|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Farby bez stosowania utleniaczyWitajcie, od jakiegoś czasu farbuję włosy. Moim zamierzonym kolorym był pewien odcien rudego. Przed tym musiałam rozjaśnić dosć moje ciemne włosy.
Mam teraz jakby to powiedzieć jasny brąz, a niektórzy mówią, że to prawie blond. Tak, to wina wypłukanego koloru :c Dodam, że mam teraz trochę przyniszczone włosy tym rozjaśnianiem. Mam zamiar pofarbować swoje włosy znów jakąś farbą fryzjerską czy zwyczajną sklepową.. i tu moje pytanie: 1) jest możliwość nakładania farby fryzjerskiej bez mieszania jej z utleniaczem? 2) czy jeśli posiadam farbę Joanna Naturia w której skład wchodzi farba + osobny utleniacz to czy mogłabym nie mieszając tej farby z nim, nałożyc ją na włosy? Pytam o to, gdyż farbując przez dłuższy czas farbami z utleniaczami wiem, ze moje włosy mocno zniszczeją, a chciałabym tego w pewien sposób uniknać. Porszę o pomoc osób doświadczonych! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Farby bez stosowania utleniaczy
Cytat:
jak masz wyplukany kolor to ten toner czy pianka spokojnie ci zakryje i odswiezy kolor tylko odrostu nie zlapie..
Nie ma mnie dla nikogo.. Edytowane przez SugarbabyLove Czas edycji: 2012-05-12 o 09:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli tak: całe wlosy masz sprany rudy + odrosty ciemne? nie potrzebnie je rozjaśniałaś bo będzie się wypłukiwał kolor teraz brzydko juz cały czas z tych rozjasnionych, lepiej uzyc po prostu farby z mocną wodą nawet 12% na sam odrost, a z 6% albo mniej, na resztę. i tak powinnaś zrobić, jaką masz farbe w domu? nałóż ją z mocnym utleniaczem na odrosty a ze słabym na resztę włosów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Zabawa z tonerami wychodzi trochę drogo.. ale może faktycznie to jakiś pomysł by co kilka tygodni nie łazić w blond.
Więc farbowanie bez utleniacza to słaby pomysł jednak? :/ Ciekawi mnie w jakiej kondycji są wasze włosy przy farbowaniu regularnym z utleniaczem. Długo tak farbujecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
no przyznaje rację ale jednak mam obawy
![]() farbnełam z połową tubki utleniacza, zobaczymy ile potrzyma Temat uważam za zamknięty, dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
to nic nie da ze pól utleniacza dałaś, możesz go rozcieńczać na niższe stężenie o czym pisałem wyżej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
chyba nie rozumiesz co napisał Ci fryz. To, ze dałaś mniej utleniacza nic Ci nie da, poza tym, ze źle przyrządziłaś papkę koloryzującą. Jak masz zmieszać w proporcjach 1:1 (np. 20 gram farby i 20 gram utleniacza) to tak nalezy zrobić i koniec kropka. Nie ma czegoś takiego jak trwała koloryzacja bez użycia utleniacza. Utleniacz wywyołuje działanie farby i bez niego mogłabyś dac farbę na włosy, zmyć nawet po 5 godzinach i nie byłoby żadnej zmiany (o tym też już pisał fryz) jak nie chcesz używać utleniaczy to jedyną opcją (dostępną w sklepach) jest użycie szamponetki które wbrew pozorom trzymają się dość długo.
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
hmm
powiem szczerze, że ostatnio zastanawiałam się czy sam krem koloryzujący nie zadziałałby jak toner, w sensie - tak jak napisała autorka tematu użycie samego kremu bez utleniacza, no bo to takie logiczne się wydaje ![]() ale nie znam się na tym skoro mówicie, że utleniacz aktywuje farbę to już sama nie wiem ![]() czy ktoś mimo wszystko próbował tak zrobić ? czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak krowie na rowie dlaczego krem bez utleniacza nie zadziała ? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
tak, przeczytałam
jednak chciałabym zrozumieć dlaczego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
bo tak działa chemia, nie znam się w takim stopniu na chemii by to wyjaśnić, ale nadtlenek wodoru łączy się z pigmentami, amoniak otwiera łuski włosa, pigmenty wchodząc do wnętrza włosa "rosną" na tyle aby zostały tam na trwałe (trwałe farbowanie) a po farbowaniu należy zamknąć łuski włosów czymś kwaśnym aby te pigmenty nie "wypłynęły". tak mi sie wydaje ze to dobre określenie, ktoś kto zna sie więcej na samej chemii moze mnie poprawić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
dziękuję za wyjaśnienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
bzdury, bzdury, bzdury pisane przez osoby znajace tylko teorie a nie probujace w praktyce. Sama farbowalam jakis czas temu Joanna nie dodajac utleniacza tyle ze na jakis jasny braz, juz nie pamietam ktory i wlosy normalnie sie zafarbowaly na ladny odcien.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli masz rude włosy, to dość popularną i niezłą metodą jest rozjaśnianie odrostu, a później na całość (z rozjaśnionym odrostem) henna. Po jakimś czasie przekonasz się, że henna jest na tyle trwała, że całość można odświeżać nawet co 2-3 miesiące i tylko odrost robić np. co miesiąc. Ja robiłam znowuż tak, że farbowałam na zmianę farbą i henną (ale mam średni blond, odrosty aż tak strasznie mi się nie odcinały i mogłam je do pewnego momentu traktować tylko henną bez rozjaśniania, ale jak się robiły dłuższe, już mnie to drażniło) Cytat:
Po jakim czasie Ci się to wypłukało? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Czyli nakładałaś samą farbę z tubki, bez mieszania z utleniaczem? Pewnie miałaś brąz na brąz (jasny lub ciemny), dlatego ci ładnie zapigmentowało, nic więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
niekoniecznie, farbowane byly glownie odrosty ktorych 80% mam siwych, pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.