![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Związek Polka-cygan co o tym myślicie?!!!
Byly juz zwiazki muzumanin-polka, kurd- polka a co myslicie o tym zwiazku
![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zwiazek Polka-cygan co o tym myslicie?!!!
jestem na nie.
nigdy w życiu nie byłabym w związku z cyganem.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja też nigdy bym się nie związała z cyganem
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nawet, jakbyście mocno się zakochały...?
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
ja chyba jestem troche uprzedzona do tej nacji (choc staram sie kazdego traktowac indywidualnie)
zle mam skojarzenia z rola kobiety w takiej cyganskiej rodzinie i w ogole traktowaniu kobiet przez cyganów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najważniejsze to poznac kulturę partnera i wszystko co nią związane. Istotne o jakich Cyganach mówimy. w Polsce w UK?
![]() |
![]() |
#7 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Zaraz bo nie ogarniam.... ależ są Polacy Cyganie... więc o co chodzi?
Skąd ten Twój określony Cygan, z jakiego kraju? Jakiego jest wyznania?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
czytalam rowniez wypowiedzi dziewczyn ,ktore sa w zwiazkach z innym mezczyznami z innych krajow,jedne odradzaly drugie doradzaly wec jestem ciekawa.... :prosi::-)
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Nigdy w zyciu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
moim skromnym zdaniem różnice kulturowe wcześniej czy później staną się przeszkodą i przyczyną konfliktów
![]() |
#11 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Porywcza nie jestem, w takim związku nie byłam.... z tego co kojarzę to piosenkarka Edyta Górniak jest dzieckiem z takiego związku, jej tata jest Romem.
Romowie są dość specyficzną grupą o silnych relacjach i więzach rodzinnych, jeśli się komuś to podoba, to czemu nie? Ja lubię ich barwną kulturę i stare pieśni.
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
hejka
![]() A jej brat (przystojniak ![]() ![]() Podoba mi się ich radość życia, piosenki. Ogólnie mają bardzo ładną urodę. Ci moi znajomi cyganie są bardzo sympatyczni, mili, gościnni. Zawsze jak u nich jestem to gra ta ich cygańska muzyka, oni śpiewają, tańczą... ![]() ![]() Ogólnie nic do nich nie mam więc do związku polki z cyganem też nie ![]()
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Jezeli jest szczesliwa to najwazniejsze,a z tymi roznicami kulturowymi to cos mi nie pasi.Jezeli kobieta i mezczyzna kochaja sie i zgadzaja to dlaczego, ludzie orazu osadzaja ze cytuje NIGDY W ZYCIU.......ochydzwo jacy Ci nasi Polacy sa przeciwnym narodem zero kultury w sobbie.Oczywiscie zdazaja sie zwiazki ktore nie przetrwaja ale musi tez byc taka opcja,ze .....a noz widelec bedza szczesliwi i wszystko sie uda.................prawd a dzieki fiorella ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, że jeśli sie zgadzają i kochają to jak najbardziej powinni być razem. Nie mam nic przeciwko związkom mieszanym.
![]() Oj czuję coś, że chyba jakiś cygan Ci się podoba ![]() ![]() A poza tym nigdy nie mamy pewności, czy polski mąż będzie OK. Przecież ile się słyszy, że pije, bije, znęca się psychicznie, fizycznie.... ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
nie zakochałabym się w cyganie. nigdy.
żeby się w kimś zakochać, trzeba nawiązać jakiś kontakt. jestem z góry uprzedzona i na nie, więc o uczuciu nie ma mowy. a ja nawet nie patrze w stronę cyganów. boje się, że mnie okradną wzrokiem ![]() bardzo delikatnie mówiąc, nie pasuje mi obycie tej nacji ( o ile można nazwać ich nacją) i to, jak "u nich" traktowana jest kobieta. dalszy ciąg wolę pominąć, ze względu na regulamin. Cytat:
wyrażenie swojego zdania to OSĄDZANIE ? ![]() żal.pl
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
ja tez nie
![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- jakbym sie zakochala, to bym uzyla mojej glowy ![]() ---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Sam wątek wydaje się trochę rasistowski. Ba nawet pytanie. "Co sądzisz o cyganach?" Wypierając się znamion rasizmu powinnaś zapytać "co sądzisz o tym człowieku?"
Więc nie dziw się że odpowiedzi są jakie są. Zadajesz je ludziom żyjącym w kraju gdzie cygana w uczciwej pracy nie uświadczysz. (dawid kostecki i jakiś kickbokser ze śląska to jedyne mi znane przypadki). Nie jestem rasistą. Wszystko się dynamicznie zmienia w dzisiejszym świecie i z pewnością zależy bardziej od człowieka niż od nacji z której się wywodzi. Słyszałem, zaznaczam że słyszałem, nie wiem czy jest to prawdą iż istnnieje w ich kulturze pojęcie "gadzio" czy jakoś tak. Gadzio to wg nich każdy uczciwie pracujący człowiek. Wg nich to frajer którego można okradać i oszukiwać. Natomiast uczciwa praca nie jest dla nich powodem do dumy.Ale to tylko coś gdzieś tam zasłyszane więc nie jestem w stanie powiedzieć że to prawda. Patrz na człowieka a nie na cygana, włocha, polaka itd.
