![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 159
|
Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Właśnie szukam pracy w gastronomii na stanowisku kelnerki. Byłam na 3 rozmowach kwalifikacyjnych. Na wszystkich zaproponowano mi dzień próbny, ale przyjęłam go tylko w tym trzecim przypadku. Dlaczego?
Proponowano mi odbycie całej zmiany (11 godzin) za darmo. Więc wszystko jest dla Ciebie nowe, musisz się starać, chcesz wypaść jak najlepiej, pracujesz tyle samo co inni, a i tak nie dostaniesz za to wypłaty (ani nawet napiwków!) ani pewności, że pracę dostaniesz. Chore. Proponowano mi również stawkę 5,60 zł za godzinę. Niby ul. Chmielna, napiwki powinny być spore, ale są dzielone na wszystkich pracowników (w tym kucharzy), więc nie ważne że klient da TOBIE np. 100 zł, i tak musisz wszystkim to dać :/ I w dodatku pierwsze 2 tygodnie pracujesz bez napiwków - czyli za te marne 5,60 zł, a jak dostaniesz swój napiwek oddajesz go innym. BEZSENS! Manager miał spory pliczek cv, na których miał pozapisywane kiedy kto przychodzi. Czy takie 'dni próbne' to nie jest po prostu oszustwo? pod pretekstem szukania kogoś do zespołu mają darmowych pracowników na kilka dni.... W trzeciej restauracji sushi zaproponowano mi 9 zł za godzinę, 4-godzinny 'dzień' próbny', i tam postanowiłam iść. Zobaczymy, jak to będzie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 134
|
Odp: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
No, 9 zł na godzinę to już coś. Ale dzielenie napiwków? Chore.
__________________
3.02.15 - Mam prawko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
.
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
dzielenie napiwków ma swoje plusy i minusy.
__________________
-27,9 kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Ja zaczelam dzis pracę jako barmanka/kelnerka , no tyle ze u mnie to dostane moze max 7 zł na stale, na probę przez okolo 2 tyg mniej zapewne.
Ale pozniej napiwki są moje, wypłata moja itd. Nie ma dzielenia się z nikim.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 3 287
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Zaliczylam wakacyjne kelnerowanie kilka lat temu w UK. Dzielenie sie napiwkami jest normalne. Kuchni tez sie nalezy, prawda?
Pracowalam w jednej knajpie, mialam probna zmiane, ale mi za nia zaplacono. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: Habana
Wiadomości: 1 304
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Według Kodeksu Pracy nie ma czegoś takiego jak "bezpłatny okres próbny". Nawet na próbę - pracujesz i za pracę, jaką wykonujesz, należy ci się wynagrodzenie.
Inna sprawa, że pracodawcy, zwłaszcza w restauracjach, mają w nosie Kodeks Pracy i prawa pracownicze, a osoby, które takiej pracy szukają, to najczęściej studenci lub inne osoby, które podejmą się właściwie każdej pracy, bo jej potrzebują i jeszcze niekoniecznie znają swoje prawa, bo zazwyczaj dopiero wchodzą na rynek pracy. Więc owszem, to, co ci zaproponowano, jest zwykłym wykorzystywaniem. Sama też pracuję w restauracji i u nas napiwkami dzielimy się między sobą - bar i kelnerzy/kelnerki, ale to kwestia ustalenia między nami, tak zresztą zazwyczaj jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: Z Polski
Wiadomości: 733
|
Dot.: Odp: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Dzielenie napiwków nie jest chore. Chory jest system, że ktoś dziewczynie każe pracować za darmo, a przez pierwsze 2 tygodnie bez napiwków w ogóle (wtf?). Jeśli chodzi o wrzucanie napiwków do wspólnej puchy to jest to miły zwyczaj, który pozwala więcej zarobić wszystkim, kelnerom, barmanom, pomocnikom barmanów, zmywakom. Z kucharzami zazwyczaj się nie dzieli, bo oni mają najczęściej lepszą kasę i umowę. A jeśli Cię boli, że jak dostaniesz 100, to się musisz z nią podzielić, weź pod uwagę, że tak samo jest w przypadku innych osób... dzięki temu zamiast mieć dni, gdzie wychodzisz ze 150 tipa i takie, gdzie nie dostajesz prawie nic, zawsze masz pewność, że dostaniesz te 4-5 dyszek na przykład. Na tipy i zadowolenie klientów pracuje cały bar, a nie tylko ładny uśmiech. Ja dzielenie tipów uważam za dobry zwyczaj, który ma też udział w teambuildingu ekipy w gastro i wcale nie jest on niekorzystny (jak niektórym się wydaje, już sobie wyobrażając te fortunę zarobioną na czarno, którą będzie się musiał DZIELIĆ!). Chociaż w miejscach na Chmielnej gdzie oferują 5 za godzinę i jakieś chore zasady to pewnie nie ma mowy o zgranej ekipie, bo ludzie wytrzymują w pracy po 2 tygodnie. Nie zdziwiłbym się, jakby menadżer zapierniczał tipy do własnej kieszeni. To co innego. Ale sam zwyczaj na pewno chory nie jest, a świadczy o tym jego powszechność i często dobrowolność. Na dobrą sprawę, nikt nie powinien mieć prawa decydowania co się dzieje z tipami. we wszystkich miejscach w których pracowałem, dopóki bawiłem się w gastro, sami sobie oddolnie ustalaliśmy, że tipy dzielimy na koniec. zazwyczaj po równo, czasami inaczej - np. jak jest za mało kelnerów i muszą zachrzaniać podwójnie, a przy barze nie ma tak dużo roboty albo na odwrót, na bar jest cały czas parcie, a kelnerstwo przejdzie się raz na 20 min zebrać szkło, wtedy np. dobrowolnie stwierdzałem, że ja biorę mniejszą część a dla kelnerów idzie więcej oraz odwrotnie w innej sytuacji. Nie uważam, żeby było to chore...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 25
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
![]() Ja osobiscie wolalabym poczekac te 2 tygodnie , jak wysluchiwac od innych kelnerow , ze ciagle mi pomagaja ( oczywiste , ze na poczatku trzeba sie wiele nauczyc ) , a napiwki mam takie same . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Dzielenie napiwków wcale nie jest takie chore
![]() Napiwek dostaje kelnerka: za dobrą obsługę. Ale najczęściej napiwek daje się za to, że klientowi po prostu smakowało, a to już zasługa kuchni, nie kelnerki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 854
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
W jednej ze stołecznych knajp stawka dla kelnera z 20 letnim stażem pracy wynosiła... 2,60zł/h + napiwki.
![]() Więc te 6-7 zł za godzinę nie jest jeszcze takie tragiczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
.
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: koniec świata
Wiadomości: 28 112
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
![]()
__________________
-27,9 kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 2 854
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Chicago
Wiadomości: 3 397
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
w jednej knajpie byłam na kilka godzin na próbę, w innej cały dzień ale mi zapłacono.
w jednej dzieliliśmy się napiwkami, w innej nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
tak,ale jak klient jest niezadowolony,a ludzie potrafią być naprawde wredni,to najpierw obrywa kelnerka,a nie kucharz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 1 736
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Nie dawaj sie nabrac na bezpłatne dni próbne. Jeśli chodzi o kraków to jest tragedia - w restauracji "poezja smaku" przepracowalam za darmo jakieś 20 godzin, pózniej pani stwierdziła ze zatrudni mnie jak przepracuje jeszcze 2 tygodnie za darmo i ze powinnam sie cieszyć z darmowego szkolenia :/ nie zgodziłam sie na to ale pieniędzy ze przepracowane dni oczywiscie nie zobaczyłam. Moja koleżanka miała dzień próbny w sukiennicach 12 godzin dziennie, 2 zł za godzinę. Nie zdecydowała sie na prace tam bo zapieprz był po prostu nieziemski, a więc za cały dzień harowki otrzymała 24 zł. Nie dajcie sie nabrać na bezpłatne proby No chyba ze trwa to nie dłużej niż 3-4 godziny bo to zwykle oszustwo, oni maja takich ludzi na peczki, którzy przyjdą i w nadziei na prace bedą sobie wyprowac żyły na darmo i za darmo. Gdyby teraz ktoś zaproponował mi bezpłatny dzień próbny to rozesmialabym sie mu w twarz. Gdyby nikt sie na to nie godził to pracodawcy nie odważyli sie wychodzić z taka idiotyczna propozycja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Ale musi się męczyć z gotowaniem, musi znać się na swoim fachu, żeby dobrze gotować.
Tak naprawdę to od niego zależy, czy kelnerka dostanie napiwek, czy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 243
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
Przecież 5 zł za godzinę to jest nic. Jak sobie chciałam na studiach dorobić to pracowałam parę miesięcy. Trochę się nachodziłam, w końcu znalazłam miejsce gdzie płacono mi już od 2 dnia. Ale wiecie co? Tydzień się kłóciłam z pozostałymi kelnerkami o to, że dostawałam połowę mniej stolików niż one, ba, i to w gorszej części lokalu. Ogólnie lepiej iść tam, gdzie już ktoś znajomy pracuje. Przynajmniej wiadomo, że jest w porządku.
__________________
Twoja... Leczę się z egoizmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 911
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
![]() wykonywanie czegos dla kogos za kasę nie musi być pracą, a np. zleceniem.
__________________
więcej w wiary w siebie! ![]() 50 kg ![]() 75B -> 65E/F ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Neverland
Wiadomości: 25 334
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
dzielenie się napiwkami jest chore,bo przeciez kucharz dorabia sobie w inny sposób.
---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- ale może się najeść,wynieść i wiele ciekawych dodatków może miec ze swojej pracy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Co do dnia próbnego osobiście uważam, że jak najbardziej powinien być płatny, z resztą, któraś tu już przytoczyła Kodeks Prawa
![]() Jeśli zaś chodzi o pracę kelnerki to jest mi bardzo dobrze znana - od 5 lat co sezon pracuję jako kelnerka, czasami barmanka. Stawka - mniej więcej podobna - ok 5-6zł za godzinę, jednak na dzielenie napiwków nie zgodziłabym się nigdy. Wiem, jak ciężko tyram, jak się zachowuję, jak klienci lubią ze mną rozmawiać i chętnie wracają, w dodatku prosząc bym to ja przyjęła od nich zamówienie. Ludzie nie są głupi, widzą po rozmowie kto się orientuje ogólnie w kwestii gastronomicznej jak i nie grzeszy kulturą. Spotykałam oczywiście ludzi, na których to NIC nie działało, wystarczył źle podsmażony stek i już stek wyzwisk - oczywiście pod moje konto - bo to ja wstydziłam się za publiczny ochrzan. Widząc jak jedna dziewczyna jest lakoniczna, nie potrafi nosić tacy, czy wylewa raz dziennie piwo, gdzie mówi bardzo prostym językiem (nie potrafi się elokwentnie wysłowić) nie wyobrażam sobie oddawać jej swoich napiwków! Kucharzy pomijam również. Ok - dostajemy pochwały za dania, jeżeli komuś wybitnie smakuje to wiadomo,że czasami zostawi jakiś napiwek. Ale kucharze dostają ogromne pensje- za to płaci im właściciel. (W poprzedniej pracy były takie sytuacje, gdzie kucharka robiła wyśmienite ryby,nikt jej przy tym nie dorównywał, jeżeli był mega zapieprz przez cały dzień, a ona nie pomyliła się ani razu, a dania jak zwykle bardzo wychwalali to np składałyśmy się z kelnerkami na fajki lub wieczorne piwo dla niej - straszna palaczka, więc taki prezent najbardziej ją zadowalał, a my miałyśmy z głowy gadanie, że zbieramy jej haracz). Miałam naprawdę różne sytuacje, w różnych pracach, różni pracodawcy, ale zawsze było kongo - w sezonie pracuje się po 15h non stop na nogach - oczywiście w dobrych knajpach, w lepszych i bardziej popularnych kurortach. Wiem ile siły wkładałam w to co robiłam (co najlepsze, ja naprawdę to lubię! sick!) i gdybym nie miała napiwków dla siebie to nie miałabym motywacji do działania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
Jak kucharz się nie postara, to choćby kelner był najlepszym kelnerem na świecie, to nie dostanie napiwku, albo i jeszcze go zbluzgają. Z kolei jak kucharz gotuje super, a kelner jest chamem, to też jest duże prawdopodobieństwo, że napiwku nie będzie. Więc czemu się mają nie dzielić napiwkami? Jasne, kucharz zarabia więcej, ale: ma wykształcenie w tym kierunku, często jakieś kursy, również zagraniczne, musiał zainwestować w to, co osiągnął. Gotowanie to wielki talent, ale potrzebna jest ogromna wiedza i doświadczenie, które należy zdobyć. Kelnerowanie już nie jest AŻ TAK skomplikowaną sprawą (nie mówię tu o obsługiwaniu angielskiej królowej, a o zwykłej knajpie na mieście). Klient jest w stanie nie zwrócić uwagi na kelnera, jeśli ten będzie przeciętny, ale zauważy, jeżeli przeciętne będzie jedzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 4 166
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
lecz w gastronomii to norma że mają darmowe dni próbne (każdy inspektor to wie i nikt z tym nic nie robi) i dla nich to darmowa siła robocza, no i kwestia dzielenia napiwków to też dobry przekręt tego "biznesmena" ja bym się od takiego trzymał z daleka i wolał żebrać na ulicy niż u niego pracować bo więcej zarobisz żebrząc niż pracując 11 godzin bo pewnie i tak czegoś takiego jak wypłata to on nie przewiduje, ale o tym powie dopiero na koniec miesiąca... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: Z Polski
Wiadomości: 733
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Neverland
Wiadomości: 25 334
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2013-06-06 o 18:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Zgadza się, trzeba na te darmowe dni próbne uważać. Ja od razu rezygnuje, gdy słyszę coś takiego. Nawet, gdybym jakimś cudem tę robotę potem dostała to i tak nie wróży to dobrze takiej współpracy. Wykorzystywanie byłoby normą.
Ostatnio zaproponowali mi 3tygodniowy okres przeszkolenia za darmo ![]()
__________________
Aka kiiro himawari...
Daidai konjou ajisai... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-02
Wiadomości: 159
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Widzę, że sytuacja z darmowym dniem próbnym to częsty wymysł pracodawców :/ wezmą sobie takich 10 poszukiwaczy pracy i mają 10 dniową pomoc na sali...
Dziś byłam w tej 'susharni', niestety ruch kiepski, a wiadomo że kelnerzy głównie z napiwków żyją. Ja dostałam dziś 20 zł + 90 zł dniówki. Razem 110 zł za 10 godzin. Zmienić knajpę? Ile mogą wynieść dzienne napiwki w knajpach, w których Wy pracujecie/pracowałyście? Chyba bardziej opłaca się popracować trochę ciężej, ale zarobić więcej, skoro i tak będę w pracy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 7 188
|
Dot.: Wykorzystywanie kelnerek czy normalny stan rzeczy?
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:42.