![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() wyjazd - co zabrać?
Witam,
Nie mam pojęcia, gdzie napisać ten wątek, ale wybrałam to forum (plotkowe). A otóż wybieram się na 3 dni do Krakowa/Zakopane. Będzie to wycieczka polegająca głównie na zwiedzaniu kościołków, galerii i cudownych zabytków. Z tego tez powodu mam problem - nie wiem, co wziąć. Jestem typem raczej domatora i jak już wyjeżdżam to zabieram mnóstwo niepotrzebnych rzeczy, które potem tylko targam ze sobą. Może znajdzie się osoba, zaprawiona w wojażach, która spróbuje podać mi listę, co mam ze sobą wziąć. Tak apropo to pogoda ma być ładna, czyli zero deszczu, a temp. około 15-19 C
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: wyjazd - co zabrać?
Cytat:
![]() Co powinnaś zabrać na 3 dni? Takie wyjazdy są w sumie najgorsze ![]() Trzeba być przygotowanym na każdą pogodę, czyli T-Shirt/top i kurtka przeciwdeszczowa i sweter; wygodne buty; bielizna, skarpetki itd.; aspirynka/coś na przeziębienie na wszelki wypadek; kasa/dokumenty; przybory toaletowe, recznik; ładowarka do komórki; aparat foto + baterie, chociaz w wiekszosci zabytków nie wolno robić zdjęć ![]() to taka podstawa ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja zawsze zabieram wszystko co tylko mi sie zmiesci do walizki
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
to madre
![]() co wziac? dwie pary wygodnych spodni, trzy podkoszulki, trzy okrycia wierzchnie [swetry, bluzy], kurtke sportowa z kapturem, mala parasolke, wygodne obuwie sportowe, odpowienia ilosc bielizny. recznik, szczoteczke do zebow, paste, szampony w saszetkach, podobne zele pod prysznic, cos do umycia twarzy, krem i inne potrzebne pielegnacyjne sprawy, grzebien i kosmetyki kolorowe wedle uznania. zawsze brac absolutne minimum, ktore sie wykorzysta. do tego kieszonkowe gadzety typu: telefon, mp3, aparat.
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję za przeniesienie.
A mam pyt. dodatkowe: - czy mogę wziąć z sobą buty na obcasie (wiem że nie spr. sie podczas chodzenia wokół Morskiego Oka), bo liczę na wieczorne wyjście na miasto? Jakoś nie mogę odnaleźć się na płaskiej podeszwie.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja w czwartek wróciłam z takiej 3 dniowej wycieczki, byłam w Krakowie. Radziłabym wziąć Ci też jakies rybaczki czy spodniczke bo kiedy ja byłam to pierwszego dnia była piękna pogoda i wszyscy umierali z gorąca a ja sobie w spodniczce paradowałam
![]() Jakiś plecak podręczny sobie weź, żebyś mogła nosić niezbędne rzeczy - z plecaczkiem bedzie najwygodniej.. Jeśli nie masz wyżywienia na wycieczce to koniecznie weź sobie jakieś gorące kubki, zupki chińkie itp. Miłej Wycieczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
weź to, czego byś używała w domu przez 3 dni i już....
trudno tak radzić - ja np na wyjeździe nie obyłabym się bez suszarki do włosów, komu innemu jest ona zbędna... chyba sama wiesz, co Ci jest potrzebne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Na pewno podstawowe leki: na biegunke, na ból gardła, coś przeciwbólowego. Niekoniecznie w hurtowych ilościach, ale jak Cię, odpukać, złapie rozstrój żółądka, to abyś przynajmniej była w stanie dowlec się do apteki.
Jedna para butow na wieczorne wyjścia jak najbardziej OK. Jeśli masz małą składaną parasolke, to dobrze wrzucic ją do bagażu. I koniecznie jakąś kurtke nieprzemakalna z kapturem, na wypadek, gdyby nagle złapał Was deszcz.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wyjazd 1-dniowy, gdzie?
Witam,
przeszukałam Podróże, i niestety nie znalazłam tematu dotyczącego miejsca wyjazdu jednodniowego.(Prosiłabym o pokierowanie, jeżeli takowy jest. ![]() Proszę Wizażanki, które podróżują, o polecenie mi miast w Polsce, do których można by pojechać na jeden dzień? Najlepiej autokarem. Chciałabym pozwiedzać, zobaczyć conieco/ odpadają muzea, teatry, etc. Miałam jechać z moim TŻ nad morze, ale rodzice niestety nie chcą się zgodzić. ![]() ![]() Nie zamierzam siedzieć półtora miesiąca w domu. Chciałabym go jakoś wykorzystać. Za wszelkie propozycje/ rady byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjazd 1-dniowy, gdzie?
Np Kraków, zresztą możesz jechać gdzie tylko Ci się podoba
![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
duzo zalezy od tego w jakiej czesci polski mieszkasz
![]() ![]()
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mieszkam na granicy woj. łódzkiego, a woj. wielkopolskiego, mam po 100 km do Poznania, Łodzi, Wrocławia, nad morze około 500, w góry około 300.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Wrocław- fakt, uwielbiam, jeżdżę tam dość często, na zakupy, ale i na rynek.; ) Do Poznania, owszem zamierzam jechać, byłam raz no i Malta/ rynek bardzo mi się podobają, Kraków też jest dobrą propozycją. Zastanawiam się też nad Karpaczem i Szklarską Porębą, nie byłam tam nigdy, a pochodziłabym po górach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Może Kazimierz Dolny?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Tylko nie w długi weekend
![]() Też polecam Poznań ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dobry wątek również dla mnie. Mam zamiar jechać do Warszawy na jeden dzień, tylko nie wiem gdzie mam jechać, gdyż jadę pociągiem, nie znam tamtejszych osiedli itp.
Planuję odwiedzić zoo ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Toruń
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedziesz w tygodniu czy w weekend? mieszkam niedaleko zoo i tam są zawsze dzikie tłumy szczególnie w niedzielę....jak masz możliwość to jedź w tygodniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Tak, jadę w tygodniu
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Toruń. Piekne miasto.
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Ja od siebie polecę: Kraków, Toruń, Wrocław, Łódź i okolice Kielc (bo same Kielce aż tak bardzo nie zachwycają...)
a jak ktoś lubi średniowieczne zamki, tak jak ja ![]() ![]() Edytowane przez Blk Czas edycji: 2009-07-19 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A ja totalnie odradzam Łódź, okropne miasto
![]() ![]() ![]()
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Kraków , Gdańsk , Toruń , ew. Wawa
![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Kraków, Wrocław , Gdańsk , Zakopane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja tak moze trochę podpowiem inaczej (ale nie wiem czy na taką opcję zgodzą się rodzice) - nie wiem czy gdzieś blizej od Ciebie ale z krakowa leci bezpiśredni pociąg np. do Pragi czy Wiednia - wsiadasz ok.22 do pociagu i rano (przed 7) jesteś w Pradze lub Wiedniu (we Wiedniu o dziwo trochę szybciej) - wieczorem ok 20-21 jest pociag powrotny - ok 4-5 będziecie spowrotem w Krakowie (ale sądzę, że z Poznania czy Wrocławia tez jadą takie pociagi)
Prage można zwiedzić niewielkim kosztem (byłam w obecnym męzem) chyba z 15 lat temu - dobrze rozbudowane metro - bilet kupowało się na cały dzień za małe pieniądze - a to naprawdę piekne miasto warte obejrzenia. Nie wiem jak z pociągu poruszać się po Wiedniu bo byłam autokarem - ale taki pociąg jedzie (zresztą ten sam co do Pragi, tylko go chyba potem rozczepiają). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Takie jednodniowe wycieczki to swietna sprawa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
sprawdz oferte pksu. zawsze robia bardzo fajne zorganizowane jednodniowe wycieczki
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.