|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pisarki amatorki lub też nie :):)
Cześć Wam !
![]() ![]() Rozpoczęłam ten wątek, bo bardzo chciałabym zacząć pisać. Książka to szczyt moich marzeń, ale na razie zadowoliłabym się opowiadaniem. ![]() ![]() ![]() Proszę o odpowiedzi i rady dotyczące wątku. ![]() ![]() Ps. Jeżeli chodzi o książkę to najchętniej napisałabym kryminał lub romans. ^^ ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pisarki amatorki lub też nie :):)
Jeśli potrafi się pisać, to po prostu się pisze
![]() ![]() ![]() Jeśli nie odkrywasz tego w sobie, to może się nie nadajesz akurat do tego? ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
piszę felietony do szuflady... właściwie pokazuje kilka przyjacielowi, wydrukowałam parę mamie - nurtowało ją bardzo co ja robię w wolnym czasie. mówią że im się spodobały, raczej są szczerzy. nigdy nie miałam odwagi by iść z tym dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sorka za tak wiele pytań ![]() ---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zerknij na www.forum.mirriel.net .
Udzielam się od jakiegoś czasu na tym typowo literackim forum i bardzo dużo mi to dało. Radzę najpierw zapoznac się z twórczościa innych i poczytać komentarze. To Ci powinno dużo dać. Jest też dział "Vademecum literackie", gdzie piszący udzielaja pomocy i rad nowicjuszom. Co do pisania: źle jest, jesli chcesz napisać cokolwiek, najchętniej kryminał albo romans. Przede wszystkim musisz wiedzieć, CO chcesz napisać. Czy dasz rade napisac kryminał? Stworzyć wciągającą czytelnika intrygę? Czy masz opracowany plan, poszczególne postacie? Czy potrafisz stworzyć postacie, które żyja i sa prawdopodobne z psychologicznego punktu widzenia? Lepiej jest zacząc od czegoś mniejszego, na przykład od miniaturek (czyli opowiadań), bo napisanie całej książki czy chocby dłuższego opowiadania to nie jest dobre dla nowicjusza. Zerknij sobie do mojego podpisu. Sama publikuje potterowskie opowiadanie w odcinkach, ale zdecydowałam się na to po opublikowaniu wcześniej kilku miniaturek i rozwinięciu swego warsztatu pisarskiego. I uwaga - mama czy przyjaciółka raczej nie ocenią obiektywnie niczego, co napiszesz. Lepiej jest poszukac tzw. bety - a angielskiego "beta reader", czyli osoby, ktora zanalizuje Twój tekst pod względem merytorycznym bądź ortograficzno-interpunkcyjnym. Jeśli chcesz, podeślij mi na maila zoe125@o2.pl jakies opowiadanie, a moge Ci je zbetować. Obiektywnie i bez uprzedzeń, co nie znaczy, że koniecznie pochlebnie.
Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655 Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2010-04-04 o 23:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mozliwe, ze tak bardzo chcialabys napisac cos co spodoba sie innym, ze az Ci to wene odbiera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Potem były konkursy, parę publikacji, praca w redakcjach internetowych i - ostatnia - propozycja pisania dla pewnego poczytnego dziennika, na którą nie przystałam. Może kiedyś... ![]() Ale do pisania zachęcam i zachęcać będę. To jedna z najpiękniejszych umiejętności, jaką mógł posiąść człowiek.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
No ja tez jak juz zaczelam pisac to nie umialam skonczyc
![]() ![]() Jak juz wymyslilam ciekawa fabule to zal bylo szybko skonczyc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Zawsze chciałam napisać książkę...i pisałam jak byłam młodsza, opowiadania - podchodzące pod fantastykę
![]() ![]() ![]() Czegoś mi brakuje w umiejętnościach, nie wiem czy potrafię wymyślić tak szczegółowo postacie, scenerię, każdy wątek - tak, żeby był ciekawy i prawdziwy ![]() ![]() Aleee mooże kiedyś jeszcze popróbuję ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja od jakiegoś czasu piszę dłuższe opowiadania. Według mnie, ważne jest obmyślenie tematu. Ja zawsze jak zaczynam pisać, znam wątki, które rozwinę i często nawet zakończenie, abym wiedziała czego się trzymać. Bez tego pewnie utknęłabym w martwym punkcie. Jak wracam do początków mojej pisaniny to nie mogę się nadziwić, że było tak słabo! Teraz jest znacznie lepiej, więc jak widać trening czyni mistrza.
![]() Przede wszystkim musisz czuć, że to jest dla Ciebie. Ja np. jak zaczynam pisać, to czuję satysfakcje i nie mogę się od tego oderwać. Kryminał może być naprawdę trudny, bo nie każdy potrafi stworzyć wciągającą, nieprzewidywalną fabułę pełną tajemnic i zwrotów akcji. Romans jest znacznie łatwiejszy, moje opowiadania zawsze kręcą się wokół wątku miłosnego. I nie poddawaj się, jak coś Ci nie wychodzi. Czasem po prostu brak weny, wtedy lepiej zostawić to na później, nie pisać niczego na siłę. Powodzenia. ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zaczęłam pisać w podstawówce, najczęściej były to infantylne opowiadania o księżniczkach posiadających magiczne umiejętności, dobrodusznych wielkoludach. W szóstej klasie wzięłam się za pisanie książki dla dzieci i młodzieży, miałam kilka rozdziałów. Miałam w planach zbiór opowiadań o smokach, jednak wszystko diabli wzięli.
Później zaczęłam pisać wiersze, aby wyrzucić dylematy nastolaty na papier. Większość z nich do niczego się nie nadaje. Przez kilka lat namiętnie prowadziłam bloga, co sprawiało mi dużą radość. Przez ostatnie trzy lata strasznie się rozleniwiłam, napisałam kilka rzeczy do szuflady, poza tym nastał czas twórczej impotencji, a może potrzeba i wielka chęć pisania zniknęła.
don't leave my hyper heart alone on the water cover me in rag and bone and sympathy 'cause i don't want to get over you i don't want to get over you wymienię ![]() Edytowane przez paula-zla Czas edycji: 2010-04-05 o 11:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ile masz lat?
Nie zrozum mnie źle, ale Twój post brzmi (moim zdaniem) w stylu, że ubzdurałaś sobie napisać książkę, bo to wydaje się super. I tyle generalnie. Bez żadnego racjonalnych pobudek - jak przejawianie do tego talentu, pokładów weny, lekkie pióro, itp. To tak jakbym przykładowo miała kaprys nagrać płytę, bo podśpiewuję pod prysznicem, więc czemu nie. ![]() Oczywiście jeśli Twoje opowiadania rzeczywiście mają to coś, życzę powodzenia. Edytowane przez whoaboa Czas edycji: 2010-04-05 o 13:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
sama troche pisze, do szuflady co prawda bo jakos nie chce sie dzielic tym co mi siedzi w glowie. Ale nie o tym mialam. Ten post bedzie dosc dlugi, bo pozwole sobie zacytowac (dosc obszerne) fragmenty hmm.. felietonu (?) J. Cortazara "O krotkich opowiadaniach i sprawach ich dotyczacych", pochodzacego z ksiazki Ostatnia Runda. Mnie zachecil... kiedys, dawno juz temu. No ale wtedy bylo slabo. Praktyka i oczytanie i bedzie coraz lepiej
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ok bardzo dziekuje za wszystkie rady ;DD
![]() ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Zacznij od opowiadań, wklej coś
![]() Cytat:
Czy pisarze od samego początku myśleli o napisaniu wielkich dzieł? Czy Mickiewicz zaczynał od Pana Tadeusza? W jaki sposób mieliby napisać cokolwiek gdyby nie ot tak po prostu bo sobie to ubzdurali? No proszę cię. Kompletnie się z tobą nie zgadzam, trzeba mieć szlachetne pobudki by pisać? Wiele moim zdaniem ciekawych książek powstało pod impulsem, często amatorskie, ale trafiające w gusta czytelnika. Równie proste i jasne jak on. Skąd ma wiedzieć czy ma talent? To dopiero oceniają czytelnicy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
trochę to dla mnie dziwne..
bo ja też odebrałam ten post jako "wymyśliłam sobie, ze zostanę pisarką tylko nie potrafię"... dla mnie z pisaniem jest jak np. z bieganie - zaczynasz i po prostu biegniesz a w którymś momencie okazuje się, że jesteś pierwszy na mecie bo po prostu masz to w sobie owszem są różne ważne rzeczy np. samo obmyślenie tematu, zrobieniu szkicu tego co chce sie napisac; warto na pewno rozwinac umiejetnosci jezykowe, slownictwo etc ale według mnie skoro nie potrafisz zaczac to cienko to widze poradnik na to jak zaczac nie ma a jak chyba wszyscy wiemy najtrudniejsze jest pierwsze zdanie ale spóbować każdy może - ważne jest jednak to, że jak zacznie to musisz skończyć, nie wyrzucaj jak zaczniesz - odłoż i potem czytaj po 5 razy aż poprawisz to tak że Ci się spodoba ja powiem tyle - kiedyś pisałam wiersze, wygrywałam jakieś tam konkursiki etc ale do dzis pamietam, ze jak zabaralam sie za to pierwszy raz to po prostu płynęło ![]() potem pisałam opowiadania - czasem jedno zajmowało mi od tygodnia do kilku teraz - siedzę od 3 lat nad książką ( normalnie mój tajemny projekt) i ciągle końca nie widac, chociaż dość często w to zagladam..
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pokaż mi miejsce, w którym pisałam o szlachetnych (już pomijam, że ten epitet jest moim zdaniem, wyjątkowo nietrafiony) pobudkach. Jeśli idzie o ubzduranie - tak, każdy kiedyś zaczyna, ale co innego, gdy robi się to pod wpływem jakiegoś pomysłu/natchnienia, itp., a kiedy po prostu stwierdza się "chciałabym napisać książkę" - i nic (żadnego wyobrażenia jakby się chociażby za pisanie opowiadania zabrać) ponadto. Nikt nie każe Ci się ze mną zgadzać. ![]() Aha, co do związku talentu z ocenami czytelników - nie zawsze, wbrew pozorom, idzie to w parze. Co więcej zaznaczyłam, że ja tego pisania negować nie zamierzam. Gdyż prawdą jest, iż w tym kierunku należy przede wszystkim - pisać, pisać i jeszcze raz pisać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
![]() Ja chciałabym umieć tańczyć. Chciałabym, za kilka lat jak zdrowie pozwoli zapiszę się na kurs. Od chcenia daleka droga do wykonania, ale wszystko jest do zrealizowania. Nie wiem co ma wiek do nastawienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dziekuje Wam wszystkim za rady i krytyke
![]() ![]() jeszcze raz dzieki ![]() ![]() ![]() a co do tego ubzdurania sobie ze chce napisac ksiazke to nie jest tak, ze mam taki kaprys, po prostu boje sie ze mi nie wyjdzie i bedzie kicha... :| btw. mam 16 lat...
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() napisz opowiadanie, z chęcią przeczytam. jak napiszesz, wątek wróci na górę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
jak napisze na pewno wrzucę
![]() ; teraz wymyslam same opisy na gadu...
nienormalni... mają w życiu łatwiej ![]() ![]() Jakoś dziwnie ( ![]() ![]() Edytowane przez mloda_konkretna Czas edycji: 2010-04-05 o 23:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Pisze odkąd nauczyłam się pisać
![]() Drugie wielkie dzieło powstało pod natchnieniem snu w wieku lat 12. Było źródłem niepokoju moich rodziców (dwunastolatka czyta "Wiedźmina", a potem pisze o średniowiecznych torturach i demonach, no skandal!). "Dzieło" dopracowywałam przez lata i... na dzień dzisiejszy 4 rozdziały kompletne i kilka "nadszarpniętych" ![]() Poza tym szereg opowiadań w konwencji wyimaginowanego średniowiecza, połączonych ze sobą szkatułkowo, jakieś parodyjki, opowiadania "ewentualnie do czegoś nadające się", czasem konkursowe. Nie można tak od razu napisać książki. Jak widać, to trwa latami. Czasem trzeba otworzyć plik "Rozdział 3", skasować całą zawartość i napisać zupełnie od nowa, żeby nadawał się do czegokolwiek. Pisz, pisz, pisz jak najwięcej. Jak coś napiszesz i wydaje Ci się, że jest dobre, wrzuć do szuflady na 3 miesiące, potem wyjmij, przeczytaj, popraw tak żeby przestało być beznadziejne, znowu odłóż... w końcu, gdy uznasz, że "nawet, nawet", wyślij komuś do oceny (ale nie mamie, i nie od razu do wydawnictwa, lepiej komuś z forum literackiego, bezstronnego itp.). Moje teksty koryguje kumpel o podobnych zainteresowaniach. Zawsze pisze szczerze co myśli, zaznacza plusy na marginesie jak coś mu się podoba, ale jak coś wg niego jest denne to nie udaje, że jest ok, raczej wstawia wielkie czerwone "WTF???!!!" lub "KOBIETO, WYRZUĆ TO!". Zdarzają się nacechowane emocjami sms'y i rozmowy na gg. Odpłacam mu tym samym. Póki co, system się sprawdza ![]() Edytowane przez Ailanna Czas edycji: 2010-06-06 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.