Studentki filologii hiszpańskiej! :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-02, 13:18   #1
niki_milka
Przyczajenie

Studentki filologii hiszpańskiej! :)

...

Edytowane przez niki_milka
Czas edycji: 2012-06-18 o 23:23
niki_milka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 13:49   #2
baleron
BAN stały

Dot.: Studentki filologii hiszpańskiej! :)

Jeśli miałaś styczność z francuskim to poradzisz sobie Hiszpański jest bardzo przyjemny, z tym że ja znam go tylko na poziome A1, więc nie mogę się za wiele wypowiadać w tej kwestii.

Edytowane przez baleron
Czas edycji: 2011-08-02 o 15:53
baleron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 15:22   #3
rozrabiara
Zadomowienie

jak nie miałaś styczności, to też możesz sobie poradzić poszłam na iberystykę (hiszpański z portugalskim) nie znając ani jednego ani drugiego języka, ani słowa
teraz będę na trzecim roku, a dodam, że studiuję jeszcze na jednym kierunku

jest ciężko (przynajmniej u mnie było), trzeba się dużo uczyć, także po zajęciach, a samych zajęć sporo, ale myślę, że warto, dla mnie te studia są piękne, dają dużo radości a język hiszpański jest cudowny, zwłaszcza jeśli wykładają hiszpańscy wykładowcy (bo przy okazji można wiele zaczerpnąć z ich kultury)

więc powtórzę: dla mnie to cudowne studia i nie zamieniłabym ich na żadne inne
rozrabiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 15:49   #4
Seline16
Wtajemniczenie

Ja nie studiuję takiej filologii, ale myślałam o tym Znam francuski na poziomie C1, a hiszpańskiego zaczynam się uczyć od października, bo ubóstwiam ten język od zawsze. Napisałam, że zastanawiałam się nad filologią hiszpańską, ale jak dla mnie uczenie się np historii danego kraju i tym podobnych rzeczy jest bez sensu. Wolę nauczyć się gramatyki+ słownictwa i poprawnie się porozumiewać. Takie studia to jednak coś idealnego dla osób zdeterminowanych, więc szczerze zazdroszczę i życzę powodzenia

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 15:54   #5
baleron
BAN stały

Źle to ujęłam- jesli miałaś styczność z francuskim to będzie Ci łatwiej zacząć naukę.
Stary 2011-08-02, 16:26   #6
rozrabiara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Seline16 Pokaż wiadomość
Ja nie studiuję takiej filologii, ale myślałam o tym Znam francuski na poziomie C1, a hiszpańskiego zaczynam się uczyć od października, bo ubóstwiam ten język od zawsze. Napisałam, że zastanawiałam się nad filologią hiszpańską, ale jak dla mnie uczenie się np historii danego kraju i tym podobnych rzeczy jest bez sensu. Wolę nauczyć się gramatyki+ słownictwa i poprawnie się porozumiewać. Takie studia to jednak coś idealnego dla osób zdeterminowanych, więc szczerze zazdroszczę i życzę powodzenia
a ja z kolei uważam, że zajęcia chociażby z cywilizacji Hiszpanii czy Portugalii, są naprawdę ciekawe i mogą dać wiele wiedzy i znajomości naprawdę interesujących świąt, tradycji czy muzyki i potraw, o ile oczywiście te zajęcia są prowadzone przez odpowiednie osoby i w ciekawy sposób; poza tym wyzwalają instynkty podróżnicze i podczas tych zajęć wiele razy pomyślałam sobie: muszę tam kiedyś pojechać, muszę to kiedyś zobaczyć, muszę wziąć w tym udział czy spróbować danej potrawy i to "zarażanie" pasją do danego kraju jest naprawdę niesamowite

historia faktycznie do najciekawszych nie należy, ale można przebrnąć przez taki przedmiot, to tylko jeden semestr (przynajmniej u mnie) a studia bazują przede wszystkim na języku (gramatyka, słownictwo, tłumaczenia, itp), więc warto, choć wiadomo, że wszystko zależy od indywidualnych preferencji

Cytat:
Napisane przez baleron Pokaż wiadomość
Źle to ujęłam- jesli miałaś styczność z francuskim to będzie Ci łatwiej zacząć naukę.
a tak, z tym się zgodzę, nie znam wprawdzie francuskiego, ale osoby, które uczyły się francuskiego a teraz ze mną studiują, mówiły, że to im ułatwiło nieco sprawę, podobnie jest też z innymi językami z rodziny języków romańskich, jak choćby z włoskim, więc znajomość któregoś z tych języków faktycznie może się przydać
rozrabiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 16:52   #7
Seline16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rozrabiara Pokaż wiadomość
a ja z kolei uważam, że zajęcia chociażby z cywilizacji Hiszpanii czy Portugalii, są naprawdę ciekawe i mogą dać wiele wiedzy i znajomości naprawdę interesujących świąt, tradycji czy muzyki i potraw, o ile oczywiście te zajęcia są prowadzone przez odpowiednie osoby i w ciekawy sposób; poza tym wyzwalają instynkty podróżnicze i podczas tych zajęć wiele razy pomyślałam sobie: muszę tam kiedyś pojechać, muszę to kiedyś zobaczyć, muszę wziąć w tym udział czy spróbować danej potrawy i to "zarażanie" pasją do danego kraju jest naprawdę niesamowite

historia faktycznie do najciekawszych nie należy, ale można przebrnąć przez taki przedmiot, to tylko jeden semestr (przynajmniej u mnie) a studia bazują przede wszystkim na języku (gramatyka, słownictwo, tłumaczenia, itp), więc warto, choć wiadomo, że wszystko zależy od indywidualnych preferencji
W sumie tak, może dlatego zaczynam studia na kierunku turystyka i rekreacja Szczerze powiedziawszy cały czas zastanawiam się nad filologią jako drugim kierunkiem, ale pewnie zdecyduję dopiero jak pouczę się trochę na studiach hiszpańskiego (zobaczę jakie jest tempo nauki ).

Stary 2011-08-02, 16:56   #8
baleron
BAN stały

Cytat:
Sorki za wścibstwo, ale jak udało Ci się nauczyć francuskiego na poziomie C1 przed rozpoczęciem jakichkolwiek studiów? Domyślam się, że nie nauczyłaś się go w szkole. Chodziłaś na kursy, mieszkałaś we Francji?
Stary 2011-08-02, 17:21   #9
Seline16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez baleron Pokaż wiadomość
Sorki za wścibstwo, ale jak udało Ci się nauczyć francuskiego na poziomie C1 przed rozpoczęciem jakichkolwiek studiów? Domyślam się, że nie nauczyłaś się go w szkole. Chodziłaś na kursy, mieszkałaś we Francji?
To Cie zaskoczę, bo nauczyłam się go w szkole Chodziłam przez 6 lat do szkoły dwujęzycznej (gim+liceum), byłam na wymianie przez tydzień we Francji (mieszkając u rodziny fr), a do tego miałam historię, geografię, matme (przez rok), fizyke (trochę) i oczywiście sam język po francusku. Co rok- niekiedy co pól roku- miałam egzaminy więc uczyć się trzeba było sporo;(

Stary 2011-08-02, 17:25   #10
baleron
BAN stały

To mnie zdziwiłaś. Mam dziewczynę na roku z jakiegoś liceum dwujęzycznego w Krakowie i owszem, przyszła z dobrą gadką, ale gramą już nie błyszczała. Także nie spodziewałam się, że z liceum dwujęzycznego można wyjść już z C1. Szacun
Stary 2011-08-02, 23:13   #11
olka2545
Przyczajenie

Hej ; )
specjalnie założyłam tu konto, żeby odpisać
W tym roku zaczynam filologię hiszpańską+angielski na UŁ.
Też nigdy nie uczyłam się hiszpańskiego, francuskiego też nie ;P
Studiów się jeszcze nie boję, ale w ogóle o tym nie myślę, żyję wakacjami i to pewnie dlatego. Zastanawiam się za to cały czas, czy dobrze wybrałam kierunek i czy będę mieć pracę po skończeniu studiów, inną niż praca nauczyciela., której bym bardzo nie chciała ;]
olka2545 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-02, 23:22   #12
olka2545
Przyczajenie

Hej ; )
Specjalnie założyłam tu konto, żeby odpisać
Hiszpańskiego nigdy się nie uczyłam, francuskiego też nie ;P
Studiów jeszcze się nie boję, bardziej zastanawiam się, czy na pewno dobrze wybrałam kierunek. Nie chce być nauczycielką. Wszyscy dookoła mi mówią, zeby iśc na konkretny kierunek, a języków uczyć się dodatkowo i pewnie mają rację, tylko szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałam...;]
olka2545 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 09:15   #13
whenee
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie tak, może dlatego zaczynam studia na kierunku turystyka i rekreacja Szczerze powiedziawszy cały czas zastanawiam się nad filologią jako drugim kierunkiem, ale pewnie zdecyduję dopiero jak pouczę się trochę na studiach hiszpańskiego (zobaczę jakie jest tempo nauki ).
ja jako byla studentka tiru:P powiem tak dziewczyno idz na drugi kierunek bo kariery zawodowej ci nie wróżę poza tym robiąc wszelakie kursy pilotów wycieczek, przewodników plusem jest mieć np. studia filologiczne, wystarczy tylko licencjat, a zyskujesz dodatkowe uprawnienia do oprowadzania wycieczek zagramanicznych:P albo np. zamiast studiów kurs jezykowy, na odpowiednim poziomie i juz masz te uprawnienia. warto się wgłębić w wymagania jezykowe:P to taki offtop:P

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Napisane przez olka2545 Pokaż wiadomość
Hej ; )
Specjalnie założyłam tu konto, żeby odpisać
Hiszpańskiego nigdy się nie uczyłam, francuskiego też nie ;P
Studiów jeszcze się nie boję, bardziej zastanawiam się, czy na pewno dobrze wybrałam kierunek. Nie chce być nauczycielką. Wszyscy dookoła mi mówią, zeby iśc na konkretny kierunek, a języków uczyć się dodatkowo i pewnie mają rację, tylko szkoda, że wcześniej o tym nie pomyślałam...;]
powiem z wlasnego doświadczenia ze licencjat z danego jezyka zawsze sie przyda, a na filologii robi sie zawsze lic z 2 jezyków. ale naprawde idz na drugi kierunek, ot chociażby administacja, czy dyplomacja. Ja skonczylam lic i mgr z tego samego i załuje, bo moglam iść nawet na głupią administracje, coś z ekonomią, a tu człowiek na turystyke poszedl

a poza tym moim zdaniem to strzał w kolano iść na studia filologiczne nie znając języka... już lepiej iść na odpowiednik amerykanistyki.

Edytowane przez whenee
Czas edycji: 2011-08-03 o 09:17
whenee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 11:34   #14
Seline16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez whenee Pokaż wiadomość
ja jako byla studentka tiru:P powiem tak dziewczyno idz na drugi kierunek bo kariery zawodowej ci nie wróżę poza tym robiąc wszelakie kursy pilotów wycieczek, przewodników plusem jest mieć np. studia filologiczne, wystarczy tylko licencjat, a zyskujesz dodatkowe uprawnienia do oprowadzania wycieczek zagramanicznych:P albo np. zamiast studiów kurs jezykowy, na odpowiednim poziomie i juz masz te uprawnienia. warto się wgłębić w wymagania jezykowe:P to taki offtop:P
Myślę, że jeśli chodzi o pracę to zależy też od miejsca studiów (miasta) i tego, jakie języki się zna i na jakim poziomie. Ja -tak jak pisałam- mam C1 z fr i zamierzam w przyszłości zrobić C2, do tego biorę się ostro za naukę ang i hiszpańskiego, a za rok lub dwa planuję zacząć być może jakąś filologię (myślałam o słowiańskiej albo właśnie hiszpańskiej), ale nie wiem jak to będzie :P Jeśli chodzi o pracę w tym zawodzie to ważne jest też wybranie regionów/państw, w których chce się być np przewodnikiem, bo na niektóre jest duże zapotrzebowanie (nie mówię tutaj o tych najpopularniejszych). To mój mały offtop

Stary 2011-08-03, 11:42   #15
sugarcane
Zadomowienie

.

Edytowane przez sugarcane
Czas edycji: 2013-01-06 o 18:41
sugarcane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-03, 11:50   #16
niki_milka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez olka2545 Pokaż wiadomość
Hej ; )
specjalnie założyłam tu konto, żeby odpisać
Też nigdy nie uczyłam się hiszpańskiego, francuskiego też nie ;P
Studiów się jeszcze nie boję, ale w ogóle o tym nie myślę, żyję wakacjami i to pewnie dlatego. Zastanawiam się za to cały czas, czy dobrze wybrałam kierunek i czy będę mieć pracę po skończeniu studiów, inną niż praca nauczyciela., której bym bardzo nie chciała ;]
olka2545, to wygląda na to, że będziemy razem studiować. Masz może facebooka? Może się jakoś zgadamy?
niki_milka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-13, 19:16   #17
Sevillana
Raczkowanie

Niestety, minusem hiszpańskiego jest to, że stał się za bardzo popularny - a ludzie, wybierając się na filologię hiszpańską, często mylą ten kierunek z kursem językowym... A wbrew pozorom, studia filologiczne do łatwiejszych nie należą, do tego dochodzi również nauka o historii, geografii czy literaturze Hiszpanii, a dużo osób (również na UŁ) dopiero na II roku orientuje się, że wcale ich to nie interesuje
A tak nawiasem. UŁ super poziomem nie zadziwia, więc będzie ok. Uważacie tylko na wykładowców - nie studiuję na UŁ, ale kilku znam osobiście. I to dość dobrze

Sevillana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości