Świąteczna awantura o szynkę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-17, 13:22   #1
forsvinn
BAN stały

Świąteczna awantura o szynkę

I to dosłownie
Więc generalnie święta mamy, jak chyba wszyscy zauważyli. Kościół, święconki, cmentarz, posty, blablabla. Właśnie, post. Moja rodzina tj. rodzice i babcia trzymają post od dzisiaj do niedzieli. Czyli zero mięsa, a tak normalnie to jedzą. Nie chcą, nie muszą. Nigdy w życiu w to nie wchodziłam, bo co mnie obchodzą praktyki innych. Jednakże dzisiaj rano wstaję, w domu ani kawałeczka wędliny nie ma. Null. Pytam, co mam zjeść? ŻADNEGO mięsa, się dowiedziałam. Bo post. Bo ja też pościć mam. Bom katolik.
Ale ja nie jestem katolikiem, nie obchodzę. Mama cały dzień mi truje, że jeśli jutro (piątek) zjem mięso (dzisiaj to tam mniejszy post, czy coś), to mnie z domu wywali i w twarz mi da Takie teksty u mnie day by day, więc generalnie specjalnie do siebie tego nie przyjmuję. Tata olał sprawę, ale babcia za to to samo - ględzi mi od rana, żebym nawet nie jadła mięsa, że w Wielki Piątek to tylko jacyś głupi idioci i niezrównoważeni kretyni jedzą mięso. Dosłownie.
Co będzie, gdy jutro zjem to mięso?
Tata się zirytuje, bo mama będzie zła. Pewnie od głuptasic mi się dostanie, ale generalnie to na tym się zakończy. Babcia jak znam życie zacznie od wyzywania, gadania, ryczenia, płakania, jakie ona ma wyrodne wnuczki, że jestem nienormalna, że ją serce boli, że jak ja zjem tego fileta to umrze i żebym jej się na oczy nie pokazywała. Cyrk na kółkach.
Opcje są 2:
1. Nie ulegam, jem po swojemu. Straszna awantura, popsute święta, jeden wielki płacz, ale stawiam na swoim i nie podporządkowuję się innym.
2. Ulegam. Mam uczulenie na dużo rzeczy, wielu nie lubię, więc co dwa dni jeść będę? Nie wiem. Powiedziałam mamie, że ok, zgoda, mogę trzymać ten post EWENTUALNIE, ale że musi mi kupić łososia, bo ja naleśników smażonych na smalcu nie będę z nimi wpinkalać ani jajecznicy nie będę jeść 5 razy na dzień. Powiedziała: nie. No to zgoda, więc jem normalnie. Do tego jako osoba buńczuczna, zaboli mnie bardzo, że będę musiała się zgodzić z czymś, czego nie wyznaję i nie obchodzę. Niby nie będzie awantury o to ale jak co roku i jak co dzień będzie 10 o coś innego.
I zastanawiam się, co robić? Jestem na utrzymaniu rodziców, to fakt, ale to nie znaczy, że muszę swoje poglądy im podporządkowywać się. Powiedziałam, że będę trzymać post, jeśli będę mieć swoje "wegetariańskie" jedzenie. Nie będę mieć.
forsvinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:40   #2
roseblue
wasza koleżanka

