![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Olejek do włosów kręconych
Witajcie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Olejek do włosów kręconych
Ja używam oleju keratynowego, właśnie ze sklepów fryzjerskich. Być może to pani miała na myśli.
Też mam włosy kręcone, a po tym olejku loki/fale są fajnie podkreślone i włosy się nie puszą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję, możliwe, że to o ten chodziło...Akurat farmaceutka zapomniała jak on się nazywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Problem z dobraniem oleju do włosów kręconych jest skomplikowany, albowiem dotyczy cech indywidualnych włosów: ich porowatości, reakcji na konkretne kwasy tłuszczowe, współdziałania z innymi stosowanymi kosmetykami, istniejącymi zniszczeniami etc.
By o tym poczytać więcej polecam zacząć lekturę od FAQ (link w moim podpisie), a w szczególności od spisu olejów -> KLIK. Lektura uzupełniająca to blog Ajrisz Marty i info o olejach i porowatości -> KLIK i na przykład ten -> KLIK. Z treści odpowiedzi wynika jednak, że nie olejku szukasz, ale produktu silikonowego, bo - niestety, w wynika to z mojego analizowego doświadczenia - mało prawdopodobne, by wśród kosmetyków profesjonalnych znalazł się produkt niechemiczny. Takie produkty mają zatrzymywać wilgoć we włosie i nie mają żadnego prawa, by zwać się olejami. Na powierzchni włosa pozostawiają film, który - choć nie jest tłusty - skutecznie obciąża włosy. Wymaga też do zmycia szamponu z siarczanem, połączeniem siarczana z amfoterykiem czy też samego amfoteryka. Trzeba się tym czymś umiec posługiwać. Taki produkt to zwykle to samo co "jedwab", często więc możesz niepotrzebnie przepłacić. Olejek keratynowy będzie też produktem na silikonach. Umiejętność stosowania to więc podstawa, bo taki produkt nie odżywia, nie pielegnuje, a jedynie wspomaga stylizację i zabezpieczanie. Z problemem, o którym piszesz, czyli puszeniem, można się rozprawić na wiele sposobów. Tutaj -> KLIK znajdziesz krótki spis. Pamiętaj, że puszenie to głębszy problem i pokazuje prawde o naszej pielęgnacji. "Olejek", który chcesz stosować to będzie jedynie działanie dodatkowe, tymczasowe. Biowax (nie Wax, ale własnei produkty firmy L'Biotica) to dobra sprawa na początek zmiany w pielęgnacji. Tobie zalecałabym nadto lekturę pigułki i całego FAQ, by się przekonać, czy potrafisz obsłużyć swoje włosy. Powodzenia!
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tobie tez się uda! Na pewno ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Dodam, że Babydream to szampon nie dla mnie. Odnoszę wrażenie, że po nim jeszcze gorzej było z moimi włosami, ale może to przez inny produkt |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
|
Cytat:
![]() W wielu przypadkach tutaj spotkałam się z problemem wysuszonej szamponami i złą pielęgnacją skóry, a zniana myjadła na delikatniejsze przyniosła skutek w postaci zniwelowania świądu i zdrowych, niewysuszonych włosów. Obawiam się, że i u Ciebie jest podobnie - włosy masz suche i trudno mówić o tym, że są przetłuszczone od skóry, zaś skóra swędzi... Warto więc pochylic się i nad tym problemem. Cytat:
Jeśli plątał Ci włosy, to można dodać nieco oleju do niego. nie powinien tak silnie działać.
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja używam olejku Morroccanoil. Być może o ten olejek chodziło farmaceutce. Niestety- jest trudno dostępny w Polsce ale ujarzmia włosy, dyscyplinuje, ładnie rozdziela i nadaje lekki połysk. Jednocześnie jest lekki i absolutnie nie odbiera włosom tej ulotnej finezji i nie obciąża ich.
Wiem, że serię Morroccanoil można dostać w niektórych salonach fryzjerskich. Mi polecił mój zaufany fryzjer i u niego kupiłam. Nie żałuję zakupu choć tanie te kosmetyki nie są. Natomiast o wiele bardziej wydajne niż inne fryzjerskie i niefryzjerskie cuda. Z tej serii używam też szampon i maskę ale nawet maskę można stosowac kilka razy w tygodniu. Silikonu w skladzie nie zauważyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Znalazłam w internecie skład maski Morroccanoil, zawiera dimethicone. Koszmarnie drogie te kosmetyki, ceny od ok. 150 zł. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2013-07-19 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
no mam jakieś dziwne wrażenie, że chyba większość tych "fryzjerskich" serii olejowych ma w skłądzie silikony, a kosztują znacznie więcej, niż czysty olej, który powinien być podstawą ich składu :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- pastelowo racja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Dla mnie ten olejek służyłby do zabezpieczenia aniżeli pielęgnacji i zrozumiałam, że tak go używasz (zabezpieczanie/stylizacja). A do tego są znacznie tańsze produkty. Ale jak powszechnie wiadomo, każdemu służy coś innego zależnie od oczekiwań ![]() ![]() Świetnie, że Tobie służy ![]() Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2013-07-20 o 15:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||||
|
Cytat:
![]() ![]() Robi dokładnie to, co powinien robić, a dzięki temu, że jest na silikonach, to włosy nie są tłuste. Cytat:
![]() Na wielkie wyjścia na pewno się nadadzą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Basiu, a skoro tu zaglądasz, to jakie masz zdanie na temat tej odżywki? Skromniutka wbrew pozorom, siła tkwi w dwóch alkoholach tłuszczowych i antystatyku. Podejrzewam raczej mięsiste loki po zastosowaniu. Coś jak u mnie po Kallosie ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Nie mam porównania do Kallosa (miałam tylko raz 3 lata temu i nie pamiętam działania). Dla mnie odżywka jest bardzo lekka, nie ułatwiała rozczesywania moich długich włosów, musiałam nakładać spore ilości (wtedy było ok, ale ja często nakładam sporo odżywki). Efekt zawsze był bardzo fajny i na tym skupiam się głównie oceniając odżywki. Dużo zbitych loków, korkociągów. Lubiłam ją. Myję włosy szamponem, nie wiem jakby się sprawdziła po myciu odżywką. Nakładałam na 5 - 10 min, rzadko dłużej. Nie wiem na ile moja opinia jest miarodajna - teraz po większości odżywek mam fajne włosy (udaje mi się kupować takie, które sprawdzają się u mnie ![]() ![]() Gdybym ją jeszcze znalazła w TKMaxx w dobrej cenie, pewnie kupię. Niestety w moim TKMaxxie bardzo rzadko pojawia się coś fajnego dwa razy (jest mnóstwo szamponów wszelkiej maści i kalibru, a na nich specjalnie mi nie zależy). Mam jeszcze kilka odżywek, które mi służą, na pewno wrzucę do analizy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale by nie być za bardzo poza tematem, to wrzuciłam dziś 3 analizy produktów zabezpieczajacych, między innymi olejku, który linkowałaś. KLIK KLIK KLIK Zapraszam ![]()
![]() |
![]() |
#21 | ||
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2013-07-22 o 18:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dzięki za rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Mod-Śnieżynka
|
Jako odżywka bez spłukiwania bardzo fajna, lekka. Zużyłam wiele opakowań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wizażowy Kot Igor
|
Eloe,
chylę czoła przed Twoją wiedzą i dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia. Zawsze czlowiek się czegoś dowie czytając madrzejszego i bardziej doświadczonego. Nie wpadłabym na to, że efekt WOW, który funduje mi ten produkt jest efektem silikonow a nie olejku arganowego. Cóż. Zużyję, skoro wydałam sporą kasę i potem poszukam olejku arganowego w czystej postaci, o ile to w ogole mozliwe by taki olejek dostać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Mod-Śnieżynka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
|
Cytat:
Kiedy wiemy, co nakładamy, to mamy odpowiedź na to, w jaki sposób użyć, jak zmyć i do czego nam się to to przydac może. Po czystym arganie (mam akurat z ZSK) nie będziesz mieć podobnych efektów. Nie ma na to szans. Olej ten działa tylko nieco na włosie, bardziej w nim samym. To dzięki kwasom tłuszczowym. Ale o to też chodzi w naszej pielęgnacji - działać tak, by i środek i zewnętrze były zadowolone ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
czy olejek kokosowy coś zdziała? kupiłam dzisiaj to podobno cud-mazidło które jest na wszystko i mam zamiar je wypróbować. jak on działa na włosy? macie jakieś doświadczenie z nim?
![]() |
#29 | ||
Mod-Śnieżynka
|
Zależy jaki olejek/olej.
Cytat:
Cytat:
Przyjemnej lektury ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Całkiem dobrze sprawuje się olejek arganowy Bielendy. Nie jest to czysty olejek arganowy ale nie ma naładowanego silikonami składu i jest w miarę tani ok. 17 zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.