![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Trzynastego w piątek - przesądy
Nie wiem, gdzie dać ten wątek, mysle ze tu bedzie ok.
Na ogół nie wierze w przesądy, ale odruchowo zawsze unikam czarnych kotów itp., choc uważam to za głupotę. ![]() I można stwierdzić że za 2 tyg. spotka mnie niesamowity pech.. Moja 18stka wypada 13stego w piątek. Ogólnie ja sama pogodziłam się chyba z tym, że urodziłam się w "pechowym" dniu i na dodatek 13 w piątek wchodzę w dorosłość (co niektórzy mogą to interpretować jako zrujnowaną dorosłość a ja sama zaczynam w to wierzyć, bo nie należę do "szczęśliwców"..). Sama początkowo się z tego śmiałam, ale gdy mówiłam znajomym kiedy się urodziłam, bo np. pytali, to wybuchali śmiechem gdy usłyszeli odpowiedź. Zaczęły się gadki, że to pechowy dzień, a mi za każdym razem robiło się przykro i teraz jest coraz gorzej, gdy do 18stki tak blisko ![]() Teraz z uprzedzeniami czekam na ten dzień i nie sprawia mi to już radości. Wiadomo, ze nie tylko ja urodzilam sie trzynastego, ale dlaczego akurat 18ste urodziny musze obchodzic w piatek. To jest naprawdę niezly pech ;/ Wiem, ze przesadzam, ale to moi koledzy/koleżanki swoim dokuczaniem mnie poddołowali.. I głównie chodzi mi o jakieś instrukcje od Was.. Jak mam się tym NIE przejmować, jak reagować na głupie zaczepki o 13stym piatku, bo mnie po prostu zatyka i mi jest smutno i boję się że przez taką głupote stracę fajne swięto. I boję się, że zacznę się tak przejmować, że w koncu naprawdę zrobię jakąś głupotę i coś mi nie wyjdzie : / Edytowane przez Ann1994 Czas edycji: 2012-01-02 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Trzynastego w piątek - przesądy
posłuchaj tego
![]() http://www.youtube.com/watch?v=bQ3LWHHUVJw
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Powiedz,że dla Ciebie to jest szczęśliwy dzień,bo tak się urodziłaś i gdyby nie Ty to by nie mieli imprezy w piątek 13 - stego.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja osobiście piątek trzynastego uważam za swój szczęśliwy dzień - nie żeby tak było naprawdę, ale jak sobie tak wmówiłam, to przynajmniej nie uważam go za pechowy. To samo jest z liczbą 13 i czarnymi kotami (które notabene uwielbiam).
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
A no i urodziłam się w czwartek
![]() też mi się podobają czarne koty, ale zawsze błagam żeby nie przebiegły mi ulicy :p Ja w sumie pamiętam taki mój piątek trzynastego, że był to chyba najbardziej szalony dzień w moim życiu, że centralnie nie wiem jak go przeżyłam. Ale jest co wspominać, choć wiem jak wtedy bałam się, że dobra passa się skończy bo to w końcu piątek trzynastego. Nie sprawdziło się. Ale weź to przetłumacz innym, jak im od razu na wyśmiewanie się ze mnie zbiera, ehh.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Niesamowicie dojrzałych masz znajomych jeżeli wierzą w takie bzdury i tak się zachowują. Rada? Olać takie gadania.
Cytat:
![]() SAMA stwierdzasz, że to będzie pechowy dzień. Z takim nastawieniem to będzie dla Ciebie zły dzień, bo od rana będziesz się tym przejmować i martwić. A to od Ciebie zależy jaki ten dzień będzie ![]() Ja z kolei zawsze się śmieje z ludzi, którzy wierzą w jakiekolwiek przesądy. Uwielbiam robić zwariowane i niebezpieczne rzeczy w piątki 13stego (np. raz skoczyłem wtedy ze spadochronu ![]() A wiecie dlaczego? Bo każdy jest kowalem własnego losu. I nie istnieje coś takiego jak pech czy szczęście spowodowane przez jakiś przesąd. W ten piątek trzynastego mam dwa kolokwia i nawet nie dopuszczam do myśli, że ich nie zdam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Chciałam brac ślub 13.04.2013 o 13
![]() ![]() A tak serio... Kobieto, weź dorośnij skoro zaraz Ci 18 stuknie i przestań w głupoty wierzyc. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
właśnie wcześniej starałam się nie nakręcać, ale uwierz, że nie jest łatwo, jak każdy wokoło robi wielkie oczy i wybucha śmiechem gdy wspomnę o urodzinach.
A ja jestem baaaaardzo wrazliwa i szybko można mnie "zniszczyć". I wiem, że mogę sprawić, że będzie to najlepszy dzień w moim życiu, ale jest ciężko gdy nikt Cie nie wspiera a nawet "kopie leżącego". Wiem też, że jeżeli ten dzień będzie dla mnie pechowy to tylko przeze mnie i moje nastawienie.. Mam jeszcze 2 tygodnie, nie całe dwa, żeby się ogarnąć. Nie wierzę w głupoty (chyba ze odruchowo, jak wspomniałam), nie wierzę w piątek 13 stego, ale niedługo zwariuję i zacznę wierzyć, gdy nikt wkoło nie da mi świętego spokoju jeżeli chodzi o tą datę. Edytowane przez Ann1994 Czas edycji: 2012-01-02 o 18:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja zdałam prawko w piątek 13
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
i Ty tak serio myslisz, że oni samie wierzą w jakąś "złą" moc tego dnia?
za wierzeie w zabobony kończy się w piekle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
haha wiem ;D
Może wierzą, moze nie - mnie to nie obchodzi, mi po prostu jest przykro, gdy mówię że mam urodziny 13 stego stycznia to reakcja jest najczęściej "ojej współczuję w piątek 13stego"..nie umiem obrócić tego w żart albo chociaż olać i to chyba główny mój problem. Muszę się postarać i pokazać że to jednak świetny dzień. Ale jak ludzie mi podcinają skrzydła nawet nieświadomie, to jest ze mną źle. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
A co Ciebie to obchodzi, co mówią inni? Ty mówisz co innego i w co innego wierzysz.
Serio, nie rozumiem jak można być takim konformistą.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
można.
obchodzi mnie, bo nawet jeśli jesteś twarda i wiesz swoje, to jednak w głębi duszy interesuje Cie co pomyślą inni, nie udawaj że tak nie jest w żadnym stopniu : ) A ja tym bardziej, że twarda nie jestem, to przejmuję się, nic konkretnego na to nie poradze, nie wylecze sie z tego w 100% raczej. Chciałam się zapytać Was co myślicie o moich urodzinach, czy też jesteście tacy przesądni i co mam robić, gdy ktoś mi współczuje daty urodzin, bo nie bardzo wiem.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Kuźnia inspiracji
|
Mam koleżankę, która też ma wtedy urodziny i jakoś się nie przejmuje tym wcale.
Olej to ich gadanie i tyle. Sami by chcieli mieć w takim dniu urodziny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
sama się nakręcasz, jak ktoś komentuje to odpowiadasz "nie jestem przesądną" uśmiech, i jedziesz dalej. gorzej, że Ty chyba jednak jesteś przesądna i wierzysz w to, że ta data zepsuje Ci urodziny. dla mnie to głupota. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Kochana ja również swoją osiemnastkę obchodziłam 13stego w piątek, a i urodziłam się również w piątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Jesteś zabobonna, więc nie wiem czy jakaś wizażanka jest w stanie Ci pomóc.
Na pocieszenie dodam, że są kraje, które mają odmienne patrzenie na te same liczby, koty, płoty, drabiny, itp. Tak jak z kolorami - u nas czarny jest kolorem smutnym, w innych krajach biały.
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jak dla mnie to normalne, a ty jesteś z lekka sztywna, sorry za szczerość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Moja mama też ma urodziny 13 stycznia. Ba ślub brała 13 kwietnia. A kiedyś w domu mieliśmy sześć całkiem czarnych kotów. Wszyscy żyjemy, mamy się całkiem nieźle.
Jak byłam w klasie maturalnej to 13 w piątek był najbardziej rozchwytywaną datą na studniówkę.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
No dobra, chyba a nawet chyba na pewno mnie przekonaliście, dziekuję : )
Zamiast użalać się nad bzdetami, wezmę się za przygotowania. Obiecuję sobie, że będzie super. Musi być, w końcu to przełomowy moment w moim życiu! Grin nie gniewam się, zauważyłam. Mi się robi przykro, bo ogólnie ostatnio podejmuję same złe decyzje i nic mi nie wychodzi, już nie chodzi datę urodzin nawet ale mam wrażenie że co bym nie zrobiła, to i tak bedzie źle. Ale to już inna bajka. I gdy ktoś mi zaczyna jeszcze uświadamiać nawet w żartach, że mam pecha, to eh.. Nie umiem tego przyjać "na klate".. Edytowane przez Ann1994 Czas edycji: 2012-01-02 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ludzie wymyślają takie pierdoły, żeby poziom adrenaliny chyba sobie wytworzyć. przesądy, zabobony, końce świata - jak dla mnie brednie.
bardziej przejmowałabym się chyba sytuacją polityczną w państwie, a nie jakimiś durnymi przesądami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
A przestań. Ja się w piątek trzynastego zeszłam z TŻ i już prawie trzy lata jesteśmy najszczęśliwsi na świecie
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem osiemnastka w piątek to świetna sprawa bo przyjdzie dużo ludzi, będą mogli dłużej zostać i guzik ich będzie obchodzić że to 13.
![]() dla mnie 13. to szczęśliwa data ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja zdałam prawo jazdy 13 maja w piątek o godzinie 13, więc nie wierze w pechowość tego dnia
![]() Tym bardziej, że to było moje któreś tam podejście z rzędu i myślałam, że już nigdy nie zdam ![]() To tylko głupie przesądy ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
moja przyjaciolka zostala smiertelnie potracona na pasach w piatek 13-stego, mimo tego wydarzenia piatki 13-stego sa dla mnie zwyklymi dniami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Witam!
Robię materiał na temat piątku trzynastego. W przyszłym tygodniu zetkniemy się właśnie z tym dniem po raz pierwszy w tym roku. W związku z tym faktem mam do Was pytania. Czy kiedykolwiek w ten dzień zdarzyło Wam się coś niezwykłego, niespodziewanego, strasznego bądź też wręcz odwrotnie wspaniałego i szczęśliwego. I czy ogólnie piątek 13-go budzi w Was lęk, wierzycie w ten przesąd? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Znajomi sobie z Ciebie jaja robią, a Ty wierzysz. Piątek 13 to dzień jak każdy inny, serio. Nie istnieje coś takiego jak szczęśliwe albo pechowe daty. Koniec tematu. Radzę zająć się czymś pożytecznym i nie wkręcać sobie głupot, bo to naprawdę jest zabawne żeby 18-letnia dziewczyna martwiła sie, że urodziny wypadają jej w piątek 13. Zawsze mogłaś urodzić się jeszcze w Dzień Zmarłych i byłoby gorzej
![]() Kup sobie czarnego kota, ropuchę, przechodź pod drabinami i nie odpukuj w niemalowane itd. i zobacz, że nie ma to żadnego wpływu na nic. Może taki eksperyment Ci pomoże.
!Me encanta espanol! ![]() Edytowane przez ama Czas edycji: 2012-01-07 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.