Bukiet ślubny z piwonii? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-09, 18:42   #1
natalka26
Raczkowanie

Bukiet ślubny z piwonii?

Cześć Dziewczyny.

Marzy mi się bukiet z piwonii.
O taki:

www.brides.com/planning/flowers/gallery/editorspick/detail/187463?offset=285
www.brides.com/fashion/accessories/gallery/editorspick/detail/176596

Nawet buty takie różowe już mam Brakuje tylko bukiet do szczęścia.
Problem w tym, że piwonie chyba nie są łatwe do zdobycia jako kwiaty
typowo ogrodowe. W kwiaciarniach ich nie widać.
Proszę o opinie osoby, które miały bukiet z tych kwiatów albo taki
planują: czy miałyście kłopot ze znalezieniem piwonii, jak się
bukiet trzymał (bo podobno piwonie szybko padają)?
Ślub planujemy 22 czerwca.

Z góry dzięki za wszelkie rady
natalka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 19:46   #2
anjulkaa
Raczkowanie

Dot.: Bukiet ślubny z piwonii?

Cytat:
Napisane przez natalka26 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny.

O taki:

dołączam się do pytań - zakochałam się w piwoniach, ale obawiam się, ze w sierpniu ich nie dostanę? (ślub 14.08)
anjulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 19:49   #3
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Śliczny ten bukiet z piwonii, skromny i elegancki. Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć problemu z ich dostaniem, bo kwitną właśnie w czerwcu. Możesz podejść do kilku kwiaciarni i zapytać czy mogą Ci sprowadzić, a jeżeli nie, może ktoś podaruje Ci z działki

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

No w sierpniu może być większy problem
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 19:57   #4
anjulkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dziewczonka Pokaż wiadomość
Śliczny ten bukiet z piwonii, skromny i elegancki. Wydaje mi się, że nie powinnaś mieć problemu z ich dostaniem, bo kwitną właśnie w czerwcu. Możesz podejść do kilku kwiaciarni i zapytać czy mogą Ci sprowadzić, a jeżeli nie, może ktoś podaruje Ci z działki

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

No w sierpniu może być większy problem
tego się właśnie obawiałam... najgorsze, że są tak niepowtarzalne, ze trudno je będzie zastąpić czymś podobnym...a wmarzyłam sobie je już dawno...
anjulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 15:23   #5
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Cytat:
Cześć Dziewczyny.

O taki:

nie powinno byc zadnego problemu w czerwcu z piwoniami co roku w podstawówce moja wychowawczyni dostawała ode mnie bukiet z piwonii na zakonczenie roku i byla zachwycona

jak je odpowiednio zabezpieczesz np mikrofonem z wodą nei powinno byc problemu i rade wziasc takie mniej rozbite niz bardziej bo te mocno rozwinięte szybko klapną

to mówiłam ja fanatyczka piwonii
ps.moja mamcia ma ich ogrom na dzialeczce
az załuje ze we wrzesniu na moj slub ich nei było

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 17:10   #6
natalka26
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedzi.

A co do ostatniej wypowiedzi: mogłabym wiedzieć, czy piwonie kupowałaś dla nauczycielki w kwiaciarni, czy miałaś z ogródka?
Bo kiedy pytałam o nie w kwiaciarniach to we wszystkich robiono wielkie oczy i informowano, że piwonii w sprzedaży nie mają.

A niestety nie mam nikogo z ogródkiem, który miałby piwonie i to akurat w takim odcieniu, jaki bym chciała.

Idealnie byłoby, gdyby udało mi się większą ilość dostać tak, żebym mogła nimi salę udekorować.
natalka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 07:52   #7
maciejka83
Rozeznanie

Piwonie są też moimi faworytkami.
Kwitną w czerwcu, jednak jeśli popada to te ogrodowe odpadają...
Są do zdobycia- tyle,że sprowadzane z Holandii ( ponoć do dostania na giełdzie kwiatowej w W-wie). Moja florystka nie potrafiła okreslić dokładniej ceny,ale ok. 12 zł sztuka.
Popytaj w kwiaciarniach,a na pewno ktoś podejmie się przyjęcia zamówienia i sprowadzenia ich dla Ciebie.
Ogrodowe piwonie mogą być w razie czego fajną alternatywą do dekoracji stołów
maciejka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 10:21   #8
bianeczkaa
Zakorzenienie

Piwonie już się pokazały, będą jeszcze w czerwcu i koniec, to jest kwiat typowo sezonowy, jak konwalia czy szafirek i nawet w Holandii nie mają go przez cały rok. Jeśli chodzi o koniec czerwca to masz jeszcze szanse na zdobycie kwiatów ale musisz się liczyć z ogromnymi kosztami, w sierpniu myślę że takich szans nie ma

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 13:05   #9
signa
Zadomowienie

GG do signa

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi.

A co do ostatniej wypowiedzi: mogłabym wiedzieć, czy piwonie kupowałaś dla nauczycielki w kwiaciarni, czy miałaś z ogródka?
Bo kiedy pytałam o nie w kwiaciarniach to we wszystkich robiono wielkie oczy i informowano, że piwonii w sprzedaży nie mają.

A niestety nie mam nikogo z ogródkiem, który miałby piwonie i to akurat w takim odcieniu, jaki bym chciała.

Idealnie byłoby, gdyby udało mi się większą ilość dostać tak, żebym mogła nimi salę udekorować.

Hej ja biore slub w czerwcu, konkretnie 26 i bukiet bede miala wlasnie z peonii, piwnoii jak kto woli. 22 nie powinnas miec zadnego problemu z ich dostaniej poniewaz w tym roku sezon jest nieco opozniony przez deszcze i peonie zaczynaja sie dopiero pojawiac Oprocz bukietu (dla mnie, dla swiadkowej, butonirki) dekoracja kosciola i wystroj sali i kosze dla rodzicow tez beda z peonii. Bukiet dla siebie i dekoracje kosciola zamawiam w kwiaciarni. Nie ma z tym zadnego problemu, panie bede jechac na gielde do Krakowa i tam je kupia. Tak samo z dekoracja kosciola. Co do kwiatow na sale to zamawiam je sama u faceta, ktory je hoduje. Zamawiam jakos ponad 100sztuk. I co najwazniejsze ceny wcale nie sa jakos strasznie wysokie, bo u faceta place 1zl za kwiatka, a w kwiaciarni ok 3zl. Takze koszty wcale nie sa ogromne...nie martw sie Do tego nie sa to kwiaty bardzo delikatne, dlugo stoja i spokojnie wytzrymaja w bukiecie. Moj bedzie nie na zadnym mikrofonie tylko normalne kwiaty. W sali wloze je do wazonu

A w Holandii tez sezon nie trwa caly rok, w tym roku Holenderskie pojawily sie u nas juz w lutym, ale te sprowadzane niestety sa dosc drogie. Co do sierpnia niestety juz ich nie bedzie bo sezon na peonie u nas trwa od ok polowy maja do poczatku lipca, czasem troche dluzej ale w sierpniu nie ma szans na nasze. Podejrzewam, ze w tym roku mozna bedzie jeszcze je dostac w lipcu (opozniony sezon) ale trzeba liczyc sie z tym, ze beda juz bardziej kruche. Aha i informacje posiadam z pierwszej reki, bo od hodowcy

signa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-30, 14:15   #10
signa
Zadomowienie

GG do signa

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi.

Cytat:
Napisane przez anjulkaa Pokaż wiadomość

tego się właśnie obawiałam... najgorsze, że są tak niepowtarzalne, ze trudno je będzie zastąpić czymś podobnym...a wmarzyłam sobie je już dawno...

W sierpniu z peoniami bedzie ciezko, bo naszych juz nie ma...moze Holenderskie udaloby sie zdobyc, ale nie wiem czy sierpien to juz nie za pozno. Troszke podobny do peonii jest jaskier/ranuculus. Moze to nie to samo, ale tez jest piekny i w podobnym klimacie W sierpniu nie powinno byc z nim problemu

Stary 2011-06-11, 15:29   #11
Anduina
Raczkowanie

To ja jeszcze od siebie kilka inspiracji piwoniowych dodam - bo to w końcu sezon

http://inspiracje.jurkowscy.eu/2011/06/piwonie/

Wymiana książkowia
Anduina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 16:25   #12
Vilqa
Zadomowienie

Dołączam do posiadaczek bukietów z piwonii. 25.06 dostanę to cudo do łapki Nie ma piękniejszych kwiatów...

