|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Iberystyka na SWPS w Warszawie
hej, czy ktoś studiuje język hiszpański na SWPS w stolicy?
![]() Osobiście mam na razie skromne podstawy tego języka, jednak chciałabym dowiedzieć się, jak to jest na tej uczelni (bodajże TAM zwie się to "moduł 4letni") z osobami, które studiują hiszpański od podstaw? Czy jest b.cieżko, jak Wasze osobiste wrażenia, czy wybralibyście tę uczelnię drugi raz...? Ile osób odpada.. Na razie jestem w koledżu nauczycielskim na germanistyce, jednak po jej skończeniu chciałabym zacząć coś nowego..myślę, że inny język to byłoby dobre rozwiązanie..lecz tak jak mówię, musiałyby być to studia od podstaw, a w moim przypadku, w grę wchodzi na razie tylko Warszawa.. Mam nadzieję, że mi troszkę pomożecie ![]() pozdrówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Iberystyka na SWPS w Warszawie
Hej
jak zaczynałam iberystyke na SWPS to byly takie chore zasady, ze jak nie masz jakiegos oficjalnego papierka, ze masz znajomość jezyka (matura albo jakis oficjalny egzamin) to musiałaś zaczynać od roku zerowego. Troche bylo to bezsensowne bo byłam już wtedy na poziomie B a musiałam zaczynać od zera.. No ale dzieki codziennym zajęciom z hiszpanskiego jezyk mi sie strasznie 'rozluznil' nabralam takiej wydaje mi sie latwosci w mowieniu, takze jesli chcesz sie nauyczyc jezyka to BARDZO polecam wlasnie ze wzieglu na to ze zajecia sa każdego dnia. No i prowadzacy zajęcia.. Miałam zajęcia z Sylwia Sutyło Dąbrowska - zakręcona kobietka MAKSYMALNIE ale genialna ![]() ![]() Polecam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ach, a już myślałam, że żadna z Was tam nie studiowała
![]() Mi osobiście bardzo by odpowiadał taki rok zerowy.., z jednej strony jest informacja na stronie, że można studiować taki właśnie moduł od podstaw, a teraz, gdy weszłam na stronkę rekrutacji, jest tylko do wyboru model dla tych, którzy opanowali dotychczasowo język na poziomie średnio-zaawansowanym.. ach.. mam nadzieję, że za rok to zmienią i otworzą ponownie wariant dla "laików".. bo szczerze powiedziawszy trochę się już napaliłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Wiesz, będąc już 5 rok studentką SWPS (Bo studiuje tam rownież psychologię) wiem, ze to co pisza na stronie często ma się "nijak" do tego jak jest naprawde
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dzięki, tak zrobię
![]() A powiedzcie mi, ile przyjmują osób na jeden rok? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Na pierwszym roku (zerówce) łącznie z zaocznymi było nas ok 65 osób.
Teraz, na drugim roku jest nas 27 osób na dziennych, nie mam pojęcia ile jest na zaocznych.
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Hej, obecnie studiuję Iberystykę na roku zerowym na SWPS i jestem BARDZO zadowolona. Nie jest trudno się utrzymać, egzaminu na semestr nie zaliczyła tylko jedna osoba. Są trzy grupy (plus zaoczni), w każdej grupie kilkanaście osób (W mojej akurat tylko 9, ale w pozostałych więcej). W mojej grupie mamy zajęcia codziennie (2x1,5h i 3x1,5h) z dwoma wykładowcami- bardzo sympatyczną i młodą panią Magdą i również bardzo sympatycznym Hiszpanem Dario. Mimo że wcześniej nie uczyłam się hiszpańskiego, po semestrze umiem już naprawdę dużo, swobodnie się wypowiadam, rozumiem teksty piosenek
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
a jak jest z angielskim na tym kierunku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Na roku zerowym nie ma, potem lektorat 1,5 h + e learning.
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Zagląda ktoś jeszcze? Chcę iść na SWPS na iberystykę, ale stresuję się czy dam radę. Podoba mi się ten język już kilka lat, ale nie byłam na żadnym kursie i nie wiem czy podołam. Planuję iść zaocznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Aesia- zdecydowałaś się jednak? Jak wrażenia? Bo ja też chciałabym zacząć studia na tej uczelni i również zaocznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Czy jest tu ktoś kto aktualnie studiuje iberystyke albo w ogóle studia filologiczne na swps?
![]() Chcę się tam przenieść, wiem, że jest możliwość nawet po pierwszym semestrze, więc chciałabym się dowiedzieć jaki jest poziom, czy dużo zajęć i jak z wykładowcami, chodzi o tryb 3letni ze znajomością hiszp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Podbiam wątek
Jest tu ktoś z Iberystyki na SWPS jeszcze? Mam kilka pytań. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Absolwentka może być?
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jak najbardziej
![]() Powiedz mi czy da radę pogodzić (szczególnie na pierwszym roku) studia z pracą? Czy dużo jest godzin w planie? Czy można samemu sobie dobierać przedmioty? I czy jest łacina? haha Wybacz za deszcz pytań ale to ważne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
90% przedmiotów jest dobierana automatycznie, sama wybierasz lektorat, wf, a na ostanim roku seminarium. Zajęcia są układane tak żeby nie było okienek. Łacina jest na ostatnim roku.
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() A jak jeszcze z pracą i perspektywami po studiach? I czy ogólnie jesteś zadowolona ze studiów? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Z pracą to jak zawsze zależy. Zależy od tego co chcesz po studiach robić - uczyć, tłumaczyć itd. Część moich znajomych robiło dodatkowe uprawnienia do nauczania - na SWPS nie ma specjalizacji nauczycielskiej, a ta kulturowa nie ruszyła od trzech lat - wszyscy składają na tłumaczeniową. Mamy biuro karier ale nie oszukujmy się 90% ofert tam jest skierowana do studentów psychologii. Polecałabym też zainteresować się praktykami bo nie są one tu obowiązkowe. Dużo osób z mojego roku wyjechało do Hiszpanii, z resztą ja też teraz czekam na wyniki rekrutacji w Barcelonie
![]() Ze studiów jestem zadowolona, nauczyłam się języka porządnie, część osób przeniosła się do nas z UW, bo tam jest to raczej kulturoznawstwo niż filologia - mają o wiele więcej zajęć typu WOK, kiedy my raczej skupialiśmy się na tłumaczeniach (też specjalistycznych i ustnych). Oczywiście bywały momenty gdy ręce opadały z powodu wykładowców albo przewodniczącej katedry, ale to się zdarza wszędzie ![]() Interesują cię studia trzyletnie czy czteroletnie z zerówką? Jak masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
4-letnie z zerówka
![]() Trochę martwią mnie te nieobowiązkowe praktyki... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
No to na zerowym roku będziesz mogła pracować bez problemu
![]() Czemu cię martwią? Ktoś kto się nimi nie interesuje i tak ich nie zrobi, a ktoś kto chce nabrać doświadczenia znajdzie praktyki bez problemu żeby nie skończyć po studiach z ręką w nocniku ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ale czas na praktyki się znajdzie?
![]() To dobrze dziękuję bardzo A jeszcze mam pytanie czy jest bardzo ciężko? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z resztą na zerowym roku też jest odsiew, nauka jest intensywna, trzeba się w domu uczyć (co dla niektórych nie jest logiczne), są kolokwia, niezapowiedziane kartkówki itp, a materiału jest na serio sporo. Sam egzamin po zerówce trwał jakieś pięć godzin ![]() Jeżeli lubisz się uczyć języków, jesteś w tym dobra, masz zdolności językowe to nie będzie problemu. Niestety sporo ludzi idzie na te studia z myślą 'och Hiszpania, tak pięknie, ciepło, plaże, siesta, flamenco, paella ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Brzmi trochę przerażająco, ale z drugiej strony języki jakoś nigdy nie były dla mnie problemem z hiszpańskim zawsze dobrze sobie radziłam (ale nie jest to niestety poziom B2) przeżyłam też klasę dwujęzyczną z francuskim więc może nie będzie źle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem czy przerażająco, jakoś do tego C1 trzeba dolecieć
![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Oby się udało i dziękuję za wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.