Z okazji czy bez okazji? Zabawki. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-23, 22:22   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Z okazji czy bez okazji? Zabawki.

Natchnęła mnie Klarissa

Wasze dzieci dostają zabawki (obojętnie, czy większe/droższe czy drobniejsze) ot, tak, czy tylko przy konkretnej okazji (urodziny, BN, Zajączek czy co tam...)? A może i tak i tak?

Jest jakiś podział - np. książeczki czy gry dostanie ot, tak, gdy chce lub coś fajnego się trafi, a np. lale, klocki - okazyjnie?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-23, 22:55   #2
taszkin
Zakorzenienie

Dot.: Z okazji czy bez okazji? Zabawki.

U nas nie ma podziału. Wyklarowała się zasada, że jak jest wypad do sklepu (raz w tygodniu przeważnie) to może sobie wybrać jakąś drobnostkę, jesli chce. Czasem jest to pet-shopek za dyszkę, czasem ozdoba wielkanocna za 1,50 Mówię o sklepach dużych, nie porannym wypadzie z córą po ziemniaki do spożywczego Jak wypatrzy coś, co jest droższe mówię" to innym razem", potem okazuje się czy to dla niej ważne czy nie, czy mówi jeszcze o tym spytana co chce dostać np. na zajączka, czy ma już w planie coś innego. Potarfi znieść odmowę, bardzo mnie to cieszy. Ale jak mogę sobie pozwolić finansowo to nie czekam na okazję tylko sprawiamy sobie przyjemność wcześniej, np. w księgarni czy zabawkowym
Z okazji oczywiście też zazwyczaj coś większego, ale nie zawsze (bo czasem wymarzy sobie dosłownie "pierdołkę").
Jak idę sama i widzę coś fajnego, mam akurat pieniądze, kupuję. Rzeczy potrzebne, jak art papiernicze, książki, plastyczne kupuję na bieżąco, bez okazji.

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2012-03-24 o 19:56
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-23, 23:10   #3
aa2
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33106899]Natchnęła mnie Klarissa

Wasze dzieci dostają zabawki (obojętnie, czy większe/droższe czy drobniejsze) ot, tak, czy tylko przy konkretnej okazji (urodziny, BN, Zajączek czy co tam...)? A może i tak i tak?

Jest jakiś podział - np. książeczki czy gry dostanie ot, tak, gdy chce lub coś fajnego się trafi, a np. lale, klocki - okazyjnie?[/QUOTE]

u nas na razie bez okazji i z okazją
na razie mały sam nic nie chce bo za mały
ale my idąc do sklepu często jakiś drobiazg zakupimy, babcie,dziadki tak samo coś tam przyniosą, a to jakaś grzechotka albo coś innego-po prostu i bez okazyjnie
pewnie z czasem pewne rzeczy sie jakoś pozmieniają i jakieś większe prezenty np z okazji świat czy urodzin bedą, al ena razie jak cos sie spodoba , coś potrzeba to po prostu sie to kupuje
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-23, 23:29   #4
kotek81
Zakorzenienie

I tak i tak.
Jak jest kasa to i coś droższego dostanie bez okazji - ot żeby jej sprawić przyjemność, jak funduszy mniej to i czasem nawet drobnostki odmawiam. Czasem odmawiam "dla zasady" bo według mnie jeśli ma w domu 20 lalek to 21 naprawdę nie jest jej do niczego potrzebna.

Prezenty na okazje też różnie - na ogół takie większe/droższe ale też nie zawsze - teraz np. chce na urodziny ostać "ze dwa pet shopy" jak to określiła
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-24, 14:24   #5
gosia261282
Gang Iren

Chcialabym,zeby zabawki byly tylko z okazji,zeby dziecko docenilo to bardziej i cieszylo sie,ze jest szczegolny dzien,gdy dostaje sie zabawke.Nie mowie o rzeczach potrzebnych na codzien,typu plastelina,nowe kredki,kolorowanka,ksiaze czka.Niestety nigdy nie umialam sie powstrzymac i kupuje tez bez okazji.
Stary 2012-03-24, 15:53   #6
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Z okazji czy bez okazji? Zabawki.

Ja kupuję bardzo mało zabawek, właściwie na palcach jednej ręki jestem w stanie policzyć. Moja córka jest jedyną wnuczką ze strony męża i tam dziadkowie szaleją z zabawkami, do tego stopnia, że zabroniłam tego znosić mi do domu i leżą graty u dziadków, albo babcia przychodzi do wnusi z wielką torbą, którą potem zabiera do domu.

Wychodzę z założenia (na bazie własnych obserwacji jako niania) że dziecko, które ma dużo zabawek nie bawi się niczym, dodatkowo niczego nie szanuje. Dlatego ja staram się ograniczać w kupnie, do tego kupuję raczej raczej rzeczy potrzebne albo zabawki długoterminowe. No i muszę przyznać, że każda z kupionych przeze mnie rzeczy cieszy się dużym powodzeniem u mojego dziecka i sprawia jej na prawdę radość.

A tak to stawiam na "praktyczne" prezenty. Zamiast 30 lalek, których potem nie ma gdzie trzymać wolałam odkładać i w ramach prezentu zrobić mojej córce jej własny pokój, z którego się bardzo ucieszyła bo ma teraz swój własny "mały świat" a ja mam wreszcie normalnie w domu Poza tym uważam, że prezent dla dziecka to nie musi być zabawka - może to być równie dobrze ładne, nowe ubranko. Jestem pod tym względem trochę starej daty - chcę nauczyć moje dziecko szanować to, co dostaje. Mam niechlubne przykłady w rodzinie dzieci, które mają wszystkiego w nadmiarze i nie widzę żeby to przyniosło korzyści, wręcz przeciwnie.
Stary 2012-03-24, 16:33   #7
traicionera
Zakorzenienie

a z okazji i bez okazji, bo w końcu takich okazji to jest w roku kilka, a córeczka rośnie teraz szybko i widzę, ze np teraz interesuje sie książeczkami, gdzie można przesuwać okienka, coś tam przestawiać, to nie będę czekać z kupnem do urodzin, szczegolnie,z e książka kosztuje kilka złotych. Czyli raczej staram sie kupować zabawki wtedy, kiedy jest na nie zapotrzebowanie. Zresztą szczerze mówiąc to miedzy Dniem dziecka a Gwiazdka nie ma żadnej okazji i co, przez pół roku zero zabawek? Szczegolnie,z e w tym czasie młoda zaczęła stać, wiec sie przydał stolik edu, potem łazić przy sprzętach, wiec pchacz również nabyłam.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-24, 19:39   #8
Patrilla
Zakorzenienie

u nas mała walka mąż kupowałaby bez okazji ja staram się pilnować by nie przesadzał (sama też muszę się pilnować) w pewnym momencie złapaliśmy sie na tym ze wracaliśmy z zakupów, a Pola myszkowała po torbach "a gdzie coś dla mnie" teraz dla niej są sezamki lub kisiel w tych większych zakupach i nic poważniejszego droższego.
Książki i ostatnio gry i puzzle to też zabawki, ale zaliczam je do tych bardziej wartościowych edukacyjnie (smai mamy do nich słabość) i dlatego to rzeczy, które dostaje bez okazji około 1/2 razy w miesiącu
co śmieszne czasem Pola ucieszy się z jakiejś duperelki a z "dużego" prezentu wcale staram się ją uczyć doceniać prezenty i chyba mi wychodzi
Stary 2012-03-24, 20:46   #9
julka910
Zakorzenienie

U mnie jest pewien podział.
duże prezenty są tylko z okazji.

Od czasu do czasu kupuje jej książeczki, nowe kredki ( cudny prezent, zawsze sie cieszy), jakieś tam puzzle. Przed jakaś okazja robię listę zabawek, które by sie przydały i rodzina sie dzieli, ubranek nie dostaje dla córki wcale od rodziny, jakoś tak kupują jedynie zabawki.

mąż za to nie kupuje sam z siebie żadnych zabawek.
julka910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-24, 21:10   #10
Patrilla
Zakorzenienie

ja muszę mamę i je partnera pilnować, bo ostatnio jak poszli po koparkę do piaskownicy wrócili z rowerem
Stary 2012-03-24, 22:51   #11
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
ja muszę mamę i je partnera pilnować, bo ostatnio jak poszli po koparkę do piaskownicy wrócili z rowerem

Moze byl w cenie koparki
Stary 2012-03-24, 23:24   #12
Patrilla
Zakorzenienie

chciałabym
Stary 2012-03-25, 17:37   #13
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Nasz jest jeszcze malutki i ma tylko dwie zabawki: karuzelkę i matę edukacyjną. Sama mata daje tyle możliwości że wg mnie wystarczy na długo, w zasadzie składa się ona z wielu zabawek. Dopóki jest malutki to kupuję zabawki tylko w miarę potrzeby, jeśli czuję że nam brakuje czegoś w danym momencie rozwojowym Zobaczymy jak to bedzie potem...
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-25, 21:43   #14
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Groszek bez Marchewki Pokaż wiadomość
Nasz jest jeszcze malutki i ma tylko dwie zabawki: karuzelkę i matę edukacyjną. Sama mata daje tyle możliwości że wg mnie wystarczy na długo, w zasadzie składa się ona z wielu zabawek. Dopóki jest malutki to kupuję zabawki tylko w miarę potrzeby, jeśli czuję że nam brakuje czegoś w danym momencie rozwojowym Zobaczymy jak to bedzie potem...
Polecam ten sposób, tez tak robie.

Niemowleciu wcale nie potrzeba tak duzo zabawek.

A poza tym jets tyle ciekawszych rzeczy od zabawke i zabawka kubkami plastikowymi moze byc nawet ciekawa
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-25, 21:58   #15
iizabelaa
Zakorzenienie

Młoda ma rok i na razie zabawki były głównie bez okazji,
adekwatnie do rozwoju,
co prawda ja nie kupuje,
bo zabawki córka dostaje w prezencie albo po kuzynce.

Natomiast później mam nadzieję, że będą głównie z okazji
Stary 2012-03-26, 00:51   #16
Groszek bez Marchewki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość

A poza tym jets tyle ciekawszych rzeczy od zabawke i zabawka kubkami plastikowymi moze byc nawet ciekawa
Jego bardziej ciekawią moje dłonie i twarz niż np. grzechotka.
Groszek bez Marchewki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 02:36   #17
Bakteryika
Wtajemniczenie

jak ja sie zapieralam ze zadnych zabawek nie kupie tyle co od ciotek, dziadkow dostanie
moje dziecko plywa w zabawkach (tych otrzymanych, odziedziczonych i rozpieszczonych przez rodzicow) a ja dalej siedze i szukam i kupuje

natomiast moje dziecie z calego serca ma to gdzies, 15 minut i zabawka w kat
ku przestrodze innym
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 07:46   #18
traicionera
Zakorzenienie

U nas akurat moja córka dostaje zabawki od rodziny czy naszych znajomych bardzo rzadko, więc tym bardziej nie mam sobie za złe tego, że jej kupuję coś od czasu do czasu. Poza tym bardzo ładnie się nimi bawi jak na swój wiek.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 17:27   #19
basiek08
Przyczajenie

Pamiętam,że jak byłam w ciąży zawsze mówiłam"mały nie będzie miał dużo zabawek"bo właściwie gdzie to trzymać.Wolałam jak goście przynosili chusteczki,pieluchy jakiś ciuszek dla dziecka itp.A pokój małego i tak zawalony zabawkami bo sama mu je kupuje.Przy prawie każdym wyjściu z domu coś mu kupję nawet pierdułkę mam nadzieję ,że mi przejdzie(mąż już nosem kręci)
basiek08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 18:34   #20
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Polecam ten sposób, tez tak robie.

Niemowleciu wcale nie potrzeba tak duzo zabawek.

Ja latem kupiłam 4 plastikowe kubki, na wagę w realu były. Każdy w innym kolorze. Rewelacja - do dzisiaj hicior w kąpieli Przelewanie, gotowanie, picie, wylewanie...

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
U nas akurat moja córka dostaje zabawki od rodziny czy naszych znajomych bardzo rzadko, więc tym bardziej nie mam sobie za złe tego, że jej kupuję coś od czasu do czasu. Poza tym bardzo ładnie się nimi bawi jak na swój wiek.
U nas w sumie to samo, od kogoś z okazji dostaje, a nie ot tak.

Cytat:
Napisane przez basiek08 Pokaż wiadomość
Pamiętam,że jak byłam w ciąży zawsze mówiłam"mały nie będzie miał dużo zabawek"bo właściwie gdzie to trzymać.Wolałam jak goście przynosili chusteczki,pieluchy jakiś ciuszek dla dziecka itp.A pokój małego i tak zawalony zabawkami bo sama mu je kupuje.Przy prawie każdym wyjściu z domu coś mu kupję nawet pierdułkę mam nadzieję ,że mi przejdzie(mąż już nosem kręci)
Nie dziwię się
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-28, 22:13   #21
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Moje dziewczyny dostają drobne zabawki raz na jakis czas, bez okazji... bawią się polly pocketami więc koszt nie jest duży za dwie laleczki. Max 2 razy w miesiącu, ale to rzadko - przeważnie raz. Większe prezenty są na święta BN... reszta okazji "do buta", na zajączka, urodziny jest bez szaleństw. Wtedy przeważnie dziadkowie coś kupują więc każda ma drobiazgów razy trzy - wystarczy

Natomiast znajoma w rozmowie przyznała że kupuje dzieciom zabawki raz w tygodniu, i nie są one z tych najtańszych. Czasem jak wracają z przedszkola, nie odmawia jak któreś coś chce, więc tak jakoś wychodzi. Efekt taki, że na każde święta siadają ze starszym dzieciakiem i robią listę, co chciałby dostać. Listą dzielą się z rodziną, a jak ktoś się wyłamie i kupi "od siebie", dziecko jest zawiedzione, nie cieszy się i uwaga: trzeba mu tłumaczyć że mikołaj się pomylił, czy że to też coś fajnego, mimo że nie z listy i takie tam. Dla rodziców to normalka, ja sobie nie wyobrażam doprowadzić do stanu kiedy dziecko 'wybrzydza' na prezenty - zwłaszcza przedszkolak

Druga
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-28, 22:49   #22
Konto usunięte

No zatkało mnie trochę

Masakra.
Stary 2012-03-28, 22:53   #23
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Z okazji czy bez okazji? Zabawki.

Cytat:
Napisane przez Carya Pokaż wiadomość
Natomiast znajoma w rozmowie przyznała że kupuje dzieciom zabawki raz w tygodniu, i nie są one z tych najtańszych. Czasem jak wracają z przedszkola, nie odmawia jak któreś coś chce, więc tak jakoś wychodzi. Efekt taki, że na każde święta siadają ze starszym dzieciakiem i robią listę, co chciałby dostać. Listą dzielą się z rodziną, a jak ktoś się wyłamie i kupi "od siebie", dziecko jest zawiedzione, nie cieszy się i uwaga: trzeba mu tłumaczyć że mikołaj się pomylił, czy że to też coś fajnego, mimo że nie z listy i takie tam. Dla rodziców to normalka, ja sobie nie wyobrażam doprowadzić do stanu kiedy dziecko 'wybrzydza' na prezenty - zwłaszcza przedszkolak
Nie cierpie gdy ktoś mi narzuca co mam kupić. Co innego "chciał by dostać" a co innego "masz kupić X bo jak nie to będzie niezadowolone". Chyba bym powiedziała wprost takim rodzicom, że jak chcą to niech sobie kupują wg listy, bo ja zamierzam kupić czekoladę.

I w ogóle całe podejście rodziców bez sensu. W sumie aż szkoda się produkować na ten temat
Stary 2012-03-29, 14:33   #24
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

U mnie w rodzinie był i jest zwyczaj kupowania prezentów tylko z okazji i głównie dzieciom (bo dorosłym to juz niekoniecznie w ogóle jeśli nawet jest okazja - wystarczą życzenia). Swojego dziecka nie mam, jesli kupuje cudzym dzieciom prezenty to tylko z okazji świąt (np. urodzin, dnia dziecka, świąt katolickich jeśli rodzice dziecka obchodzą - choć sama nie tego nie czynię będąc ateistką, a także np. początku roku szkolnego - jakieś przybory szkolne umilające naukę).Dzieciom oczywiście starszym niż roczniakom czy dwulatkom bo takim maluchom to dwie czy trzy zabawki rozwijające zapewnią rodzice i nie potrzebują szczególnych prezentów na urodziny czy BN bo nawet nie rozpoznają tego święta więc potrzebna jest im uwaga i zabawa z opiekunem a nie 30 nowych zabawek z różnych okazji których znaczenia jeszcze nie rozumieją.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 19:52   #25
kotikaa
Raczkowanie

Mój dostaje zabawki dosyć często, ale nie drogie. Głównie są to nagrody za konkretne rzeczy, np. ze w koncu zrobił kupke do nocniczka, że ładnie pije syrop i takie tam. Czasem kupujemy mu zabawki dla zwykłej przyjemności, ale grubsze prezenty dostaje na święta i urodziny.
kotikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 21:18   #26
Konto usunięte

A ja sobie przypomniałam jeszcze - mama mi zawsze coś kupowała, gdy byłam chora (zależnie od stanu finansowego i tego, co chciałam - czasem to był drobiazg, ale tez kiedyś dostałam lalę - bobasa - tyle, że wtedy hitem był zwykły plastikowy ), i teraz córce tez kupuję
Stary 2012-03-30, 22:20   #27
julka910
Zakorzenienie

Ja jak chorowalam i wracalam z od lekarza to obowiązkowo musiałam dostać blok i pisaki

Mam jedna koleżankę, która kupuje mnóstwo zabawek dla swojego dziecka, i zawsze kupuje najdrosze na rynku, często mówi " drogie to było no ale cóż" . I oczekuje równie drogich prezentów. Oczywiście wszystko jest markowe i najmodniejsze.

Szajajaba my tez mamy kubki w kąpieli i tez są nadal hitem a będzie już chyba z rok jak je kupilam i mamy jeszcze gumowe rybki kraby itp.

---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ----------

Cytat:
Napisane przez kotikaa Pokaż wiadomość
Mój dostaje zabawki dosyć często, ale nie drogie. Głównie są to nagrody za konkretne rzeczy, np. ze w koncu zrobił kupke do nocniczka, że ładnie pije syrop i takie tam. Czasem kupujemy mu zabawki dla zwykłej przyjemności, ale grubsze prezenty dostaje na święta i urodziny.
Moja mała za takie sukcesy tez dostaje małe drobiazgi, najczęściej nowe kredki albo książeczkę. Dziś kupiłam jej super książeczkę z magnetycznymi obrazkami, koszt 14,99 zł a radość . . Bezcenna
Stary 2012-03-31, 12:58   #28
mamz
Zadomowienie

Moje dzieci większość zabawek dostają od dziadków i znajomych, ale czasem wiadomo też mam ochotę coś kupić. Kupuję wtedy jak mi coś fajnego wpadnie w oko bez okazji. Oczywiście na jakieś święta, urodziny/imieniny itp. to jest coś bardziej konkretnego, przemyślanego i zaplanowanego odpowiednio wcześniej, a tak na co dzień to raczej drobiazgi. Nie jestem też zwolenniczką góry zabawek.
mamz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 13:28   #29
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja kredek, książek, kolorowanek, nie traktuję jak zabawkę.
Mam nadzieję, że młoda będzie lubić rysować itp

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Nie cierpie gdy ktoś mi narzuca co mam kupić. Co innego "chciał by dostać" a co innego "masz kupić X bo jak nie to będzie niezadowolone". Chyba bym powiedziała wprost takim rodzicom, że jak chcą to niech sobie kupują wg listy, bo ja zamierzam kupić czekoladę.
dokładnie, też tego nie lubię,
obojętnie jak to by miała być okazja

Cytat:
Napisane przez Carya Pokaż wiadomość
jeszcze się z tym nie spotkałam

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2012-03-31 o 13:29
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-31, 14:23   #30
julka910
Zakorzenienie

Ja tez bym nie chciała by ktoś mi coś narzucał co mam kupić chociaż przyznam ze jak kupuje coś komuś w prezencie to sie pytam co tam by sie najbardziej przydało.

Moja rodzina zawsze mnie pyta co kupić dla małej w prezencie i na większe okazje typu Boże narodzenie, urodziny czy coś tam robię jakaś listę pomysłów i to sie sprawdza bo nie powtarzają mi sie zabawki i mam to czego potrzebowalam

Oczywiście nie wskazuje konkretnych produktów z cena tylko np pisze " puzzle drewniane" " ukladanka magnetyczna" itp.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości