Dziennik kalorii - myfitnesspal [poradnik] - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-10, 05:02   #1
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

my fitness pal

Uzywa ktos z was ? Ja uzupelnialam dosc czesto ale teraz sie zrobilam leniwa jednak uwazam ze to swietny program bo nauczylam sie duzo sama okreslac co ile ma kcal

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-10, 23:46   #2
Jahstina88
BAN stały

Dot.: my fitness pal

nie znam, ale zaraz sobie wygoogluje
Jahstina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-11, 01:02   #3
joanna_ba
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to joanna_ba

Uzywam od paru lat, bardzo dobry. Dodatkowo jest aplikacja na telefon, więc bardzo łatwo wpisywać na bieżąco.

Jak nie ma jakiegoś produktu , to można łatwo dodać do bazy.

Gorąco polecam.

Edytowane przez joanna_ba
Czas edycji: 2012-11-12 o 00:47
joanna_ba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 14:03   #4
roxyroxy
Zadomowienie

tez uzywam. podoba mi sie to,ze mozna zeskanowac kod produktu i wszystkie informacje masz jak na dloni. bardzo pomocny, ale niestety tez nie zawsze chce mi sie dodawac. Wszystko juz czlowiekowi tak ulatwiaja, a mi sie nadal nie chce!
roxyroxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 19:07   #5
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

Mi czasami tez ciezko okreslic jaka wielkosc czego spozylam wiec zazwyczaj sama sobie obliczam a potem dodaje tylko jako same kcal

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-01, 00:00   #6
Pani Lennon
Rozeznanie

używam wersji na iphona. super sprawa. moim zdaniem najlepszy program ze wszystkich jeśli chodzi o liczenie kalorii
Pani Lennon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 22:40   #7
egie
Raczkowanie

Post Dziennik kalorii - myfitnesspal [poradnik]

WITAJCIE NA WĄTKU DOTYCZĄCYM NASZYCH KALORII I OBSŁUGI STRONY MYFITNESSPAL

Strona jest wyposażona w super kalkulator kalorii, dzięki czemu możemy kontrolować Naszą dietę, a jednocześnie nie tracimy czasu na wyszukiwanie każdego produktu z osobna w necie
Jest też świetnym motywatorem i powoduje, że bardziej zawracamy uwagę na to, co jemy, aby nam "za dużo nie wyliczyło". Generalnie, strona jest dobra dla wszystkich, którzy dbają o siebie, odchudzając się czy "masując" i liczą w tym celu kalorie :P

Stronka nie jest polska, dlatego pokusiłam się o udzielenie pomocy w korzystaniu z niej. Też ze względu na fakt, że wiem, iż nie koniecznie jest łatwa w obsłudze.
Mam nadzieję, że wstawienie linku do strony nie zostanie potraktowane jako reklama Sam kalkulator jest super i dlatego go wszystkim polecam

I. PIERWSZE KROKI:

1. Wchodzimy na stronę http://www.myfitnesspal.com

2. W prawym górnym rogu klikamy LOG IN;

3. Klikamy „Sign up now” (ZAŁĄCZNIK NR 1);

4. Podajemy login, adres e-mail, hasło i jeśli chcemy otrzymywać reklamy na maila zaznaczamy „Receive our free newstteler….” (ja odradzam );

5. Uzupełniamy swoje dane (ZAŁĄCZNIK NR 2), tj.:
  • Current weight – aktualna waga;
  • Goal weight – docelowa waga;
  • Height – wzrost;
  • Gender – płeć;
  • Date of Birth – data ur.;
  • Kraj;
  • ZIP/POSTAL CODE – kod pocztowy;

6. Wybieramy aktywność fizyczną, która nas dotyczy:
  • SEDENTARY – siedzący tryb (kasjer, praca biurowa, ogólnie mała aktywność ruchowa);
  • LIGHTTLY ACTIVE – lekko aktywny, znacząca część dnia spędzana na nogach (nauczyciel, sprzedawca);
  • ACTIVE – większa aktywność, jak np. kelner, listonosz;
  • VERY ACTIVE – bardzo aktywny tryb życia (ćwiczenia itd.)

