|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Ksiegarnia Merlin i problem ze zwrotem pieniedzy
Zamówiłam kilka książek w księgarni internetowej merlin. Omyłkowo jedna z pozycji zamówiłam podwójnie, oczywiście zorientowałam się jak już zapłaciłam systemem pay pall.
Napisałam od razu wiadomość w specjalnym formularzu dodawania/usuwanie produktu, ze to jest błąd, i ze proszę o korektę i oddanie pieniędzy ta sama droga którą zapłaciłam-pay palem. Dostałam maila zwrotnego ze dziękują za korespondencje i nowy status zamówienia mogę zobaczyć po zalogowaniu się na ich stronie. i owszem- widnieje jedna pozycja, suma pomniejszona o te 35zl czyli o wartość książki, ale nie ma wzmianki o zwrocie pieniędzy. Napisalam do nich druga wiadomosc, i dostałam wiadomość zwrotna identyczna jak za pierwszym razem czyli podziękowanie za korespondencje a o zwrocie nadpłaty cisza....oczywiście napisałam do nich znowu, ale minęło już kilka dni, zamówienie wysłali wczoraj jutro ma być już na miejscu. Jak to ugryźć? tzn jak ich zmusić do oddania kasy a nie odpisywania mi na wszystkie wiadomości tym samym tekstem:/
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ksiegarnia Merlin i problem ze zwrotem pieniedzy
Myślę, że zwrócą Ci kasę, obserwuj PayPala, czasami można cofnąć transakcję i zwrócić różnicę, sprawdzasz na bieżąco? Najlepiej do nich zadzwoń, maile to nie to samo. Nie obawiałabym się, to porządna firma.
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
sprawdzam paypal codziennie. poki co wstrzymam sie z dzwonieniem, bo ja za granica jestem wiec mam nadzieje ze mail wystarczy
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
załóż im spór na paypalu. Założę się, że reakcja będzie natychmiastowa.
Wiele razy otrzymywałam zwrot za pośrednictwem paypala, za każdym razem przychodził mail o zwrocie płatności, a po kilku dniach kasa była na koncie. Mail o zwrocie przychodził mi w ciągu kilku godzin od zwrotu towaru.
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
No jak chcesz, jeden tel i miałabyś z głowy. Firma jest ok, ale jak trafisz na tłoka ma mailu to możesz czekać tygodniami.
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Ja ma mam złe doświadczenia z Merlinem - zamówiłam kiedyś kilka książek, oczywiście zapłaciłam od razu, żeby zaczęli je kompletować (czas realizacji do 7 dni). Po kilku dniach zauważyłam, że jedna z tych książek zmieniła status na dostępna od ręki na niedostępna. Napisałam im maila, że jeśli ta książka nie jest dostępna, to chcę ją zamienić na inną, jednak napisali, że mam czekać (książka miała status nieskompletowana w podglądzie zamówienia). Oczywiście po tygodniu dostałam info, że książki nie ma, nie będzie i co chcę zrobić z zamówieniem. Cofnęłam całe, wolę zamówić jak człowiek w empiku, a nie gdzie mają w zupie klienta. Za tydzień dostałam zwrot kasy i moja przeglądarka na ich stronie już nie powstanie, bo nie bawi mnie bujanie się z taką obsługą klienta i przetrzymywanie moich pieniędzy dwa tygodnie.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
mala ruda, takie rzeczy się zdarzają. Ja zupełnie inaczej na to patrzę bo pracowałam też w sklepie internetowym który ma huk zamówień, jest sporo stresu i zależysz od innych ludzi, wystarczy że koleś z magazynu poda Ci złą informację i musisz to wszysko odkręcać a klienci wkurzeni, ktoś od strony nie zaktualizował info... Wiem, że Ciebie to jako klienta nie interesuje, ale znam to od środka i dlatego wiem że to nie znaczy że ma się klienta w pupie, często jest wręcz masa dobrej woli ale się chrzani bo Twoje jedno zamówienie przechodzi przez działy logistyki, płatności, obsługi klienta i przy stosie zamówień czasami coś nie zadziała, bo wszędzie pracują ludzie.
"Ten wie, tamten wie tylko ja nie wiem Może coś przeoczyłem, a może nie znam sam siebie" Edytowane przez CremaCatalana Czas edycji: 2012-11-30 o 12:41 |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
przychylam się do zdania, że najlepiej jest wyjaśnić wszystko telefonicznie. na maile może odpowiada jakiś automat
![]() ja miałam kiedys taką akcję z merlinem, że zamówiłam książki, po kilku dniach odebrałam przesyłkę z grą dla dzieci, wkurzyłam się, napisałam maila, grę odesłałam, generalnie dałam upust złości a okazało się, że książki przyszły po 2 dniach. Grę zamówiła siostra dla moich dzieci, to miała być niespodzianka, więc nic mi nie powiedziała. W sumie to nie wiem, czy oddali jej kasę, gra drugi raz nie przyszła...Też tak mam, że zawsze sprawdzam i porównuję merlina i empik. znacie jakieś inne, konkurencyjne księgarnie internetowe? |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ostatnio trafiłam jeszcze na Gandalfa - po sprawdzeniu tych 3 w/w księgarni, wpisałam jeszcze w Google tytuł i trafiłam właśnie na Gandalfa, gdzie poszukiwane książki były najtańsze
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
gandalf ma fajną opcję odbioru przesyłki w sieci RUCHu
ja mam pod nosem to mi w to graj, a grosze kosztuje
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
pieniadze oddali, ksiazki juz dotarly, takze wszystko ok
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Lea_ny, dzięki za Gandalfa, dodałam do ulubionych
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
w Gandalfie zamowilam z dostawa do Uk, zobaczymy ile to potrwa
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Wygląda porządnie ta księgarnia, ale szkoda że wysyłka zagraniczna przez Pocztę Polską i nie ma opcji kuriera, nie zaryzykuję.
|
|
#15 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Jasne, czasami mają fajne promocje, ale w większości ceny wyższe niż gdziekolwiek indziej.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
masz rację, ja kupiłam w empiku nową Musierowicz (McDusia) a później widziałam w Tesco taniej znacznie. teraz te popularne tytuły też są dość korzystnie, przynajmniej w porównaniu z Empikiem: http://www.tesco.pl/boze-narodzenie-...ezenty/ksiazki w Biedronce też ostatnio widziałam tanio (tylko książki były mocno przebrane), ale nie mam linku z cenami, strona jest akurat niedostępna
. w każdym razie też wszystkie poniżej 30 zł...
|
|
|
|
|
#17 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak można porównywać empik z asortymentem jednak konkretnym do hipermarketu z mięsem i książkami
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Ja nigdy nie upolowałam w markecie tego, czego akurat szukałam. Owszem, na przecenach można kupić w sensownej cenie jakieś "prawie" hity albo starocie, ale tylko raz spotkałam się z nowością w promocyjnej cenie 32 zł zamiast 40 (czyżby odrzut produkcyjny?
). Może łowców promocji zainteresuje, że w Stonce rzucili Paulo Coelho za 10 zł, łolaboga, ale mnie to jakoś nie rusza. Ja wolę wybierać z pełnej (?) oferty, nawet płacąc 2/5/10 zł więcej.Cytat:
Jakoś empik tak nigdy nie wtopił ani żaden inny sklep internetowy. Może mieli pecha, że wtopili przy pierwszym zamówieniu, ale ja już drugi raz nie spróbuję i innym odradzam, bo dla mnie okazali się burdelem na kółkach. W dodatku moi znajomi mieli podobne doświadczenia, więc widać nieco za często im się zdarza.
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Ja nie miałam nigdy problemu z Merlinem, a kupuję tam często. Empik bojkotuję :P i chyba nigdzie nie widziałam wyższych cen. Polecam Matras, Znak (często są promocje) i ksiegarniawarszawa.pl (tam na wstępie WSZYSTKO jest tańsze o 18%, a jak ktoś może odebrać osobiście, no to już bajka).
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
A ja dodam jeszcze bonito.pl i selkar.pl
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.

czyli podziękowanie za korespondencje a o zwrocie nadpłaty cisza....

Mam nadzieje, że uda Ci się wybrnąć z sytuacji. Dlatego ja, żeby nie mieć problemów kupuje w najczęściej w Empiku. Nie dość, że mają niskie ceny i często można trafić na promocje, to nawet jak kupisz książkę i chcesz ją zwrócić to nie ma najmniejszego problemu. Pomyłki się zdarzają. Możesz przecież kupić komuś na prezent nie wiedząc ze ją ma, możesz zwyczajnie pomylić numer tomu. W takich sytuacjach, sklepy powinny uwzględniać zwrot czy wymianę.
Jasne, czasami mają fajne promocje, ale w większości ceny wyższe niż gdziekolwiek indziej.
Jakoś empik tak nigdy nie wtopił ani żaden inny sklep internetowy. Może mieli pecha, że wtopili przy pierwszym zamówieniu, ale ja już drugi raz nie spróbuję i innym odradzam, bo dla mnie okazali się burdelem na kółkach. W dodatku moi znajomi mieli podobne doświadczenia, więc widać nieco za często im się zdarza.