Wierzycie w cud Jana Pawła II? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-17, 07:06   #1
_vixen_
Zakorzenienie

Question

Wierzycie w cud Jana Pawła II?

Jak ostatnio media głoszą:

Cytat:
Trudny cud

Do beatyfikacji wybrano trudny, jak się podkreśla, przypadek niewytłumaczalnego z medycznego punktu widzenia całkowitego ustąpienia objawów zaawansowanej choroby Parkinsona u francuskiej zakonnicy Marie Simon-Pierre. Dwa miesiące po śmierci Jana Pawła II modliła się ona do niego z całą swą wspólnotą zakonną.

Dokumentację w sprawie cudu zaaprobowały na przełomie listopada i grudnia komisje lekarzy i teologów w Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych. We wtorek cud został uznany przez komisję kardynałów.
http://www.tvn24.pl/0,1689434,0,1,cu...wiadomosc.html

Bo ja jakoś nie mogę powstrzymać się od śmiechu, kiedy słyszę poważnych dziennikarzy w mediach rozprawiających o cudzie i cud jako czołową wiadomość w wszelkich informacjach

Trwa intensywna rezerwacja biletów do Rzymu na 1 maja, ceny ostro poszły w górę

Na forach co do cudów i beatyfikacji opinie podzielone, wybiórczo przytaczam te negatywne :

Cytat:
Wybór Wojtyły na papieża dopisał się do listy klęsk naszego narodu. Powstrzymał pochód rozsądku i cywilizacji, pogrążył masy w dewocji, podkarmił diabły katolickie, duszące naszą ojczyznę od kilku stuleci. Beatyfikacja jest elementem podtrzymywania gasnącej władzy kościoła nad naszym narodem. Władzy, tak usilnie wpieranej przez polityków i to bez liczenia się z kosztami.
Cytat:
Z czego być dumnym? Że Wojtyła rozdmuchał do niewyobrażalnych rozmiarów kult własnej osoby?
Że zakonserwował w was infantylny kult Maryjny?
Że samą swoją obecnością zwalniał was od myślenia potęgując jednocześnie wasze bezrefleksyjne zadowolenia z siebie?
Z takim podejściem Polska zawsze zostanie na peryferiach świata.
Nie było komu w Polsce w swoim czasie rozmawiać np. z Humem i współczesnymi, teraz też wleczemy się w intelektualnym ogonie świata. Związki z Watykanem to zły kierunek gdy się chce myśleć o rozwoju.
Trzeba krzewić myślenie, a nie mnożyć świętych!

Cytat:
Skandale finansowe, pedofilskie, ostry sprzeciw wobec antykoncepcji (poza "naturalną"), w szczególności prezerwatyw (skandal HIV w Afryce i in. biednych krajach) , kapłaństwa kobiet, centralizm, autorytaryzm biurokracji watykańskiej i wiele innych rzeczy, które są solą w oku można powiedzieć większości katolików na Zachodzie. I to do tego stopnia, że nie tylko wyrażają swoją dezaprobatę, ale ciągłym strumieniem albo nawet rzeczką część porzuca religię, w której została wychowana.

Pan redaktor powinien pamiętać, że to nie uczucia religijne, ale polski nacjonalizm i narodowe kompleksy są przyczyną podziwu dla człowieka, który zrobił taką światową karierę.
http://www.polityka.pl/forum/1069814...awel-ii.thread

Wierzycie w cuda Jana Pawła II i przyjmujecie bezdyskusyjnie, że wielkim człowiekiem był?

Swoją drogą, wiosna tego roku zapowiada się koszmarnie - najpierw pewnie sto zadym z okazji obchodów rocznicy katastrofy w Smoleńsku, a potem nieustanne msze, modły, pojednanie narodu (po którym zwykle naród jest jeszcze bardziej skłócony niż zwykle) i księża w telewizji
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 07:23   #2
effcia82
Zakorzenienie

Dot.: Wierzycie w cud Jana Pawła II?

Oj posypią się bany

Ja w zasadzie zgadzam się z przytoczonymi komentarzami i cieszę sie, że jest takich coraz więcej. Kilka lat temu byłam w mym myśleniu odosobniona.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 07:32   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Oj posypią się bany
Może tak źle nie będzie

Ale mało ostatnio ogólnie - dyskusyjnych wątków na wizazu, ileż można z Wyrakiem katastrofę smoleńską wałkować, to trzeba się rozruszać

A poważnie to jestem ciekawa, czy opinie Polaków odbiegają od tego, co głosi Watykan i media o tym cudzie, czz faktycznie każdy prawdziwy Polak w to wierzy
Stary 2011-01-17, 07:37   #4
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Smile Dot.: Wierzycie w cud Jana Pawła II?

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Wierzycie w cuda Jana Pawła II i przyjmujecie bezdyskusyjnie, że wielkim człowiekiem był?

Tak

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 07:58   #5
marryme21
Zakorzenienie

Wierzę w cuda Jana Pawła II tak samo, jak i wierzę w krasnoludki mieszkające pod moim łóżkiem.

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 08:07   #6
Merys
Zakorzenienie

Tak, wierze
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 08:08   #7
201706190936
Konto usunięte

Cytat:

Swoją drogą, wiosna tego roku zapowiada się koszmarnie - najpierw pewnie sto zadym z okazji obchodów rocznicy katastrofy w Smoleńsku, a potem nieustanne msze, modły, pojednanie narodu (po którym zwykle naród jest jeszcze bardziej skłócony niż zwykle) i księża w telewizji
tak, wierzę że Jan Paweł II wielkim człowiekiem był

a co do drugiego stwierdzenia: po co ten sarkazm? to że masz to w d***e nie znaczy że wszyscy mają, mogłas sobie darować tę uwagę..
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 08:08   #8
Kasiulka22
Zakorzenienie

Również wierzę

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 08:14   #9
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
a co do drugiego stwierdzenia: po co ten sarkazm? to że masz to w d***e nie znaczy że wszyscy mają, mogłas sobie darować tę uwagę..
No i już się zaczyna...

Nie, nie mogłam.
Bo męczy mnie narodowa histeria, która zwykle do niczego nie prowadzi, tylko kupa lukru i obłudy. I prześciganie się w tym, kto bardziej wielbi Jana Pawła II.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2011-01-17 o 08:16
Stary 2011-01-17, 08:15   #10
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
tak, wierzę że Jan Paweł II wielkim człowiekiem był

Jaki sarkazm?
Wyraziła swoją opinię ,do której ma prawo i tyle.

Stary 2011-01-17, 08:21   #11
Wyrak
Zakorzenienie

Ja tam w rozne cudy wierze, ale w ten, ze osoby niewierzace, ktore najglosniej stekaja o tym, ze KK sie miesza w zycie ludzkie przestaly sie faktycznie mieszac w nic ich nie dotyczace kwestie KK to nie uwierze dopoki nie zobacze

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 08:23   #12
wyszukiwarka
Zadomowienie

wierze
Stary 2011-01-17, 08:26   #13
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ja tam w rozne cudy wierze, ale w ten, ze osoby niewierzace, ktore najglosniej stekaja o tym, ze KK sie miesza w zycie ludzkie przestaly sie faktycznie mieszac w nic ich nie dotyczace kwestie KK to nie uwierze dopoki nie zobacze

Wyrak,no co Ty?!
Przecież już strach lodówkę otworzyć......
Ten temat jest wszędzie.

Stary 2011-01-17, 08:30   #14
foxy123
Zakorzenienie

Wierze, ze byl dobrym czlowiekiem, co do cudu Polskiego (ostatnio byla o nim mowa w jakze komercyjnym Tvnie)- jakos mnie nie przekonuje, chcialabym wierzyc ale nie jestem pewna..

Podpisze sie jednak pod tym,iz maj bedzie iscie bojowym miesiacem- modlitwy,walka pod palacem, przepraszanie sie i dalsze klotnie- czyli istny mlyn onyl made in poland
Stary 2011-01-17, 08:32   #15
paula78
Zakorzenienie

Nie, nie wierzę.
Dziwnym trafem papież chorował na Parkinsona i zakonnica też ?
gdzie są lekarze którzy mogą potwierdzić u zakonnicy chorobę ,okreslic jej stan,zaawansowanie choroby i leczenie ?

Niezły biznes i tyle.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 09:05   #16
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Uważaj _vixen_ bo spalą ciebie na stosie

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 09:11   #17
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
O to to właśnie
ostatnio najgorszym typem fanatyka są fanatcy przeciwnicy którzy to nie mogą przeboleć cudzej wiary i pominąć jej w całym swoim niedowierzaniu
A absurdem jest w ogóle fakt, że nieświętego z niego robić próbują osoby niewierzącą co samo w sobie ma tyle sensu co twierdzenie, że schody prowadzą w dół ale również w górę.

Co do tematu to nie do końca rozumiem czemu akurat tego konkretnego kandydata na świętego miałoby się teraz podważać, co to mało świętych było do tej pory że akurat ten konkretny musi stanowić tak problem? Co to reszta świętych w swojej świętości i cudotwórczości była jakoś bardziej wiarygodna, że aż przez tyle lat nie trzeba było o nich dyskutować i doszukiwać się przekrętów w ich beatyfikacjach a teraz nagle ten jeden sobie na rozliczenia niedowiarków zasłużył?

Katolicy chcą mieć świętego i niech go mają. Nie widzę najmniejszego powodu dla którego miałabym spędzić moje życie na doszukiwaniu się błędów w logice działania ludzi wierzących tylko i wyłącznie dla satysfakcji "mania racji". Wiara to nie kwestia matematyki żeby teraz to rozliczać i na siłę się czepiać.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2011-01-17 o 09:13
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 09:20   #18
PinkSlip
Różowy Jednorożec

Cytat:
Napisane przez wyszukiwarka Pokaż wiadomość
wierze
Ja też.
Stary 2011-01-17, 09:40   #19
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

W cuda - nie wierzę a że był dobrym człowiekiem - owszem, zgadzam się.

Poza tym.... no dziwnym trafem cud przytrafił się równiez osobie duchownej? a nie mogło być tak, że, dajmy na to- zakonnica celowo była np. podtruwana, a potem cudownie "ozdrowiała" - właśnie, by mogło to być jako cud traktowane? I absolutnie nie posądzam akurat JP II o takie chachmęctwa, ale już otoczenie papieskie...No wiem, teoria spisku
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 09:51   #20
eyo
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;24426706]W cuda - nie wierzę a że był dobrym człowiekiem - owszem, zgadzam się.

Poza tym.... no dziwnym trafem cud przytrafił się równiez osobie duchownej? a nie mogło być tak, że, dajmy na to- zakonnica celowo była np. podtruwana, a potem cudownie "ozdrowiała" - właśnie, by mogło to być jako cud traktowane? I absolutnie nie posądzam akurat JP II o takie chachmęctwa, ale już otoczenie papieskie...No wiem, teoria spisku [/QUOTE]

A po co mieliby ja podtruwać? Skoro sami by potem sprawdzali czy miał miejsce cud to wystarczyłoby w papierkach napisać co trzeba i tyle zamiast kogoś jeszcze truć

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 09:53   #21
wannabe
Raczkowanie

GG do wannabe

Cytat:

Nie wierze w zaden cud. Bez wzgledu na to, kto byl rzekomym autorem.
Jan Pawel II byl interesujaca osoba i tyle.

Edytowane przez wannabe
Czas edycji: 2011-01-17 o 09:55
wannabe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 09:56   #22
Konto usunięte

Eyo, coby świat zobaczył
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 10:02   #23
Deede
Zakorzenienie

Cudów nie ma.. Samouzdrawianie się zdarza i to jest fakt, ale nie jest to "cud" i nie w ujęciu religijnym - że ktoś ma niezwykłą moc uzdrawiania czy coś.

Ja tam się tej beatyfikacji nie czepiam - nie moja sprawa, niech se robią, co chcą. W Polsce tak łakniemy jakichś wybitnych jednostek czy zdarzeń, z których możemy być dumni (no bo czym możemy się pochwalić na ten moment?), że będziemy się trzymać tego JP2, ile się da. Wkurza mnie coś innego - teksty ludzi w stylu "obowiązkiem każdego Polaka jest bycie wtedy Tam, w Tym miejscu" i inne takie w ten deseń. Bo każdy Polak to, kurna, katolik..

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 10:06   #24
Konto usunięte

Jeśli 1 maja będzie piękna pogoda, to raczej będę z córką w jakimś fajnym lesie czy innym spacerowym miejscu, a nie tam

I smutne - przez tyle lat istnienia Polski naprawdę nie możemy się pochwalić niczym? Naprawdę tak rozpaczliwie sławy musimy szukać? Jesteśmy setki lat starszym państwem niż takie USA, na przykład, a wciąż o tym zapominamy...
Stary 2011-01-17, 10:14   #25
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Uważam, że Jan Paweł II był dobrą osobą, szanuję go. Po jego śmierci wiedziałam, że kwestą czasu będzie, kiedy pojawią się postulaty propagujące beatyfikację papieża. Ani mnie to ziębi, ani grzeje, jeśli pewne osoby potrzebują ikony i świętego, ich sprawa. W rzekomy cud związany z zakonnicą nie wierzę. Zakładając, że faktycznie była chora- być może ozdrowiała, ale nie za sprawą cudu. Ludzkie ciało do dziś skrywa wiele tajemnic, ktoś zresztą wspomniał już o samouzdrawianiu.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 10:34   #26
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Jak ostatnio media głoszą:

http://www.tvn24.pl/0,1689434,0,1,cu...wiadomosc.html

Bo ja jakoś nie mogę powstrzymać się od śmiechu, kiedy słyszę poważnych dziennikarzy w mediach rozprawiających o cudzie i cud jako czołową wiadomość w wszelkich informacjach

Trwa intensywna rezerwacja biletów do Rzymu na 1 maja, ceny ostro poszły w górę

Na forach co do cudów i beatyfikacji opinie podzielone, wybiórczo przytaczam te negatywne :

http://www.polityka.pl/forum/1069814...awel-ii.thread

Otuz to! Zgadzam sie z opiniami powyzej.
Papierz byl zwyklym czlowiekiem. Nie ma cudow, jak i nie ma ludzi niezastapionych. Cmentarze sa pelne ludzi "niezastapionych".

Dodam ze najwiecej wojen przed i dotychczas sa ZAWSZE pod "sztandarem" dla, za, w imieniu jakiegos Boga.
Mnie to wychodzi bokiem!
Religia, jakakolwiek, powinna byc sprawa osobista. Bez kosciolow, bez publicznych procesji, i wogole jawnego szpanowania.
Kosciol/Religie niepowinne miec wogole miejsca w sprawach politycznych i rozwoju kraju.

Religia powinna sie odbywac prywatnie jak sex. Za zamknietymi drzwiami gdzie mozna stawac i na rzesach jezeli sie chce
To jest temat szeroki i gleboki jak ocean, no i oczywiscie
bezdenny jak galaktyka .

Powiem wiecej...Osobiscie GARDZE kosciolem i wszystkim co reprezentuje. Szczegolnie Katolickim.

Chcialabym by Polska wreszcie uwolnila sie od fanatyzmu z Watykanem. Przedtem, jak daleko siegnac w historie, byly zabory, uciski, komunizm...Czy Polacy naprawde musza byc pod czyjas presja zeby wiedzieli ze "zyja"?

Czy wszelkie wielkie decyzje musza byc poswiecone, pomodlone..."po-Kardynolowane" ,"po-ksiezone" i "pod po-ksiezone". Czy politycy niepotrafia podjac decyzji bez modlitwy czy co?

Ech...ta "swietosc" jest nie do zniesienia! Polska dewocieje? Zamiast progresu....idzie w regres???
Tylko mnie tu nieukamieniujcie!
Ja tylko pisze tak jak ja to widze .
Dziekuje
Corvette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 10:46   #27
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
O to to właśnie
ostatnio najgorszym typem fanatyka są fanatcy przeciwnicy którzy to nie mogą przeboleć cudzej wiary i pominąć jej w całym swoim niedowierzaniu
A absurdem jest w ogóle fakt, że nieświętego z niego robić próbują osoby niewierzącą co samo w sobie ma tyle sensu co twierdzenie, że schody prowadzą w dół ale również w górę.

Co do tematu to nie do końca rozumiem czemu akurat tego konkretnego kandydata na świętego miałoby się teraz podważać, co to mało świętych było do tej pory że akurat ten konkretny musi stanowić tak problem? Co to reszta świętych w swojej świętości i cudotwórczości była jakoś bardziej wiarygodna, że aż przez tyle lat nie trzeba było o nich dyskutować i doszukiwać się przekrętów w ich beatyfikacjach a teraz nagle ten jeden sobie na rozliczenia niedowiarków zasłużył?

Katolicy chcą mieć świętego i niech go mają. Nie widzę najmniejszego powodu dla którego miałabym spędzić moje życie na doszukiwaniu się błędów w logice działania ludzi wierzących tylko i wyłącznie dla satysfakcji "mania racji". Wiara to nie kwestia matematyki żeby teraz to rozliczać i na siłę się czepiać.

Dziwne rozumowanie.
Dlaczego tylko wierzący mogą się wypowiadać n/t wiary?Jak nie miałam nigdy wirusa HIV czy dżumy to znaczy,że nie mam prawa zabierać głosu w dyskusji o tych chorobach?
Nawiasem mówiąc,to większość niewierzących ma większą i dogłębniejszą wiedzą o różnych religiach/systemach wierzeniowych.Niż np.katolicy chodzący i klepiący zdrowaśki w kościele...a nie mający pojęcia z czego się składa choćby Stary Testament albo kim był jakiś tam święty.Nie twierdzę,że tak jest ze wszystkimi,ale tych,których znam- wiara jest płytka i powierzchowna.
Coś tam wiedzą o doktrynach trzy po trzy,ale konkretów żadnych.

Mnie bardziej dziwi dlaczego osoby duchowe zabierają głos w sprawie aborcji czy in vitro-skoro z zasady seksu nie uprawiają?Czy nie powinni się powstrzymać od swoich komentarzy?
Moim zdaniem tak.

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Corvette Pokaż wiadomość
Otuz to! Zgadzam sie z opiniami powyzej.
Papierz byl zwyklym czlowiekiem. Nie ma cudow, jak i nie ma ludzi niezastapionych. Cmentarze sa pelne ludzi "niezastapionych".

Dodam ze najwiecej wojen przed i dotychczas sa ZAWSZE pod "sztandarem" dla, za, w imieniu jakiegos Boga.
Mnie to wychodzi bokiem!
Religia, jakakolwiek, powinna byc sprawa osobista. Bez kosciolow, bez publicznych procesji, i wogole jawnego szpanowania.
Kosciol/Religie niepowinne miec wogole miejsca w sprawach politycznych i rozwoju kraju.

Religia powinna sie odbywac prywatnie jak sex. Za zamknietymi drzwiami gdzie mozna stawac i na rzesach jezeli sie chce
To jest temat szeroki i gleboki jak ocean, no i oczywiscie
bezdenny jak galaktyka .

Powiem wiecej...Osobiscie GARDZE kosciolem i wszystkim co reprezentuje. Szczegolnie Katolickim.

Chcialabym by Polska wreszcie uwolnila sie od fanatyzmu z Watykanem. Przedtem, jak daleko siegnac w historie, byly zabory, uciski, komunizm...Czy Polacy naprawde musza byc pod czyjas presja zeby wiedzieli ze "zyja"?

Czy wszelkie wielkie decyzje musza byc poswiecone, pomodlone..."po-Kardynolowane" ,"po-ksiezone" i "pod po-ksiezone". Czy politycy niepotrafia podjac decyzji bez modlitwy czy co?

Ech...ta "swietosc" jest nie do zniesienia! Polska dewocieje? Zamiast progresu....idzie w regres???
Tylko mnie tu nieukamieniujcie!
Ja tylko pisze tak jak ja to widze .
Dziekuje

klask i:kla ski:k laski:: oklaski:

Cytat:
Napisane przez Corvette Pokaż wiadomość
Mnie to wychodzi bokiem!

Religie obiecując raj,tworzą piekło na ziemi.

Stary 2011-01-17, 10:47   #28
Copykat
Zakorzenienie

W żadne cuda nie wierzę. Prawdę mówiąc śmieszy (albo raczej szokuje) mnie jak widze, że w TV albo poważnych gazetach rozprawia się o tym domniemanych cudzie jakby to było coś oczywistego i pewnego na 100%. Równie dobrze mogliby w ten sposób rozmawiać o ufo
Co do samego papieża - nie wątpie że był dobrym człowiekiem, ale nie podoba mi się tan cały kult wokół jego osoby jaki mamy w Polsce. Najbardziej mi przeszkadza to, jak ten kult papieża wpłynął na "zdewocienie" naszego kraju - konkordat, wprowadzenie religii do szkół, zakaz aborcji, konsultowanie wszystkich decyzji politycznych z kościołem.
A na przełomie kwietnia i maja chyba po prostu nie będę włączać TV

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 10:59   #29
paula78
Zakorzenienie

Do tego dodam jeszcze ,że skoro kościół wyznacza kto był święty to po co im dowody na to ?
Papiez był przecież papieżem ,czyli naj wśród świętych to po co te dowody ?

No i słusznie Szaja zauważyła 2 osoby duchowne ,więc czy to nie jest kwestia silnej wiary w uzdrowienie ?
A co z tymi pozostałymi chorymi ,którzy nie mniej gorliwie modlili się ,widzieli z papieżem,dotykali go ,rozmawiali z nim ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-17, 11:04   #30
kruczydło
Raczkowanie

Wierzę w Boga. Wierzę, że Bóg czasem sprawia cuda, czasem przy udziale próśb ludzi.

Nie wierzę w świętych katolickich, nie wierzę w cuda przez nich "czynione". To zmarli ludzie, jak mogą coś zdziałać zza grobu???

Na tej samej zasadzie nie wierzę w cud rzekomo sprawiony przez Karola Wojtyłę, choć nie umniejszam mu jako człowiekowi za życia. Mam nadzieję, że żył zgodnie z wyznawaną przez siebie moralnością i uważam to za wielką zaletę.
kruczydło jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości