![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wróżka
Zastanawiam się nad wizyta u wrozki jednak nie jestem do konca przekonana. Nie wiem czy faktycznie moze mi cos przepowiedziec czy jest to tylko 'naciaganie'? Byl ktos? Moze jakies opinie na ten temat? Proszę o rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wróżka
Ja nie byłam, ale miałam w pewnym sensie wróżby z tarota. I nie wierzę w to. Według mnie to zwykłe naciąganie i nie warto tam iść.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie jesteś przekonana to się nie pchaj.
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Poza tym milion wątków było na ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Generalnie uważam, że wróżenie może być jakimś rozwiązaniem dla osób, które potrzebują tak zwanego "kopa". Gorzej jak usłyszą złą wróżbę, bo wtedy się jeszcze bardziej zamkną na jakiekolwiek działanie ![]() A co do tego, czy ktoś faktycznie może coś z kart wyczytać - może, ale z oczywistych względów nie na temat przyszłości, a teraźniejszości. Byłam świadkiem, jak uczący się tarota chłopak zrobił rozkład i wyrecytował bieżącą sytuację życiową osoby, której w przeciwieństwie do mnie w ogóle nie znał ![]() Edytowane przez czijo Czas edycji: 2011-06-04 o 18:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Była narzeczona mojego byłego faceta zostawiła go na miesiąc przed ślubem, bo jej jasnowidz powiedział, że i tak nie będą razem wiecznie - i jeszcze twierdziła, że kocha go na zabój, no ale skoro dostała taka wróżbę to muszą się rozstać
![]()
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Nie ma najmniejszych podstaw do wierzenia w ględzenie wróżek. Mówię o podstawach naukowych. Nie, nie, nie. Zabobony się szerzą, wsród ludzi, jeśli ktoś się wogóle zastanawia. Na takich frajerach jadą "wrózki".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja nigdy nie wierzyłam w niezwykłą moc wróżek, jednak mojej babci przepowiedziała ona coś, co dało wszystkim do myślenia. Po tamtej sytuacji nie wiem co myśleć.
Edytowane przez Sandra_92 Czas edycji: 2011-06-04 o 18:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także wróżka coś Ci pościemnia i ew. zadziała silna sugestia ![]() Jeśli masz problem to możesz się udać do specjalisty, który ukończył wyższą uczelnię (psycholog, ew. psychiatra), albo idź na kawę z koleżanką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio, podziwiam osoby, które tak wierzą naukowcom. Czasami się tylko zastanawiam którym? Jacyś ulubieni są czy może "naukowy amerykańscy/rosyjscy/brytyjscy"? Piszę to, po ostatnim seminarium, na którym się dowiedziałam o sytuacji w której ktoś kiedyś coś tam odkrył, gdzieś tam się kopsnął, nikt tego nie wyczaił i przez ładnych parę lat solidne prace naukowe powstawały na ten temat, stanowisko rzeszy naukowców było konkretne dopóki nie skumali, że wystąpił error. I wszystkie te wielkie uczone prace można było sobie wsadzić...wiadomo gdzie. Shit happens. ![]() ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Kto wie, może się te dowody kiedyś pojawią, może naukowcy są jeszcze na to "za głupi"? Nic nie wykluczam. W końcu, powiedzmy, do niedawna Ziemia była płaska, człowiek pochodził od małpy i szumna była teoria o przeciwutleniaczach, które mają zapobiegać występowaniu raka, a ostatnio czytałam że z tymi przeciwutleniaczami to ściema jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do produktów spożywczych - tu niestety czasem interes $ bierze górę i nam wciskają, że aspartam jest kancerogenny, po to żebyśmy kupowali cukier za 5zł/kg ![]() Mnie natomiast dziwią osoby, które tak wierzą wróżkom i swoje życie podporządkowują ich poradom ![]() ![]() BTW lekarz to też naukowiec w pewnym sensie. Chorej osobie doradzisz wróżkę czy lekarza? Ja wiem, że efekt placebo potrafi zdziałać cuda, ale wątpię, żeby to zadziałało np. przy zapaleniu wyrostka robaczkowego, kiedy chory, który nie podda się operacji umiera w ciągu kilku dni. A odpowiadając na pytanie co do ulubionych naukowców, to ja np. lubię polskich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wierzyć ślepo ani wróżkom, ani naukowcom nie polecam. ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Aaa..te komputery: Wiesz...taki np. Verne to pisał o lotach w kosmos, może on wróżka? Może ten co wymyślił kompa to zobaczył, że wymyśla i potem wymyślił? Co do wyrostka, jasne, że lekarz, ale z wróżką to trochę jak z księdzem. Jest potrzeba pogadania to się idzie i gada. Ale, żeby wierzyć we wszystko co mówi (tak jak ta dziewczyna co to rzuciła chłopaka) to bym nie zaryzykowała. No chyba, że bym miała do tej osoby 100% zaufania. Tak jak z lekarzem, jak trafisz na konowała to nie robisz tego co ci karze tylko idziesz do lepszego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Za czasów Verne'a rozważania teoretyczne nad napędem rakietowym były już dalece zaawansowane, dlatego ten pisarz niczego nowego nie wymyślał, tylko na bieżąco śledził doniesienia naukowe.
Dlaczego żadna wróżka nie wygrywa w totolotka, albo nie obstawia pewniaków zakładach sportowych? Skąd wróżka miałaby znać naszą przyszłość? Byłoby to tylko możliwe w sytuacji, gdyby przyszłość była zdeterminowana, niezmienna, a więc z pewnego punktu widzenia "już się wydarzyła". Tym samym niemożliwa byłaby jakakolwiek zmiana przyszłości. Niezależnie co byś zrobiła, odgrywałabyś wyłącznie z góry narzucona rolę. Nie istniałoby coś takiego jak "wolna wola". Jaki byłby wówczas sens twojego istnienia, skoro nie miałabyś żadnego wpływu na rzeczywistość?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-06-05 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ja bylam u wrozki raz, wrozyla ze zwyklych kart niewiele prawdy bylo w jej wrozbie
ale moja znajoma stawia tarota, zasze jak mam problem ide do niej. najlepszy byl pierwszy raz jak nie znala mnie ani moich problemow, o przeszlosci powedziala wszystko co do joty tak jak bylo, powiedziala mi wsszystkie moje marzenia i pragnienia,co do przyszlosci tez nie narzekam wiele sie sprawdzilo. wiec nie mowcie ze wrozki to sciema |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie cały "przemysł" wróżbiarski to jedna wielka strata pieniędzy!
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Bo może nie każdemu zależy na leżeniu brzuchem do góry i liczeniu milionów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
tak, społeczeństwo wróżek znane jest z udzielania darmowych porad "co łaska"....
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Są wróżki i "wróżki" tak jak są księża i "księża". To, że Ty się z tym nie spotkałaś, nie oznacza, że nie istnieją tacy ludzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-06-06 o 07:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wróżka nie ma cennika: 10min. gadki tyle, a 20 minut tyle i tyle. Przepowiednia dot. małżeństwa i dzieci 100zł, dot. śmierci (już pomijam, że o takich rzeczach jak śmierć nie powinno się mówić osobie, której się wróży) 200. Z wróżką jest jak z księdzem: co łaska. Natomiast "wróżki" i "księża" wyciągają cennik. A to telewizyjne badziewie to chyba wszyscy wiedzą gdzie można sobie wsadzić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Madia, jeśli znasz jakąś wróżkę, to ja przypomnę http://pl.wikipedia.org/wiki/James_Randi
![]() James Randi - człowiek, który w bardzo prosty sposób udowadnia, że zjawiska paranormalne NIE ISTNIEJĄ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-06-06 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
cerveza - ale po co wróżce 1 mln dolarów, skoro jest skrytą altruistką pracującą w zaciszu dla dobra społeczeństwa? Na dodatek zamiast coś udowadniać Randiemu mogłaby po prostu dobrze obstawić kilka razy zakłady.
Tak sie tłumaczą ![]() mm444 - och, ja wywróżę, ze ona ma problem z którym nie umie sobie poradzić. Ponadto brakuje jej bliskiej osoby, przyjaciółki. Być może nie do końca ma zaufanie do matki. Ponadto interesuje się modą, imponują jej sylwetki anorektyczne o wystających kościach policzkowych
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-06-06 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:06.