|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
maksymalny zastój....
hej. mam problem ponieważ od około 5 miesięcy moja waga permamentnie stoi. Mam 165 cm wzrostu i na obecną chwilę ważę 52 kilo. Chciałabym dojść do 50, gdyż drażni mnie oponka na brzuchu i poduszki między udami. Mam 20 lat, nie jestem specjalnie aktywna, ale też nie leżę i nie siedzę całymi dniami, jem od 1300 do 1500 kalorii moje menu wygląda zazwyczaj tak:
śniadanie - pomarańcz + 2 kromki chleba pełnoziarnistego z polędwicą z indyka / serem topionym / orientalnymi pastami / niskosłodzonym dżemem itp drugie śniadanie - 2 kromki chleba pełnoziarnistego z twarożkiem, szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem + papryka / mandarynki / jabłko lunch (nadal w pracy) : jabłko + serek wiejski lekki obiad (po powrocie do domu) : smażony na teflonie łosoś / dorsz / sola / indyk / kurczak + warzywa ; brokuły, kalafior, marchewka, surówki z białej kapusty etc. kolacja: twarożek + papryka / pomidory lub twaróg chudy tak po prostu myślę, że w mojej diecie nie ma jakiś większych błędów, zastanawiałam się nad obniżeniem g węglowodanów np. zamienić w drugim i pierwszym śniadaniu owoce na twarożek. mam jednak wrażenie, że to za mało. obniżenie kaloryczności nie dawało efektów, tak samo okazyjny cheat meal. ruch też niewiele daje - po siłowni następne 2 dni mam spadek, ale on bardzo szybko wraca. jaka może być przyczyna i co mogę zrobić, żeby zejść te ostatnie parę kilogramów, przestać się męczyć i zacząć stabilizować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: maksymalny zastój....
ja bym dodawała kcal.
możliwe, że coś spadnie z wagi, choć prawdę mówiąc, według mnie nie powinnaś się dalej odchudzać, już jesteś na granicy niedowagi. jadłospis masz bardzo kiepski, ciągle jesz nabiał, niemal całkowicie wyeliminowałas tłuszcze, zero nnkt u Ciebie. Radzę poczytać wątki podwieszone lub "Nasze codzienne jadłospisy", bo zrobisz sobie krzywdę zamiast pomóc zdrowym stylem życia.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
co do nnkt to staram się je dodawać w postaci oliwy do obiadu, niestety czasem nie mieści mi się w bilansie, bo ogólnie trudno mi jest dobierać posiłki tak, żeby się najadać.
wiem, że zdrowie najważniejsze dlatego moją linią graniczną jest 50 kg a nie 45 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
spróbuj dodawać kcal. poważnie.
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
może też spróbuj poćwiczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Też tak myślę. Zwłaszcza, że mówisz o oponce i udach. niestety wiem z doświadczenia, że samo schudnięcie dawnych kształtów nie przywraca. Przed przytyciem ważyłam 48 kg, czyli dla mojego wzrostu (164 cm) dolna granica normy/lekka niedowaga. miałam 60 cm w talii. przytyłam do 68 kg, czyli już nadwaga. schudłam z powrotem do 48 kg, a brzuch niestety do dawnego wyglądu nie wrócił bez ćwiczeń
![]() ![]() teraz znowu przytyłam parę kilo, ale to już mniejsza z tym ![]() Edytowane przez 201712190924 Czas edycji: 2011-04-03 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
jeśli chodzi o ćwiczenia to nienawidzę ćwiczeń domowych typu brzuszki, hula hop, aw6 itp. więc chciałam stawiać głównie na areoby - rower, długie spacery, taniec, jazdę konną. myślicie, że to by pomogło?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
pewnie, że tak! i dodawaj kcal przy tym, KONIECZNIE.
