|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kocia integracja - kiedy kończy się zabawa a zaczyna walka?
Potrzebuję porady...
Trzy miesiące temu przygarnęliśmy kocucha z podwórka - kotka ma dziś pół roku. Kilka dni temu przybył nam do domu jeszcze jeden kotek - dwu i pół miesięczna koteczka. Starsza na początku nie akceptowała małej, prychała i fukała na nią a jak tylko mała chciała się do niej zbliżyć - uciekała. Na nas oczywiście była śmiertelnie obrażona że jej tu takie niewiadomo co przynosimy do domu ![]() Czy ktoś może mi poradzić, czy w tym wypadku koty lepiej izolować od siebie kiedy nikogo nie ma w domu (oboje z TŻ pracujemy), i w jakim wypadku interweniować? TŻ śmieje się ze mnie, że panikuję jak nadopiekuńcza matka, ale ja po prostu nie chcę żeby kociaki sobie porobiły krzywdę... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kocia integracja - kiedy kończy się zabawa a zaczyna walka?
Hej, ja tez jestem swiezo po dokoceniu - 3dzien... maly juz sie mniej boi i ewidentnie zaczepia duza do zabawy (maly pol roku duza rok) ale ta udaje ze jest powazna
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Copyraptor
|
Lipcowa, nie martw się, muszą sobie ustalić hierarchię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() u mnie sa 2 kastraty i kotka. Jeden nie walczy w ogóle, ale jeden, mimo ze najmlodszy i przybyl do domu jako ostatni - a kotka byla pierwsza - od czasu do czasu probuje jeszcze na niej wymusic pierwszeństwo, niemniej zawsze dostaje po nosie i ostrzeżenie ![]() ![]() nie martw sie, obserwuj. Możesz dla złagdzenia atmosfery kupić Feliway |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
to są kocie zabawy ;] jak sama pisałaś, najpierw koty były do siebie wrogo nastawione, a potem coraz bardziej sie do siebie przekonywały i wtedy zaczeły sie kocie walki- troche jest w tym ustalania hierarchii, a trochę po prostu zabawy młodych kotów. Jak podrosną, to trochę spoważnieją- trochę to dobrze powiedziane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam!!
Proszę o radę. Mam w domu 5-letnią kotkę syberyjską, rodowodową. 3 mieś. temu urodziła 3 kociaki. Kotkę sprzedałam jak ta miała 9 tyg. Zostały 2 kocurki. I wszystko było OK aż do dnia kiedy przyjechali nowi właściciele po jednego z braci. Gdy ten zniknął z domu moja kotka rzuciła się na swojego syna, który pozostał w domu. Kociak ma teraz 3 mieś. jest śliczny, przymilny i chciałam go zostawić w domu ale moja kotka a jego mama wieczorem go atakuje, gryzie, bije. Mały aż się zkupczył ze strachu. Nie wiem co robić. W ciągu dnia razem śpią i się bawią ale gdy nadchodzi wieczór mojej starej kotce Herci odbija i atakuje małego. Poradźcie czy jej przejdzie?? Jakoś nie wygląda mi to na obronę terytorium bo kociak jest jeszcze mały i nie chcę - chyba jeszcze wysterylizować Herci ale .... może to będzie konieczne. Moja Hermenegilda jest taka jakie ma imię. TRUDNA. Ma swoje dziwactwa ale nigdy nie była agresywna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
jesteś hodowca? czy osoba od której kupiłaś (lub Twoi rodzice kupili) kotkę wie że ją rozmnażasz?
po pierwsze - 9 tygodniowe maluchy sa za młode zeby opuszczać matkę po drugie - jesli nie wysterylizujesz kotki, zdajesz sobie sprawe ze kociak jak dorośnie może mieć dzieci z własną matką? dobrze by bylo gdybys wysterylizowala oboje co do sedna problemu - kotka zaczyna po pewnym czasie traktować własne kocięta jak dorosłe które powinny zacząć życ same, "pójść w świat", możliwe że przestała go akceptować jako swoje dziecko a traktuje jak zwykłego kocura |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
jako hodowca powinnaś wiedzieć, że kot powinien być z matką przynajmniej 12 tygodni...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no to chyba wiesz ze nie wydaje sie takich maluchów... trochę to nieodpowiedzialne zachowanie jak na hodowce, wybacz, nie chcę Cie atakowac ale się po prostu martwię, bo to psuje opinię innym hodowcom, albo moze hodowlom w ogóle, potem ludzie traktują tych hodowców ktorzy wydają 12tygodniowe kociaki jak ludzi z fanaberiami itp.. Edytowane przez Tygrysiak Czas edycji: 2010-07-14 o 16:05 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://zoopsycholog.ovh.org/ lista zoopsychologów w zakładce |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.