Opole - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-21, 07:56   #1
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Opole

Nie znalazłam wątku o Opolu (chyba, że źle szukałam, ale naprawdę wydaje mi się, że nie ma).
Z racji tego, że nigdzie nie byłam na wakacjach, moja koleżanka mogła wziąć 5 dni urlopu, a ja nigdy nie byłam w Opolu ani ona to postanowiłyśmy się tam wybrać.
I tutaj rodzi się pytanie, które chciałabym Wam zadać. Co warto zobaczyć w Opolu? Na, co zwrócić szczególną uwagę? Co można sobie darować, a co koniecznie trzeba zobaczyć?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 12:21   #2
ShowMustGoOn
Raczkowanie

Dot.: Opole

Mieszkam 20 km od Opola, ale muszę przyznać, że zabiłaś mi ćwieka! Nigdy nie pomyślałam o tym mieście jako o pomyśle na urlop, i szczerze mówiąc, niewiele pomysłów przychodzi mi do głowy. Pierwsza myśl, to Muzeum Śląska Opolskiego Oczywiście obowiązkowo spacer po rynku, wokół niego znajduje się kilka zabytkowych kościołów, jeżeli lubisz tego typu atrakcje. Ponoć warto wybrać się na wyspę Bolko, która mieści się obok opolskiego ZOO... Jeżeli Twoje plany są nadal aktualne, to mogę troszkę popytać i ewentualnie podsunąć jeszcze jakieś pomysły.
ShowMustGoOn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 12:39   #3
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Ja tam nie jechałam na urlop tylko na jeden dzień. Tak o aby się gdzieś rozerwać. ^^ Poradziłam sobie z pomocą wujka google. Mimo to dziękuję za pomoc.
A może wiesz, co warto zobaczyć w Zielonej Górze, bo we wrześniu tam planuję się wybrać.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-25, 15:50   #4
ShowMustGoOn
Raczkowanie

Ahaaa, widocznie nie do końca zrozumiałam post. Cóż, mam nadzieję, że wypad się udał Niestety, jeżeli chodzi o Zieloną Górę to nie pomogę...
ShowMustGoOn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 08:43   #5
Nargis
Raczkowanie

Opole- atrakcje, parki... pomożecie?:)

Cześć.
Od października wyprowadzam się do Opola. Problem w tym, że nie tylko nikogo tam nie znam, ale nie wiem też nic o mieście. Może jesteście w stanie polecić mi jakieś fajne miejsca? Jakiś ładny park, ciepłą kawiarnię? Albo wszystko inne, co spodobało się Wam w tym mieście? Będę ogromnie wdzięczna
Stary 2011-09-09, 11:00   #6
Westalka
Zakorzenienie

Dot.: Opole- atrakcje, parki... pomożecie?:)

Wątek o Opolu już jest. Wystarczyło tylko dobrze poszukać.

Łączę.

Westalka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-13, 12:22   #7
angielina
Raczkowanie

W Opolu jest całkiem sporo fajnych miejsc, tylko trzeba poszperać. Jeśli chodzi o fajne miejsce do posiedzenia i zjedzenia czegoś pysznego to jest U Mnicha (niedaleko koło deptaku, jak idzie się w stronę Galerii Opolanin). Ogólnie to cudnie wygląda ta tzw. opolska Wenecja ale to tylko na spacer. Jest jeszcze niedaleko rynku chyba Pożegnanie z Afryką, kawa jest tam cudnie cudna!
A tak dla szerszego rozeznania masz kilka artykułów o ciekawych miejscach:
http://www.polskaniezwykla.pl/web/pl...zynszowa-.html
http://znanenieznane.pl/zaplanuj-sam...nqg7jbv097bkre

Edytowane przez angielina
Czas edycji: 2011-10-13 o 12:23
angielina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-04, 17:01   #8
olkma
Raczkowanie

Podbijam temat
Jest w ogole ktos na forum kto jest z opola lub okolic?
Stary 2015-12-28, 21:08   #9
xMayx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olkma Pokaż wiadomość
Podbijam temat
Jest w ogole ktos na forum kto jest z opola lub okolic?
Ja jestem z Opola

Czytałam wcześniejsze posty z pytaniem, co warto zobaczyć w Opolu. Z całą pewnością jako rodowita Opolanka muszę powiedzieć, że odwiedzenie ZOO jest absolutną koniecznością Chodzę tam zazwyczaj co roku i zawsze zobaczę coś nowego. Wprawdzie trzeba poświęcić minimum dwie godziny na zwiedzanie, ale moim zdaniem zdecydowanie warto. Warto sprawdzić godziny karmienia uchatek, bo przy okazji pan karmiący opowiada trochę o tych zwierzętach Jeśli chodzi o oglądanie dzikich kotów trzeba mieć trochę szczęścia, bo zwykle gdzieś się chowają. W Opolu warto zobaczyć rynek, choć podczas jesieni nie prezentuje się jakoś zachwycająco, ale kiedy jest ciepło można tam naprawdę miło spędzić czas Fajnym pomysłem jest zobaczenie panoramy miasta z Wieży Piastowskiej. Polecam też Muzeum Wsi Opolskiej, kiedyś nawet trafiłam tam na jakąś imprezę bractwa rycerzy, jeden z nich chyba się żenił Wyspa Bolko sama w sobie jest fajna do spacerów lub jazdy na rowerze czy innych rolkach. Jakiś czas temu otworzyli tam knajpkę z baaardzo dobrą lemoniadą rabarbarową Zastanawiam się, czy coś jeszcze jest atrakcyjne turystycznie.. Aha, kamienica czynszowa. Byłam tam podczas Nocy Muzeów i w ramach atrakcji chodził tam pan przebrany za mieszkańca tej kamienicy - chodził w koszuli nocnej, czepku do spania i na boso Było tam mnóstwo ludzi, jakaś pani wychodząc powiedziała do niego "dobranoc", a on do niej "jakie dobranoc? Gdyby pani chodziło jakieś tysiąc osób po chałupie to by pani dobrze spała?" Dlatego polecam przyjeżdżać tutaj właśnie wtedy, kiedy jest Noc Muzeów, Noc Kultury czy inne tego typu wydarzenia.

Z tego co słyszałam od swoich znajomych, Opole jest ładnym i zielonym miastem Pamiętam jaki szok przeżyłam, kiedy pierwszy raz znalazłam się w Łodzi..

Edytowane przez xMayx
Czas edycji: 2015-12-28 o 21:09
xMayx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-24, 20:41   #10
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Też jestem z Opola. Latem można zobaczyć pokaz na fontannie na Barlickiego, woda wystrzela w rytm muzyki 3 razy dziennie. Brzeg Młynówki jest bardzo ładny, można tam spacerować całkiem daleko, aż za miasto.

Z kawiarń - polecam Cellarium na Koraszewskiego, fajny klimat, pyszne piwo, pyszne gorące czekolady, tanio. Lubię też Coffee Cat, ciepło, przytulnie, ceny ok, najlepsza czekolada z chilli. W Coffee Moment jest chyba najlepsza kawa, ale ciut drożej. Lwowska wygląda klimatycznie, ale jeszcze nie byłam. Na Krakowskiej prawie naprzeciw Empika mają ogromny wybór lodów gałkowych (nie pamiętam nazwy). Legendarna Kofeina. Polecam Jasminum - to akurat herbaciarnia, ale jedno z najfajniejszych miejsc tego typu w mieście.
W Grabówce są pyszne naleśniki, obsługa o niebo lepsza i szybsza niż w Manekinie naprzeciwko.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-25, 06:51   #11
xMayx
Raczkowanie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;56303378] Na Krakowskiej prawie naprzeciw Empika mają ogromny wybór lodów gałkowych (nie pamiętam nazwy).[/QUOTE]
Ta kawiarnia ma dziwną nazwę, kiedyś miałam zapisaną, ale też nie pamiętam Aczkolwiek potwierdzam, no i do tego pyszne ciasta i desery W ogóle w Opolu jest całkiem sporo świetnych miejsc tego typu i w typie Kofeiny, jestem zaskoczona A obok Coffee Cat zawsze przechodzę na zajęcia!

Picie pokrzywy od 25.03.2016
Pantotenian wapnia od 25.03.2016
xMayx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości