![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
CCC- reklamacja butów-pomocy
Dziewczyny mam problem z butami!
Kupiłam buty zamszowe w ccc Sarah Karen i po 1 dniu noszenia pękł but- dokłanie przy samej podeszwie pękł zamsz! Co w takiej sytuacji robić i o co się strać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: CCC- reklamacja butów-pomocy
Zaniesc do sklepu i zlozyc reklamacje, a co innego masz zrobic? a starac sie mozesz o wymiane albo zwrot kasy, bo watpie, zeby to naprawili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To że złożyć reklamację- to jest oczywiste!!!
Chodzi mi bardziej o to czy w takiej sytuacji reklamacja rozpatrywana jest standardowo po 14 dniach bądź 21 nie wiem jak oni mają czy da się to szybciej załatwić... Wymieniać nie chcę bo poza tą 1 parą żadne buty w ccc mi się nie podobały- więc nie widzę w tym sensu! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Złóż reklamację. Niestety nie liczyłabym na zwrot gotówki, nawet jeśli to zaznaczysz. W pierwszej kolejności jest naprawa, potem wymiana, i dopiero na końcu zwrot gotówki.
Dam Ci dobrą radę, jeśli odrzucą Ci reklamację, to od razu idź do rzecznika praw konsumenta (działa w każdym urzędzie miasta). Ja walczyłam z nimi 3 miesiące. Kupiłam buciki i po 2 wyjsciach okazało się, że są to 2 różne buty pomimo iż rozmiar był ten sam, jeden but był ciut większy i inaczej wyprofilowany. Moje rządania odrzucono (chcialam wymiane na nową parę, ale już nie mieli nigdzie na stanie, więc oczywisty był zwrot gotówki). Rzeczoznawca napisał, że możliwa jest naprawa!!! ![]() Reasumując, nie zdziwiłabym się gdyby naprawili Ci Twoje buciki ![]() Mają 14 dni, ale w moim przypadku trwało to 20 parę dni za każdym razem. W 12-14 dniu otrzymywałam tylko oficjalne pismo, iz nie zdązyli i potrzebują jeszcze 7 dni...... Tak więc radzę uzbroić się w cierpliwosc. Wymiana oznacza wymianę na nową parę, a nie inną.
Fitnesuję od 12.10.2009. teraz 3 razy w tygodniu ![]() Codziennie godzinny spacerek z Abi ![]() Bez słodyczy od 07.04.2010 ![]() ![]() Edytowane przez budgetka Czas edycji: 2009-11-16 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogłabyś napisać, w jaki sposób pomógł Ci rzecznik? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
oddawałam jedne buty 3 razy do reklamacji w ccc, za każdym razem zaznaczałam zwrot gotówki, a oni mi je za każdym razem naprawiali, co oczywiście było bezskuteczne, bo but cały czas się rozklejał, aż w końcu dałam sobie spokój, nigdy więcej ccc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Zarządał opinii rzeczoznawcy z listy rzeczoznawców. Taka opinia kosztuje 300 pln (tzn. w ubiegłym roku tyle kosztowała). Jak sam stwierdził, nie opłaca im się to i zwrócą gotówkę. Dlatego poradził mi na przyszłość, żeby od razu kierować sprawę do niego, a nie załatwiać kolejne odwołania na własną rękę.
---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
Niestety było to zgodne z prawem. Moga naprawiać buty nawet 30 razy ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Pamiętaj iż reklamacja trwa 14 dni ogólnych a nie roboczych a 15 dnia jeśli nie ma rozwiązania to reklamacja automatycznie jest uznawana za POZYTYWNĄ...
miałam to na prawie oświatowym-kobitka odpowiadała nam na takie właśnie pytania-miała chwilkę czasu ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zgadza się, tylko, że oni wysyłają drugie pismo, informujac, iż jeszcze nie rozpatrzyli i ustosunkują się do Twojej reklamacji w ciągu 7 czy iluś tam dni. Cwaniaki!!
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli wychodzi na to że łamią prawo ![]() pamiętam jak kobietka na prawie nam mówiła że mamy się nie nabierać na 21 dniowy czas reklamacji, na przeciąganie terminu itp..... na szczęście nie miałam jeszcze takiej sytuacji a moja koleżanka z miesiąc temu reklamowała torebkę w housie i myślałam ze ten sklep podpali...interweniowała u rzecznika praw konsumentów ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmmmm.... moj rzecznik nie zakwestionował tego przesunięcia w czasie. ale będe o tym pamiętać na przyszłość. Chociaz mam nadzieje, że taka sytuacja nie będzie juz miała miejsca.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a w moich butach (pantofle) podeszwa sie przelamala na pol. Byly kupywane w marcu myslicie uwzglednia reklamacje?
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Mało to wszystko pocieszające... nie wiem co mnie podkusiło do tego ccc! Nawet nie zdążyłam dobrze w butach pochodzić i nie dość, że się rozpadły to jeszcze reklamacja i długi czas oczekiwania-ale na naprawę po 1 dniu użytkowania napewno się nie zgodzę i jak nie w normalny sposób to w inny będę z nimi walczyć!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://4all.nazwa.pl/konsument/ Po lewej stronie wybieracie instytucje, potem Rzecznik Praw Konsumenta. Tam są nr tel i adresy mailowe RPK w całej PL. Zawsze możecie zadzwonić lub napisać maila. Dziewczyny nie odpuszczajcie!!! Nieważne ile buty kosztowały...... albo zaczną dbać o klientów, albo pewnego pięknego dnia znikną z rynku.
Fitnesuję od 12.10.2009. teraz 3 razy w tygodniu ![]() Codziennie godzinny spacerek z Abi ![]() Bez słodyczy od 07.04.2010 ![]() ![]() Edytowane przez budgetka Czas edycji: 2009-11-16 o 12:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooollaaa a Ty kupilas te takie zwykle, zamszowe saszki? tez je chcialam kupic, dobrze ze sie nie skusilam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
A ja już chyba 3 razy składałam reklamację w ccc i za każdym razem dostałam zwrot gotówki. Nie było żadnego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Papiszynka no kupiłam zamszowe, granatowe na płaskim obcasie z Sarah Karen za 140 zl ze 180 :/
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem co Cie podkusilo - one poprostu ladne sa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny reklamujące buty w CCC - mam pytanie przy okazji:
czy te buty które się wam zepsuły to były Sarah Karen czy inne marki? Czy Lasocki czy inne? Pytam, bo pierwszy raz kupiłam sobie tam ostatnio kozaki Lasockiego i nie wiem jakiej będą jakości, a nastraszyłyscie mnie tymi reklamacjami! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
No dokładnie. Będziesz się martwić jak faktycznie będzie coś nie tak z bucikami. Przecież nie możemy zakłądać, że wszystkie buty CCC są do bani i z czasem trzeba je reklamować. Zaraz jak CCC pojawiło się na naszym rynku, to zakupiłam takie kozaczki jesienno-wiosenne. Było to z 5-6 lat temu. W butkach jeszcze moja mama śmigała do końca października, niedawno wylądowały w koszu ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dawno nie kupowalam butow w CCC, czyzby aż tak poleciala jakosc? ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Przy rozpatrywaniu reklamacji jest 14 dni na ustosunkowanie się do prośby klienta co do naprawy/wymiany wadliwego towaru. Po tym okresie, jeśli nie ma oficjalnej decyzji, uznaje się, że zaakceptowano żądanie klienta (w tym, jeśli klient żądał naprawy, nie można mu zwrócić gotówki - chyba, że ten zmieni zdanie).
Jeśli chodzi o naprawę, standardowo dolicza się do tego okresu 7 dni - chyba, że strony umawiają się inaczej. Przy składaniu reklamacji (mam na myśli pierwszy raz nie 30ty) nie można żądać zwrotu gotówki, gdyż jest do odstąpienie od umowy. W pierwszej kolejności towar jest naprawiany, potem wymieniany na nowy egzemplarz z modelu (lub inny), jeżeli jest to nieopłacalne (brak możliwości naprawy, brak składnika, brak modelu), wówczas sprzedawca może zaproponować zwrot gotówki.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ja z własnego doświadczenia może dorzucę 2 grosze...
Otóż w zeszłym roku kupiłam w ccc kozaki lasockiego za 299 zł, po niespełna miesiącu zaczęły się rozwalać- oddałam na reklamację- naprawili. Po kolejnych dwóch tygodniach - to samo. Znów oddałam- zażyczyłam sobie aby wpisali zwrot pieniędzy albo wymiana na nowe, na co wszystkie Panie w ccc zgodnie powiedziały mi, że u nich nie ma czegoś takiego jak zwrot pieniędzy czy wymiana i u nich reklamacji podlega jedynie naprawa. Tak więc nawet nie miałam ochoty pojechać po te buty i już w ccc siedzą ponad pół roku ![]() btw nie wiecie ile trzymają buty u siebie? bo pasowało by je wkońcu odebrać, ale tak się zraziłam do ego sklepu, że omijałam go szerokim łukiem...
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No cóż, ja w dalszym ciągu będe się trzymać z daleka (nawet baaaaaaaaaaaaaaardzo daleka) od CCC. Wolę wydac więcej na butki, ale po pierwsze użytkowac je dłużej, a w razie reklamacji - nie mieć takich problemów i stresów. a tak btw to w grudniu 2007 r. kupiłam, fajne kozaczki w WAWIE/Danija (nie pamietam w którym, bo mają w sumie te same buty ![]() ![]() Dobrze, że moj TŻ nie widzi tego przedostatniego zdania, bo padłby trupem. Miałam na mysli taką "podstawową" i uniwersalną parę. Jak mawia - ja i moja mama możemy spokojnie otworzyć sklep obuwniczy ![]()
Fitnesuję od 12.10.2009. teraz 3 razy w tygodniu ![]() Codziennie godzinny spacerek z Abi ![]() Bez słodyczy od 07.04.2010 ![]() ![]() Edytowane przez budgetka Czas edycji: 2009-11-16 o 23:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
ooollaaa wyobraż sobie, że jesteśmy w tej samej sytuacji. Tez kupiłam granatowe zamszowe kozaczki i u mnie po 5 dniach pękł zamsz przy podeszwie w lewym bucie. Już zaniosłam do reklamacji i zażądałam zwrotu gotówki. Pani w sklepie powiedziała, że u nich nie ma problemu z wypłatą gotówki jeśli reklamacja jest zasadna. Tylko ja teraz mam jeszcze problem, ponieważ buciki strasznie mi się podobają i jestem w stanie kupić sobie kolejną taką samą parę, ale nie wiem czy warto.
ooollaaa napisz mi proszę jaki rozmiar masz tych butów, bo ja mam 37 i tak sobie myślałam, że to może tylko ten rozmiar jest wadliwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Doroteczka75 ja mam rozmiar 39, tzn miałam bo wczoraj oddałam do reklamacji- zaznaczając, że albo wymiana na nowe albo zwrot gotówki bez możliwości naprawy bo po 1 dniu posiadania butów-naprawa jest jakimś absurdem- i Pani też to powiedziała i nie robiła problemów! Ale właśnie się zdoowałam skoro Ty też masz to samo- to pewnie te buty jakieś wadliwe są i z drugiej strony jak znowu mi się rozpadną to mnie coś trafi- moze lepiej bylo żadać tylko zwrotu gotówki :/!!!
No nic, zobaczymy- całe 14 dni przede mną oczekiwania! Grunt to pochodzić w butach, które się kupiło! Nie dość, że nie ma butów to i kasy jak narazie eh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.