Owsiki :( prosze o rade - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-23, 19:18   #1
ahriahri
Przyczajenie

Owsiki :( prosze o rade

Witajcie. Mam straszny problem. Znalazłam u siebie w stolcu małe białe nitki - owsiki. Było ich moze 1 -2 w stolcu. Polecialam od razu do lekarza. Przypisał mi zentel, jedna tabletke (prawie 30 zl). Wzielam, nastepnego dnia pojawilo sie w stolcu ich bardzo duzo, wszystkie sie ruszały. Na drugi dzien czyli dzis jak znow to zobaczylam chcialam isc do lekarza niestety u mnie w miescie nie ma otwrtej przychodni w niedziele. W aptece wyprosiłam Panią o ten sam lek ale dala mi w zawiesinie. Wzielam ok 14:00. I chyba nie pomogło. Bo własnie zobaczyłam w stolcu żywe robaki. Co ja mam zrobić. Jak sie tego pozbyć? Jutro wigilia Blagam o rady
ahriahri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 12:23   #2
klaudens
Zakorzenienie

Dot.: Owsiki :( prosze o rade

Gdzieś czytałam, że owsiki lubią cukry, więc omijaj. U dzieci pomaga jedzenie czosnku i cebuli w dużych ilościach.
klaudens jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-24, 13:33   #3
Amalia1989
Rozeznanie

Może to świadczy o tym, że tabletka zaczęła działać?
Przy owsicy należy surowo przestrzegać higieny. Musisz często myć ręce,nie możesz mieć długich paznokci i musisz mieć przybory toaletowe osobno, czyli osobno ręcznik, pościel itd. bo inaczej zarazisz domowników.
Amalia1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 11:06   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ale przecież te owsiki w organizmie się nie wchłoną, trzeba je wydalić Nie bierz leku na własną rękę przede wszystkim.

No i czy lekarz uświadomił cię w ogóle, że CAŁA rodzina ma się odrobaczyć przy owsikach, że całą bieliznę pościelową, ręczniki, ubrania - trzeba wyprać w możliwie wysokiej temperaturze? To nie tak, że weźmiesz tableteczkę i owsiki znikną, bo one, że tak napiszę, wyłażą z tyłka strony i zostają na bieliźnie, przykładowo. Czyli jak tylko ty wzięłaś lek i nic poza tym nie zrobiłaś - to nie, nic to nie da.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 13:23   #5
quench
Are you talking to me?!

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38279678]Ale przecież te owsiki w organizmie się nie wchłoną, trzeba je wydalić Nie bierz leku na własną rękę przede wszystkim.

No i czy lekarz uświadomił cię w ogóle, że CAŁA rodzina ma się odrobaczyć przy owsikach, że całą bieliznę pościelową, ręczniki, ubrania - trzeba wyprać w możliwie wysokiej temperaturze? To nie tak, że weźmiesz tableteczkę i owsiki znikną, bo one, że tak napiszę, wyłażą z tyłka strony i zostają na bieliźnie, przykładowo. Czyli jak tylko ty wzięłaś lek i nic poza tym nie zrobiłaś - to nie, nic to nie da.[/QUOTE]

Dokładnie. Tabsy trzeba wziąć (i nie tylko Ty, a wszyscy domownicy), mieszkanie bardzo dokładnie wyszorować (by pozbyć się ewentualnych jaj pasożytów, np. na klamkach, wyłącznikach świateł itp.), bieliznę, pościel, ręczniki, ubrania uprać w wysokiej temperaturze i dodatkowo wyprasować.
Jeśli w ciągu 2 tygodni nie będzie poprawy, to idź do lekarza niech wypisze Ci Vermox.
Stary 2012-12-25, 13:31   #6
czerwonazabka
Raczkowanie

Ja miałam parę lat temu owsiki,nie mogłam spać w nocy, tak mnie wszystko "tam" swędziało. Dostałam jakiś środek i potem mi przeszło, już nigdy problem nie wrócił. Zastanawiam się skąd u dorosłych to się bierze, zawsze myślałam, że to tylko dzieci w przedszkolu łapią.
czerwonazabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-27, 01:17   #7
panna_cynamon
Raczkowanie

GG do panna_cynamon

owsiki miałam bardzo długo, wiele lat. mama pracuje w szkole, ja chodziłam do szkoły - któraś z nas przyniosła i miałyśmy obie. bardzo długo się wstydziłyśmy, mam bardziej. bo kiedyś już po prostu nie wytrzymałam, poszłam do lekarza, dostałam najpierw pyrantelum. nie pomogło. wróciłam z mamą, dostałyśmy obie zentel. od tamtej pory, już ze dwa lata, jest względny spokój, chociaż dzisiaj mnie coś tam zasmyrało i oczywiście panika, rano zjem wiadro ogórków kiszonych, bo naiwnie wierzę, że to pomaga.
panna_cynamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-04, 18:28   #8
muszynianka127
Przyczajenie

Pocieszające jest , to że z tego co widzę, nie tylko mnie to paskudztwo dopadło. Byłam u lekarza , powiedziałam , ze mam owsiki i dostałam Zentel. Ale po 4 dniach nie widziałam poprawy - one dalej są i myślałam, ze będą już martwe, a one dej są "ruchliwe" jakby dostały kopa, po tym leku ;( już nie wiem co mam robić, znowu byłam u lekarza, dostałam ten sam lek tyle, że zażyć go mam po 10 dniach. A jeżeli nie będzie poprawy, to znaczy że mogą być to lambie Normalnie zwariuję z tymi robalami, bo czuję, taki psychiczny dyskomfort, że coś tam we mnie siedzi. Proszę , niech mi któraś powie, że się skutecznie z tego wyleczyła

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

A i jeszcze jedno głupie pytanie- niedługo przyjeżdża do mnie zza granicy narzeczony- czy będziemy mogli się całować czy lepiej tego nie robić, by go nie zarazić ?
muszynianka127 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości