FENOTERO, wycofany;/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-08, 16:04   #1
Rossa1988
Raczkowanie

FENOTERO, wycofany;/

Witam, nie wiem czy słyszałyscie o wycofaniu fenoterolu -leku na skurcze macicy i skracająca się szyjkę. Co o tym myślicie? Jak można tak nieodpowiedzialnie postąpić? Niektórym dzieciaczkom przecież ratuje to życie, pozwala na spędzenie w brzuchu matki każdego kolejnego dnia.. Nie moge tego pojąć;/

Jestem dopiero w 23 tygodniu, biorę lek od trzech tygodni, jeszcze trochę zostało mi w opakowaniu, ale martwię się co dalej;/ Czy ma któraś z Was na zbyciu te tabletki? Będę wdzięczna za każdą ilość. chcę sie jakoś zabezpieczyć.
Rossa1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 16:13   #2
monita01
Zakorzenienie

Dot.: FENOTERO, wycofany;/

A nie ma zadnego zamiennika? I wiesz dlaczego ten lek sie wycofuje? Byc moze cos z nim nie tak? Ja na Twoim miejscu porozmawialabym o tym z lekarzem
Stary 2013-11-08, 16:23   #3
pijana_wiatrem
Rozeznanie

nie wiedzialam, ze go wycofuja. Sama w ciazy bralam go przez 4 miesiace i chyba wiem dlaczego maja taki zamiar. On ma paskudne skutki uboczne, dygotanie serca, ogolne dreszcze... ale zapytaj lekarza, bo skoro go wycofuja to musi byc jakis zamiennik

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
pijana_wiatrem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 16:47   #4
AAAnka
Wtajemniczenie

Ja niedawno leżałam na patologii ciąży i w moim pokoju były dziewczyny ze skurczami-faktycznie nie podają już fenoterolu, podobno uszkadza układ oddechowy dzieci...Podają natomiast ISOPTIN odpowiednik wycofanego Cordefenu o podobnym działaniu.Niestety Isoptin nie jest dostępny w Polsce nawet na receptę.Można go tylko otrzymywać w szpitalu(dziwne ,nie???).Można na polską receptę wykupić np. w Hiszpanii przesyłając skan recepty.Isoptin tez ma skutki uboczne-obniża bardzo ciśnienie , podnosząc jednocześnie tętno.U dzieci powoduje tachykardię widoczną na zapisie KTG.Tyle wiem z pobytu w szpitalu.
AAAnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 16:55   #5
pijana_wiatrem
Rozeznanie

Ale isoptin i wtedy podawali. A przynajmniej jeszcze 2 lata temu. Dostawalam isoptin i fenoterol, bralo sie je w pol godzinnych odstepach, kazdy mozna bylo kupic w aptece na recepte bez problemu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
pijana_wiatrem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 16:56   #6
Kubek29
Zadomowienie

Aaaanka, dziwne rzeczy piszesz.

Isoptin to nie jest żadnej zamiennik fenoterolu. Isoptin jest bardzo popularnym lekkem "na nadcisnienie".
w ciazy stosuje sie go jako lek towarzyszący prxy podawaniu fenoterolu, zeby zmniejszyć jego objawy niepożądane.
I Isoptin jest dostępny w Polsce, nie tylko w szpitalu. mozna go normslnie kupic w aptece, nie trzeba do jego zakupu żadnej Hiszpani

Edytowane przez Kubek29
Czas edycji: 2013-11-08 o 17:33
Kubek29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 17:05   #7
Rossa1988
Raczkowanie

W Polsce nie ma zamiennika Fenoterolu, jedynie luteina bądź magnez, ale wiadomo, że to ma działanie o wiele lżejsze.
Tutaj jest oficjalne wycofanie http://bgif.n2.nor.pl/rep/gif/pdf-y/...-10-31-040.pdf

dziwi mnie tylko dlaczego stało sie to tak "z dnia na dzień".. za tydzien mam wizyte u lekarza, więc postaram się czegos dowiedziec.
Rossa1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 17:06   #8
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Aaanka chyba Ci się coś pomyliło, już Ci Kubek wyjaśniła.

Ja również w obu ciążach brałam Fenoterol, w pierwszej na powstrzymanie skurczów (z Isoptinem, kupionym w aptece, w Polsce), w drugiej (ze Staveranem) - na rozluźnienie macicy i tym samym poprawienie przepływów.

Fenoterol jest faktycznie paskudnym lekiem, ale skoro pomaga...
Właściwie ma ktoś jakieś wiarygodne źródło, dlaczego go wycofują?

Rossa dzięki, zaraz doczytam
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 17:31   #9
Kubek29
Zadomowienie

No nieźle...
Ale moze faktycznie to dobra decyzja.
Bo fenoterol tak troche jak cukierki, mam wrazeńie, jest przepisywany.

W razie faktycznie zagrazajacego porodu przedwczesnego szpital i leki tokolityczne dożylńie zostają.
Stary 2013-11-08, 17:40   #10
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kubek29 Pokaż wiadomość
No nieźle...
Ale moze faktycznie to dobra decyzja.
Bo fenoterol tak troche jak cukierki, mam wrazeńie, jest przepisywany.

W razie faktycznie zagrazajacego porodu przedwczesnego szpital i leki tokolityczne dożylńie zostają.
A jakie?
Bo ja, ile razy leżałam i czy sama, czy jakaś inna dziewczyna z sali, to i tak tylko magnez i fenoterol. Są jakieś inne?
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-08, 17:55   #11
Kubek29
Zadomowienie

Salbutamol np.

Pozatym z tej decyzji wynika ze fenoterol wycofywany jest w tabletkach. Ten dozylny zostaje.

Edytowane przez Kubek29
Czas edycji: 2013-11-08 o 18:01
Stary 2013-11-08, 21:17   #12
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
Witam, nie wiem czy słyszałyscie o wycofaniu fenoterolu -leku na skurcze macicy i skracająca się szyjkę. Co o tym myślicie? Jak można tak nieodpowiedzialnie postąpić? Niektórym dzieciaczkom przecież ratuje to życie, pozwala na spędzenie w brzuchu matki każdego kolejnego dnia.. Nie moge tego pojąć;/

Jestem dopiero w 23 tygodniu, biorę lek od trzech tygodni, jeszcze trochę zostało mi w opakowaniu, ale martwię się co dalej;/ Czy ma któraś z Was na zbyciu te tabletki? Będę wdzięczna za każdą ilość. chcę sie jakoś zabezpieczyć.
Myśle, ze wycofanie szkodliwego potencjalnie leku jest działaniem uzasadnionymi.
Najlepiej skontaktuj sie z lekarzem.
Stary 2013-11-08, 23:29   #13
gosia261282
Gang Iren

Myślę,że ginekolog,który się tobą zajmuje zleci coś tak aby było dobrze.
Nie ma co panikować i szukać leku,który przestał być dostępny na własną rękę.
Stary 2013-11-10, 10:17   #14
201607211724
Konto usunięte

Faktycznie skutki uboczne paskudne (te odczuwalne), brałam od 27 tygodnia najwyższą dawkę na zmianę z kroplówką i ledwie żyłam, ale wytrzymaliśmy do 37 tygodnia

Ciekawe jak to będzie wyglądać teraz, bo na tabletkach kobieta mogła być wypisana do domu (ja byłam na zmianę - dom/szpital), a tak pozostaje leczenie szpitalne, na co pieniędzy nie ma oczywiście. Mam nadzieję, że nie będzie to skutkować licznymi wczesnymi porodami.

Mam też nadzieję, że z układem oddechowym mojego fenoterolowego chłopaka wszystko ok
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-10, 16:19   #15
lza_slonca
Zakorzenienie

ja po fenoterolu miałam problemy z sercem..
podobno wycofali bo zawierał rtęć, ale ile w tym prawdy...

poszperałam:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Leki_tokolityczne

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 13:23   #16
Tysia144
Raczkowanie

biore fenoterol od 2 miesięcy, gdyby nie on to już dawno bym urodziła. Mialam recete na fenoterol poszlam do apteki a tam usłyszałam, ze go wycofali, Pani powiedziała, ze zamiennika nie ma, i zostaje tylko rodzic. Ginekolog rozłożyl ręce i nic nie moze zrobic, na szczęscie koleżance zostalo cale opakowanie i starczy mi one do odstawienia czyli do 36 tygdnia, aktualnie jestem w 34. Jak dla mnie to jest tragedia, skutki uboczne mialam przez dwa tygodnie tylko.
Stary 2013-11-11, 14:43   #17
AAAnka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kubek29 Pokaż wiadomość
Aaaanka, dziwne rzeczy piszesz.

Isoptin to nie jest żadnej zamiennik fenoterolu. Isoptin jest bardzo popularnym lekkem "na nadcisnienie".
w ciazy stosuje sie go jako lek towarzyszący prxy podawaniu fenoterolu, zeby zmniejszyć jego objawy niepożądane.
I Isoptin jest dostępny w Polsce, nie tylko w szpitalu. mozna go normslnie kupic w aptece, nie trzeba do jego zakupu żadnej Hiszpani
Przeczytaj uważnie, nie napisałam że jest zamiennikiem fenoterolu .
A generalnie pomyliłam nazwę.Ten lek nosi nazwę ADALAT(nie Isoptin!) i nie jest dostępny w Polsce w aptekach a tylko w szpitalach podawany ambulatoryjnie.To jest to samo co dawny Cordafen(Nifedipinum).Za zamieszanie przepraszam.
AAAnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 15:39   #18
Tysia144
Raczkowanie

adalat w szpitalach? Dwa tygodnie leżałam i jedyny lek jaki podawali w pompie to fenoterol.

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

A co do fenoterolu to nadal go podają w szpitalach, ale w kroplówce
Stary 2013-11-11, 20:19   #19
_vixen_
Zakorzenienie

Czytałam gdzieś, ze na świecie juz się tego leku nie stosuje, tylko w Polsce. I prawda też jest, ze ciężarnym lekarze tabletki jak cukierki przepisują, np. nospe (też na świecie niestosowana, bo nieskuteczna), która chyba co druga ciężarna bierze na zwykle fizjologiczne skurcze.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 20:36   #20
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Czytałam gdzieś, ze na świecie juz się tego leku nie stosuje, tylko w Polsce. I prawda też jest, ze ciężarnym lekarze tabletki jak cukierki przepisują, np. nospe (też na świecie niestosowana, bo nieskuteczna), która chyba co druga ciężarna bierze na zwykle fizjologiczne skurcze.
no właśnie też słyszałam, że w wielu krajach mega dawki magnezu często się stosuje.

U mnie niestety nie była to profilaktyka - cukierki , ale przyznam, że sama zastanawiałam się, czy fenoterol działa.. jednak nawet małe odstępstwo czasowe powodowało wzmocnienie bólu i spięcia i szaleństwa na KTG. Nie wspomnę już, że pierwsze podłączenie pod kroplówkę i szok, że ciąża nie musi boleć
Stary 2013-11-11, 21:17   #21
Kubek29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AAAnka Pokaż wiadomość
Przeczytaj uważnie, nie napisałam że jest zamiennikiem fenoterolu .
A generalnie pomyliłam nazwę.Ten lek nosi nazwę ADALAT(nie Isoptin!) i nie jest dostępny w Polsce w aptekach a tylko w szpitalach podawany ambulatoryjnie.To jest to samo co dawny Cordafen(Nifedipinum).Za zamieszanie przepraszam.
Napisałas, ze ńie podają fenoterolu... podają isoptin. Nieważne.

Teraz piszesz, ze to jednak o Adalat ci chodziło... Ok ale co to ma do wycofanego fenoterolu? Bo chyba nadal nie rozumiem.

Nie wiem tez co znaczy "podają w szpitalu ambulatoryjnie" ?

Edytowane przez Kubek29
Czas edycji: 2013-11-11 o 21:19
Stary 2013-11-11, 22:48   #22
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Tysia144 Pokaż wiadomość
biore fenoterol od 2 miesięcy, gdyby nie on to już dawno bym urodziła. Mialam recete na fenoterol poszlam do apteki a tam usłyszałam, ze go wycofali, Pani powiedziała, ze zamiennika nie ma, i zostaje tylko rodzic. Ginekolog rozłożyl ręce i nic nie moze zrobic, na szczęscie koleżance zostalo cale opakowanie i starczy mi one do odstawienia czyli do 36 tygdnia, aktualnie jestem w 34. Jak dla mnie to jest tragedia, skutki uboczne mialam przez dwa tygodnie tylko.
Przez dwa tygodnie odczuwałaś skuti uboczne. Kwestii zmian, które sie moga pojawić w przyszłości nie jesteś w stanie ocenić.

Nie rozumiem jak można chcieć wystawiać siebie i dziecko na ryzyko powikłań.
Stary 2013-11-11, 22:52   #23
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja niedawno leżałam na patologii ciąży i w moim pokoju były dziewczyny ze skurczami-faktycznie nie podają już fenoterolu, podobno uszkadza układ oddechowy dzieci...Podają natomiast ISOPTIN odpowiednik wycofanego Cordefenu o podobnym działaniu.Niestety Isoptin nie jest dostępny w Polsce nawet na receptę.Można go tylko otrzymywać w szpitalu(dziwne ,nie???).Można na polską receptę wykupić np. w Hiszpanii przesyłając skan recepty.Isoptin tez ma skutki uboczne-obniża bardzo ciśnienie , podnosząc jednocześnie tętno.U dzieci powoduje tachykardię widoczną na zapisie KTG.Tyle wiem z pobytu w szpitalu.
Isoptin jest po to, by niwelować skutki uboczne fenoterolu - przyspieszone tętno.

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Jakie brednie. Kupowałam Isoptin w pierwszej lepszej aptece.
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 22:59   #24
_vixen_
Zakorzenienie

W moim szpitalu na patologii ciąży podawali kroplówki z magnezem. Nie rozumiem też brania leku na własną rękę, przecież z jakichś powodów go wycofano, no ludzie, po co wam lekarze i farmaceuci, bo w końcu ktoś kompetentny się na wycofanie leku zdecydował, skoro sami wiecie, czym się leczyć. Miałam niewydolność szyjki, brałam tylko luteine dopochwowa, pytałam lekarza o głupia nospe chociażby i powiedział coś, co pamiętam do tej pory - ze nospa porodu przedwczesnego nie powstrzyma...
Te leki nie są obojętne ani dla matki, ani dla dziecka, juz dawno mówi się o szkodliwości brania nospy w ciąży, a co dopiero tak silnego leku jak fenoterol...
Stary 2013-11-11, 23:13   #25
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
W moim szpitalu na patologii ciąży podawali kroplówki z magnezem. Nie rozumiem też brania leku na własną rękę, przecież z jakichś powodów go wycofano, no ludzie, po co wam lekarze i farmaceuci, bo w końcu ktoś kompetentny się na wycofanie leku zdecydował, skoro sami wiecie, czym się leczyć. Miałam niewydolność szyjki, brałam tylko luteine dopochwowa, pytałam lekarza o głupia nospe chociażby i powiedział coś, co pamiętam do tej pory - ze nospa porodu przedwczesnego nie powstrzyma...
Te leki nie są obojętne ani dla matki, ani dla dziecka, juz dawno mówi się o szkodliwości brania nospy w ciąży, a co dopiero tak silnego leku jak fenoterol...
vixen kogo masz na myśli pisząc o braniu leku na własną rękę, bo nie bardzo rozumiem?

Na mnie magnez nie działał, nie robił właściwie nic. Ja z kolei nasłuchałam się o szkodliwości luteiny (którą nota bene też brałam).

Jeśli chodzi o nospę (przed nią się uchowałam) - tego typu leki mają na celu zniwelowanie skurczy - porodu nie powstrzymają, ale m.in. chodzi też o to, że z każdym skurczem dziecko dostaje mniej tlenu, mogą więc zapobiegać niedotlenieniu wewnątrzmacicznemu w przypadku przedwczesnych patologicznych skurczy.

Jak dla mnie takie kategoryczne i natychmiastowe wycofanie leku - tego typu leku - jest nieco przerażające. Kobiety z rozpoczętą kuracją mogą mieć problemy, a wszystkich pod kroplówki nie podłączą. W moim przypadku 3 godziny po odstawieniu dostałam ogromnych skurczy.
Stary 2013-11-11, 23:43   #26
_vixen_
Zakorzenienie

Załatwianie leków od koleżanek nie wydaje mi się zbyt rozsądne. Fenoterol ma skutki uboczne dla płodu. Co do luteiny, to jest generalnie progesteron, czyli hormon ciążowy, z tego, co czytałam u chłopców zwiększa ryzyko spodziectwa. Przecież to nie są cukierki. Chociaż mnie nieodmiennie dziwi najbardziej zażywanie nospy, przecież na zdrowy rozum taki lek porodu nie powstrzyma. I zauważ, że kobiety biorą ja zwykle na skurcze braxtona hicksa, zupełnie naturalne w ciąży, bo macica to mięsień, musi się kurczyć i ćwiczyć. Naprawdę trochę czasu spędziłam w szpitalu, wiem, jak wyglądają poważne przypadki komplikacji ciążowych i tego się nospa nie leczy..

Orenda, nie cytuje, bo pisze z telefonu, wspolczuje przejść w ciąży, bo wiem jaki to stres i strach.
Stary 2013-11-12, 07:05   #27
Tysia144
Raczkowanie

skoro sam lekarz mówi,zeby popytać czy ktoś nie ma, to raczej bez powodu tego nie robi, kolezanka urodzila po 48 godzinach od odstawienia, a co ja mialam zrobić? Liczyć na cud czy moje dziecko przeżyje?
mi w szpitalu zaś mówili, że nospa więcej robi szkód niż pożytku, a magnez podawali jako ,, dodatek " do fenoterolu. Prawda taka, że wiele kobietom pomógł ciaze donosić, i Malo słyszy się jakiś przypadków, że jakieś powikłania w późniejszym okresie wychodzą...
fenoterol biore co 4 godziny, czyli 6 razy na dobę, również zatrzymal akcje porodowa , która rozpoczęła się w 28 tygodniu.. Wiec raczej pomaga.
a patologie są prawie pełne od kobiet po odstawieniu..
Stary 2013-11-13, 15:57   #28
passion80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orenda Pokaż wiadomość
W moim przypadku 3 godziny po odstawieniu dostałam ogromnych skurczy.
w dniu cc o 6 rano już nie wzięłam feneoterolu, za 3h miałam już bóle brzucha i skurcze

mi te tabletki pomogły, choć później i tak musiałam wziąć więszką dawkę ale najpierw 3 doby pod kroplówką
Stary 2013-11-26, 16:03   #29
stelline
Raczkowanie

GG do stelline Send a message via Skype™ to stelline

Też jestem w szoku, pół ciąży brałam Fenoterol i po dwóch dniach od odtawienia [równolegle ze ściągnięciem szwu] urodziłam. Mam nadzieję dziewczyny,że Wam to nie zaszkodzi. Trzymam kciuki.
http://zwyklastronazycia.blogspot.com- tu każda kobieta znajdzie coś dla siebie. Recenzje kosmetyków, książek, filmów, przemyślenia, tutoriale fryzurowe i makijażowe, przepisy i wiele innych. Zapraszam!
stelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości