|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
ciąża
Witam. Jest tu trochę kobiet które były/są w ciąży i dlatego postanowiłam zadać pytanie tutaj. Długo czekałyście na swoje pierwsze usg? Zrobiłam test ciążowy,a dokładnie cztery-wszystkie pozytywne, od razu umówiłam się na wizyte do ginekologa w mojej przychodni. ( Wstyd się przyznać ale tylko raz w życiu byłam u ginekologa poprostu nie miałam takiej potrzeby tam chodzić.) No i mi powiedzieli że na wizyte trzeba czekać 2tygodnie. Sobie pomyślałam no okej,więc poszłam dzisiaj do tego ginekologa,dał skierowania na różne badania i usg. A więc zeszłam na doł do recepcji się zapisać a Pani mi mówi że najbliższy termin na usg to: 25.04.2012r. Przeraziłam się. Niedość ze czekałam 2tyg,to teraz jeszcze 21 dni na usg. Wy też tak miałyscie? Myśle czy nie chodzić do ginekologa prywatnie,żeby poprowadził moją ciąże. Bardzo drogo to wyjdzie? Bo na usg to na pewno pojde prywatnie.Jest to moja pierwsza ciąża i za bardzo nie wiem czy ZAWSZE sie tak dlugo czeka(wiec jakby co to prosze mi wybaczyc) czy tylko u mnie tak jest?
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ciąża
Ja chodze do ginekologa prywatnie i robi usg na kazdej wizycie, nawet jak się nie jest w ciąży
Wiec rozważyłabym chodzenie do gina prywatnie
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Heh czuję jak bym to ja napisała ten post 2tygodnie temu
Tak......potwierdzam, tak to jest w państwowej opiece zdrowotnej:/ i tez byłam na usg prywatnie, pewnie to samo mnie czeka z usg w 12tyg :/ chociaż do ginekologa chodzę państwowo, nawet ze względu na skierowanie na badania.Tylko nie rozumiem teorii - lepiej chodzić prywatnie, cóż......prawda jest taka że prywatnie to nie małe pieniądze, uważam że w końcu płacę te składki na coś....coś mogłoby mi się należeć wiem..... taka nadzieja i może się nie sprawdzić ale....
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pitolę kobiety, nie wiem gdzie wy do lekarza chodzicie, ale ja będąc u 7 ginekologów - każdy miał w gabinecie USG! I zawsze mi robili, kiedy się coś działo. Zmieńcie ginekologów lepiej.
Dodam, że to były wizyty z NFZ.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Jak koleżanka powiedziała, zależy od lekarza i czy to jego gabinet czy też prywatna klinika, w której odbierają także porody. Za pierwszą wizytę u prywatnego lekarza można zapłacić nawet ok 170 zł (w tym jest usg, cytologia i inne badania gin.); później ok 120-100 zł, na koniec co drugi dzień po 20 zł za KTG; badanie prenatalne jest najdroższe, bo kosztuje ok 200 zł, a te trzeba wykonać 2 razy będąc w ciąży. Jeśli ciąża jest prawidłowa to wizyty raz na ok. półtora miesiąca, czasem 2. Jeśli problematyczna to i częściej. Licz się też, że badania z krwi też będziesz musiała robić prywatnie, jeśli wizyty będą prywatne. A to koszt ok 100 zł za pakiecik (czasem wyjdzie mniej, czasem więcej, w zależności co lekarz chce sprawdzić). Licznik prosty.
Niestety nie każdego na to stać.
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Jakie ceny
Ja za wizytę prywatną u ginekologa płacę 50zł tylko. Niezły rozrzut.
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ja prywatnie płaciłam 80 złotych i w tym też było USG (cytologia nie wiem, bo byłam dziewicą).
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Ja chodziłam w pierwszej ciąży na NFZ i przy każdej wizycie miałam robione USG w gabinecie lekarskim. Teraz chodzę do tej samej przychodni np. idę w środę, bo wtedy przyjmuje moja lekarka i w czasie wizyty mam robione usg ( jestem w 13 tygodniu i miałam już 2 usg)
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
|
|
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wcześniej usg może np.nie pokazać echa serca więc plus jest taki,że nie bedziesz musiała go powtarzać ciężarne na NFZ maja i tak lepiej bo zapisuje sie je na wizyty tak jak trzeba nawet jesli kolejka jest dłuższa; przykładowo ja na NFZ do ginekologa czekam 2 miesiące (w wakacje 3) i gdyby kobiety w ciązy miały normalnie umawiać sie na wizyty wg zasad jak wszystkie pacjentki to nie dałoby sie prowadzić ciąży |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
fankapsychiatrii
ja chodzę na nfz z przychodzi w szpitalu i tam akurat jest tak, że przyjmuje 15 pacjentek dziennie ( akurat moja lekarka). rejestracja jest pół godziny przed przyjęciami czyli np o 13.30 a lekarka przyjmuje od 14. I jak się zmieścisz w tej 15 to lekarka przyjmie tego samego dnia
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
|
|
|
|
#16 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez konwalia39 Czas edycji: 2012-04-06 o 10:47 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Najważniejsze jest drugie USG tzw genetyczne które należny wykonać dokładnie między 12 tygodniem a 13.6 dniem, bo normy sa dostosowane do tego okresu rozwoju.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
U mnie za wizytę prywatną UWAGA! płacę 150 zł. Ale USG za każdym razem i całodobowa opieka
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
ja płaciłam 120zł za wizytę,plus koszt badań, które też robiłam w tej prywatnej przychodni, więc nie raz wychodziło miesięcznie koło 200-300zł
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.

Wiec rozważyłabym chodzenie do gina prywatnie
Tak......potwierdzam, tak to jest w państwowej opiece zdrowotnej:/ i tez byłam na usg prywatnie, pewnie to samo mnie czeka z usg w 12tyg :/ chociaż do ginekologa chodzę państwowo, nawet ze względu na skierowanie na badania.
wiem..... taka nadzieja i może się nie sprawdzić ale....
Dodam, że to były wizyty z NFZ.

Ja za wizytę prywatną u ginekologa płacę 50zł tylko. Niezły rozrzut.