|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
de l'univers
|
Przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę:)
Witam!
Ostatnio coraz częściej przygotowuje swoje wyroby różnej maści - bulionetkę, ekstrakt waniliowy, chleb... W tym roku po raz pierwszy mam w planach zrobienie domowych przetworów mam tu na myśli kompoty, ogórki, buraczki i inne Pomyślałam, że fajnie byłoby podzielić się sprawdzonymi przepisami na wszystkie powyższe! Poszukuje przepisu zwłaszcza na sprawdzone korniszonki słodko-ostre - mama dawnego znajomego robiła wprost mistrzowskie, ale nie znam receptury. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę:)
Hej.
Zdradź przepis na bulionetki. Ja wczoraj robiłam dżem z czerwonych porzeczek. Przepis prosty: 2kg porzeczne, 2 opakowania dżemfiksu do dżemów niskosłodzonych cukier Owoce umyłam i przecisnęłam praską do ziemniaków. Wsypałam dżemfix, zagotowałam, wsypałam cukier (około 0,5 kg), zagotowałam i hop do słoików. Co do korniszonków to moja teściowa robi z papryczkami piri-piri. Dopytam o przepis i dam Ci znać. Ale mniej więcej tak samo jak zwykłe tyle, że do słoiczka dodaje jedną papryczkę. |
|
|
|
|
#3 | |
|
de l'univers
|
Cytat:
Ja dzisiaj zrobiłam kompot z truskawek - 22 słoje będzie na zimę do obiadów!Przepis bajecznie prosty - do odparzonych słoików włożyłam truskawki (do pełna), po 2 łyżki cukru, zalałam wodą tak do 3/4 wysokości i pasteryzowałam ok. 20 min. To moje pierwsze podejście, mam nadzieję, że wszystko będzie ok ![]() Bulionetkę przygotowywałam z przepisu Olgi Smile - koleżanka polecała, a ja jestem zachwycona, że w końcu nie będę musiała używać chemicznych gotowców!
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Ja zrobiłam 22 słoiki dżemu truskawkowego z wanilią, poluję na jakieś tanie porzeczki i agrest (w planach konfitura porzeczkowa i dżem agrestowy z kardamonem). Gdy pod koniec lipca morele stanieją to też je przerobię
![]() Uwielbiam obdarowywać bliskich słoiczkami! Jednak owocowe przetwory to nie do końca moja bajka i czekam na jesień i ukochane pomidory na keczup, ajwar i inne pyszności ![]() |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Ketchup pikantny
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Polecam przepis na ogórki w zalewie z kurkumy można ją znaleźć w internecie. Dobrę takie ogóreczki jako dodatek na grila i na kanapeczki.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłam dżem z truskawek z kwiatami czarnego bzu - jest boski, do zimy na pewno nie przetrwa ani jeden słoiczek
teraz na kwiaty bzu już za późno ale warto pamiętać o tym za rok ![]() teraz czekam na aronię i owoce bzu - na pewno z nich zrobię dżemy i soki. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Z mamą robimy kompoty i soki owocowe, ogórki kiszone i w tym roku zrobię z curry, kiedyś robiłam cukinię, ale w tym roku żadna nam nie wykiełkowała nawet więc to sobie darujemy. Za to zrobię chyba fasolkę szparagową do słoików w słonej zalewie, już znalazłam sobie przepis. Robimy też mus jabłkowy i dżem malinowy. Do tego robimy szczaw w słoikach, dynię w occie i w tym roku marzą mi się jeszcze gruszki w occie. No i na koniec zrobimy kiszoną kapustę. Uff, sporo tego
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.

mam tu na myśli kompoty, ogórki, buraczki i inne

będzie na zimę do obiadów!
teraz na kwiaty bzu już za późno ale warto pamiętać o tym za rok