Dot.: Świąteczna awantura o szynkę

Ile masz lat?
roseblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:41   #3
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez forsvinn Pokaż wiadomość
I to dosłownie
Więc generalnie święta mamy, jak chyba wszyscy zauważyli. Kościół, święconki, cmentarz, posty, blablabla. Właśnie, post. Moja rodzina tj. rodzice i babcia trzymają post od dzisiaj do niedzieli. Czyli zero mięsa, a tak normalnie to jedzą. Nie chcą, nie muszą. Nigdy w życiu w to nie wchodziłam, bo co mnie obchodzą praktyki innych. Jednakże dzisiaj rano wstaję, w domu ani kawałeczka wędliny nie ma. Null. Pytam, co mam zjeść? ŻADNEGO mięsa, się dowiedziałam. Bo post. Bo ja też pościć mam. Bom katolik.
Ale ja nie jestem katolikiem, nie obchodzę. Mama cały dzień mi truje, że jeśli jutro (piątek) zjem mięso (dzisiaj to tam mniejszy post, czy coś), to mnie z domu wywali i w twarz mi da Takie teksty u mnie day by day, więc generalnie specjalnie do siebie tego nie przyjmuję. Tata olał sprawę, ale babcia za to to samo - ględzi mi od rana, żebym nawet nie jadła mięsa, że w Wielki Piątek to tylko jacyś głupi idioci i niezrównoważeni kretyni jedzą mięso. Dosłownie.
Co będzie, gdy jutro zjem to mięso?
Tata się zirytuje, bo mama będzie zła. Pewnie od głuptasic mi się dostanie, ale generalnie to na tym się zakończy. Babcia jak znam życie zacznie od wyzywania, gadania, ryczenia, płakania, jakie ona ma wyrodne wnuczki, że jestem nienormalna, że ją serce boli, że jak ja zjem tego fileta to umrze i żebym jej się na oczy nie pokazywała. Cyrk na kółkach.
Opcje są 2:
1. Nie ulegam, jem po swojemu. Straszna awantura, popsute święta, jeden wielki płacz, ale stawiam na swoim i nie podporządkowuję się innym.
2. Ulegam. Mam uczulenie na dużo rzeczy, wielu nie lubię, więc co dwa dni jeść będę? Nie wiem. Powiedziałam mamie, że ok, zgoda, mogę trzymać ten post EWENTUALNIE, ale że musi mi kupić łososia, bo ja naleśników smażonych na smalcu nie będę z nimi wpinkalać ani jajecznicy nie będę jeść 5 razy na dzień. Powiedziała: nie. No to zgoda, więc jem normalnie. Do tego jako osoba buńczuczna, zaboli mnie bardzo, że będę musiała się zgodzić z czymś, czego nie wyznaję i nie obchodzę. Niby nie będzie awantury o to ale jak co roku i jak co dzień będzie 10 o coś innego.
I zastanawiam się, co robić? Jestem na utrzymaniu rodziców, to fakt, ale to nie znaczy, że muszę swoje poglądy im podporządkowywać się. Powiedziałam, że będę trzymać post, jeśli będę mieć swoje "wegetariańskie" jedzenie. Nie będę mieć.
Ja bym na Twoim miejscu poszła do sklepu, kupiła sobie kawałek ryby i ją sobie zrobiła. Rodzinka nie robi aferki, święty spokój i brak głodu.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:41   #4
Sherminka
Zadomowienie

Ja bym wolała uniknąć wojny w domu
Sherminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:45   #5
Leszy
Zakorzenienie

Czy czasem Kościół Katolicki nie zniósł zakazu jedzenia mięsa w post? Czy może odnosiło się to tylko do piątkowych postów, a nie do Wielkiejnocy?

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:45   #6
201711281320
Konto usunięte

Jak byłam nastolatką to też byłam buńczuczna tak jak Ty. Teraz uważam, że buntowanie się dla samego buntu to głupota ale do tego trzeba dorosnąć Widać, że dla Twojej mamy i babci to bardzo ważne żeby utrzymać ten post i gdybyś zjadła to nieszczęsne mięso to byś je zraniła. Spójrz na to tak po prostu. Po co krzywdzić ich uczucia i robić sobie kwas w domu z takiego błahego powodu. Jak nie zjesz tego mięsa to umrzesz czy jak?
A jak nie wytrzymasz bez wędliny to kup sobie w mięsnym 5 plasterków i włóż sobie do kanapki po prostu żeby one tego nie widziały...
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:48   #7
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Taka ogarnięta na innych wątkach, a z szynką w piątek sobie nie umie poradzić i musi zakładać wątek na wizażu
Ja bym jadła co jest przygotowane i nie zdziwiała. Post trwa jeden dzień, a się podniecasz, jakbyś musiała 40 dni o chlebie i wodzie.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 13:49   #8
201609102148
Konto usunięte