![]() |
#19 |
zielony stworek
|
Duże różnice kulturowe niestety,ale znam kilka udanych związków. Koleżanka z podstawówki ma tatę Roma, rodzice są razem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Oj nie wiem... chyba jestem przeciw.... Chociaż kolega mojego taty ma żonę rodowitą Cygankę wyciągnięta wprost z ich tradycyjnych grup wędrujących
![]() Mają prześliczne dzieci ![]() Mieszkałam w mieście gdzie żyła spora grupa Cyganów... to JEST PRAWDA, że w normalnej pracy ich nie zobaczysz. Cyganki napadające mnie z małymi dziećmi w krakowskich tramwajach też nie są miłe. I to nie rasizm, a niestety prawda ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Lena
|
jesli chodzi o róźnice kulturowe.. to zależy czy rodzina romska kultywuje swoją tradycje. bo mam koleżanki romki, które mają "zwykłe" rodziny, takie jak tysiące innych w Polsce. A znam osoby które dbają o swoją tradycję. I choć są przemili, przeefantastyczni- to jednak Polki/ Polaka nie "wpuszczą" do swojego życia. tak wiec to zależy.
Czy bym sie związała? trudne pytanie. z jednej strony tak; ale zaś z drugiej strony odzywała by mi sie ta druga moja natura- która dyskryminowała by osobę romską. wiadomo, gdy ktoś nie miał z romskimi ludźmi do czynienia, zna sie ich z opowieśći, czasem z własnych obserwacji. nie zawsze wypadają te obserwacje na plus. ja miałam to szczęście/nieszczęście że w podstawówce moją klasę zrobiono romską i wraz z polskimi dziećmi uczyło sie (chyba) 10 dzieci romskich. niektórzy nie pokończyli szkół, ale pare osoób pracuje, ma swoje rodziny, swoje kariery. parę osoób skończyło licea, nawet jedna studia. w obszarze nowosądeckim rodzin romskich jest mnóstwo. są to zarówno rodziny mieszkające w blokach, pracujące, uczące się. a są też rodziny biedniejsze, mieszkające w barakach na obżerzach miasta, niejednokrotnie naywane elementem. niejednikrotnie czekającym aby ktoś za nich cos zrobuił to smutne- ale prawdziwe. ps. nie lubię jak Romów nazywa sie Cyganami.
ale jakże zadowolona z siebie! Edytowane przez Mustique Czas edycji: 2009-11-25 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
i koto tu mowi o poziomie co???? z kad ty sie wyrwalas???
ale powodzenia w zyciu,jednak nie kazdy rodzi sie rasista!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Nie mam nic przeciwko cyganom.
Nie ma to jak oceniać innych ,nie znając ich,nie przebywając z nimi. Do "okradania wzrokiem" się nawet nie odniosę ...
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() to trudno sobie cos dobrego pomyslec. Jak jestes taka 'peace' to co sadzisz nt. innych nacji? jak sie zachowujesz jak w twoim miescie w PL widzialas murzyna?
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zapytałaś się, więc dostałaś odpowiedzi. nie wiem po co masa tych emotek, czemu to ma służyć ? jak widać odpowiedzi nie za bardzo ci pasują i strasznie się tym podniecasz ![]() powodzenia to ja życzę tobie, naprawdę szczerze, bo może się przydać, jak w związku polka-rom będziesz - tak jak moja przyjaciółka- mieć nieźle stłuczoną facjate i polecisz na kopach ze schodów, i ogólnie będziesz poturbowana tak jak ona. zdanie o nich mam nie najlepsze, bo mam ku temu powody. to nie jest wyssane z palca.
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To,że jeden Rom poturbował swoją dziewczynę nie znaczy,że każdy jest taki sam.. No i stwierdzenie,że "oni tak mają...",eh. Nie ma to jak wrzucić wszystkich do jednego wora i twierdzić,że oni to złooo,bo jeden zrobił "coś tam"... ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ze względu na wiele innych sytuacji mam takie zdanie.
---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ---------- dodam że ani razu nie słyszałam o normalnych romach i nie widziałam takowych- czyt. pracujących, nie okradających, nie żebrzących i nie traktujących kobiety jak szmaty, nigdy nie zachowywali się kulturalnie w żadnym miejscu w jakim ich widziałam, itd. to wystarczy żeby mieć o nich zdanie.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy ma inne doświadczenia,no cóż.. Ja np.nie znam ani jednego takiego Roma jak Ty opisujesz. Dlatego wydaje mi się,że jedziesz stereotypami,jeśli chodzi o to,że nie pracują,kradną,żebrzą czy o brak kultury u nich. Jak jest inaczej to sory.
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.