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja zawsze po bieganiu robię jeszcze kilka ćwiczeń na brzuch (który też jest moim problematycznym miejscem), więc zawsze jak zejdziesz z rowerka, zrób chociaż serię 30 brzuszków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja jednak nie rozumiem - dlaczego dodawanie kcal mogłoby dać jej efekt, chociaż i tak jest na diecie 1500 kalorii czyli dosyć sporo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do dodawania kcal to się nie znam, ale dużo jeszcze zależy od tego jakie produkty przyjmujesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
no nie wiem, czy to jest minimum przy osobie niećwiczącej jak napisała chcejuzzmiany
![]() ale nadal nie wyjaśniłam wątpliwości, skoro chcejuzzmiany jadła 1300-1500 kalorii do tej pory, to jakim sposobem ma chudnąć po zwiększeniu dawki teraz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
podbijam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tym, co napisałaś wyżej, powielasz stereotyp myślenia, że niskokaloryczna dieta to najlepsza z możliwych...co z tego, że można schudnąć szybko, skoro nie będzie to chudnięcie zdrowe, a prawdopodobieństwo ,że zrzucone kilogramy wrócą ,jest naprawdę duże? każdy kto chce schudnąć, powinien zmienić swoje nawyki żywieniowe, co nie zawsze jest tożsame z redukcją kalorii. Czasem pierwsze kilogramy polecą same po rezygnacji ze słodyczy i zastąpieniu ich zdrowymi przekąskami, wzbogaceniu diety o białko itd. a jeśli dieta generalnie jest zdrowa, wystarczy od maksymalnej dawki kcal przy której jednostka nie tyje ,odjąc ok 200 kcal i czekać na efekty. tempo chudnięcia będzie wolniejsze niż przy stosowaniu diety 1200 kcal, ale (zakładając, że jednostka;p nie wpadnie w ed itd.) spadek wagi raczej będzie na stałe a dieta nie stanie się chwilowym wybrykiem a nowym stylem życia, i o to chodzi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
oczywiście, rozumiem że ilość kcal nie równa się jakości produktów.
pytam, bo mam b. podobny problem jak autorka postu - od paru miesięcy nie chudnę przyjmując ok. 1400 kalorii. ostatnio zwiększyłam kalorie o 100 dodając więcej białka i oliwę do obiadu w ramach tłuszczy, ale jak na razie nie widzę efektów. z tym, że zastanawiam się, czy to nie jest już moja waga graniczna, nie wiem jak mam ocenić moją masę ciała beztłuszczową... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Z tym dodawaniem kalorii to moim zdaniem jest tak, że ta sama osoba może jeść dziennie albo 1500 kcal, albo 2000 kcal, a waga będzie stała w miejscu w obu przypadkach. Po prostu od zbyt małej ilości energii twój organizm przestawił się na oszczędzanie energii
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
spoko, bardzo dziękuję za pomoc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Skoro drażni Cię oponka na brzuchu i uda, to ćwicz również coś na te obszary
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
no ale przecież areoby podobno dobrze spalają tłuszcz z brzucha więc jazda na rowerze powinna autorce pomóc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Aeroby nie spalają jako tako tłuszczu z brzucha, one wyszczuplają całą sylwetkę, czyli także i brzuch. A najlepiej jest zaraz po takich aerobach usiąść i zrobić jeszcze kilka ćwiczeń na brzuch, wtedy efekty będą najlepsze (bez przesady, te 30 brzuszków nie jest jakąś masakrą, której nie da się wykonać!) Po prostu należy to zrobić z rozpędu i tyle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
to jest jakiś pomysł, 30 brzuszków jeszcze da się wytrzymać ;>
mam jeszcze pytanie, ile mniej więcej kcal powinnam spalać sportem jeśli zwiększę ilość kalorii do 1600-1700? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Najwięcej spala się gdy ćwiczymy na czczo a najmniej gdy przed lub podczas treningu zażywamy węglowodany. Cytat:
Nie wiem czy jest ktoś w stanie Ci wytłumaczyć ile kalorii spaliłaś ![]() skad czerpałaś energie podczas wysiłku? ile z glikogenu ile z tłuszczy ile z glukozy płynącej w krwi? jesteś w stanie to wyliczyć? Skup się jak ustawić organizm by spalał tłuszcze i jak nie blokować tego procesu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Lepiej nie pisz "Najwięcej spala się gdy ćwiczymy na czczo", bo jeszcze wezmą to za polecenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
no jak się chce szybko zrzucić tłuszczu to najlepiej na czczo ćwiczyć.
Mi najlepsze treningi wychodzą na czczo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
ja to na czczo ćwicząc chyba bym zemdlała
![]() żeby się upewnić, czy dobrze zrozumiałam: dorzucę np. codziennie ok. 45 minut roweru, 2x w tygodniu długie spacery, 30 brzuszków po każdym wysiłku fizycznym + 100/200 kcal z nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka to powinno ruszyć ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
najlepiej na czczo- brzmi jak fakt; "mi najlepsze treningi (...) " jest już subiektywną opinią. Celowo lub przez przypadek stworzyłeś manipulację.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Dzieńdobry
![]() Cytat:
http://ajpendo.physiology.org/content/273/4/E768.full F7.large.jpg http://ajpendo.physiology.org/conten...expansion.html a tutaj pisałem o ćwiczeniach na czczo i katabolizmie: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...30&postcount=1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.