![]() |
#1 | |
Zadomowienie
|
lingwistyka stosowana
Był podobny temat, jednak odpowiedzi mnie nie usatysfakcjonowały
![]() ![]() ![]() Ja myślę głównie o angielskim, niemieckim i hiszpańskim. Niemiecki umiem już tak dobrze, że sobie go odpuszczę, angielski jeszcze lepiej (lepiej od mojej szkolnej nauczycielki oO), ale za to bardzo lubię ten język, hiszpańskiego znam podstawy, właśnie dlatego myślę głównie o angielskim+hiszpańskim. Może być też rosyjski, w sumie... wszystkie języki obce, które są ciekawe, no! ![]() Podsumowując w kilku punktach ![]() a) czy istnieje uczelnia, nauczająca 3 języków na lingwistyce? b) jeśli tak, to jaka c) jeśli nie, to czy istnieje dobra uczelnia w Warszawie, gdzie mogę studiować angielski+hiszpański? d) jeśli ktoś z was uczęszcza na podobne studia lub wie coś na ich temat, może podzieli się informacjami, wrażeniami? ![]() W ogóle chciałabym znaleźć więcej informacji na ten temat (na temat lingwistyki, ogólnie), szczególnie zależy mi na opiniach osób, które mają jakieś doświadczenie lub chociaż orientują się, co i jak. A, no i jeszcze w wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post20128877 zainteresowała mnie wypowiedź pewnej dziewczyny, zacytuję: Cytat:
![]() a główne informacje o tym kierunku zaczerpnęłam z tej http://www.uczelnie.info.pl/index.ph..._studiow&id=87 strony ![]() a, no i jeszcze... na maturze będę zdawać rozszerzony angielski, rozszerzony niemiecki, rozszerzoną matematykę (może mi się nie przyda, ale lubię) i nie wiem właśnie, jaki polski - podstawa czy rozszerzenie? Proszę, pomóżcie mi to wszystko ogarnąć! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: lingwistyka stosowana
Hej
![]() Jeśli chodzi o 3 języki tak jak chcialaś to jest inny kierunek, nie LS a SFKEZ ( tu uczy sie 3 języków więc pewnie Cię to zainteresuje, kierunek dostepny tylko w stolicy z tego co wiem). Polski nie wszędzie trzeba rozszerzony, to pisze na stronach uczelni więc sobie znajdź. Co do reszty pytań to juz odpowiedzi nie znam ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Moja współlokatorka studiowała lingwistykę,
ona miała 3 języki i ja zawsze myślałam, ze właśnie 3 języki to lingwistyka, a 2 lub 1 to filologia ![]() Tak przynajmniej jest na UAM w Poznaniu ![]() Ona miała niemiecki/angielski/rosyjski Angielskiego i niemieckiego nie mżna zamienic na inny jezyk, a trzeci do wyboru z rosyjskiego lub hiszpańskiego lub francuskiego lub szwedzkiego. Ale my skonczyłyśmy studia 2 lata temu więc nie wiem jak jest teraz.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
POczytaj o SFKEZ na UW (3 języki) oraz ILS (lingwistyka stosowana) i KJS (tłumaczneie specjalistyczne) też na UW (dwa języki).