Z jedzeniem bywa ciężko- wiem o tym dobrze, bo sama jestem wegetarianką, jako jedyna- ale przecież wystarczy na spokojnie dojść do jakiegoś kompromisu... To nie takie trudne, wystarczy odrobina dobrej woli
To Twoja rodzina. Nie mogą narzucać Ci światopoglądu, ale Ty też nie masz moralnego prawa ich ranić. Skoro tak bardzo chcesz jeść mięso, to rób to tak, by nie widzieli i nie czuli się urażeni.

1. Czemu mama ma Ci kupować zaraz łososia? Kup sobie tańszego pstrąga, też dobry. O, i znam świetny przepis na spaghetti z tuńczykiem, jak chcesz to Ci podrzucę Nawet mój brat, co za rybami nie przepada, je uwielbia.
2. Naleśniki są zdrowsze i lepsze smażone na oleju roślinnym. Polecam. Do tego nadzienie ze szpinaku lub innych ulubionych warzyw i wierz mi, najesz się jak dziki dzik.

Ja katoliczką nie jestem, ale jeśli jest akurat msza w intencji zmarłej babci, to idę. Bo wiem, że to ważne dla moich rodziców i innych krewnych. Jak ciocia nie wiedziała, że nie jem mięsa i zrobiła na obiad pieczeń- też zjadłam, bo wiedziałam, że starała się specjalnie dla mnie przygotować wykwintny obiad i wolałabym później rzygać tą kaczką, niż zranić jej uczucia.
O ile o przekonania walczyć warto, tak ważne jest, by była to mądra walka. A takie dziecinne wojenki z najbliższymi jak dla mnie są niewarte świeczki. Nie wiem, ile masz lat, ale dorośli ludzie się tak nie zachowują.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:49   #9
forsvinn
BAN stały

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46075503]Taka ogarnięta na innych wątkach, a z szynką w piątek sobie nie umie poradzić i musi zakładać wątek na wizażu
Ja bym jadła co jest przygotowane i nie zdziwiała. Post trwa jeden dzień, a się podniecasz, jakbyś musiała 40 dni o chlebie i wodzie.[/QUOTE]

Wyjdź
Stary 2014-04-17, 13:50   #10
cava
Zakorzenienie

Ja bym chciała wiedzieć, co jest takiego zdrowego w jedzeniu kanapek z wędliną.

Bo masz w podpisie "jem zdrowo"

Dla mnie problem typowy, pt: "taka jestem uciśniona, ci straszni katole rujnują moją młodość"

Sory, ale "jem zdrow" wyklucza mi się z: nic nie lubię, nic nie umiem sobie wymyślić bez mięsa przez raptem 2 dni, brak szynki w lodówce przez 2 dni to napad na moje poglądy.
To już lepiej jedz te jajka. W porównaniu z wędlinami nawet te farmowe z klatek, są chyba zdrowsze.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:51   #11
tyene
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Czy czasem Kościół Katolicki nie zniósł zakazu jedzenia mięsa w post? Czy może odnosiło się to tylko do piątkowych postów, a nie do Wielkiejnocy?
W Wieki Piątek (który już NIE JEST częścią postu, a triduum paschalnego) jest post ilościowy (jeden posiłek duży i dwie przekąski) oraz jakościowy (brak mięsa). W piątki wielkiego postu jest zakaz jedzenia mięsa, tak samo jak w każdy inny piątek w Polsce.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 13:53   #12
forsvinn
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Z jedzeniem bywa ciężko- wiem o tym dobrze, bo sama jestem wegetarianką, jako jedyna- ale przecież wystarczy na spokojnie dojść do jakiegoś kompromisu... To nie takie trudne, wystarczy odrobina dobrej woli
To Twoja rodzina. Nie mogą narzucać Ci światopoglądu, ale Ty też nie masz moralnego prawa ich ranić. Skoro tak bardzo chcesz jeść mięso, to rób to tak, by nie widzieli i nie czuli się urażeni.

1. Czemu mama ma Ci kupować zaraz łososia? Kup sobie tańszego pstrąga, też dobry. O, i znam świetny przepis na spaghetti z tuńczykiem, jak chcesz to Ci podrzucę Nawet mój brat, co za rybami nie przepada, je uwielbia.
2. Naleśniki są zdrowsze i lepsze smażone na oleju roślinnym. Polecam. Do tego nadzienie ze szpinaku lub innych ulubionych warzyw i wierz mi, najesz się jak dziki dzik.

Ja katoliczką nie jestem, ale jeśli jest akurat msza w intencji zmarłej babci, to idę. Bo wiem, że to ważne dla moich rodziców i innych krewnych. Jak ciocia nie wiedziała, że nie jem mięsa i zrobiła na obiad pieczeń- też zjadłam, bo wiedziałam, że starała się specjalnie dla mnie przygotować wykwintny obiad i wolałabym później rzygać tą kaczką, niż zranić jej uczucia.
O ile o przekonania walczyć warto, tak ważne jest, by była to mądra walka. A takie dziecinne wojenki z najbliższymi jak dla mnie są niewarte świeczki. Nie wiem, ile masz lat, ale dorośli ludzie się tak nie zachowują.
O, poproszę o ten przepis, bo akurat mam tuńczyczka w domu
Stary 2014-04-17, 13:53   #13
nnatalkaa89
Zadomowienie

Sorry forsvinn, ale jeden dzień to chyba każdy umie wytrzymać.

A jak nie to sklepy są otwarte w Wielki Piątek i kupisz sobie co będziesz chciała.

Pendulum - 30.11.2013r.-14.02.2015r.
Górny łuk - 25.10.2014r.
Dolny łuk - 17.01.2015r.
Zdjęty aparat - 09.06.2018r.
nnatalkaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:53   #14
tyene
Zakorzenienie

Twoja rodzina nie jest zbyt normalna (dzikie awantury i przemoc), i ja bym unikała awantur z tak błahych powodów. Idź zjeść coś na mieście albo zrób sobie coś bezmięsnego, według mnie nie ma sensu z dysfynkcyjną rodziną wzbudzać takich konfliktów. Tylko Ciebie to wykończy.
Stary 2014-04-17, 13:54   #15
Anusia : )( :
Zadomowienie

Droga autorko - doskonale rozumiem o co Ci chodzi - chodzi o przekonanie i poszanowanie czyjegoś odmiennego zdania. Uleganie presji dla świętego spokoju obdziera trochę post z jego sensu. Ja również nie jestem osobą wierzącą, święta obchodzę bardziej ze względu na tradycje rodzinną, niż na ich religijny wydźwięk. Ja bym nie odpuszczała, ale ja mogę sobie na to pozwolić - mam 28 lat i znacznie partycypuje w kosztach utrzymania, wyżywienia, organizacji świąt również, więc jest to relacja bardziej partnerska. Tu chodzi o zasady i wzajemny szacunek. Pozdrawiam i wytrwałości życzę.

Anusia : )( : jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:58   #16
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Wyjdź
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 13:59   #17
coffee
and cigarettes

Cytat:
Bez jaj. Piszesz, że nie będziesz miała co dwa dni jeść, jeśli Ci nie dadzą mięsa, a tu bach - tuńczyk z lodówki wyskakuje. Co tam jeszcze w domu masz? Zrób listę, to Ci wizażanki napiszą przepisy na dania bezmięsne.
Stary 2014-04-17, 14:03   #18
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Poszłabym zjeść obiad na miasto
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 14:07   #19
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
Mam uczulenie na dużo rzeczy, wielu nie lubię, więc co dwa dni jeść będę? Nie wiem. Powiedziałam mamie, że ok, zgoda, mogę trzymać ten post EWENTUALNIE, ale że musi mi kupić łososia, bo ja naleśników smażonych na smalcu nie będę z nimi wpinkalać ani jajecznicy nie będę jeść 5 razy na dzień. Powiedziała: nie. No to zgoda, więc jem normalnie. Do tego jako osoba buńczuczna, zaboli mnie bardzo, że będę musiała się zgodzić z czymś, czego nie wyznaję i nie obchodzę. Niby nie będzie awantury o to ale jak co roku i jak co dzień będzie 10 o coś innego.
rozwydrzony pyskujący bachor z ciebie.

już wychodzę

Edytowane przez 201803080934
Czas edycji: 2014-04-17 o 14:08
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 14:07   #20
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie się zorientowałam, że się odchudzasz, nie zrobię Cię tego
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 14:07   #21
forsvinn
BAN stały

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Bez jaj. Piszesz, że nie będziesz miała co dwa dni jeść, jeśli Ci nie dadzą mięsa, a tu bach - tuńczyk z lodówki wyskakuje. Co tam jeszcze w domu masz? Zrób listę, to Ci wizażanki napiszą przepisy na dania bezmięsne.
Nie zrozumiałaś Przeczytaj wątek jeszcze raz i poszukaj pytania.
Lexie, tu nawet sklepów dwóch nie ma, a co dopiero knajpa
Stary 2014-04-17, 14:09   #22
mary_poppins
sissy that walk

Rodziny nie zmienisz, więc skoro ma być taka histeria, to nie wiem po co wzniecać awantury. Zjedz na mieście albo w domu jedz jeden dzień bez mięsa (czy raczej bez tej szynki, bo ryby i naleśniki na smalcu wcale wegetariańskie nie są, toteż zamachem na zdrowie i życie niepoprawnych mięsożerców też nie będą). Generalnie wydaje mi się, że jak na osobę która ma taki dom, jesteś nadzwyczaj buńczuczna i że trochę na siłę jest to Twoje "nie, bo nie". Niby mądrzejsza jesteś od wariatów z Twojego domu, a nie rozumiesz, że w pewnych sytuacjach dojrzali ludzie nie stawiają na swoim, nie żeby "dać komuś wygrać", tylko żeby nie oszaleć.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2014-04-17 o 14:11
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 14:09   #23
forsvinn
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Właśnie się zorientowałam, że się odchudzasz, nie zrobię Cię tego
Kurde, a już się napaliłam na to spaghetti

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-17, 14:10   #24
coffee
and cigarettes

Cytat:
Nie zrozumiałaś Przeczytaj wątek jeszcze raz i poszukaj pytania.
Cytat:
2. Ulegam. Mam uczulenie na dużo rzeczy, wielu nie lubię, więc co dwa dni jeść będę? Nie wiem.
Tego pytania?
Stary 2014-04-17, 14:11   #25
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
W Wieki Piątek (który już NIE JEST częścią postu, a triduum paschalnego) jest post ilościowy (jeden posiłek duży i dwie przekąski) oraz jakościowy (brak mięsa). W piątki wielkiego postu jest zakaz jedzenia mięsa, tak samo jak w każdy inny piątek w Polsce.
Dziękuję za rozjaśnienie. Rzeczywiście, poczytałem i bezmięsność została zniesiona w innych krajach. Czemu w Polsce nie? Tego nie wiem.

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Prawda? Ogólnie po autorce i jej innych wiadomościach widać, że lubi się spierać i kłócić dla samej idei kłótni. Nawet jakbyś musiała autorko jeść te całe kilka dni bez mięsa, to coś by się stało? Ojej, zrobiłabyś to co inni chcieli. Pobudka, dorosłe życie. Farmakopea dobrze napisała, trzeba mądrze walczyć, a nie walczyć dla samej walki.

Farmakopea Mi możesz podesłać ten przepis, z chęcią go wypróbuję

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30

Edytowane przez Leszy
Czas edycji: 2014-04-17 o 14:12
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 14:15   #26
tyene
Zakorzenienie

Ja mogę dać Ci przepis na łososia pieczonego. Bierzesz łososia z Biedry, posypujesz a) przyprawą do ryb w mniej zdrowej wersji b) ziołami, np. prowansalskimi i odrobiną soli oraz skraplasz oliwą. Wsadzasz do piekarnika na 180 stopni, wyjmujesz kiedy gotowe (każdy piekarnik działa inaczej) i zjadasz z np. brokułami. Pycha i zdrowe.

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Dziękuję za rozjaśnienie. Rzeczywiście, poczytałem i bezmięsność została zniesiona w innych krajach. Czemu w Polsce nie? Tego nie wiem.

Prawda? Ogólnie po autorce i jej innych wiadomościach widać, że lubi się spierać i kłócić dla samej idei kłótni. Nawet jakbyś musiała autorko jeść te całe kilka dni bez mięsa, to coś by się stało? Ojej, zrobiłabyś to co inni chcieli. Pobudka, dorosłe życie. Farmakopea dobrze napisała, trzeba mądrze walczyć, a nie walczyć dla samej walki.
W piątki Wielkiego Postu i tak masz zakaz. To w inne piątki nie masz w niektórych zagranicznych państwach (np. w USA), ale w piątki Wielkiego Postu nadal nie jesz mięsa. To zależy od episkopatu, ALE obowiązuje Cię post miejsca, w którym nadal przeżywasz. Czyli Amerykanin w Polsce nie może jeść mięsa w piątek, a Polak w USA może. To zależy od tego, gdzie się obecnie przebywa.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

A spaghetti robię ja tak: oliwa na patelnię, czosnek w kawałkach, dusi się. Potem tuńczyk z puszki i mieszamy aż się udusi, potem wrzucam pomidory (np. z puszki całe), podduszam aż sos z pomidorów się zredukuje i doprawiam ziołami. Potem na ugotowany makaron i posypuję serem.
Stary 2014-04-17, 14:15   #27
kennedy
Zakorzenienie

zrob sobie sama cos dobrego.

po drugie odwyk od miecha to zdrowa rzecz.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 14:18   #28
Śniegowa
Oby do wiosny

Postne naleśniki smażone na smalcu. Dobre
Instagram
Śniegowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 14:21   #29
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Twoja rodzina nie jest zbyt normalna (dzikie awantury i przemoc), i ja bym unikała awantur z tak błahych powodów. Idź zjeść coś na mieście albo zrób sobie coś bezmięsnego, według mnie nie ma sensu z dysfynkcyjną rodziną wzbudzać takich konfliktów. Tylko Ciebie to wykończy.
oj ten Krasicki i jego fraszki, pamiętacie Dewotkę? rodzina autorki to właśnie takie dewotki, lata mijają a obraz takich dewotek nie zmienił się ani trochę, tu gadki o Bogu i w ogóle a z drugiej obrażanie, groźby itd a diabeł się cieszy.

Cytat:
bo w Polsce kościół dalej myśli że panują tu wieki ciemne i każdy ich będzie słuchał, a świat poszedł do przodu i zdanie kościoła już coraz mniej liczy się dla zwykłych ludzi, zresztą w innych krajach sprawy pedofilskie są od razu są zgłaszane do prokuratury a Włosi i Polacy powiedzieli że ich to nie dotyczy i raportować będą tylko Watykanowi, to też dużo mówi o stosunku kościołów do zmian/reform.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-17, 14:21   #30
ajah
wańka wstańka

Wg mnie szynka i mięcho to tylko pretekst z Twojej strony do kolejnej rozkminy na temat tego jak to rodzina cię ciemięży, a Ty tupniesz nóżką.

Rada jest prsota: dorośnij. Dojrzałość, dorosłość czasami wymaga dostosowania się do niewygodnych sytaucji czy załatwiania spraw dyplomatycznie.

Ogarnij się, wyprowad z tego toksycznego domu i jedz co ci się żywnie podoba.

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2014-04-17 o 14:21 Powód: lit
ajah jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości