|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ciągle wydęty brzuch
Kiedyś zakładałam podobny wątek,ale postanowiłam spróbować jeszcze raz.Od kilku lat ciągle mam wydęty brzuch,niezależnie co zjem,naprawdę...Nie tylko po pokarmach,które mogą powodować wzdęcia u każdego,ja mam po wszystkim.Chociaż nie mogę tego raczej nazwać wzdęciami,bo gazy mam bardzo rzadko,nic mi się nie odbija.Owszem,byłam u lekarza,robione miałam badania krwi,usg,wszystko wyszło w porządku.Mówiłam lekarzowi,że może to jakieś pasożyty;bakterie,grzyby czy coś,ale niestety lekarka powiedziała,że wymyślam i nie dała mi żadnego skierowania.Nie wiem co może to powodować.Nie zakładam już żadnych obcisłych bluzek,o pokazaniu się w stroju kąpielowym mogę pomarzyć,bo po prostu wyglądam jak piłka.Najlepsze jest to,że jeśli nie zjem nic np. po 17 i będę długo spała to rano będę miała w miarę płaski ten brzuch.W nocy bardzo często z mojego brzucha dochodzą różne dźwięki.Czy ktoś miał podobny problem,pozbył się go jakoś?Za każdą radę serdecznie dziękuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciągle wydęty brzuch
usg jajników przezpochwowe robiłaś? To mogą być cysty, guzy na jajnikach właśnie.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
mam dopiero 16 lat.
![]() Tak nie na temat,można tu jakoś usunąć odpowiedź? Edytowane przez kina44 Czas edycji: 2016-03-29 o 19:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Zró sobie badania kału na pasożyty i lamblie.
Poza tym możesz wprowadzić do diety probiotyki na minimum miesiąc i sprawdzić, jak będziesz się czuła. No i lepsza dieta. Unikać pieczywa i nabiału, jeść więcej warzyw i owoców, jajka, dzikiego łososia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Panaroja
|
I poćwiczyć, bo jak mięśnie słabe, brzuch zawsze będzie wystawać .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Jeśli nie masz wzdęć, a brzuch jest wydęty to to może być przodopochylenie miednicy albo inne problemy z postawą ciała. Ja miałam/mam taki problem, ćwiczenia dały zauważalny efekt, ale jak się zapomnę to brzuch znowu się wypina w przód
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Mnie tak wzdyma po pszenicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Też rano mam płaski. Jednak jak jest pusty to nie ma czym się wydymać. Chodzi o to, że gdy utrzymuję prawidłowa postawę to brzuch, chociaż zwiększa swoja objętość po jedzeniu, nie sterczy do przodu jakbym była w ciąży tylko jakoś bardziej naturalnie się to rozkłada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A jak nie będzie chciała to zapisać się do kogoś innego... jak można komukolwiek odmówić skierowania, ech. Tak jak mowilam kup sobie tez probiotyk - u ciebie to może być przerost złej flory bakteryjnej lub candida albicans, wiec mogą one przynieść ulgę. No i dieta - bezcukrowa (z wyjątkiem owoców), bezzbozowa (lub niewielkie ilości) i beznabialowa (od czasu do czasu można jakiś jogurt natyralny czy twarog) i obserwować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Warzywa, owoce, mięso, kasze (komosa, gryczana, jęczmienna), orzechy ![]() Poza tym, u ciebie może pomóc łykanie probiotyków - czasami ich niedobór powoduje właśnie przewlekłe wzdęcia (bo zamiast dobrych bakterii, masz mnóstwo tych złych). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Może na początku spróbuj zmienić dietę po prostu? I dodać do niej naturalne probiotyki? Kefir, maślanka, kiszona kapusta, kiszone ogórki
![]() Ja też mam zawsze wzdęty brzuch po ziarnach. Najbardziej po pszenicy. Gdy wrócę na dobre tory jedzenia, to od razu widać różnicę - nawet nie pomyślałabym, że może być aż tak duża tylko po odstawieniu pszenicy! ![]() Naturalne rozwiązanie wydaje mi się tańsze niż kupiony probiotyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie dam rady odstawić zbóż.A może powinnam jakies badania na gluten zrobić?Może to alergia?Ale raczej z alergią wiążą się poważniejsze objawy. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Mam to samo od okolo 12 roku zycia, a teraz mam 35 lat. Podobno to zespol jelita drazliwego w moim przypadku. Mialam juz mnostwo badan, ktore wykluczyly wszystko. Odpowiednia dieta i jest ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam ciagle iwelki wywalony brzuch bez wzegdu na pore dnia, rowniez od rana jak jestem na czczo. nic mi tez w tym zoladku się nie przewraca. myslalam, ze moze od kawy z mlekiem pije codzinnie podobno moze wzdymac. nie wiem jak toleruje laktoze- zazwyczaj pop jogurtach jest mi niedobrze, moze faktycznie laktozy nie toleruje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Może po prostu jesz produkty, które powodują wzdęcia. Mogłabyś sobie każdego dnia zapisywać co jadłaś i sprawdzać, czy jakiś z tych produktów nie powoduje wzdęć. Taki wydęty brzuch często też występuje przy długotrwałym stresie, ale skoro masz dopiero 16lat, to chyba możemy to wykluczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Też tak mam, podobno tło psychiczne i faktycznie, potwierdzam.
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Mogłabyś troszkę więcej powiedzieć?Co masz na myśli,pisząc tło psychiczne? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Powiem Wam,że coraz ciężej mi się chodzi,no czuję się,jakbym nosiła głaz.A najgorzej jest,jak zjem coś gdzieś ze znajomymi i w spodniach nie mogę już wytrzymać,bo mi wywaliło brzuch.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Na pewno powinnaś być bardziej asertywna u lekarza i jednak nie ustępować w sprawie badań. Myślę, że czasami warto zawalczyć, żeby po prostu mieć pewność, że zrobiło się wszystko dla zdrowia.
Ja teraz mocno rozważam zrobienie badań genetycznych, bo jestem w grupie podwyższonego ryzyka nowotworowego. I nie zamierzam czekać na nfz, bo na zdrowegeny.pl zrobią mi je od ręki. Wbrew pozorom wykonanie takich badań nie jest drogie, a robi się je raz w życiu i bez zbędnej wizyty u lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:49.