W pierwszej chwili pomyślałam, że to szaleństwo studiować aż trzy języki, ale skoro umiesz dwa tak super, to może faktycznie ma to sens. Ale zastanów się też, czy nie wolałabyś pójść na inny kierunek i potem zostać tłumaczem angielskiego lub niemieckiego w ramach danej specjalizacji. Tacy ludzie są bardziej potrzebni, niż ktoś ze zajomością trzech języków, ale bez specjalizacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jak te studia wyglądają, wie ktoś? Na stronie pisze, że: ,,Zindywidualizowany program studiów uzależniony jest od wyboru w zakresie oferowanych specjalności (profil literaturoznawczo-kulturoznawczy oraz profil językoznawczy) i specjalizacji. Naukę w zakresie I i II specjalizacji studenci podejmują na pierwszym roku. Program III specjalizacji wprowadzany jest od II roku studiów i realizowany przez trzy kolejne lata studiów."Oni, pisząc ,,specjalizacja", mają na myśli język obcy, czy jak? No i jeszcze te profile: literaturoznawczo-kulturoznawczy i profil językoznawczy, czym one się różnią? Naprawdę zainteresował mnie ten kierunek, ale... jakie mam perspektywy na przyszłość po ukończeniu tych studiów? Bardzo mi zależy na tym, by po ukończeniu studiów mieć dobrze płatną pracę. Zaznaczam, że nie chcę uczyć w szkole, wolałabym byś tłumaczem, może pracować w jakichś organizacjach międzynarodowych, tego typu sprawy. Na jednej ze stron (http://www.uczelnie.info.pl/index.ph..._studiow&id=87) znalazłam coś takiego: ,,Absolwenci lingwistyki stosowanej mogą znaleźć zatrudnienie wszędzie tam, gdzie wymagana jest znajomość języków obcych i kontaktów międzynarodowych. Przykładowe obszary zatrudnienia: * organizacje międzynarodowe * ośrodki języków obcych * urzędy administracji państwowej i samorządowej * organizacje pozarządowe * biura podróży * wydawnictwa * firmy transportowe * biura tłumaczeń" Czy mogłabym znaleźć pracę po SFKEZ w wyżej wymienionych obszarach? ktoś napisał na innym forum (http://www.niemiecki.ang.pl/SFKEZ_cz...ne_3758.html): ,,ja myślę, że SFKEZ to baaaardzo ciekawy kierunek, ale co dalej?... no własnie... formalnie SFKEZ to nie filologia, tylko kulturoznawstwo, i kulturoznawstwo, ale nie filologię wpisują na dyplomie. Czyli na przykład o tłumaczeniu przysięgłym można zapomnieć. Z tlumaczeniem zwyklym też można mieć problem, bo ani nie jest się specjalistą w konkretnej dziedzinie, jak medycyna czy ekonomia, ani nie ma się wykształcenia filologicznego. Oczywiścei to tylko moje prywatne zdanie, ale uważam, że SFKEZ jest dla pasjonatów... a jeżeli ktoś chce sie utrzymywać ze znajomości języków, to zdecydowanie powinien wybnrać ILS / KJS..." Jak to jest? Jeśli to prawda, to kolejne pytanie... jakie studia (językowe oczywiście, najlepiej dotyczące angielskiego, niemieckiego i/lub hiszpańskiego, już niekoniecznie 3 języki, może być zwykła lingwistyka) zagwarantują mi dobrze płatną pracę? http://www.ils.uw.edu.pl/ czy ktoś może mi powiedzieć coś więcej na temat ILS? weszłam też na stronę UAM (https://rejestracja.amu.edu.pl/Stron...i/Lista/Indeks), ale tam jest tego tak dużo, nie mogę tego ogarnąć! http://www.kjs.uw.edu.pl/#dzienne no i jeszcze to. Boże, nie wiedziałam, że wybór kierunku studiów jest tak trudny! ![]() Edytowane przez Rose Madder Czas edycji: 2010-07-04 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też dołączam się do pytania, jakie studia językowe i jaka specjalizacja zapewnią mi dobrze płatną pracę ?
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Witam, jestem studentką lingwistyki stosowanej - ale lubelskiej, nie warszawskiej.
![]() Nawiązując do Twoich pytań, po pierwsze, SFKEZ jeszcze działa? Na oficjalnej stronie jest tylko coś o rekrutacji na rok 2006/07, i w informatorze rok temu też już tego kierunku nie widziałam. Tak jak ktoś napisał, jeśli nie masz zrobionej specjalizacji, szanse na tę wymarzoną dobrą pracę są niewielkie. Nie wiem, jak wygląda to w Warszawie, u nas do wyboru są specjalizacje: tłumaczeniowa i nauczycielska - większość studentów robi obie naraz. ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o trzeci język... na lingwistyce 'grozi' tylko lektorat - rok, góra dwa (pomijając łacinę; u nas od drugiego roku) - czyli same podstawy, żadnego certyfikatu, dowodu, że znasz kolejny język. Ja zastanawiam się nad rozpoczęciem trzeciego języka w szkole językowej - za kurs troszkę zapłacę, ale przynajmniej certyfikat będę mogła zdobyć. Jeśli miałabyś jakieś pytania konkretnie nt. LS, spróbuję odpowiedzieć. (przynajmniej znając lubelskie warunki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Co prawda nie znam się na tym temacie, tak jak juz wcześniej pisałam ale kilka moich spostrzeżeń
![]() Po pierwsze Strona UAM Instytut Lingwistyki: http://ils.amu.edu.pl/ I po drugie moja koleznak po lingwistyce pracuję w firmie produkcyjnej, zajmuje się zakupami, dobrze zarabia ale raczej dlatego, że trafiła do fajnej firmy, w moje firmie w dziale logistyki jest chłopak po lingiwstyce niestey nie zarabia dobrze. I po trzecie znałam kiedys chłopaka, który studiował lingwistykę, był tłumaczem konsekutywnym oraz symultanicznym (nie wiem jak to zrobił, bo wtedy mnie to nieinteresowało wogóle). W każdym razie dostał pracę w Brukseli jako jeden z wielu tłumaczy obrady Europarlamentu (obrady Parlamentu odbywają się symultanicznie we wszystkich językach Unii). Super praca i mega kasa ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2010-07-06 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przyznam, że pierwszy raz weszłam na stronę poznańskiej lingwistyki - mimo, że rok temu mama mnie 'zmusiła' do rekrutacji i w tym mieście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Myślę teraz o zwykłej lingwistyce, po co się porywać z motyką na słońce.
a) Jakie języki na LS jest warto wziąć pod uwagę? (na poziomie zaawansowanym znam niemiecki i angielski, ten drugi idzie mi lepiej) b) Jakie uczelnie jest warto wziąć pod uwagę? c) Czy łatwo jest znaleźć dobrze płatną pracę po LS? d) Czy opłaca się robić dwie specjalizacje, nauczycielską i tłumaczeniową, czy też lepiej skupić się na jednej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Praca zależy od tego, co będziesz umieć oprócz języków, wszystkie dodatkowe kwalifikacje (kursy biznesowe, ekonomiczne itp) zwiększają szansę, a jeśli chodzi o specjalizację to wybierz taką, która pokrywa się z tym co chciałabyś robić w przyszłości, lepiej robić jedno i być w tym dobrym niż wszystko naraz i być gdzieś na szarym końcu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A może ktoś wybiera się na WSAP w Bstoku ? Kierunek lingwistyka stosowana ang i ros
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
A jest może ktoś z lingwistyki stosowanej na UW? Tylko chodzi mi o studia drugiego stopnia, magisterskie. Obecnie studiuję równolegle dwie filologie i chciałabym się zorientować jak wyglądają te studia na UW, bo myślę właśnie o magisterce w Warszawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
napisałam o lingwistyce jakieś 1000 słów, ale wszystko przez przypadek usunęłam... o jaaaa
Edytowane przez martyncia1204 Czas edycji: 2010-08-28 o 10:54 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
z tego co wiem aby pracować w Brukseli to nie wystarczy wyslać CV, ale jest specjalna rekrutacja przez system epso ludzi tysiące, a miejsc mało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Są też płatne staże dla tłumaczy ustnych i pisemnych w Parlamencie Europejskim i w innych instytucjach UE. Ostatnio się tym zainteresowalam. Ale jeśli chodzi o kasę,to nie uważam, żeby była "mega". Na początek dostaje się ok. 4 tys euro. Po przeliczeniu na złotówki to może i dużo, ale życie w Luksemburgu (tam pracują tłumacze pisemni, a to mnie interesuje) jest baaardzo drogie, bodajże najdroższe w Europie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Skończyłam lingwistykę stosowaną na UW, więc się trochę wymądrzę
![]() Szanse na dobrze płatną pracę na etat są bardzo, bardzo ograniczone. Tak naprawdę to jest chyba tylko UE albo MSZ. Biura tłumaczeń od czasu do czasu zatrudniają na etat, ale zabawa niewarta pieniędzy jakie oferują. Jako tłumacz w organizacjach międzynarodowych można pracować wyłącznie w wypadku, jeżeli w danej organizacji tłumaczy się na polski. Czyli na przykład ONZ bezapelacyjnie odpada. Praktycznie wchodzą w grę tylko instytucje unijne. Poza instytucjami też można zarobić dużo lub nawet bardzo dużo, ale tylko na własną rękę, bez pośredników. Niestety na studiach nie mówią, jak dużo zarobić, trzeba sobie radzić samemu ![]() ![]() ----- Jeszcze słowo o tłumaczeniach konferencyjnych, bo ktoś wspomniał o dużej kasie w Brukseli. Prawda, tłumaczenia konferencyjne w Brukseli to chyba najlepsza rzecz, jaką można zrobić z lingwistyką. Niestety, wielkie niestety, to nie jest zawód dla każdego. Predyspozycje są konieczne. Jak ktoś się urodził bez nich, to nie ma siły, może próbować, może zarobić się na śmierć - zawsze będzie w tyle. Najprawdopodobniej nawet go nie przyjmą na specjalizacją, bo i po co, skoro od razu widać, że się nie nadaje. Nie nastawiajcie się na to, że pójdziecie na lingwistykę i zostaniecie tłumaczami konferencyjnymi i już. Sporo spotkałam osób, które od pierwszej kawy na lotnisku wiedziały, że one pójdą na ustną i będą tłumaczyć w Brukseli. Marzenia prawie zawsze kończyły się z końcem trzeciego roku po egzaminie na ustną. No chyba że ktoś był z pierwszego rosyjskiego albo hiszpańskiego i egzaminu nie było. Wtedy mógł się oszukiwać dłużej, ale szans na akredytację UE i tak nie miał ![]() Jeżeli ktoś ma talent, to super, ale jeżeli okaże się, że jednak nie, to może się po prostu boleśnie przejechać. ----- Na lingwistyce UW nie ma opcji studiowania czegokolwiek od podstaw, oba języki trzeba znać, żeby w ogóle podchodzić do rekrutacji. Trzeci język jest w tylko formie lektoratu. Rozważałam też kiedyś pójście na SFKEZ, ale odstraszył mnie tytuł magistra kulturoznawstwa. Nie można z tym nawet podchodzić do egzaminu na przysięgłego, że o jakichkolwiek testach UE nie wspomnę. Tylko że ja zdawałam na studia wieeele lat temu - może zdążyli poprawić ten feler. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A jaka ksiazke polecicie do nauki czasow ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
A więc po lingwistyce można robić tłumacza przysięgłego
![]() Z tego, co poczytałam trochę w necie to bardziej opłaca się mi studiować lingwistykę stosowaną [skoro znam bdb ang i fr] niż filologię ..?
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dobra, rozmarzyłam się, ale wracajmy do Ciebie ![]() Nie wiem, skąd jesteś, ale widziałam, że interesujesz się Wrocławiem. Ja studiuję w Lublinie i zdecydowanie polecam UMCS, sama przyjechałam z daleka, żeby tu być (nie, nie jesteśmy gorsi od Wawy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Bardzo bym chciała, ale nie wiem czy miałabym szansę się dostać. Czytałam na różnych forach, że średnio ludzie, którzy się tam dostali z obu języków na rozszerzeniu mieli ok. 95 %.
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
A na lingwistykę zaoczną trzeba mieć zdany język na rozszerzeniu? Ile trzeba miec języków zdanych na maturze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
LilyAllen A do Warszawy się nie dostałaś czy nie próbowałaś w ogóle? Bo ja właśnie jestem ciekawa czy to naprawdę taka jest, czy po prostu tak straszą
![]() ![]()
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może się na Wizażu ktoś z Wawy znajdzie, a jeśli nie... Ja 3 lata temu, jak jeszcze miałam konto na NK, pisałam na forach lingwistyk w różnych miastach do starszych roczników, chętnie tłumaczyli mi to, co chciałam wiedzieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
A mogłabym zapytać ile miałaś procent z matury z języków obcych i polskiego?
![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Angielski 89% (liczyłam na więcej... ![]() ![]() Z polskiego pisałam podstawę (oczywiście, wcześniej upewniłam się, że nigdzie mi się nie liczy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:43.