Specjalnie pytałam w kwiaciarni o dostępność i powiedziano mi, że w sierpniu też są. Odmian piwonii jest cała masa i od maja do sierpnia można kupować. Sęk w tym, czy dana kwiaciarnia ma do nich dostęp.
Usiłowałam zamówić u Skrzydlewskiej (bądź , co bądź jednak potężna sieć i POWINNI mieć dostęp do wszystkiego) i proponowano mi tylko taką odmianę, którą babcie mają w ogródkach, nie słyszeli o Shirley Temple, Sarah Bernhardt czy piwoniach japońskich. Natomiast mała kwiaciarnia, gdzie w efekcie zamówiła, wyciągnęła dla mnie katalog z setką odmian i kazała sobie ze zdjęć wybrać, które odmiany mnie interesują. Normalnie padłam.

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Piwonie już się pokazały, będą jeszcze w czerwcu i koniec, to jest kwiat typowo sezonowy, jak konwalia czy szafirek i nawet w Holandii nie mają go przez cały rok. Jeśli chodzi o koniec czerwca to masz jeszcze szanse na zdobycie kwiatów ale musisz się liczyć z ogromnymi kosztami, w sierpniu myślę że takich szans nie ma
Nie zgodzę się. Bukiet z piwonii (eustomy+goździki) i 5 butonierek będzie kosztował ok. 200 zł (gdybym nie dodała, że ślubny, byłoby taniej)
Do tego zmawiam 100 sztuk do dekoracji sali i kwiaciarnia liczy mi 1,50 za sztukę.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Edytowane przez Vilqa
Czas edycji: 2011-06-16 o 16:30
Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 17:42   #13
marylka80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Dołączam do posiadaczek bukietów z piwonii. 25.06 dostanę to cudo do łapki Nie ma piękniejszych kwiatów...

Specjalnie pytałam w kwiaciarni o dostępność i powiedziano mi, że w sierpniu też są. Odmian piwonii jest cała masa i od maja do sierpnia można kupować. Sęk w tym, czy dana kwiaciarnia ma do nich dostęp.
Usiłowałam zamówić u Skrzydlewskiej (bądź , co bądź jednak potężna sieć i POWINNI mieć dostęp do wszystkiego) i proponowano mi tylko taką odmianę, którą babcie mają w ogródkach, nie słyszeli o Shirley Temple, Sarah Bernhardt czy piwoniach japońskich. Natomiast mała kwiaciarnia, gdzie w efekcie zamówiła, wyciągnęła dla mnie katalog z setką odmian i kazała sobie ze zdjęć wybrać, które odmiany mnie interesują. Normalnie padłam.

Nie zgodzę się. Bukiet z piwonii (eustomy+goździki) i 5 butonierek będzie kosztował ok. 200 zł (gdybym nie dodała, że ślubny, byłoby taniej)
Do tego zmawiam 100 sztuk do dekoracji sali i kwiaciarnia liczy mi 1,50 za sztukę.
Uwielbiam piwonie Jak juz bedziesz po slubie to wrzuc kilka fotek jak wyszedl bukiecik i dekoracja sali, bardzo ciekawa jestem
Pozdrawiam
marylka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-16, 20:18   #14
Elfir
Zakorzenienie

bez problemu kupisz na rynkach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05249gdfg.jpg (53,1 KB, 180 załadowań)

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-06-16 o 21:05
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-19, 11:48   #15
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Czy ktoś się orientuje jakie są ceny piwonii na giełdach kwiatowych? Potrzebuję na 26 maja

"Kobieta wierzy, że 2 i 2 zmieni się w 5,
jeśli będzie długo płakać i zrobi awanturę"

- George Elliot
ewuszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-19, 14:05   #16
jurczynka
Przyczajenie

Mam ślub 23.czerwca. Bardzo spodobały mi się piwonie i postanowiłam odwiedzić kilka kwiaciarni aby dopytać się o te kwiaty. Ich obecność w kwiaciarni zależy od tego jaka będzie wiosna w tym roku i kiedy do nas przyjdzie ale możliwe ze na 23 czerwca nie będzie tych kwiatów w kwiaciarni.
Jeżeli ktoś ma ślub początkiem czerwca czy końcem maja to dostanie je.
jurczynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-19, 15:14   #17
haczyk7
Raczkowanie

W maju krajowe piwonie na giełdzie nie powinny być drogie. Orientowałam się na temat piwonii w lipcu. Wtedy podobno mają być jedynie sprowadzane z Holandii i cena jednego kwiata w kwiaciarni ma wynosić ok. 5 zł. Tak więc w sezonie krajowe powinny być co najmniej o połowę tańsze. Też sobie upatrzyłam piwonie i teraz jest z tym problem, jak je zdobyć na ten czas...
haczyk7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-19, 15:42   #18
signa
Zadomowienie

GG do signa

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Czy ktoś się orientuje jakie są ceny piwonii na giełdach kwiatowych? Potrzebuję na 26 maja
Ja co prawda bralam slub w 2010 roku i wtedy kupowalam duza ilosc, ale generalnie co jakis czas jestem na gieldzie i kupuje kwiaty. Ogolnie zalezy od sezonu/okresu i pogody no i oczywiscie koloru jaki chcesz Jak kupowalam na swoj slub (bralam chyba cos ok 500) placialam po 0,8gr za ciemno rozowe po 1zl za biale. Biale byly wtedy juz trudno dostepne, ja zamawialam wczesniej i trzymali mi w chlodni. W zeszlym roku kupowalam tez spora ilosc jasnorozowych, chociaz nie az tyle) i tez kolo 1zl placialam. Wszystko zalezy od sezonu i pogody, bo jak bedzie deszowo i pozno przyjdzie wiosna to pewnie pod koniec maja moga byc jeszcze drogie. Generalnie zawsze na poczatku sezonu jak jest ich jeszcze malo i pod sam koniec sa drozsze, ale mysle ze 2zl nie powinny przekroczyc polskie Jak bedziesz brala duza ilosc sporobuj sie dogadac, na pewno Ci obniza cene. Nie wiem ile sztuk bedziesz chciala, ale jesli jakas wieksza ilosc to polecam jednak zamowic

Cytat:
Napisane przez jurczynka Pokaż wiadomość
Mam ślub 23.czerwca. Bardzo spodobały mi się piwonie i postanowiłam odwiedzić kilka kwiaciarni aby dopytać się o te kwiaty. Ich obecność w kwiaciarni zależy od tego jaka będzie wiosna w tym roku i kiedy do nas przyjdzie ale możliwe ze na 23 czerwca nie będzie tych kwiatów w kwiaciarni.
Jeżeli ktoś ma ślub początkiem czerwca czy końcem maja to dostanie je.
Mysle, ze 23 czerwca spokojnie powinnas je dostac Powiem Ci, ze panie z kwiaciarni czesto mowia rozne rzeczy ktore niekoniecznie maja wiele wspolnego z prawda, czesto zeby podbic cene Ja bralam slub 26 czerwca, najpierw zamawialam w kwiaciarni tulipany i anemony i nie bylo najmniejszego problemu, niestety na miesiac przed slubem okazlo sie, ze jednak jest problem i kwiatow nie bedzie. Zdecydowalam sie wiec na peonie/piwonie i tez problemu mialo nie byc. Na 2 tyg przed slubem okazlo sie, ze peonie w Polsce nie wystepuja, ze wystepuja tylko piwonie ale ze ja zamawialam peonie to trzeba je sprowadzac z Holandii i sztuka wyniesie 9zl. Wiekszego kitu nigdy w zyciu nie slyszlalam W kazdym razie wzielam sprawy w swoje rece, pojezdzilam na gielde, zamowilam kwiaty bez problemu i wyszlo mnie duzo taniej niz w kwiaciarni i bezstresowo Takze mysle, ze na 23 czerwca powinnas miec peonie. Zawsze mozesz pojechac na gielde i sama je zamowic, sprzedawcy maja tez swoje chlodnie i bardzo czesto maja mozliwosc przetrzymiania kwiatow jeszcze w paczkach przez jakis czas

Cytat:
Napisane przez haczyk7 Pokaż wiadomość
W maju krajowe piwonie na giełdzie nie powinny być drogie. Orientowałam się na temat piwonii w lipcu. Wtedy podobno mają być jedynie sprowadzane z Holandii i cena jednego kwiata w kwiaciarni ma wynosić ok. 5 zł. Tak więc w sezonie krajowe powinny być co najmniej o połowę tańsze. Też sobie upatrzyłam piwonie i teraz jest z tym problem, jak je zdobyć na ten czas...
W kwiaciarniach niestety maja niezla przebitke zalezy jeszcze w jakiej miejscowosci mieszkasz, u mnie niestety cena peoni w sezonie w kwiaciarni to ok 5-7zl, te sprowadzane z Holandii osiagaja jeszcze wyzsze ceny...Pisalam juz wyzej dziewczynom o gieldzie i o tym, ze mozna zamowic i przetrzymac kwiaty. Kwiaciarnia nie bedzie sie w to bawic, ale mysle ze sprzedawca na gieldzie bez problemu to zrobi. Ja nie mialam z tym problemow

Stary 2012-01-25, 11:38   #19
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Nawiązując do tematu piwonii znalazłam kilka ciekawych pomysłów:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (21,2 KB, 129 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (1).jpg (23,5 KB, 93 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (2).jpg (63,9 KB, 105 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (3).jpg (16,5 KB, 113 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (4).jpg (27,6 KB, 102 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (5).jpg (21,8 KB, 90 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (6).jpg (17,4 KB, 84 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (7).jpg (11,8 KB, 93 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (8).jpg (30,3 KB, 95 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (9).jpg (22,6 KB, 87 załadowań)
Stary 2012-01-25, 13:49   #20
elficzeq
Zadomowienie

GG do elficzeq Send a message via Skype™ to elficzeq

Cytat:
Napisane przez signa Pokaż wiadomość
Ja co prawda bralam slub w 2010 roku i wtedy kupowalam duza ilosc, ale generalnie co jakis czas jestem na gieldzie i kupuje kwiaty. Ogolnie zalezy od sezonu/okresu i pogody no i oczywiscie koloru jaki chcesz Jak kupowalam na swoj slub (bralam chyba cos ok 500) placialam po 0,8gr za ciemno rozowe po 1zl za biale. Biale byly wtedy juz trudno dostepne, ja zamawialam wczesniej i trzymali mi w chlodni. W zeszlym roku kupowalam tez spora ilosc jasnorozowych, chociaz nie az tyle) i tez kolo 1zl placialam. Wszystko zalezy od sezonu i pogody, bo jak bedzie deszowo i pozno przyjdzie wiosna to pewnie pod koniec maja moga byc jeszcze drogie. Generalnie zawsze na poczatku sezonu jak jest ich jeszcze malo i pod sam koniec sa drozsze, ale mysle ze 2zl nie powinny przekroczyc polskie Jak bedziesz brala duza ilosc sporobuj sie dogadac, na pewno Ci obniza cene. Nie wiem ile sztuk bedziesz chciala, ale jesli jakas wieksza ilosc to polecam jednak zamowic

Mysle, ze 23 czerwca spokojnie powinnas je dostac Powiem Ci, ze panie z kwiaciarni czesto mowia rozne rzeczy ktore niekoniecznie maja wiele wspolnego z prawda, czesto zeby podbic cene Ja bralam slub 26 czerwca, najpierw zamawialam w kwiaciarni tulipany i anemony i nie bylo najmniejszego problemu, niestety na miesiac przed slubem okazlo sie, ze jednak jest problem i kwiatow nie bedzie. Zdecydowalam sie wiec na peonie/piwonie i tez problemu mialo nie byc. Na 2 tyg przed slubem okazlo sie, ze peonie w Polsce nie wystepuja, ze wystepuja tylko piwonie ale ze ja zamawialam peonie to trzeba je sprowadzac z Holandii i sztuka wyniesie 9zl. Wiekszego kitu nigdy w zyciu nie slyszlalam W kazdym razie wzielam sprawy w swoje rece, pojezdzilam na gielde, zamowilam kwiaty bez problemu i wyszlo mnie duzo taniej niz w kwiaciarni i bezstresowo Takze mysle, ze na 23 czerwca powinnas miec peonie. Zawsze mozesz pojechac na gielde i sama je zamowic, sprzedawcy maja tez swoje chlodnie i bardzo czesto maja mozliwosc przetrzymiania kwiatow jeszcze w paczkach przez jakis czas

W kwiaciarniach niestety maja niezla przebitke zalezy jeszcze w jakiej miejscowosci mieszkasz, u mnie niestety cena peoni w sezonie w kwiaciarni to ok 5-7zl, te sprowadzane z Holandii osiagaja jeszcze wyzsze ceny...Pisalam juz wyzej dziewczynom o gieldzie i o tym, ze mozna zamowic i przetrzymac kwiaty. Kwiaciarnia nie bedzie sie w to bawic, ale mysle ze sprzedawca na gieldzie bez problemu to zrobi. Ja nie mialam z tym problemow

Zgadzam się w zupełności moje kwiaciarki też mnie postraszyły, że piwonie są już trudno dostępne w czerwcu ( 30 czerwiec) i cena za jeden kwiat może wynosić do 6 zł!!!! Koszmar jakiś, wybieram się na giełdę kwiatową i podejrzewam, że za 6 zł to będę miała 6 kwiatów

elficzeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 08:42   #21
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Signa - bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź To teraz pozostaje tylko monitorować kiedy wiosna przyjdzie i czy będzie słoneczna.

1zł za kwiat to nawet nie marzyłam, tyle to myślałam że tulipan wyjdzie... Na giełdę kwiatową mam blisko, dlatego chce sama kupić kwiaty, zawieźć w piątek na salę i liczę że tam sobie wytrzymają do soboty w wazonach Bukiet też chciałabym zrobić sobie sama. Najwyżej od piątku do soboty będzie leżał w lodówce (gdzieś czytałam, że to przedłuża żywotność kwiatów).

Na dzień dzisiejszy mam 2 wizje dekoracji kwiatowej:
1. same piwonie (lub piwonie i gipsówka)
2. miks kwiatów - np. tulipany, goździki, gipsówka, eustomy i co tam jeszcze wpadnie w moje ręce.

Może komuś przyda się też informacja, że białe kwiaty drożeją w maju, ze względów na komunie.

pozdrawiam

- George Elliot
Stary 2012-02-26, 22:22   #22
Blacky
Zadomowienie

Piwonie szklarniowe i importowane dostępne są już cały rok. Tylko trzeba za nie odpowiednio zapłacić. W Warszawie są do dostania, nie wiem jak gdzie indziej.

Pomyślna blog
Pani Mgr
22.09.2012
Blacky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 22:47   #23
loczka89
Raczkowanie

ktos sie orientuje jakie sa dostepne kolory piwoni?? mnie intreresuje lawendowy/ jasno fioletowy
Stary 2012-03-21, 08:04   #24
WeselneZaplecze
Raczkowanie

Piwonie mają wiele kolorów od różowych, czerwonych, białych po wiele innych.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 029.jpg (69,1 KB, 182 załadowań)
WeselneZaplecze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 18:32   #25
signa
Zadomowienie

GG do signa

Cytat:
Napisane przez ewuszkaaa Pokaż wiadomość
Signa - bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź To teraz pozostaje tylko monitorować kiedy wiosna przyjdzie i czy będzie słoneczna.

1zł za kwiat to nawet nie marzyłam, tyle to myślałam że tulipan wyjdzie... Na giełdę kwiatową mam blisko, dlatego chce sama kupić kwiaty, zawieźć w piątek na salę i liczę że tam sobie wytrzymają do soboty w wazonach Bukiet też chciałabym zrobić sobie sama. Najwyżej od piątku do soboty będzie leżał w lodówce (gdzieś czytałam, że to przedłuża żywotność kwiatów).

Na dzień dzisiejszy mam 2 wizje dekoracji kwiatowej:
1. same piwonie (lub piwonie i gipsówka)
2. miks kwiatów - np. tulipany, goździki, gipsówka, eustomy i co tam jeszcze wpadnie w moje ręce.

Może komuś przyda się też informacja, że białe kwiaty drożeją w maju, ze względów na komunie.

pozdrawiam
Nie ma sprawy, ciesze sie ze moglam pomoc
Oba pomysly na dekoracje bardzo mi sie podobaja, mysle ze jesli chodzi o bukiet to wszystko tez zalezy od sukni....jesli jest dosc prosta mozesz pokusic sie o mieszanke kwiatow, jesli bardziej ozdobna ja bym postawila na same piwonie (moga byc tez z gipsowka), a np dekoracje na weselu z mieszanych kwiatow Bardzo ladnie peonia laczy sie tez z frezja

Cytat:
Napisane przez loczka89 Pokaż wiadomość
ktos sie orientuje jakie sa dostepne kolory piwoni?? mnie intreresuje lawendowy/ jasno fioletowy
z tego co ja wiem to od bieli, przez jasny roz do ciemnego fuksjowego, rzadiej mozna spotkac prawie czerwone ale z fioletowymi sie nie spotkalam

Stary 2012-03-22, 09:01   #26
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez signa Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy, ciesze sie ze moglam pomoc
Oba pomysly na dekoracje bardzo mi sie podobaja, mysle ze jesli chodzi o bukiet to wszystko tez zalezy od sukni....jesli jest dosc prosta mozesz pokusic sie o mieszanke kwiatow, jesli bardziej ozdobna ja bym postawila na same piwonie (moga byc tez z gipsowka), a np dekoracje na weselu z mieszanych kwiatow Bardzo ladnie peonia laczy sie tez z frezja
Koncepcja się troszkę zmieniła, bo na sali (w cenie) będę mieć kompozycje z żywych kwiatów, ale nie mogę się mieszać w ich wygląd. Mają być różowe i białe/ecru - więc mi to bardzo pasuje. Rozwiązuje to wiele problemów logistycznych.

Również z tego powodu nie opłaca mi się już samej jechać po kwiaty do bukietu, więc bukiet będę jednak zamawiać. Nadal niestety nie mogę się zdecydować na któryś. Jest tyle pięknych kwiatów, a ja chciałabym wszystkie Wklejam zdjęcie mojej sukni - dół jest zrobiony z koronkowych kwiatków, wypukłych Miałam koncepcję, żeby bukiet składał się z kwiatów przypominających te na sukni. Może jakieś rady?

Kuszą mnie miksy, tak żeby wpleść piwonie, frezeje, tulipany, jaskry i co tam jeszcze się nawinie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Suknia 1.jpg (23,3 KB, 114 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Suknia 2.jpg (23,6 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.png.jpg (43,8 KB, 72 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2k51fbd0feab.jpg (27,6 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jaskry3.jpg (42,4 KB, 108 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg różowy.jpg (55,3 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0120.jpg (79,2 KB, 59 załadowań)

- George Elliot

Edytowane przez ewuszkaaa
Czas edycji: 2012-03-22 o 09:03
Stary 2012-03-29, 11:15   #27
haczyk7
Raczkowanie

ewuszkaaa, bardzo dobry pomysł z tym dopasowaniem kwiatów w bukiecie do aplikacji na sukni! Myślę, że można by zrobić miks, ale z przewagą piwonii. Dużo mniej frezji i innych. A myślałaś o połączeniu piwonii z goździkami?
haczyk7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-30, 11:00   #28
ewuszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez haczyk7 Pokaż wiadomość
ewuszkaaa, bardzo dobry pomysł z tym dopasowaniem kwiatów w bukiecie do aplikacji na sukni! Myślę, że można by zrobić miks, ale z przewagą piwonii. Dużo mniej frezji i innych. A myślałaś o połączeniu piwonii z goździkami?
Dziękuję Tak, myślałam też o goździkach. Myślę, że wszystko wyklaruje się przed samym ślubem w zależności czy na 26 maja piwonie będą dostępne. Wolałabym bukiet z krajowych kwiatów, niż płacić za sprowadzanie...

- George Elliot
Stary 2012-04-01, 12:56   #29
haczyk7
Raczkowanie

Z tymi piwoniami to jest jakiś absurd! Jak ja pytam o nie w lipcu,to wszyscy mówią, że piwonie w Polsce są w maju i w czerwcu, a pewnie Ciebie stresują, że w tym czasie może nie być?
Stary 2012-04-02, 10:37   #30
ewuszkaaa
Zakorzenienie

One faktycznie kwitną w ogrodach jakoś w maju, może do czerwca... Natomiast wiem, od osób które mają je w ogrodach, że wszystko zależy od tego jaka jest wiosna. Jeśli słoneczna i ciepła, to są, jeśli deszczowa to nie ma, albo może wtedy kwitną później... jakoś tak...

- George Elliot
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości