|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Truskawki-praca sezonowa
Cześć dziewczyny
![]() Zbliżają się wakacje, a wraz z tym wyjazdy za granicę do prac sezonowych ![]() Chciałam opisać jak wyglądają zbiory truskawek w Niemczech oraz co ze sobą zabrać ![]() Mam nadzieję, że komuś te informacje się przydają ![]() A więc... Jak to tam jest... W miejscu, w którym byłam ja plantacje były ogromne. Codziennie szef potrzebował po kilka tysięcy skrzynek z truskawkami... a więc my Polacy tyraliśmy w pocie czoła. Wstawało się o 4, żeby na 5 być na polu... Szybkie śniadanko, zaparzenie kawy w termos, poranna toaleta, ubranie się i w drogę... Każdy zmęczony, nie wyspany... Gdy dojeżdżaliśmy na pole, każda z grup na które byliśmy podzieleni szli na swoje plantacje i tak rwaliśmy aż do ok 10... po czym przyjeżdżał samochód na ładowanie... Później było szybkie 20 minutowe śniadanie i znowu do rwania... I tak do ok 13, gdzie później była 30 minutowa przerwa na obiad... Je się tam brudnymi rękoma... Nikt nie patrzy na to czy pada deszcz, czy jest mega upał... Musisz rwać. Takie miałam dwa miesiące. Nie wspominając już o zakwasach w pierwszym tygodniu... Coś strasznego... Jest na prawdę CIĘŻKO ale wartoooo się pomęczyć dla tych € ![]() Oczywiście w wolnych chwilach, po powrocie na baraki istnieje życie towarzyskie, gdzie można się troszkę odstresować ![]() AAA najgorsze są kolejki do łazienki po powrocie z pola... Czasami czekasz godzinami... Czasami brakuje Ci ciepłej wody. Co zabrać: NAJWAŻNIEJSZE!!! strój przeciwdeczowy tzw. gumy nie oszczędzajcie na tym, kupcie na prawdę dobry, bo praca w deszczu i zimnie to na prawdę coś strasznego;/ kalosze- też bardzo ważna rzecz później- kapelusz lub czapka z daszkiem oraz krem z wysokim filtrem dresy, getry- spodenek nie polecam,bo od słomy są pokaleczone nogi.... ochraniacze na kolana, najlepiej z pianki koszulki oraz torbę / plecak na jedzenie na pole Myślę, że komuś to się przyda ![]() Ja już się nie mogę doczekać kolejnego wyjazdu ![]() Dziewczyny, tam czas baaaaaardzo szybko leci ![]() Asia 22 lata, pozdrawiam W razie pytań, zapraszam |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Truskawki-praca sezonowa
i ile zarobiłaś ok. 6000zł? lipne pieniądze jak za 2 miesiące. jakby się miało znajomości... dalszy znajomy mojej koleżanki pracuje w niemczech na produkcji mleka , pakuje mleko jakieś jogurty i zarabia 2500...to są pieniądze. Wygląda jakbyś chciała zareklamować jakąś plantacje truskawek...
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niczego nie mam zamiaru reklamować... mam tylko zamiar pomóc tym, którzy się wybierają np. na truskawki nawet jeżeli ktoś w 2 miesiące zarobi 6 tys. na czystko, to to sa bardzo duże pieniądze |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Ile kilogramów truskawek dziennie zbierała jedna osoba ?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Kiedy wyjeżdżasz?
nie szukasz towarzyszki? :p
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem ile kg, ale ok 50 skrzynek czasami 70 dziennie, a w skrzynce znajduje się 10 szalek po 0,5 kg ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- wyjeżdżam koniec maja, a co do towarzyszki to szukałam w styczniu na zapisy
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
z kim wyjezdzalas tzn jaka organizacja? kurcze my z kolezankami szukamy od 2 miesiecy pracy przy owocach badz warzywach znalazlysmy biuro Almatur ale oni kaza sobie zaplacic 700 zl za tlumaczenie dokumentow + formalnosci- kolezanki chca zrezygnowac a nie moge zostac sama wiec szukam czegos nowego. Zalezy mi na czyms pewnym, sama wiesz że od cholery jest ogloszen w internecie niekoniecznie bezpiecznych. Bardzo mi na tym zalezy!
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja wyjeżdżam za pośrednictwem znajomych moich rodziców... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Też bym wyjechała choćby na miesiąc. Moja znajoma jedzie ale nie da się już dopisać ... bo to jej tata załatwił wiem że jakoś koło 5000zł za 3 tyg miała, ale to też zależy czy będą truskawki.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Jechałby ktoś na dwa miesiące bądź miesiąc na truskawki? Choćby te 5000zł zarobić albo 4000zł
Nie mam niestety znajomości. Jestem z małopolski.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
kurcze, 700zl za to zeby robote dostac? a ja szukam pracownikow do wydaje mi sie duzo lzejszej pracy w sprzedazy i ciezko znalesc. a niby w kraju bieda
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Do Norwegii nikt się nie wybiera?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Podbijam dziewczyny
. Któraś z Was wybiera się w tym roku do Norwegii lub Szwecji do pracy wakacyjnej?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
ja bym się chętnie wybrała z przyjaciółką do jakiejś sezonowej pracy ale to byłby nasz pierwszy raz i niestety nie mamy zielonego pojęcia co robić w tym kierunku, jak znaleźć dobrą i przede wszystkim UCZCIWĄ ofertę. Jak macie jakieś sprawdzone i polecone to byłabym wdzięczna za pomoc, może wybierzemy się jakąś grupą?
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
zapisy na sezonówki są zazwyczaj w styczniu
|
|
|
|
|
#17 |
|
BAN stały
|
Jak wy w ogóle szukacie takich ofert??? w sumie to tez jakieś edukacyjne - ciekawe doświadczenie życiowe
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Do Norwegii ja tez mogę jechać
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej przez znajomych
100% pewne wtedy
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
też chętnie bym pojechała, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać, znajomości nie mam.. tylko właśnie nie wiem czy już nie jest za późno i tak :/
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Też jadę w tym roku na truskawki, już 4 raz
w pierwszym roku za 2 miesiące zarobiłam 8 tys. zł, w drugim roku za 5 tygodni zarobiłam 7 ts. zł, a w trzecim roku za 6 tygodni zarobiłam 10 tys. zł. Wszystko zależy od pogody, truskawki i ilości ludzi, ale myślę, że to bardzo dobre pieniądze
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Pracowałam kiedyś przy zbiorach truskawek w kraju jeszcze jako dziecko. Pamiętam tylko że to była ciężka praca a pieniądze marne.
|
|
#23 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A w okolice jakiego miasta jeździsz? ![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
w PL wiadomo, że nie zarobisz.. |
||
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny co tak wątek przymarł? Jak tam Wasze poszukiwania,macie już coś ustalone?
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
Czy któraś z Was ma namiary na jakieś sprawdzone oferty/pracodawców na zbiory za granicą? Mogłybyście polecić konkretne miejsce?
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Teraz już za późno żeby wyjechać na sezonówkę.. U grupowego należy zapisać się do końca stycznia.
Ja jestem z Wlkp. mogę podać namiary na grupową z którą ja jeździłam, ale tak jak napisałam zapisy w styczniu, a wyjazd zależy.. Raz jechałam w maju, raz pod koniec lipca.. |
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
A ktoś z Białegostoku, podlaskiego jeździ na truskawki? Albo inne owoce?
Bo z tego co tu czytam kasa dobra, tylko fakt - lepiej mieć kogoś znajomego kto jeździ i z nim jechać chociaż 1 raz żeby wiedzieć jak to jest tam, bo samemu pierwszy raz to ciężko... i strach.. Edytowane przez moniczka795 Czas edycji: 2013-04-14 o 19:39 |
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
hej a kiedy wyjezdzasz?
|
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
Zły obóz pracy złe traktowanie ludzi nie polecam
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.

ale wartoooo się pomęczyć dla tych € 

Nie mam niestety znajomości. Jestem z małopolski.