciółka to bardzo poważnie bym z nią porozmawiała, ale myślę że ona i tak zrobi swoje! Jednak moim zdanie on ją po prostu wykorzystuje i no przepraszam za ocenianie jej no ale głupia dziewczyna ponieważ nie ma nic oprócz swej miłości a on gdy dostanie obywatelstwo i będzie tu legalnie a to chyba jest warunkiem przejęcia firmy o to może ją kopnąć albo może też żyć z nią długo i szczęśliwie!
I RAZ JESZCZE TURCJA NIE JEST KRAJEM ARABSKIM!!!
magdalena19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 22:24   #21
Wyrak
Zakorzenienie

Co tu duzo mowic - ona zachowuja sie jak ostania gowniara, rzuca szkole, goscia nie zna, a juz sie chce zenic; a jak dodac do tego jeszcze roznice kulturowe, to juz w ogole...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 22:32   #22
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Uważam że robi błąd. Powinna skończyć szkołę a nie mysleć o wychodzeniu za mąż. A co będzie jak jej się z nim układać nie będzie?? Znają się dopiero 4 miesiące i już ślub Mieszkałam rok w Anglii i tam ludzi tego pochodzenia masę. Z własnego doświadczenia mówię że oni najchętniej by ślub brali na drugi dzień. Pracowałam z turkami i ciągle tylko zaczepiają Taki gatunek człowieka że tak powiem.

Ja mam koleżankę (26 lat) jest z hindusem. Ale to inna sytuacja. Znają się rok czasu. Miesiąc temu urodziła im się córeczka a w tym miesiącu biorą ślub. To rozumiem ale nie wieku 18 lat i nie po 4 miesiącach znajomości

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 22:57   #23
dzustam
Zakorzenienie

Co tu radzić? Powiedz jej co myślisz, z drugiej strony może to jej największe marzenie, co będziesz przyjaciółce radość z życia i miłości odbierać...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 23:36   #24
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Robi głupio, nie zależnie czy z turkiem czy nie w tym wieku i z takim stażem związku ślub to głupota.
Postaraj sie pogadać z nią i DELIKATNIE wybic jej ten pomysł z głowy.

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 10:52   #25
Dotka90
Zakorzenienie

Powiedz jej, żeby się zastanowiła, co zrobi, jak wyląduje w niemieckim burdelu, a jej ukochany zostanie jej alfonsem.
Sorry, ale ślub 18latki to dla mnie głupota. Ślub po 4 miesiącach to idiotyzm. Wyjechanie za granicę z kimś, kogo się nie zna - kolejny 'mądry' krok.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 11:37   #26
NiepozornaWampirka
Raczkowanie

Dla mnie to co robi Twoja przyjaciółka nie jest dobrym posunięciem.
Ona zapewne kieruje się wizją romantycznej miłości ...
Ale jak wyjedzie do Niemiec w pełni zależna i finansowo i emocjonalnie od swojego męża...to będzie miała przechlapane:/

Stary 2009-11-04, 11:48   #27
paula78
Zakorzenienie

To,że on jest turkiem schodzi na dalszy plan w obliczu tego ,że dziewczyna ma 18 lat,rzuca szkole,wyjeżdza i znaja sie 4 miesiące i teraz fakt ze jest turkiem.

Nic na to nie poradzisz bo jak zaczniesz ja odsciagac od tego pomyslu to jeszcze bardziej sie zaprze,jej życie,widac to jej spoosb na ucieczkę od rodziny,domu.
Bardzo często mlodzie bez oparcia w domu wkraczaja w swiat doroslych :zwiakzi,sex,alkohol ,cie ,malzenstwa.

Wyjada zamieszkaja w dzielnicy tureckiej ,urodzi mu dzieci i beda zyli z zasilków albo bedzie miala budke w kebabem -to bardziej optymistyczny scenariusz .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-11-04 o 11:51
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 12:11   #28
magge
Rozeznanie

Coś strasznego brać ślub z kimś kogo się zna zaledwie 4 miesiące,mając 18 lat.Masakra jakaś Będe się modlić żeby ta dziewczynka się opamiętała.
magge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 13:58   #29
2018070520180950
Konto usunięte

obiecuje jej zlote gory a ona naiwna wierzy..
2018070520180950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 14:07   #30
sine.ira
BAN stały

Cytat:
ale co ona zrobi sama w niemczech bez szkoly,języka,prawka
Pewnie dzieciaka i pójdzie na socjal

A co o tym myślę ? Myślę, że to jej życie i jej (głupia zresztą) decyzja.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości