![]() |
#1 |
BAN stały
|
Druhny na weselu
Prawdopodobnie już wszystkie tradycje rodem ze Stanów Zjednoczonych zostały wykorzystane w Polsce, a jak jest w kwestią druhen? Czy byłyście na weselu, na którym Młodzi mieli nie tylko po jednym świadku, ale również drużbów i drużby? Polski rynek jest na to gotowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Lena
|
Dot.: Druhny na weselu
osobiście nie byłam i nie widziałam takiego wesela...
ale na jednym z wątków na którym sie udzielam, koleżanka pokazała zdjęcie z wesela gdzie była właśnie jedną z druchen.... wszystkie dziewczyny miały zielone sukienki ... bosko to wyglądało ... państwo młodzi w środku, a po bokach tak samo ubrani drużbowie i druchny... ![]() choć czegoś takiego na weselu bym nie chciała...chyba mam za bardzo staroświeckie podejście do druchen...
ale jakże zadowolona z siebie! Edytowane przez Mustique Czas edycji: 2009-12-17 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Też nie byłam na takim weselu, ale może to dlatego, że nie byłam na zbyt wielu.
![]() Co do wprowadzania zwyczajów amerykańskich (np. właśnie druhny, tata prowadzący córcię do ołtarza, dzieci sypiące kwiaty itp) mam mieszane uczucia, niby ładnie wygląda, ale to takie nie "nasze" i zmałpowane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Napisałam posta,net się odłączył i przepadło
![]() Napiszę jeszcze raz. A więc ja byłam na takim weselu i to już prawie 10 lat temu.Moja młodsza siostra była wtedy nawet najmłodszą druhenką(7-8 lat) i szła z kuzynem do ołtarza. Widziałam też zdjęcia dwóch innych ślubów z mojej rodzinnej parafii,gdzie było kilka druhen i drużbów. W obu przypadkach są to małe miejscowości,więc myślę,że nie powinno być jakichś problemów z załatwieniem tego.No chyba,że jakiś wyjątkowo tradycyjny ksiądz się trafi. Dodam jeszcze,że rodziny te są związane z USA(albo tam mieszkają albo ich rodzeństwo tam mieszka) i chyba najczęściej w takich wypadkach jest ten zwyczaj przenoszony do Polski. Mi się osobiście to niezbyt podoba,ale to już kto co lubi.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
zwyczaj z druhnami jest czysto polski a nie amerykanki ...nawet jeszcze moja babcia maiła na swoim ślubie 10 druhen (i tak liczono że dość mało) z tym że nie były one tak samo ubrane (bo to dużo kiedyś kosztowało sukienki się szyło w miarę podobne ale nie identyczne jak teraz) na zdjęciach wygląda to pięknie (uwielbiam te zdjęcia babci gdy ona była druhną oraz z jej ślubu tak ładne ubrana, poczesana) a takie druhny też pomocne były bo wszystkie dopilnować na przyjęciu cześć obowiązków spada wtedy z głowy światków np. pamiętanie by polewać gościom. Za czasów mojej babci druhny czasem mówiły takie wierszyki jak teraz przyśpiewki weselne (przed oczepinami) i zachęcały gości do zabawy
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Widziałam zdjęcia ze ślubu na którym były dwie druhny - siostry bliźniaczki. Fajnie to wyglądało. Wydaje mi się, że super pomysł jak ktoś ma np. 3 siostry i nie chce dokonywać wyboru, która z nich jest ważniejsza. Ale szukanie nieco na siłę dziewczyn na druhny jest już głupie. I chyba lepiej jak dziewczyny mają sukienki w tym samym kolorze ale różne, żeby każda miała dobraną do swojej figury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
My bedziemy mieli 2 starsze i 2 starszych:moja siostra i brat i TZ-ta siostra i brat, wiec najblizsze nam osoby, z ktorych nie bylismy w stanie wybrac tylko jednej pary. Co do sukienek, to moja siostra nie chce wygladac tak samo jak siostra TZ-ta (no taka juz z niej krolewna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Szczerze mówiąc to zwyczaj z dodatkowymi drużbami i druhnami bardzo mi się podoba, tylko jedyny problem to kwestia ich ubioru. Bo to trzeba przecież kupić każdemu strój, faceci nie będą mieć z tym problemów, ale gorzej z paniami, i czy ktokolwiek stworzył kolekcje, w której wszystkie druhny będą wyglądały atrakcyjnie, nie zależnie od rozmiarów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli nie wiesz-to właśnie jest "NASZ" zwyczaj,żadne małpowanie.Niegdyś było w Pl tylko tak,że Ojciec prowadził PM do ołtarza. Ale wianuszek druhen i dzieci sypiące kwiatki i niosące obrączki faktycznie uważam za tandetne pomysły zaczerpnięte z filmów amerykańskich.Byłam na wielu ślubach i na żadnym na szczęście nie było tego typu udziwnień ![]() EDIT: Właśnie doczytałam,że któraś z Dziewczyn pisała,że grono druhen to zwyczaj jeszcze z dawnej Polski. W tkaim razie zwracam honot,że to takie "filmowe". W każdym razie mi akurat to się nie podoba. A mój brat na swoim ślubie miał tak,że była jedna para świadków i jedna para drużbów. I jeśli ktoś ma taką sytuację,że nie może się zdecydowac to jak najbardziej dobre posunięcie. Ale np.4 druhny i 4 dróżbów i wszyscy tak samo ubrani? Eeee nieeeee...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez butterfly20 Czas edycji: 2009-12-18 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
chyba wyjściem było by wybieranie druhen w zbliżonych wymiarach i szycie sukienek na miarę by każda miał dobrze dopasowaną ślicznie to wygląda ....a zamiast jakiś oryginalnych kolorów gdzie nie każdej dziewczynie w tym będzie pasować można wybrać klasyczną czerń jak na zdjęciu poniżej ...boziu jakie to śliczne
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem-masakra...
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jest jeszcze jedna kwestia. Chcąc mieć druhny w takich samych/ w tym samym kolorze sukienkach wypadało by za to zapłacić. A to dodatkowy koszt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Lena
|
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Witaj, ja byłam niedawno na takim slubie i szczerze mówiąc miałam mieszane uczucia, byc moze dlatego, ze sama wolę tradycyjne śluby, ale do rzeczy. Wszystkie druhny (5) były ubrane w satynowe różowo-fiołkowe sukienki o kroju identycznym jak na tym zdjęciu wyżej, nie do każdej kolor i fason pasował ale kompozycyjnie bardzo fajnie to wyszło...ponadto musisz zwrócić uwagę na to, że koszt ślubu wzrasta. w tym przypadku Panna Młoda musiała zapłacic za sukienki druhen, które szyła na wymiar, oraz za bukieciki dla każdej z nich..co do tego czy polski rynek jest na to gotowy to myslę , że tak, bo ksiądz nie miał żadnych obiekcji, wszystko kwestia organizacyjna
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
w regionie mojej koeżanki zawsze jest kilka druhen i drużbów
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Oj 2 lub wiecej wogule mi się nie podoba. Jedna i koniec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Poszukałem w necie i okazuje się, że są firmy, które przygotowują gotowce dla druhen. Zobaczcie sobie przykładowo fotki tutaj: http://www.suknie-slubne.poznan.pl/s...la-druhen.html Pytanie jedna czy takie identyczne stroje przypadną do gustu każdej z wybranych dziewczyn. Fajnie gdyby wypowiedział się ktoś kto sam organizował sobie druhny na wesele, jak dziewczyny się na zapatrywały?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
podoba mi sie gdy jest kilka druhen,ale nie w tych samych sukienkach..moze byc jeden material,ten sam kolor tylko zeby nie byl ten sam fason i kroj bo to juz tandeta moim zdaniem
a co do fotki wyżej,nie podobaja mi sie druhny w czarnych strojach,masakra
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mojego chłopaka siostra chciała wziąc nas jako drugich drużbów, ale nie zgodziliśmy się, nam ten zwyczaj się nie podoba, niech szuka dalej.
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
trochę przykro, że brat odmówił siostrze... najważniejsze, że młodzi chcą taki zwyczaj, a to chyba nie będzie aż tak negatywne przeżycie, że trzeba odmawiać. Wy przecież na własnym potencjalnym ślubie możecie z tego zrezygnować, a dla siostry Twojego TŻ mogło to być ważne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ona powiedziala cos w tym stylu:' podoba wam się to? bo jesli nie, to powiedzcie ze nie chcecie i juz' no to powiedzielismy. I nas zrozumiala
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
moja mama była czesto druchną na weselach kuzynów , był taki zwyczaj że druchen i drużbów jak najwięcej , pózniej pomagali roznosić jedzenie sprzątać stoliki , było wesoło zawiązywały się sympatie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
u nas na Podhalu akurat na każdym weselu są druhny i drużbowie, zazwyczaj jest po 5-8 par =) bardzo mi się to podoba i nie wyobrażam sobie mojego wesela bez druhen i drużbów....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę że polski rynek się cofnął, bo moi rodzice braki ślub dokładnie 45 lat temu i mieli 4 pary druhna/drużba poskładane z przyjaciół i z tego co opowiadają w ich czasach było to niezwykle popularne a nawet powszechnie przyjęte ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja byłam na takim weselu i mi się to nie podobało, wyglądało troche tandetnie :P I wg nie masakryczne sukienki mialy te druchny
![]()
-Gdzie są ludzie? - zaczął znowu Mały Książę. - Czuję się trochę osamotniony w pustyni ... -Wśród ludzi jest się także samotnym - rzekła żmija. Antoine de Saint-Exupery "Mały Książę" Najpiękniejszych chwil w zyciu nie zaplanujesz. One przyjdą same. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
W najblizszy wtorek przyjezdza moja siostra i wybieramy sie wraz z siostra TZ-a sie na poszukiwanie sukienek. Narazie zalozenie jest takie, ze bedzie ciemno-niebieska sukienka dla mojej siostry, a czarna dla siostry TZ-a (obie satynowe o dowolnym kroju), do tego obydwie beda mialy ciemno-niebieskie bukiety, a lodygi mojego kremowego bukietu beda obwiazane wstazka w takim samym kolorze. TZ bedzie mial czarny garnitur, czarny krawat, a starsi czarne albo siwe garnitury+ciemno-niebieskie krawaty. Mysle, ze nie bedzie to wygladalo tandetnie, sukienki oczywiscie bedziemy wybieraly takie aby dobrze na dziewczynach lezaly (jedna rozmiar 38, druga 42).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Ja byłam druhną na weselu i było nas tylko 4 pary
![]() Mówię tylko, bo to było wesele góralskie a na takich bywa do 10 par druhen i drużbów, wszyscy ubrani w tradycyjne stroje góralskie. Strasznie mi się to podoba ![]() Rzeczywiście jest to staropolski zwyczaj - nie do końca wiem co mieli robić drużbowie, jak znam życie to pewnie pić. Druhny za to miały za zadanie usługiwać gościom weselnym i spełniać rolę kelnerek:/ Generalnie wygląda to mniej-więcej tak: http://www.youtube.com/watch?v=pkfPL...eature=channel |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Przypomniam sobie że byłam na takim ślubie. Druhny miały bardzo proste sukienki , wyglądały uroczo.Nie uwierzycie ale ponoc moja babcia miała druhny na ślubie a to było strasznie dawno. W sumie nie wiem jak to się stało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Właśnie tutaj mam problem.. chodzi o to że w sierpniu b.r wybieram się na wesele i mam być druhną.. mam 15 lat.. i nie wiem czego mam się spodziewać, co tam robić i wgl. Nigdy nie byłam na takim ślubie i nie wiem jak to będzie.. fakt jest jeszcze dużo czasu, ale wolę wiedzieć na zapas.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Ja na swoim ślubie miałam druhny. Świadkowa (czyli pierwsza druhna) i 2 pozostałe były ubrane tak samo
![]() Ja tez się czułam lepiej "w gromadzie" dziewcząt i na pewno mojemu mężowi też było raźniej, że miał wokół siebie 3 kolegów. Tu nie chodzi tylko o pozory i wygląd ceremonii. Jasne, druhny i drużbowie wyglądają bardziej uroczyście, ale też organizacyjnie łatwiej jest niektóre rzeczy ogarnąć, kiedy kilka osób pomaga. Poza tym, TO NIE JEST AMERYKAŃSKA TRADYCJA! Za dużo filmów się naoglądaliście, a za mało książek czytacie ![]() ![]() To samo tyczy się prowadzenia Panny Młodej przez ojca do ołtarza - to tradycja PROTESTANCKA, a nie amerykańska. Protestantyzm to też religia chrześcijańska i nie tak bardzo różniąca się od obrządku katolickiego, więc takie elementy można spokojnie zapożyczać ![]() Pod moim postem link do wątku na Targowisku - mam na zbyciu 2 sukienki druhen z mojego ślubu. Tu zdjęcia: http://img812.imageshack.us/img812/5434/d039059.jpg http://img508.imageshack.us/img508/105/druhny2.jpg http://img845.imageshack.us/img845/9007/druhny1.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.