|
|||||||
| Notka |
|
| Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jak wygląda pierwszy dzień na studiach?
Głównie chodzi mi o rozpoczęcie roku, gdzie trzeba pójść? O której i do której miej więcej jest rozpoczęcie? Jak to wyglądało w waszym przypadku? i chciałam jeszcze zapytać.. Czy od razu po rozpoczęciu na drugi dzień są już zajęcia?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Jak wygląda pierwszy dzień na studiach?
Inauguracja roku (czyli "rozpoczęcie"
) jest zwykle 1 października, ale z tym bywa różnie (może np. być wcześniej), data i godzina zależą od tego jak władze wydziału sobie ustalą. Ogólnie inauguracja to wydarzenie na którym większość studentów rzadko się zjawia, chyba zwykle pierwszaki przychodzą. Kiedyś się odbierało tam indeks, ale można też odebrać go później w dziekanacie. A na wielu kierunkach już w ogóle nie ma indeksów.Informacja kiedy to dokładnie jest powinna być na stronie wydziału. Tak, od 2 października są już zwykle zajęcia. Czasem "normalne", czasem krótkie wprowadzające (na moim wydziale tak to zwykle wygląda, że pierwsze zajęcia to przedstawienie się prowadzącego, opisanie o czym będą zajęcia, przedstawienie rozkładu tematów/literatury, opisanie zaliczenia i tyle). Przenoszę wątek do działu Edukacja. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-10-01 o 11:05 |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
a skąd my mamy wiedzieć, gdzie i o której masz rozpoczęcie roku, skoro nie napisałaś nawet o jaką uczelnię chodzi?
takie rzeczy powinny być napisane na stronie uczelni/wydziału. u mnie na drugi dzień było szkolenie bhp, ale znów - skąd mam wiedzieć, jak będzie u ciebie? mogą być zajęcia, może być szkolenie bhp, szkolenie biblioteczne albo jeszcze jakieś inne cuda. |
|
|
|
|
#4 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
U mnie na inauguracji wyczytywali nazwiska wszystkich studentów 1 roku i każdy wychodził i odbierał indeks z rąk dziekana.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
U mnie nie ma indeksów, więc nikt nic nie odbierał. Ogólnie inauguracja nie jest obowiązkowa więc mało kto na nią przychodzi.
Wyglądało to tak, że inauguracja ogólna była 30 września, nie byłam na tej ogólnej bo się nasłuchałam, że można się poczuć jak na wykładach - czyli zasnąć, choć jest uroczyście i podniośle ![]() A 1 października była inauguracja wydziałowa. Był taki pierwszy wykład związany z kierunkiem wydziału, przemówienia dziekana itp, po inauguracji poszliśmy do dziekanatu po legitymacje i tak się skończyło. Cała impreza trwała z 2 godziny, plus to jeszcze z pół godziny czekania pod dziekanatem. 2 października to dzień normalnych zajęć, jeszcze nie ma żadnych kolokwiów itp, ale już na drugich zajęciach normalnie były ![]() A no i inauguracja ogólna była w naszej głównej szkolnej auli, natomiast wydziałowa w jednej auli w budynku wydziału
wymieniam w marcu ![]() Edytowane przez amru Czas edycji: 2014-10-01 o 11:56 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Nic z tych rzeczy
Chyba w tym celu są Dni Otwarte, że każdy chętny moze przyjść i pooglądać jak to wszystko funkcjonuje. Szkolenie biblioteczne było jakoś w listopadzie - i wtedy było oprowadzanie po bibliotece i pokazali nam, jak działa ten cały system elektronicznego wypożyczania. Ogólnie to przez pierwszy miesiąc szkoły specjalnie wychodziłam z 15 min wcześniej niż powinnam, żeby mieć pewność, że trafię w odpowiednie miejsce, a do dziś nie raz korzystam z mapy uczelni, bo się po prostu gubię
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Na większości uczelni pierwszego dnia są po prostu normalne zajęcia. Żadnego rozpoczęcia. U mnie inauguracja jest albo kilka dni przed rozpoczeciem roku, albo kilka dni po. Studenci na nie zwykle nie chodzą, co najwyżej reprezentacje z samorządów studenckich.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wszystko zależy od konkretnego wydziału, nie nawet uczelni. Bo mój wydział przykładowo ma normalnie zajęcia, a inne mają wolne etc.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#12 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
No to są kwestie zależne od uczelni. Ja na jednym wydziale miałam jeden dzień, chyba 30 września, przeznaczony na szkolenie biblioteczne i szybkie oprowadzenie po wydziale oraz szkolenie bhp, na drugim wydziale z kolei szkolenie biblioteczne było w grupach jednego dnia, bhp było na auli dla wszystkich razem innego dnia, a oprowadzać nikt nas nie oprowadzał.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Wszystko zależy od uczelni i zazwyczaj na stronie wszystko jest opisane... Na moim uniwersytecie jest dla pierwszaków dzień wstępny jest 29-30 września, a od 1 są normalne zajęcia. Co roku indeksy/legitymacje były inaczej rozdawane... Nie ma uniwersalnego rozkładu jak to wszystko wygląda :P
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
U mnie zajęcia były od poniedziałku (29.09), inauguracja jest w poniedziałek (6.10). Odbieranie indeksów było we wrześniu w określony dzień w dziekanacie/wydzielonej sali zajęć.
|
|
|
|
|
#15 |
|
na przekór do celu
|
U mnie to było tak:
29 września miałam dzień wstępny, czyli takie coś, gdzie pierwszak zapoznaje się z uczelnią. Pokazali nam plany kampusu, pokazali gdzie jest przychodnia, biblioteka, podali hasło do biblioteki, opowiedzieli o działalności samorządu studenckiego, o kołach zainteresowań itd. Dostałam też wtedy indeks, ale nie uroczyście na środku auli, tylko podzielili nas na kierunki i zaprowadzili do mniejszych sal i tam indeksy zostały rozdane jak kartkówki w szkole przez dyżurnego Teraz wiele uczelni ma elektroniczne indeksy, więc ta część często jest już pomijana ![]() 1 października były już normalne zajęcia, niektórzy wykładowcy zaczęli realizować materiał, niektórzy tylko się przedstawili, opowiedzieli o tym jak i za co wystawiają oceny i puścili nas. A kilka dni później, jakoś 3 października było rozpoczęcie czyli po studencku inauguracja. Tak, dobrze czytasz, rozpoczęcie było kilka dni po tym, jak zaczęły się zajęcia ![]() Po prostu na studiach rozpoczęcie to impreza głównie dla profesorów, wręczają sobie jakieś dyplomy, składają gratulacje, życzą powodzenia itd. Studenci mogą przyjść i popatrzeć, ale wynudzą się jak mopsy A niczego wartościowego dla siebie się nie dowiedzą. Jednak mogą zdarzyć się wyjątki, trzeba śledzić stronę uczelni i poznać plan tej uroczystości.Ja ani razu nie byłam na rozpoczęciu Każda uczelnia, a nawet poszczególne jej części (czyli wydziały) może mieć to inaczej zorganizowane, po swojemu
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-10-01 o 20:27 |
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
U mnie na inauguracje mało kto przychodził, odbywała się kilka tygodni po rozpoczęciu zajęć dopiero. Także od razu poszliśmy na zajęcia. Info kto jest w jakiej grupie, plan zajęć oraz data spotkania organizacyjnego dostaliśmy informacje mailowo, albo na stronie uczelni było - nie pamiętam już. Indeks dostałam dopiero kilka dni przed sesją, więc różnie to bywa
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
autorko wątku i jak wrażenia?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Autorka pisała, że nie wybiera się jeszcze na studia i tak tylko pytała
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.

) jest zwykle 1 października, ale z tym bywa różnie (może np. być wcześniej), data i godzina zależą od tego jak władze wydziału sobie ustalą. Ogólnie inauguracja to wydarzenie na którym większość studentów rzadko się zjawia, chyba zwykle pierwszaki przychodzą. Kiedyś się odbierało tam indeks, ale można też odebrać go później w dziekanacie. A na wielu kierunkach już w ogóle nie ma indeksów.
takie rzeczy powinny być napisane na stronie uczelni/wydziału.