7. How many Times a week do you plan on excersing? – Ustawiamy częstotliwość ćwiczeń. Ile razy w tygodniu i po ile minut;

8. W następnym punkcie wybieramy „Calories”;

9. Odpowiadamy na pytanie: Jaki jest Twój cel na tydzień? (Ile chcemy zrzucić w ciągu tygodnia) (Np. Lose 1 kg per week = zgubienie kilograma w tydzień; Maintain my current weight = utrzymanie wagi; Gain 0,5 kg per week = przytyć)

10. Na koniec klikamy SAVE AND CONTINUE”;

11. W kolejnym kroku klikamy SKIP;

12. Pojawi się okno z naszym dziennym zapotrzebowaniem kalorii wraz z makroskładnikami (ZAŁĄCZNIK NR 3):
  • Net calories…. – dzienne zapotrzebowanie kaloryczne;
  • Carbs – dzienne zapotrzebowanie węglowodanów;
  • Fat – dzienne zapotrzebowanie tłuszczy;
  • Protein – dzienne zapotrzebowanie białka
  • Fitness Goals –ile spalamy w ciągu tygodnia (ale to nie jest istotne)
  • Your projected weight…. – ile będziemy tracić wagi;
  • You should lose – ile powinniśmy stracić w ciągu 5 tygodni

13. Klikamy „GET STARTED NOW”UWAGA! Podane kalorie są tylko propozycją programu i nie należy się nimi za bardzo sugerować, ponieważ każdy z nas ma inny organizm i nieco inne zapotrzebowanie, dlatego najlepiej dostosować się do tej liczby kalorii przez kilka dni, ważąc się codziennie i wyciągając wnioski z tych pomiarów. Jeśli tracimy zbyt szybko wagę (nie jest to najzdrowsze przecież ) dokładamy kalorii, w przeciwnym wypadku odejmujemy - Jeśli nie chudniemy to po prostu zmniejszamy pulę kalorii. Po miesiącu jesteśmy w stanie wyliczyć nasze zapotrzebowanie niemalże co do kalorii

II. DODAWANIE POSIŁKÓW:

1. W menu głównym klikamy „ADD FOOD” (ZAŁĄCZNIK NR 4);

2. Wyświetla nam się nasz „rozkład dnia” tj. śniadanie, II śniadanie, obiad, kolacja;

3. Na samym dole jest tabela przedstawiająca ilość „zjedzonych kalorii” (Totals) oraz zapotrzebowanie wyliczone przez program bądź przez nas (Your Daily Goal), a pod spodem Ile jeszcze możemy zjeść (Reamining);

4. Analogicznie jest do poszczególnych makro składników: protein – białko, carbs – węglowodany, fat – tłuszcze. Reszta nie jest tak bardzo istotna

5. DODAWANIE POSIŁKÓW:

a) Klikamy „ADD FOOD” (ZAŁĄCZNIK NR 5);
b) Wyszukujemy produkt (wpisujemy polską nazwę – baza produktów jest ogromna, znajdziemy tam niemal wszystko – mi się nie zdarzyło, żebym czegoś nie odnalazła);
c) Z Wyświetlonej listy wybieramy produkt, który Nas interesuje (dla przykładu posłużę się bananem). Po prawej stronie wybieramy „HOW MUCH?” czyli ile zjedliśmy danego produktu. Czasem można znaleźć gotowe wyniki, ale ja polecam ustawianie na 1gram, a obok wpisywanie dokładnej wagi naszego produktu (ZALĄCZNIK NR 6);
d) WAŻNE! Jak dla mnie liczenie kalorii bez posiadania wagi kuchennej nie ma sensu. Tym bardziej, że tańszą wagę można dostać nawet za 30zł w jakimś markecie, czy taniej na aukcji Czyli jak nie masz jeszcze wagi to szybko do sklepu! :P
e) Po odnalezieniu produktu klikamy „ADD FOOD TO DIARY” i przenosi nas na poprzednią stronę
f) Przykładowy dzień z mojego dziennika, w pełni uzupełniony możecie obejrzeć w ZAŁĄCZNIKU NR 7
g) Po dodaniu wszystkich produktów klikamy „COMPLETE THIS ENTRY”, system pokaże jaką wagę powinniśmy mieć za 5 tygodni przy pochłanianiu takiej liczby kalorii jak w danym dniu

III. JAK ZMIENIĆ ILOŚĆ KALORII, NA TAKĄ, KTÓRĄ UWAŻAMY ZA STOSOWNĄ DLA SIEBIE?

1. W menu głównym klikamy na „GOALS” (ZAŁĄCZNIK NR 8);

2. Następnie klikamy „CHANGE GOALS” (ZAŁĄCZNIK NR 9);

3. Ustawiamy „CUSTOM” i klikamy „CONTINUE”;

4. Ręcznie zmieniamy nasze zapotrzebowanie kaloryczne, np. na 2000 Kcal, program automatycznie obliczy ile % danych makroskładników potrzebujemy. Tutaj procenty makroskładników każdy dostosowuje do swojej diety (Ewentualna moja propozycja widoczna na ZAŁĄCZNIKU NR 10); Jak chcemy, to zmieniamy resztę. Jeśli nie, to klikamy „CHANGE GOALS”;

5. Po wykonaniu tych czynności widzimy w tabeli nasze nowe zapotrzebowanie.

Powyżej opisałam podstawowe funkcje strony. Jest ich naprawdę dużo. Myślę, że po krótkim czasie spędzonym na stronie okaże się banalnie prosta, przyjemna ALE I MOTYWUJĄCA
Proponuję, aby każda z Was dla wspólnej motywacji napisała w tym wątku swoje nicki na MYFITNESSPAL, co pozwoli na obserwację swoich dzienników kalorycznych przez inne osoby
Według mnie, najważniejsze rzeczy do prowadzenia tej strony to: motywacja, systematyczność i waga kuchenna
W razie pytań i wątpliwości, pytajcie – od tego jest ten wątek. Mam nadzieję, że choć kilka z Was się przekona do mojego systemu :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (21,4 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (47,0 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (56,7 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (56,7 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (44,0 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (46,6 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7.jpg (57,8 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 8.jpg (58,7 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 9.jpg (46,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 10.jpg (62,8 KB, 31 załadowań)

Edytowane przez egie
Czas edycji: 2014-03-17 o 22:56
egie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 21:10   #8
egie
Raczkowanie

Dot.: Dziennik kalorii - myfitnesspal [poradnik]

Wrzucam jako pierwsza... Może ktoś się skusi jeszcze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez☠tytułu.jpg (62,4 KB, 116 załadowań)
Stary 2014-07-15, 00:16   #9
madzieja1
Raczkowanie

od jutra zaczynam z tą stronką o ile ją ogarnę
madzieja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 10:41   #10
kas!a
Zakorzenienie

Odświeżę wątek
Korzystam z aplikacji w telefonie. Prostsza w obsłudze niż ta na "potreningu", bo można korzystać gdzie tylko się chce. Często wbijam produkty przez skanowanie kodu i o dziwo większość jest w systemie.
Ostatnio coś mi się zacina i nie chce mi się 'wysuwać' klawiaturka przy wpisywaniu ile gramów danego produktu zjadłam, ale i tak przy niej trwam

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 21:25   #11
KlatkaNaPtaszka
Zakorzenienie

a jest może polska wersja?

91....................... .......................91
65....................... .......................60
86....................... .......................90
KlatkaNaPtaszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 01:14   #12
kalou88
Rozeznanie

Jak po polsku ktoś szuka to polecam aplikacje fat secret cos podobnego ja używam
kalou88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-13, 10:27   #13
majuss86
Raczkowanie

Serdecznie polecam myfitnesspal Nie odkryłam lepszej aplikacji z tak bogatą bazą produktów i dań.

Dziennik kalorii to uzupełnienie moich treningów. Wiem, co jem.. wiem kiedy powinnam zjeść więcej. Szczególnie polecam dla osób, które obawiają się, że jedzą za dużo/za mało.

Nie wyobrażam sobie jak bez dziennika kalorii miałabym kontrolować moją dietę. Dbam o odpowiedni bilans kaloryczny, uczę się ile kalorii zawierają moje ulubione dania Nie mam konkretnej diety - dzięki fitnesspal kontroluje proporcje Węgli, Białka i Tłuszczów w moim odżywaniu.
majuss86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-20, 15:11   #14
Sabasza
Rozeznanie

Pare dni temu zaczelam swoja przygode z myfitnesspal. Mam bardzo duzo do zrzucenia, musze sie nauczyc kontrolowac to co jem, a przede wszystkim chce zrozumiec to co robie. Przekonalam sie juz, ze bez dobrego, przyjaznego systemu prowadzenia dziennika kalorii, latwo poplynac.

O myfitnesspal naczytalam sie bardzo duzo, ale na razie jakos ciezko mi go oswoic. Z czasem pewnie bedzie lepiej... Chcialabym, zeby to co w nim zapisuje bardzo dobrze odzwierciedlalo to co rzeczywiscie jem.

Czy sa tutaj osoby, ktore regularnie korzystaja z myfitnesspal i czuja, ze to im pomaga?
Sabasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-21, 09:15   #15
majuss86
Raczkowanie

Ja od 2 miesięcy oczywiście w bazie czasami pojawiają się błędnie dodane produkty, ale staram się zawsze sprawdzać czy zgadza się z kaloriami z opakowania, zawsze można skanować produkty. Aplikacja na telefon ma zakładkę w języku polskim Oczywiście czasami niektóre produkty dodaje na "oko" bo moje przyrządzone np. spagetti może mieć inna kaloryczność, a czasami nie chce się dodawać wszystkich składników, poza tym nie zawsze to ja gotuje więc dokładnie nie wiem co było w garnku
Aplikacja uczy dyscypliny i jest bardzo przyjazna, gdy już się ją pozna. Pozostawiam sobie margines błędu w postaci kilkudziesięciu kalorii Ja nie odchudzam się, raczej chce "zdrowo" przytyć
Stary 2015-05-21, 09:42   #16
Sabasza
Rozeznanie

Majuss86, dzieki

Wczoraj spedzilam z ta aplikacja troche czasu i bylam bardzo zaskoczona, ze ma tak duza baze produktow, nawet konkretne pakowane polskie produkty. Tez przed dodaniem jakiegos produktu sprawdzilam dodatkowo czy sie zgadza, ale mysle ze z czasem bede rzadziej to sprawdzac. Jak na razie bardzo mi sie podoba i rzeczywiscie wyglada na pomocna
Stary 2015-06-11, 11:28   #17
blax5
Zadomowienie

A orientuje się ktoś czy można zmienić domyślną liczbę posiłków w ciągu dnia?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-11, 13:56   #18
KlatkaNaPtaszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majuss86 Pokaż wiadomość
Ja od 2 miesięcy oczywiście w bazie czasami pojawiają się błędnie dodane produkty, ale staram się zawsze sprawdzać czy zgadza się z kaloriami z opakowania, zawsze można skanować produkty. Aplikacja na telefon ma zakładkę w języku polskim Oczywiście czasami niektóre produkty dodaje na "oko" bo moje przyrządzone np. spagetti może mieć inna kaloryczność, a czasami nie chce się dodawać wszystkich składników, poza tym nie zawsze to ja gotuje więc dokładnie nie wiem co było w garnku
Aplikacja uczy dyscypliny i jest bardzo przyjazna, gdy już się ją pozna. Pozostawiam sobie margines błędu w postaci kilkudziesięciu kalorii Ja nie odchudzam się, raczej chce "zdrowo" przytyć

czy jest taka opcja aby w tym wypadku zrobić coś jakby własną listę dań. Ja bardzo często jadam te same dania i o wiele szybciej byłoby mi raz zapisać i poźniej już korzystac z tego

91....................... .......................91
65....................... .......................60
86....................... .......................90
KlatkaNaPtaszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-12, 09:41   #19
Sabasza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KlatkaNaPtaszka Pokaż wiadomość
czy jest taka opcja aby w tym wypadku zrobić coś jakby własną listę dań. Ja bardzo często jadam te same dania i o wiele szybciej byłoby mi raz zapisać i poźniej już korzystac z tego
Cytat:
Napisane przez KlatkaNaPtaszka Pokaż wiadomość
Mozesz jak najbardziej tak zrobic. Jezeli uzywasz aplikacji przez strone www, to wprowadz skladniki do danego dania tak jakbys normalnie wprowadzala je do dziennika, a nastepnie kliknij:
Quick Tools > Remember my Meal
I wprowadz nazwe posilku, potem mozesz juz dodawac jednym kliknieciem cale posilki

Jesli uzywasz aplikacji to tez wprowadz skladniki, nastepnie zaznacz fajeczke przy posilku (albo pojedyncze fajeczki przy skladnikach), i kliknij na dole ekranu ikonke tworzenia nowego posilku. Nazwij i zapisz

Wklejam screenshoty
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mfp.jpg (22,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mfpios1.jpg (76,6 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mfpios2.jpg (47,0 KB, 3 załadowań)
Stary 2015-06-12, 09:43   #20
Sabasza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Mozna, jesli zalogujesz sie przez strone to kliknij:
Food > Settings i tam mozesz dodac posilek, jak rownizez zmienic jego nazwe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mfp3.jpg (27,1 KB, 7 załadowań)
Stary 2015-06-12, 09:46   #21
majuss86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Tak wchodzisz w "Food and Exercise Diary Setting"i tam masz "Meal Names", domyślnie jest ich 6. Jednak jeśli zostawisz puste miejsce to wtedy nie liczy Ci tego jako posiłek tylko zlicza liczbę "meals" dla których są nazwy Np. śniadanie, obiad, kolacja, przekąski w ciągu dnia i wtedy masz 4 posiłki.
Stary 2015-06-12, 10:33   #22
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sabasza Pokaż wiadomość
Mozna, jesli zalogujesz sie przez strone to kliknij:
Food > Settings i tam mozesz dodac posilek, jak rownizez zmienic jego nazwe.
Cytat:
Tak wchodzisz w "Food and Exercise Diary Setting"i tam masz "Meal Names", domyślnie jest ich 6. Jednak jeśli zostawisz puste miejsce to wtedy nie liczy Ci tego jako posiłek tylko zlicza liczbę "meals" dla których są nazwy Np. śniadanie, obiad, kolacja, przekąski w ciągu dnia i wtedy masz 4 posiłki.
Dziękuję
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 12:36   #23
oleeena
Przyczajenie

odświeżam wątek
Nadal korzystacie i jesteście zadowolone?
oleeena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 12:38   #24
oleeena
Przyczajenie

Jeju... Trochę to męczące jest.
Podoba mi się, ale może coś łatwiejszego? Prostszego, fajniejszego?
Stary 2015-08-01, 12:23   #25
majuss86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oleeena Pokaż wiadomość
Jeju... Trochę to męczące jest.
Podoba mi się, ale może coś łatwiejszego? Prostszego, fajniejszego?
Co jest męczące? Bo nie rozumiem?
Stary 2015-08-03, 10:44   #26
oleeena
Przyczajenie

Cytat:
Co jest męczące? Bo nie rozumiem?
Ta cała rejestracja i ustawienia
Stary 2015-08-03, 12:10   #27
askaniebiega
Przyczajenie

ja mam aplikację fat secret i też jestem zadowolona
askaniebiega jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 13:06   #28
Divide7
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez askaniebiega Pokaż wiadomość
ja mam aplikację fat secret i też jestem zadowolona
Dokładnie, ja też ją sobie cenię
Stary 2015-08-04, 10:20   #29
oleeena
Przyczajenie

A to, ktoś zna?
http://antyapps.pl/fitatu-najlepszy-...-do-czynienia/
Ściągnełam ten fitnesspal, ale jakoś tak dużo czasu dodaje i szukam tych produktów. Fajne jest połączenie z endomondo (jeżdzę na rowerze do pracyi spowrotem 15km dziennie) Jak się nie przyzwyczaję do końca tygodnia to chyba odinstaluje, ale dam jej jeszcze czas.
Stary 2015-08-17, 10:23   #30
Sabasza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oleeena Pokaż wiadomość
A to, ktoś zna?
http://antyapps.pl/fitatu-najlepszy-...-do-czynienia/
Ściągnełam ten fitnesspal, ale jakoś tak dużo czasu dodaje i szukam tych produktów. Fajne jest połączenie z endomondo (jeżdzę na rowerze do pracyi spowrotem 15km dziennie) Jak się nie przyzwyczaję do końca tygodnia to chyba odinstaluje, ale dam jej jeszcze czas.
Sporo osob na forum chwali Fitatu. Ja wlasnie dla testow zainstalowalam pare dni temu i rzeczywiscie wyglada bardzo fajnie. Duzy plus to mozliwosc skanowania kodow na produktach. Minus dla mnie to brak mozliwosci tworzenia posilkow czy przepisow (chyba ze nie widze gdzie to ustawic) oraz brak wersji www. Mimo, ze bardzo duzo korzystam z telefonu to akurat w przypadku tych aplikacji, wole wprowadzac posilki przez strone internetowa.

Ale przyznaje, Fitatu wyglada bardzo fajnie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości