|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
tsh mocno podwyższone
Odebrałam dziś wyniki badań krwi. Zrobiłam je ponieważ już długi czas bardzo źle się czuję
![]() -jestem ospała, wiecznie zmęczona, suche jak siano włosy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, nie mogę się uczyć (kiedyś byłam piątkową uczennicą a później nauka sprawiała mi trudność), do tego nie mogę schudnąć a wręcz tyje Także postanowiłam się przebadać. I co wyszło? TSH 12,910 ulU/ml norma : 0,270-4,200 W poniedziałek idę do lekarza. Jak u Was wyglądają problemy z tarczycą i jak przebiega leczenie?? Czy leczenie hormonami sprawi, że dalej będę tyć?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: tsh mocno podwyższone
Wychodzi na to, że masz niedoczynność tarczycy.
Moja znajoma ma to samo co Ty i jak zaczęła się leczyć to jakość jej życia się poprawiła, więc uszy do góry
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Odpowiednio dobrana dawka hormonalna powinna ustabilizować Twój organizm i polepszyć funkcjonowanie, poprawić metabolizm na pewno, więc jeśli będziesz brała leki regularnie, to nie powinnaś dalej tyć
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio robiłam badania i wyszło mi 4,17 (norma od 0,27 do 4,20)
badania robiłam prywatnie, teraz chcę skonsultować z lekarzem, jak myślicie wyśle mnie na dodatkowe badania? Dodam że strasznie wypadają mi włosy i chodzę przemęczona, potrafię spać 16h na dobę
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest to drogie, a da to większy obraz lekarzowi. Na pewno na sam początek idź do internisty - który powinien wyslać Cię na te dodatkowe badania. Nie wiem ile masz lat i jakie maz dodatkowe objawy, ale norma TSH dla młodych osób, do 30 rż. to ok 2,5 , a nie 4,2 jak pokazują na wynikach. U mnie jest tak, że tsh niby mam w normie (3,35), ale ft3 powyżej normy, ft4 w granicy górnej i mam podejrzenie nadczynności. Wysłana zostałam do endokrynologa, zwłaszcza, ze jestem w grupie ryzyka (mam była chora). |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Moja droga najprawdopodobniej masz niedoczynność tarczycy. Twoje objawy na to wskazują i wyniki badań.
Trzeba poza TSH oznaczyć fT3 i fT4 i wybrać się do endokrynologa i zdiagnozować przyczynę. Leczenie to zazwyczaj przyjmowanie hormonów (eutyroksu), po nim objawy ustępują, czujesz się lepiej, chudniesz, mijają zaparcia, wieczne uczucie zimna i wszystko inne co doczytasz o niedoczynności tarczycy. To częsta choroba w grupie młodych kobiet ![]() ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Cytat:
Twój wynik TSH nie wskazuje na chorobe tarczycy, ale "przezorny zasze ubezpieczony" |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Mam 21 lat,więc chyba mam za wysokie wyniki. we wtorek idę do lekarza to zobaczymy
|
|
#9 |
|
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
rzeczywiście, wygląda to na niedoczynność tarczycy. polecam przed wizytą u endokrynologa zrobić badanie ft3, ft4, anty tpo i usg tarczycy.
może z tak podwyższonym Tsh internista wyśle Cię na te badania w ramach Nfz.ja zapłaciłam ok 100 zł za te badania. poczytaj też o chorobie hashimoto. |
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od marca 2012 dbam o włosy Edytowane przez vanilla_kate Czas edycji: 2012-12-09 o 22:57 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Sama nie choruję, ale w przyszłości mogę, bo mam Hashimoto. U mnie to było tak, że raz np TSH idealne koło 1, a raz koło 3. No, ale na razie obserwacja, ft3, ft4 mam w normie. Jest dużo wątków na ten temat i dużo dziewczyn choruje. Podobno niedoczynność tarczycy jest łatwiejsza do leczenia niż nadczynność- tak czytałam. Jeżeli będziesz miała dobraną dawkę leku odpowiednio, to nie powinnaś tyć. Przydatna też jest suplementacja, by uzupełniać niedobory, które mogą się pojawić. Leki zazwyczaj bierze się całe życie, ale pewnie idzie przywyknąć
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Moj dzisiejszy wynik TSH - 5,7200 . Mam 26 lat, czy to bardzo niepokojacy wynik..?
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj czytałam o niedoczynności i nadczynności, a Ty masz objawy tej pierwszej.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
niedoczynność pewnie, ale za TSH na poziomie 5,7 dałabym duuuużo. u mnie od X czasu nie schodzi poniżej 20....
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ma zielone pojęcie
|
To zależy. Poza TSH liczy się też poziom FT3, FT4 oraz aTPO. Bierze się też pod uwagę objawy, które zgłasza pacjentka oraz niekiedy USG tarczycy.
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Mój endokrynolog uważa, że 1,0 jest idealne dla 2o-latki.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Może ktoś mi pomoże... mam 22 lata, robiłam pierwszy raz TSH w marcu, z powodu słabego samopoczucia, cały czas chodziłam ospała, ponad to zaczęłam się nadmiernie pocić, wyszło mi wtedy 3.88 ulU/ml (0.25-5.00), przy czym nikt w mojej rodzinie nie ma problemów z tarczycą, więc pomyślałam, że zrobię dokładniejsze badania i pójdę do endokrynologa. Zrobiłam FT4: 13.64 pmol/l (10.6-19.4) oraz FT3: 4.82 pmol/l (4-8.3). Po wizycie u lekarza i zrobieniu USG (nic nie wyszło), lekarz nie zakwalifikował mnie do leczenia, ale polecił, żebym za 3 miesiące ponownie zrobiła TSH: 4.17 ulU/ml (0.25-5.00) oraz przeciwciała anty-TPO: 8 IU/ml (0.00-34.00) oraz anty-TG: 51.28 IU/ml (0.00-115.00).
Prawdopodobnie pójdę z nimi znowu do lekarza, ale czy ktoś tutaj może mi powiedzieć czego się mam spodziewać? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.